Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 34 774
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
  • Мнения: 22 626
... Гледах му белтъците.От темата разбрах,че било важно количеството им. Над 10 са.
Така, така... браво! Simple Smile

# 256
  • Мнения: 495
По рецепта на Ваня Джорджевич с фанта с брашно на София мел за баница. Изключително лесно за работа тесто.

# 257
  • София
  • Мнения: 12 229
Марчева, проблемът е, че утре едва ли ще работи някой. Фурната е Ханса, не е популярен модел. ММ намери част, но да видим дали ще бачкат.
Морена, знаех, че само тук ще ме разберете. ММ вика, не съм те виждал така кахърна. Ама как да му обясниш......
Извадих раховеца, хаха
Стига де, не се кахъри, ще ти пратим, Моренка тя е казала, тя има опит в това и тя си знае, аз не забравям, Моренка!!!
Имам два въпроса, продължавам да събирам смелост за Велика събота, денят за първият ми козунак 😁

Първо, мога ли да ползвам синьото брашно на Софиямел, че имам 4 кг? Според ММ нямало друго 🙄
И друго, мога ли да опека козунака във формата за кекс? Или в какво да го опека? Нямам такава висока тавичка, нямам време да поръчам, нито откъде да купя в момента. Друго налично е кръгла тава и 2 правоъгълни, но с ниски бордове, както и една форма за торта с откопчаване.
Всичко можеш, както ти е казала Морена.

...........и понеже днес се работи, си боядисах яйцата, моите са най-обикновени и най-вече залагам на черените и имах време и сътворих - Многолистен  Бриош по тази рецептаhttp://samozagladni.blogspot.com/2018/03/blog-post_5.html,  аз още не съм я качила при мен. Рецептата е с квас, и тъй като аз нямах си взех от една приятелка, тя си го отглежда щото си прави хляб с квас.
Не е трудна , но изисква време, затова още снощи го започнах и днес го довърших. Голям разкош!

# 258
  • Мнения: 1 588
Да се похваля с моите творения днес 😀
Правих по рецепта на Джема традиционен козунак. Малко видоизменен с маята и печенето.
 От големите приготовления и обикаляне за аромати и св.мас вчера и днес из магазините, се оказа, че прясната мая, която още миналата седмица купих е с мухъл,въпреки че уж е в срок на годност.
И така 😀 ядосана, замених с 2 пакетчета от 7гр. суха мая,щото 19ч. в магазина нямаше прясна. Сложих 150 гр. Св. Мас, която разтопих и другото количесто е олио, на око сипвах по малко, което реших да добавя докато доумеся тестото. Та, изкарах си яда, докато "бих тестото" 😂Аромати сложих 1 гилза или шишенце малко/не знам как се наричат/ ванилия, 1 шишенце лимон и 2 пакетчета стъргани кори от лимон йоткер.  Брашното София мел за баница 1 кг, но добавих на око още малко, че не ми хареса как лепи и разкъсва. След втасването, /около 1ч във фурната на около 30 градуса/, видях мехури по тестото, за което всички казвате, че трябва да има. С юмруци го понатисках, докато изчезнат/прочетено от нечий коментар съвет/. Разделих тестото на 6 топки, разточих като кори и завих с парчета локум. Фитилите поусуквах по няколко пъти/четох някъде, че конците са от усукване/, сплетох ги и оформих 2 козунака, като добавих 2 к. локум нарязан. После още втасване, но не успях да засека за колко време, намазах с жълтък и наръсих захар. Сложих да го пека в загрята фурна на100 гр. И като го сложих-ниво 2 отдолу нагоре, усилих фурната на 180 гр.горен и долен реотан с тавичка вода отдолу. На 50 мин.покрих с фолио отгоре, че щеше да загори, и още 10 мин.покрит.
Много дълго описание стана, но меся за втори път в живота си 😀и правя за 2 път козунаци.  Мисля, че станаха повече от чудесни, имат и конци, пухкав  и висок.
Единствено може би дойде тясна тавата и отвътрешността малко по-бяло се изпече, но не е сурово.
Благодаря на всички за съветите, които споделяте за нас, скарани с кухнята 😂!

Не знам защо не се виждат снимките

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 00:24 от gqa

# 259
  • Мнения: 1 588
Надявам се тук да се видят
[/img]

# 260
  • София
  • Мнения: 12 229
Надявам се тук да се видят
.................
Виждат се и на двете снимки, хубаво тесто отвътре, личи че е влажно и ако отхапеш ще остане белег, това се търси, но за мен отгоре е много препечен, тази температура 180 градуса му е много, и защо всички или почти всички пекат на 180 градуса неразбирам, като се  каза нееднократно, че се пече между 160 максимум 170, да не чернеят и да не се получава груба кора, иначе е хубав. Ето тази снимка която пуснах, това си е вид козуначено тесто, но е Бриош и се прави  и измесва като такова , труд също е положен не малко , след като споделям, че съм го започнала от снощи, е изпечен само на 165 - 170 градуса и виж как е приятно зачервен, без да е прегорял, а иначе голямо - Браво!

# 261
  • Мнения: 1 588
Marcheva, благодаря много! Градусите са така по рецепта. А аз съм наистина скарана с кухнята, и чета и гледам по сто пъти дадена рецепта.
Въпреки че майка ми е бог на тестото, прави невероятни неща от тесто. Е, Не успя да ме научи 😀, последният и опит беше преди 10г. И се отказа.
Но явно е и до желание, нагласа и така. Дойде време и я изненадах миналата година, не вярваше 😀 а сега искам пак да я изненадам. Ще я събудя сутринта със снимките 😁
Реално не е толкова черно, колко изглежда на снимката, но може да е по-светло, ако по_рано бях закрила с фолио.
Утре ще пробвам да изпека на по-ниска температура. Благодаря!

# 262
  • Мнения: 449
metome Благодаря за милите думи Hug Просто като гледам тук какви красоти се правят и се ядосвам , чувствам се много зле когато нямам перфектен резултат Cry

Mi Ra да , от 1 кг направих четери малки козунака , в правоъгълни форми . Не съм ги претеглила , не се и сетих ... оххх , все нещо ново ... не знаех пък и че може от печенето да се губят конците . Аз ги печа така малки , че ме е страх ако са по-големи да не останат сурови Grinning Другия път ще печа по- малко време , надявам се там да е бил проблема и да успея да се похваля и аз най-накрая с хубав козунак ..
Дано до неделя да успея Blush

# 263
  • Мнения: 12 390
Браво на всички майсторки и успех на начинаещите!
Аз много години правех страхотни козунаци по рецептите на Джемма, Еликсир и кифличките на max-mama, но с помощта на машина за хляб. След това я подарих, а миналата година правих кето козунаци. Този Великден обаче е различен и искам вкъщи да замирише на истински козунаци и ще се пробвам да меся на ръка. "Познавам" Morena и без грам колебание ще се доверя на нейната рецепта! Two Hearts Искам само да попитам Моренка дали от същото тесто мога да направя и кифлички?
И май ще включа пак парното, тъкмо го бяхме изключили от централните кранове, а то се захлажда времето..

# 264
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Марчева, някъде назад се похвали, че имаш дюлево сладко, което смяташ да сложиш като плънка в козунака. Имам едни бурканчета за оползотворяване, та идеята ме грабна. Не съм правила досега с такава плънка, обаче, та да те помоля да споделиш как процедираш- смесваш ли с нещо, сгъстяваш ли... Мисля, че на дюлята ще отива портокалова кора за допълване на аромата, но откъм консистенция нямам идея. Благодаря предварително!

# 265
  • Мнения: 8 480
Деляна, преди време някой в темата беше споделил, че конците може да не се видят при разрез с нож. По-добре се виждали при разчупване.

# 266
  • Мнения: 318
С ръце, Розичка, много грубо би било с точилка.
Деляна,  аз писах вече няколко пъти за втасването в хладилника/на балкона.
Ще дам още един шанс на моята рецепта, ако пак не стане ще пробвам друга. ... много съм начинаеща в тестата
Пита какво да коригираш, 4 жени тук ти говорим едно и също, ама ти пак ще си правиш твоята си рецепта. И защо тогава питаш и се хабим...
Споделям мнението на момичетата ,винаги  започвам да меся с 2/3 от посоченото в рецепта брашно, постепено с месенето добавям останалото и то зависи каква твърдост искам да ми е тестото.Аз съм привърженичка на по-меките теста.

# 267
  • Мнения: 318
Вчера експериментирах с нова рецепта.Този козунак е замесен с фанта и кисело млеко, много по- малко време е необходимо за втасване.Извинявам се за снимката, не е много добра.

# 268
  • Sofia
  • Мнения: 22 626
... не знаех пък и че може от печенето да се губят конците .
Това и аз за сефте го чувам...и ми е подозрително нещо... не вярвам.

Конците се виждат от всеки при откъсване, но са трудни за заснемане, реално се виждат повече.
И при разрез аз лично ги виждам, стига да е ясна и добра снимката - тогава не пълно с шупли като в хляба, а средата е плътна и изглежда като мазки със суха четка, в разни посоки.... нещо такова. Sunglasses

Скрит текст:

А тук пък е и въздушна средата. Heartpulse

Скрит текст:


Сиси, благодаря за доверието!  Hug  Разбира се, че можеш каквито искаш други форми да печеш. Щом са козуначени все от едно тесто са. Аз като ще правя със сладко/конфитюр като плънка (бухти, руло, кифли) само намалявам захарта (не е задължително, аз така искам), щото ползвам и подсладител и ми е доволно сладко тестото, та още сладост ще ни дойде много. Simple Smile

...Не съм правила досега с такава плънка, обаче, та да те помоля да споделиш как процедираш- смесваш ли с нещо, сгъстяваш ли...
Аз ползвам директно. Ако е рядко/много течно, тогава състявам със смлени ядки (по избор разбира се - на нас в козунак ни харесват лешници или бадеми, орехи например не), кокосови стрърготини, галета.

Ооо, душата, и аз, и аз помня. Kiss  Hug

# 269
  • Мнения: 12 390
Сиси, благодаря за доверието!  Hug  Разбира се, че можеш каквито искаш други форми да печеш. Щом са козуначени все от едно тесто са. Аз като ще правя със сладко/конфитюр като плънка (бухти, руло, кифли) само намалявам захарта (не е задължително, аз така искам), щото ползвам и подсладител и ми е доволно сладко тестото, та още сладост ще ни дойде много. Simple Smile
Уж прочетох пак рецептата, но подсладител не видях да споменаваш.. Знам, че често се добавя и в домашните козунаци, но хич не знам какъв. Аз имам само течна стевия, но не мисля, че ще е подходяща.. По-скоро ще пробвам без и ще заложа на по-сладка плънка..

Общи условия

Активация на акаунт