Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

• 51 711
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
Аз ползвам шпатула и за рязане, и за оформяне и изобщо... ми е втора дясна ръка. Simple Smile

# 616
Еха, докато ме е нямало много сте изписали и страхотни неща сте показали.
Аз вчера се върнах и веднага към хладилника да видя кваса дали е издържал. Ами, геройски е издържал 3 седмици. Веднага го захраних  и от остатъка, който също захраних днес направих бърз тутманик, кекс и едни мекички са в процес на приготвяне.

тутманика

кекса

мекички в процес

# 617

Този е само с пълнозърнесто брашно.

# 618
  • Варна
Кажете ми нормално ли е след 1-2 дена хлябът да става корав като камък? Joy Ясно ми е, че не правя нещо както трябва Confounded

# 619
Как го съхраняваш, в какво? Моят стои по цяла седмица завит в кърпа - лелена или памучна и в плик, и няма никакъв проблем. Сега в жегите го държа само завит с кърпа.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 15:47 от Sysly

# 620
  • Варна
В памучна торбичка е, но то не зависи от сезона. Първия ден е супер, след това става много твърд Sad Може би превтасва (или недовтасва). Или не го омесвам както трябва, защото обикновено си е доста твърдо тесто. С по-малко вода го правя, че още съм си пълен аматьор. Joy

# 621
  • София-Младост
Съхранявам в хартиен плик и найлонов отгоре, издържа цяла седмица така.
Вчера пекох и аз:

# 622
Аз за това правя само тостерен, че си стои мек по един месец. Ние го държим в хладилника в найлонова торбичка.

# 623
  • Sofia
В памучна торбичка е, но то не зависи от сезона. Първия ден е супер, след това става много твърд Sad Може би превтасва (или недовтасва). Или не го омесвам както трябва, защото обикновено си е доста твърдо тесто. С по-малко вода го правя, че още съм си пълен аматьор. Joy
Аз затова пека малък хляб през ден - хубав е в деня на печенето и на следващия, после започва да съхне, а кърпата, в която е увит, е леко влажна.  Можеш да съхраняваш част  от пресния хляб на филии във фризера, ако не можеш да печеш по често. Simple Smile  Превтасалият хляб е мек. Simple Smile 
По седмица може и да добре за някои. Simple Smile

# 624
  • София

Хлябът с квас съхне много бързо, така че веднага след като изстине, задължително се съхранява в найлонов плик и покрит с кърпа.

# 625
Крекери с квас, зехтин и сусам

# 626
Кексчета

# 627
Кекс с остатъчен квас, сливи, мед, масло и канела.

Свърши още топъл и не съм аранжирала за снимка. Relieved Очертава се честичко да го правя с каквито плодове имам.

# 628
Обожавам сладкиши със сини сливи, а твоят, Сисли, изглежда великолепно!

Аз тотално съм зарязала хлебоправенето, защото всеки уикенд съм извън къщи, но от средата на септември ще започна пак.

# 629
McKitty, благодаря, наистина стана разкошен - пухкав, сочен и ароматен. Relieved
Играя си с маслетното тесто за кекс, като всеки път импровизирам. Сега избих извара и добавих две - три лъжици от избитият белтък. Не смесих с оттласналото тесто, а го изсипвах на топки тук-там, като си правих място с лъжица. Получи се този облачен и неравен ефект, който много се хареса.

А от снощи се боря с тесто за хляб, което замесих късно снощи и прибързах с насипната ферментация, но оформих и прибрах в хладилника с надеждата да продължи процеса там. Да ама не. Сутринта не беше помръднал от снощи.
Изсипах го от банетона, изплакнах (буквално под чешмата Grinning) оризовото брашно и презгънах. Оставих го в купа да си довърши насипната, а преди малко оформих и обратно в хладилника, пък каквото - такова. Simple Smile

----------------------

Voilà къпаният ми хляб. Grinning

Оказа се, че всякак става хубав, даже и с тотално сбъркана технология. Relieved

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 15:32 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт