Козунаци 2020 - 2ра тема

• 34 727
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
Морена, днес ще правя по твоята рецепта с киселото мляко, ама приблизително колко е то, в грамове или милилитри!? Аз с две лъжици мога да загреба половин кофичка, ако не е разбъркано или е по-гъсто.

# 196
  • София
Здравейте момичета Simple Smile
Тази година съм решила и аз да правя козунаци. Последно съм правила преди 4-5 година, та все едно за пръв път ще правя тази година. Изчетох и двете теми, но имам няколко въпроса Kissing Face
Спрях се на рецептата на Морена. За втасването ще го правя нощтно, в хладилника (ще видя до колко мога да му вдигна градусите) и първия ми въпрос е след като го извадя сутринта колко време трябва да го оставя да се отпусне? После го премесвам, оформям и оставям втори път да втаса?
И за ароматите - искам лимонов аромат и имам есенция от Лидл (тези дето се продават 4-5 различни аромата в една опаковка) за доза от 500 гр ок ли ще е с една ампула? Ще ми се да си сложа настъргана лимонова кора, но ме е страх заради всички препарати, с които пръскат цитрусите. Има ли сигурен начин да си измия лимона и да настържа кората му в козунака? Или по-добре да заложа на синтетична есенция?
Благодаря предварително Relaxed
П.П. А някъде из големите вериги продава ли се свинка мас?

# 197
Всяка години преглеждам  темата за идеи за нови плънки и рецепти и гледам, че някои пишат за оставяне на тестото от предната нощ да втаса. Ако замеся тази вечер и искам да го сплета утре сутринта ,в хладилник ли да го оставя или просто на хладно в незатоплена стая? Ако е в хладилника,утре меся ли пак и да го оставя да се затопли преди да плета или направо плета и чакам да втаса? Сигурно задавам глупави въпроси,но винаги съм ги почвала от сутринта  и нямам опит с такова дълго втасване

# 198
  • Пловдив
Преди седмица направих първите си козунаци по рецептата на Морена с половинка брашно и к. Мляко. Днес отново ще меся за цялото семейство и съм взела брашно от Лидл тип650 в зелена опаковка, дали ще се получи с това брашно? Също така да попитам лимоновият сок в рецептата каква е неговата идея и дали мога да сложа портокалов такъв за портокалов аромат? Имам стафиди които да добавя, но нямам  ром. Мисля да ги накисна с ракия като сложа есенция ром вътре дали е подходящо? Имам приготвени портокали за настъргване на коричка, лимони и есенции ром и ванилия от Лидл от тези в малките шишенца. Ако козунакът е без стафиди колко от течните есенции да добавя?Предложете ми и други варианти за аромати за да ги направя различни козунаците. И отново да се върна на стафидите дали трябва да са подушени от кисненето,как да ги под суша, и колко време да се киснат? Искрено ще се радвам навашите компетентни отговори.

# 199
DolliGi ,благодаря ти много ! Много ми помогна.

# 200
dan4e rk и аз питах по - рано за ракията, но ми препоръчаха накисване в мляко или без накисване.

Морена, днес ще правя по твоята рецепта с киселото мляко, ама приблизително колко е то, в грамове или милилитри!? Аз с две лъжици мога да загреба половин кофичка, ако не е разбъркано или е по-гъсто.

Аз последния път премерих на кантарчето и установих, че две нормално пълни супени лъжици ми бяха около 60гр кисело мляко.

# 201
  • Sofia
Ако ползвам за козунак рецептата на Джемма за кифлички, трябва ли да променя последователността на продуктите и мазнината да я вкарвам в готовото вече тесто? Маслото разтопено или неразтопено трябва да е ? В рецептата за кифлички е 60гр.  - сега за козунак 30гр масло и 30гр. олио ли да сложа?
Не променяш друго, освен да сложиш половината мазнина в тестото, останалата половина за измесването. Мазнинте се смесват и стопяват - да се ползват приятно топли, не горещи. Ползвай двете мазнини.

Не съм мерила 2с.л. кис. мляко... ако някой друг ги е мерил... слагам 2... да кажем  нормално пълни лъжици, не така че да преливат. 

...За втасването ще го правя нощтно, в хладилника ...  за доза от 500 гр ок ли ще е с една ампула? Ще ми се да си сложа настъргана лимонова кора, но ме е страх заради всички препарати, с които пръскат цитрусите. ...
П.П. А някъде из големите вериги продава ли се свинка мас?
На половин доза (500г брашно) - салагам половин ампула ванилия.  Аз измивам с четка и сапун лимона и ползвам кората.  Продават мас по веригите.

... оставяне на тестото от предната нощ да втаса. ...

...ще правя козунак,но ми се ще да го замеся предния ден. Трябва ли да втасва веднъж преди да го прибера в хладилника,и после веднъж след това?
Измесваш и слагаш в голям съд в хладилника/на балкона (на 5 - 12градуса) - там втасва тестото, сутринта изваждаш да се стопли на стайна Т и оформяш, втасва оформено за около 45 мин и печеш.

... съм взела брашно от Лидл тип650 в зелена опаковка, дали ще се получи с това брашно? Също така да попитам лимоновият сок в рецептата каква е неговата идея и дали мога да сложа портокалов такъв за портокалов аромат? Имам стафиди които да добавя, но нямам  ром. Мисля да ги накисна с ракия като сложа есенция ром вътре дали е подходящо? Имам приготвени портокали за настъргване на коричка, лимони и есенции ром и ванилия от Лидл от тези в малките шишенца. Ако козунакът е без стафиди колко от течните есенции да добавя?Предложете ми и други варианти за аромати за да ги направя различни козунаците. И отново да се върна на стафидите дали трябва да са подушени от кисненето,как да ги под суша, и колко време да се киснат? Искрено ще се радвам навашите компетентни отговори.

... А стафидите, накисвате ли ги в алкохол и ако да, после овалвате ли ги в нещо за да не овлажняват тестото?
И накрая, как завивате плънките в козунака?
... Стафидите накисвам в ром/коняк/бейлис/бяло вино/пр. мляко/вода... отцеждам и подсушавам добре. После слагам в тестото (след втасването и преди оформянето), не ги овалвам в нищо.
Ето така... после хващам открая и завивам към центъра.

Скрит текст:
Добро е брашното. Лимоновият сок подсилва брашното - то и без това е с  добавена аскорб. киселина, може да го пропуснеш, аз си го искам.  Може да сложиш портокал - аналогично е.
Стафидите на определят ароматите - те си присъстват винаги, стафидите са по-желание.
Не съм засичала за колко ги накисвам - 1-2 часа стигат да се худратират. 
Други сладки аромати са - махлеб, кардамон, инд. орехче, канела - изобщо слагай каквито искаш, само да има някакви аромати (ама не че е абсолютно задължително де).

# 202
Еха, доста. Аз ги слагах най-много 40 грама.
Благодаря за отговора!
Ще изчакам още малко и Морена за отговор, пък почвам.

# 203
Охх мале , тотално се обърках .... но започнах вече да правя тестото точно с това брашно за баница Flushed

Аз ще го оставя през нощта да втаса , сутринта ще пиша как е . Дано всичко да е наред , миналия път втаса много хубаво през нощта , но беше с другото брашно , сега специално си взех от това Grinning
Точно това е най- доброто за козунаци

# 204
Печа мойте козунаци , после ще кажа как са станали Blush

# 205
На въпросите с нощно втасване , аз оставих в банята , защото там е студено - 9° е . На терасата през нощта става студено 2-3° затова не го сложих там . Сутринта си беше втасало доста добре . Премесих го и го разделих на 4 топки . От всяка топка направих козунак, тестото не го точа само го разстилам с ръце намазнени с масло . Сложих плънка от стафиди , сушени екзотични плодове и локум .

За стафидите - може с прясно мляко или вода и без ром , ако нямате . Ако нямате много време за накисване ги накиснете с топла вода и по- бързо ще станат .

# 206
Коя рецепта на Морена ползвате, има няколко?! Нещо козунака на Ваня с лимонадата на следващия ден не се одобри. Стои повече като пенетоне, вкусен е, но няма тази плътност и влажност на козунака. Топъл беше страхотен, но на другия ден според нас не става. Може и грешката да е при мен.

# 207
Тази и с кисело мляко, почнах я.

Благодаря за отговора, Морена!

# 208
  • Sofia
Коя рецепта на Морена ползвате, има няколко?! ...
Предимно последната ми козуначена рецепта - от 2019 г. - Козунак - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка

# 209
Днес ще правя проба с този 😄. Само един въпрос в стартера не се слага и захар, правилно ли съм разбрала?

Общи условия

Активация на акаунт