Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 746
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 916
Sysly, мога да похваля фурната за пици на Ариете, за 4 мин опича пицата перфектно. Вдига до 400 градуса, аз пека на нея и плоски хлябове и пърленки. Някой път за по-бързо запичам на нея и принцеси (сандвичи с какво ли не).

# 481
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Със 100% хидр. не съм пробвала, на мен най-хубави ми стават с 85 - 90. Оформям като използвам повече брашно смесено с царевично и лесно се оформят.
С изпичането ми е драмата на мен. Искам хем отдолу да е хубаво опечена до кафяво - златисто, хем отгоре да не изсъхне. Thinking Последната се опече перфектно отдолу, но искам да намеря начин плънката да остава по-сочна.
100% хидратция за каквото и да е не ме блазни изобщо.
Сис, аз пека така: 
Цитат
Загрявам фурната заедно с тавата (пицата на снимката е печена в тава) на максимума на "горен и долен реотан" - 250 градуса.  Когато сложа тестото във фурната, веднага превключвам на вентилатор - 250 градуса и слагам пицата на 4/5 ниво за 4-5мин. или на  "грил" и 270 градуса и пека за 7-8мин отново на 4/5 ниво.
 
Тук може да видиш снимките, защото има проблем с качването тук.

# 482
  • Мнения: 4 395


Хлебчета багели със заатар


Хлебче с различни семена -  експеримент

# 483
  • Мнения: 3 668
Снощи в 18 ч. месих хляб по спешност. Забърках всичко заедно без да активирам кваса. В хладка вода разтворих кваса, прибавих брашното и солта и го оставих да почива 30 мн. Измесих с миксер, ламинирах три пъти през 15 мин. и прибрах във фурната на светната лампа. Малко след 12 в полунощ по аромата прецених, че тестото е готово, оформих и в хладилника. Simple Smile

Днес на обяд го пекох.
Въпреки съкратената процедура се получи идеално и ме изненада приятно.Simple Smile

Това е резултата:




Последна редакция: пт, 19 май 2023, 22:35 от Sysly

# 484
  • Мнения: 5 560
Аз приготвих хляб в рамките на един пълен ден. Получи се много вкусен, съвсем малко го бях попрепекла. Забелязвам, че квасът ми е доста по-силен от зимата, и тестото ватсва по-бързо. Сега ми е в хладилника, защото в следващите 10 дни няма да правя хляб, но се надявам да е със същата сила след това.

# 485
  • Мнения: 3 668
Нищо му няма в хладилника, не губи силата си. Вадя само за хранене и прибирам обратно там. Явно и моят набра сили. Младичък ми е той, на 6-7 месеца. Новак съм в занаята. Relieved
Аз умишлено не ги препичам до кафяво, меся веднъж в седмицата и когато е препечен съхне по-бързо.

# 486
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Днешния ми хляб, 7ми поред, а тамагочито на 51 дни. Simple Smile


 



П.П. ММ - Е, къде е хляба, дупка до дупка, въздух ям.... и маслото къде...  Simple Smile  Права беше една жена във ФБ - две филии с дупка и пактче  (250г) масло между тях... Simple Smile
Та така с шуплестия хляб, не е удобен и туй то. Като го рязах (с ножа за хляб) интересен звук издаваше. Simple Smile
Въпросът е, че не знам как станаха тия шупли (аз още на 3я хляб се отказах да имам очаквания, само инат да е все по-добре) и какво ще е следващия път, та нищо не обещавам. Simple Smile   След време може и да е по-добре, но за сега толкова. Simple Smile
Вчера подарих половината хляб и сега съм заквасила квас, при следобедното хранене ще действам. Simple Smile
Още не мога да си натамъня колко пъти седмично да пека - 2 или 3.  Иначе за моментите без хляб (от единия до следващия) - я пица, я пърленки...

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 09:21 от Morena

# 487
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ку - ку, от една квасо зависима. Simple Smile
Установих го днес и си признавам. Simple Smile
Пекох хляб сутринта (и си мечтаех за месене...) , ама след малко ще захраня закваска  и утре пак ще меся.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 09:12 от Morena

# 488
  • Мнения: 3 668
Сладурана! Relieved Не се сама, сестро! Joy
Ей сега като си изпия кафенцето, запретвам ръкави и аз. Седмица не съм месила и ме сърбят ръцете.

# 489
  • Мнения: 4 395
Хайде ,добро утро и от мен
Цитат
Ку - ку, от една квасо зависима. Simple Smile
Установих го днес и си признавам. Simple Smile
Пекох хляб сутринта (и си мечтаех за месене...) , ама след малко ще захраня закваска  и утре пак ще меся. https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/newsm44.gif.
Цитат
Сладурана! Relieved Не се сама, сестро! Joy
Ей сега като си изпия кафенцето, запретвам ръкави и аз. Седмица не съм месила и ме сърбят ръцете.
Joy Satisfied ама то било заразно Joy
ето още една  куку  стринка във вашата група Laughing
Ето това ме чака след малко, моите -мекици та мекици, сега ще ги видя могат ли да ги изядат Satisfied

А това беше през седмицата, мислех че ще минем с по едно малко хлебче, колко съм се лъгала Smile Ще трябва да пека голям!

заготовката

хляба и мекиците в начална фаза

и малкото хлебче 500 гр само ,отиде си за 2 дни, горкото Yum!

# 490
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Добра среща, посестрими! Simple Smile
Сис, как можа цяла седица да се удържиш?! Simple Smile
Дани, голям, малък, важното е честичко да меся Simple Smile  Аз гледам по-пресен да го ядем, та вчера - половината, днес - другата половина, така аз днес меся и утре сутрин ще пека.   Ще се предизвикам обаче като го оставя нощес на балкона (за по-кратко разбира се), вместо в хладилника.  На 4 градуса в него повечко време му трябва, а не искам толкова дълга ретардация. Захраних КМ и заквската  и не толкова ранния слаедобяд ще действам. Като видя че подминава удвояването на закваската - забърквам Автолизата и чакаме и двете пика. Simple Smile
Ей го вчерашния преполовен. Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 10:10 от Morena

# 491
  • Мнения: 3 668
Моят хляб стана като "Медената питка". Joy


Скрит текст:
Нещо го насметох. Оказах се с изхабена батерия на везната и месих "на око". Времето в хладилнака също му дойде множко - 16 ч. Smirk
Не знам вътре как е, горещ е още, но като гледам мехурчетата отвън си представям швейцарско сирене вътре. Grinning

П.п.:
Изненада ме приятно.  Relieved Ами той е чудесен направо! А как ухаееее.... и хрупка, и е толкова вкусен! Ммммм...Innocent
В момента се наслаждавам на ритуалното похапване на крайчето. Innocent

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 08:40 от Sysly

# 492
  • София
  • Мнения: 2 523
Момичета, на първа страница линковете са в тубата. Имате ли изпитани методи за правене на пълнозърнест квас, но да не е видео, а да си го чета и осмислям... 🙂

# 493
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Изцяло пълнозърнест ли?  Триците късали глутеновата мрежа.
Квасът е добре да се започне с високопротеиново бяло пшенично и пълноз. ръж (по добре от всяко друго зърно). - 3 : 2. И после може и да намалее ръжта, но 10% все пак да има.  Аз така процедирам.

Поредният красавец, Сис! Simple Smile
Моят хляб изстива. :

# 494
  • София
  • Мнения: 2 523
Morena, и идея си нямам. Цяла сутрин чета и все повече се обърквам....
Може ли кваса да ми е от бяло брашно, а хлябът от пълнозърнесто?
Има толкова много начини за правене на квас... май си харесах един, ще опитам. Никога не съм работила с квас.

Общи условия

Активация на акаунт