Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 833
  • 763
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 5 354
Soft, браво! С този ентусиазъм успех нататък!
Каква е пропорцията ръж/спелта?
А снимка на разрез имаш ли?

# 271
  • Мнения: X
400 грама спелта, 100 грама ръжено брашно, 370 мл вода, 100 грама квас и сол.
Нямам снимка на разрез, но следващия път ще направя. Хляб номер две стана страхотен, разрезите му също. Разбрах, че трябва да ги правя докато е студено още тестото като го извадя от хладилника.

# 272
  • Мнения: X
Крилото стана. 😊


Направих тесто за чабата, утре ще пека.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 23:10 от Анонимен

# 273
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 28 086
Здравейте! Записвам се при вас като абсолютно начинаеща. Имам желание да опитам квас и затова погледнах тук, както и някои видеа в youtube . Малко объркано с различни мерки на продуктите, затова се спрях на по-проста рецепта на едно момче, а и тук срещнах подобно мнение 1:1:1 по 30 гр./мл. На следващият ден ще махам половината и същото съотношение го добавям отново. Надявам се за седем дни да имам резултат Simple Smile

# 274
  • Мнения: X
Да попитам нещо. Отивам за две седмици на почивка. Имам квас, която подхраних последно днес и като се надигна достатъчно я прибрах в хладилника. Ще й стане ли нещо за две седмици?

# 275
  • Мнения: 10 725
Нищо няма да му стане. Аз моя не бях захранвала 1 година. После го захраних 2-3 пъти и си се надигна. Аз даже го бях отписала, но живна.

# 276
  • Мнения: 1 596
Когато няма да месиш веднага след захранване на кваса, можеш да нахраниш и веднага да прибереш в хладилник. Така се забавя процеса. Навдига се за ден, два или три. Зависи от температурата в хладилника.

# 277
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
И захранваш с двойно повече захранка, за да има какво да яде.

# 278
  • Sofia
  • Мнения: 5 120
Крилото стана. 😊


Направих тесто за чабата, утре ще пека.
Чудесно изглежда хляба. Имам въпрос -с какво правите разрези?

# 279
  • Мнения: 10 725
Аз с каквото и да се мъча да правя разрези, все задира. И бръснарско ножче взех, и специално за разрези пак, ножче с дръжка да го опиша. Не стават и не стават. Въобще не срязва, колкото и остро да е. Само ми потъва в тестото и толкова. Като понеча да натисна и ми спихва хляба…Не знам тестото ми ли е твърде меко/течно… Иначе хляба си е супер после.

# 280
  • Sofia
  • Мнения: 5 120
Крилото стана. 😊


Направих тесто за чабата, утре ще пека.
Чудесно изглежда хляба. Имам въпрос -с какво правите разрези?

# 281
  • София
  • Мнения: 1 676
Крилото стана. 😊


Направих тесто за чабата, утре ще пека.

Ооо, изглежда много вкусна и тази коричкаааа Simple Smile

# 282
  • Мнения: X
С ножче, което дойде бонус с форми за втасване. По същество е обикновено бръснарско ножче, но се закрепя на дръжка и има калъф.



Става с рязко движение върху студено тесто. Вадя го от хладилника като е загряла фурната заедно с тенджерата, обръщам върху хартия  режа и пека.

# 283
  • Мнения: 10 725
Да, такова такова обеснявах по-напред. Но не ми се отдава все още.

# 284
  • Мнения: 600
Надявам се да се намери някой експерт в следващите няколко часа и да ми каже какво да правя със стартера си. Не мога да разбера дали просто е хванал коричка или има мухъл. Това ми е трети опит за стартер, не се справям много добре явно. Моля, някой да каже да хвърлям и да започвам наново или е просто е изсъхнал отгоре. Седми ден му е днес, според упътването, което аз ползвам трябваше да е узрял днес.


Едната снимка е без светкавица, другата със.
Благодаря предварително за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт