Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 784
  • 763
  •   1
Отговори
# 375
Козунаците най-лесно ми се получават, след тях тостерния хляб. Разкошни стават.

Ще споделиш ли какво брашно ползваш за козунаци и колко време и при каква температура втасват?
Аз наскоро правих два с брашно тип Манитоба, от италианския магазин. Получиха се горе-долу, но бяха най-вкусни до 2-3 часа след изпичането, не ми харесаха, като останаха за следващия ден. Може би не ги и доизчаках да втасат хубаво или пък температурата не беше много подходяща. Не знам и аз.
Не живея в Бг и няма да съм ти от полза. Но брашното което ползвам е  all purposе високо протеиново. Пускала съм снимки и преди. Ето от предната година:

И ако трябва да съм още по -подробна, не знам дали ще ми повярватe, но не си бях хранила кваса 1 година. Захраних предния ден и той взе че се надигна много бързо. Нахраних вечерта пак и на сутринта започнах да правя това от снимките. Но с левито мадре. Не е само с квас като хляба. В нас може би е 20 градуса. Козунака с квас ми е мек 2-3 дена. С мая, на другия ден е малко сухичък.  Голям успех имам с козунака. И както казах, с кръглия хляб не мога да се справя.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 16:57 от vici75

# 376
McKitty  със сигурност не са ти втасали добре или малко си ги месила. Аз също ползвам манитоба и стават разкошни. Правя ги по рецептата на двуфазния метод. Друга рецепта не съм пробвала, защото от тази резултатите са повече от отлични. Аз като замеся тестото сутринта и правя прегъванията да кажем, че ги оставям да втасват от към 14-15ч. следобяд, та чак до другата сутрин на стайна температура около 21-23 градуса. След това ги оформям и пека към 16-17ч. Поне при мен тогава стават готови. Но доколкото съм чела много е важно и месенето. Меся с робот около 30мин. Спирам малко/ 10мин./по средата да изтине тестото, да не се прегрява много. Чела съм,че не е много хубаво

# 377
Big_67, колко разгъвания правиш? 3-4 през около час стигат ли? И после оставяш тестото в намазнената купа до другата сутрин на стайна температура, правилно ли съм разбрала?
Дай моля те точна рецепта, ако имаш. Мерси! 🙏

# 378
Аз меся вечерта (в машината за хляб), разпъвам няколко пъти и оставям да втаса до сутринта, цяла нощ на стайна. От там на сетне сплитам и оставям пак цял ден ма стайна. Пека и аз след обяд. Абе по-бавно стават от другите. Понеже ходя на работа, и през деня не съм в нас, почвам петък  сутринта левито мадрето, да меся петък вечерта, да сплета събота сутринта и да пека събота след обяд. Че инструкции давам на моя мъж петък, оставям панички, лъжички, вода, той ми мрънка че го занимавам. Голяма занимавка. Най-на края никой не яде козунаци и ги раздавам. Но е краста и ми доставя удоволствие да ги направя.

# 379
  • Sofia
Мдаа... определено си е голямо чакане с тоя квас, ще видя дали ще ги бъде при нас козунаци, хлябове и сие... де такова търпение. Simple Smile

И да питам... сега при всяко надигане и спадане ли е гладно това тамагочи и да го храня когато  си поиска (когато му скимне да го прави това) или да чака до вечеря? Simple Smile
Иначе с остатъка правих и палачинки, тип 'х'американски  и без набухвател и много ни харесаха.

Ей ги тук най-в ляво горе - зеленикавите. Simple Smile

Скрит текст:

# 380
Морена, остави го да си чака вечерята, не го мисли, ако го храниш всеки път ще трябва да си приготвиш една кофа и да го настаниш в нея. Grinning

Щом вече го тестваш, ще я бъде работата. Пробвай пица, стават страхотни!

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 19:10 от Sysly

# 381
  • По широкия бял свят
Аз съвсем се обърках. След седмия ден до трийстия го храня всеки ден, като отделям почти цялото количество квас/като остатъчен/ и добавям 5 гр. лимец + 5 гр. ръж и 10 мл. вода. Има ли значение колко от старият квас оставям - 20 гр. достатъчно ли е?

# 382
С остатъчн квас правих тези шоколадови мъфини, ако не искате да хвърляте квас. МНого са сполучливи. Остават си мекички доста дълго време, но са с кафе. Ако някай прави за деца, да има едно на ум. Не знам, може и съфорумка да ни е жената. Ползвах шоколадови капки без захар и станаха просто супер.
https://www.cookwithasmile.com/%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0 … 0%b8%d0%bd%d0%b8/

Morena, ще ги бъде печивата. Ти колко неща правиш, не можем да ти се опрем въобще. Просто трябва да им хванеш цаката както се казва и да се организираш. На мен ходенето на работа ми усложнява нещата много. Но за всичко съм си направила схема и сега и квас не хвърлям, и през седмицата хляб правя (което е направо абсурд, с това разтягане през 30 мин или час)....В началото докато вдяна кое как, сума и брашно и квас хвърлях. Мъжо викаше "еее ние от 50кг брашно (понеже в чувал купувам брашно за цяла година), поне един хляб ще видим ли скоро..." И още повече ме вбесяваше. Ни квас докарвах, ни хляб....Сега ми се поизясниха нещата.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 16:19 от vici75

# 383
С остатъчн квас правих тези шоколадови мъфини, ако не искате да хвърляте квас. МНого са сполучливи. Остават си мекички доста дълго време, но са с кафе. Ако някай прави за деца, да има едно на ум. Не знам, може и съфорумка да ни е жената. Ползвах шоколадови капки без захар и станаха просто супер.
https://www.cookwithasmile.com/%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0 … 0%b8%d0%bd%d0%b8/
Всички рецепти на мацката са разкошни и нямат грешка. И аз ги ползвам, и до сега нямам гаф.
Хляба ми също е по нейната рецепта.
Ако ни е съфорумка да се обади за да можем да ѝ благодарим. Има за какво!

Грам не съм хвърляла, нито квас, нито готова продукция. Simple Smile Първото хлебче сатана малко тегаво, че го пекох без похлупак, ама беше малко 250 гр. и си го изядохме. Simple Smile
А колко раздадох....бая хора се научиха да месят с квас. А ходим ли някъде на гости, са ни предупредили да не се появяваме без хляб. Grinning
Хванах му цаката и сега вече си разпределям времето така, че да смогвам и да не нервнича. Пека хляб почти през 4-5 дни.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 16:37 от Sysly

# 384
  • München, Deutschland
Ама ккаво говорите, момичета, cookwithasmile e Mikkey. Активна е в готварските теми, както и в тази за козунак. 😃

# 385
Криси, аз мисля че моята любима Мikkey е https://www.mycookingcreations.com/2022/10/gratin-di-broccoli-e-pancetta.html?m=1

# 386
  • Sofia
Точно.
И си мисля, че жената с усмивка не пише в бг мама.

# 387
  • München, Deutschland
Ааа, прави сте, момичета, аз се обърках. Креми я виждам в една фб готварска група, мисля, че и тук пише, освен ако пак не бъркам блоговете...

# 388
  • Sofia
Аз пак с питане...
От остатъчния ми квас колко трябва да ползвам, за да направя хляб и само с него ли или и мая да добавя?   Колко време да очаквам да втасва?    И печенето - въф форма или без... маяните хлябове без форма ги пека.

# 389
Много е млад кваса, не очаквай зашеметяващ резултат.
По принцип се слага 200 грама квас на 1 килограм брашно (20%). Ако сложиш повече квас, ще втасва по-бързо, ако е по-малко кваса, по-бавно, но се променя вкуса.
Времето много зависи от температурата на която втасва, и от силата на кваса. Предполагам около 5-6 часа за първото втасване на стайна температура, и още 4-5 за второто.
Важни са разтяганията и прихлупването на тестото в началото на първото втасване.
Това е рецепта, която комбинира мая и квас. Докато кваса "заякне", вероятно ще се получава по-сполучлив хляб, като се използват и двете закваски.
https://www.gastronomeonline.com/rustic-sourdough-bread-with-yea … vAuAaub6-c6pqIZ_M

Общи условия

Активация на акаунт