Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 169
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
G.D.. а когато се меси на ръка , как се разбира че е готово тестото ? Аз все още нямам планетарен миксер Hug

В смисъл, че е с добра консистенция , нали това имаш предвид?  Тестото е еластично, гладко, не се разлива, има усещане като при пипане меката част на ухото, така са ме учили мен на времето.  Изгледай няколко клипа в тубата - там има безкрайно много. Така ще си създадеш визуална представа какво трябва да е на пипане тестото. След всяка прегъвка, добре е да са поне четири през половин до един час, ще усещаш тестото все по еластично и съпротивляващо се ( от глутена), все по наедряващо от процесите които протичат в него. След това го оставяш да почива 4-5 часа, според това колко време имаш. Аз го оставям в студена стая цял ден. Вечерта е напълнило купата, леко огормям и премествам в съда за второ втасване, обсипано леко с оризово брашно. Оставям го за една нощ още в хладилник, и на сутринта може да печеш, а може и да оставиш в хладилника за повече време.  Печенето под капак, в топла фурна, 20 мин, под капак, на 250 гр. , 20 мин със свален капак на 220 гр. Всичко това нагледно го виж в ютуб.  И давай смело.

# 166
Значи аз за себе си стигнах до извода, че тестото трябва да е с по-плътна консистенция, макар и лепкаво. А на мен по рецептите които съм пробвала винаги ми е ставало сравнително течно, което е било грешка. Явно брашното ми не е съвпадало като качество с това по изпорбваните рецепти. Чатнах аз че трябва още брашно да слагам, но на повечето рецепти е подчертано да не се добавя още брашно и мен лично това ме обърква. Да спазвам рецептите, не добавям, а е било необходимо.

# 167
При някой квасът е супер сух, при други по течен, брашната са с различна хигроскопичност, солта никак не е малко, на 500 гр. брашно слагаме 20 гр. сол - това не е малко количество, тя също дърпа от влагата. Така че си добави брашно до получаване на консистенцията която търсиш. Обикновенно в групите за квас пишат малко като в библия - но повярвай ми, и с малко творчество можеш да получиш превъзходен хляб.

# 168
Утре съм на ринга. Нямам търпение да пробвам пак. Кваса ми го сложих снощи да го захраня поне 3 пъти, обаче един компотен буркан ми го напълва до ръба със 100гр квас (до тая сутрин), а в нас е доста хладно. И тая сутрин освежих, дано не излезе от буркана. Смятам че е достатъчно силен. Само с времето дано се оправя, че имам излизане по обяд и трябва да се организирам. Аз от предния август до сега всичко на всичко съм правила 2 хляба, 2 козунака и 2 пъти франзели. Хляба единия път стана, другия път нищо. Козунака екстра. Франзелите пак - единия път станаха, другия път не. И то пак заради това: " тесото е меко и лигаво, но не добавяйте още брашно", което при мен се оказа грешка.

# 169
Хайде, да се похвалиш после. Аз довечера ще се пробвам на една семола със сушени домати. От вчера имам три козунака които отлежават на хладно, няма търпение да се прибера и да видя до къде са стигнали. За съжаление ги правих с брашно 00 поради липса на манитоба, но ще ми е интересно да видя какво ще излезе от козунак с твърдо брашно.

# 170
Много ми се прави на мен, но няма кой да яде. С мъжо спортуваме и се поддържаме максимално за възрастта, тийна и той от нас гледа и хляб и тестяно никой не иска. А човек за да успее в някакъв момент, трябва да практикува, да се нагоди към неговите си продукти и т.н. Тренировки си трябват. А то така по един хляб на година и да съм открила топлата вода, до другия път забравям. Но имам желание Smile Дано си харесаш козунаците, че аз например хич не търпя кулинарни провали. Не ми е за продуктите толкова, колкото за времето и надеждите за крайния резлутат.

# 171
  • Варна
На мен пък нещо не ми се получава кваса Sob Не знам с какво брашно да го захвана - досега съм използвала обикновено бяло, с добавка на малко трици. Сега обаче не се получава. Замесих с Топаз мел, Пробвам и с пълнозърнесто от Лидл, но ефектът е същият - едва-едва прави по някое и друго балонче, а вече е почти на седмица. И мирише на кисело, което май не е добър знак....
Препоръчайте ми брашно, в което сте сигурни.

# 172
  • София-Младост
С брашната на Екосем съм правила квас

# 173
  • Варна
Благодаря, Ала-Бала, а има ли го по веригите или от специализиран магазин се купува? Това на снимката е ръжено - с пшенично става ли?

# 174
Много ми се прави на мен, но няма кой да яде. С мъжо спортуваме и се поддържаме максимално за възрастта, тийна и той от нас гледа и хляб и тестяно никой не иска. А човек за да успее в някакъв момент, трябва да практикува, да се нагоди към неговите си продукти и т.н. Тренировки си трябват. А то така по един хляб на година и да съм открила топлата вода, до другия път забравям. Но имам желание Smile Дано си харесаш козунаците, че аз например хич не търпя кулинарни провали. Не ми е за продуктите толкова, колкото за времето и надеждите за крайния резлутат.
Козунаците станаха чудесни. Поне на вид. Аз постя, не мога да ги хапвам. Но раздавам-майки, съседи, близки. Хляб сега покрай постите хапвам. В къщи сме двама. На съпругът ми за за обяд никога не слагам хляб. Хапва сутрин на закуска и евентуално малко вечер. Едно хлебче за седмица е ок за нас. Важното е, да е полезно и да не се притесняваме какво ядем. Децата ми са големи и не са при нас. Заниманията с  кваса ме успокояват  и ми помагат да не  се тревожа за тях.

# 175
За сега успях да направя тостерното хлебче на Ванчето по напред дето ми пусна линк. Тъкмо го извадих. Страх ме е да нарежа да не е сурово от вътре. Но като изстине ще нарежа. Мерих температурата вътре, уж показа 100градуса. Но при мен и да показва 100, пак имат сурово и клисаво печивата. Та ще видим. Формата ми малко широка дойде, не можа много на горе да се издуе, но не ми е проблем. До ръба ѝ се надигна, но от снимката не си личи. Моля се да е изпечен само. После ше направя  и снимка на разреза.

Редактирам се. Срязах го. Жесток е на вкус. Няма сурово.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 15:11 от vici75

# 176
  • София
vici75 , хлябът ти изглежда по-добре от моя! Wink

# 177
А, Ване, баш. Бая има докато те догоня. Нарязах го малко топъл че умрях от любопитство. Но сега като изстина е сякаш по-стегнат. На вкус е божествен. Благодаря ти 🥰

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 23:50 от vici75

# 178
Браво, чудесен хляб. И най важното- знаеш какво има вътре.
Ето и моите днешни хлебчета. Бяло от семола, пълнозърнесто със запечени семена:

А това е вчерашната семола със сушени домати. Уникалн вкусен хляб:

# 179
Благодаря, Ала-Бала, а има ли го по веригите или от специализиран магазин се купува? Това на снимката е ръжено - с пшенично става ли?
Не съм се пробвала да направя, но като изгледах препоръчаното видео в темата, там се казва да се започне с ръжено брашно. След това според нарастването се слага и пшенично, но в началото ръженото помага да се захванат бактериите.

Общи условия

Активация на акаунт