Козунаци 2020 - 2ра тема

• 34 785
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Morena ще правя по последната ти рецепта козунак като ще меся на ръка може ли пояснение искам да го замеся късно днес вечерта и се чудя на балкона ли да го остая , не обърнах внимание през ноща колко градуса беше.В къщи е около 20 без парно може би на затворен балкон 15 да е.  Мазнината кога да я сложа ми е въпроса на сутринта след първото втасване през ноща или още при омесването?

БЛАГОДАРЯ!

# 286
Момичета, нуждая се от помощ. В Преди обед по БТВ днес показаха много обещаваща рецепта за двуцветен козунак, но връщах сто пъти и никъде не казват колко брашно се слага. Съставките са 125 мл. прясно мляко, 3 яйца, 25 гр. мая, захар, 125 мл. заквасена сметана, мазнина и аромати. Колко би могло да е брашното, според вас? 600, 800 гр.?
Около 650 гр. трябва да е брашното.

# 287
Много благодаря за съветите за изпичането на повече козунаци...имам и още едно питане.Козунака ми стана на конци всичко супер,но защо остана вътре малко като суров...Пекох го 1час на 150градуса

# 288
  • София
Момичета, и аз да попитам. Понеже сега имам  време, а и мина 12ч, искам да замеся козунака и да го оставя в хладилника да си втаса. Но ще го оформям чак утре сутринта. Дали ще  превтаса за толкова много време? Трябва ли   да го премесва някой пак докато ме няма? Много противоречиви мнения изчетох по форумите и във ФБ също за развитието на глутена и дрождите и съвсем се обърках.

# 289
  • Sofia
Morena ще правя по последната ти рецепта козунак като ще меся на ръка може ли пояснение искам да го замеся късно днес вечерта и се чудя на балкона ли да го остая , не обърнах внимание през ноща колко градуса беше.В къщи е около 20 без парно може би на затворен балкон 15 да е.  Мазнината кога да я сложа ми е въпроса на сутринта след първото втасване през ноща или още при омесването?
Мазнината се слага в тестото и после при измесването. Втасванията са след това.

... но ми се ще да го замеся предния ден. Трябва ли да втасва веднъж преди да го прибера в хладилника,и после веднъж след това?
Измесваш и слагаш в голям съд в хладилника/на балкона (на 5 - 12градуса) - там втасва тестото, сутринта изваждаш да се стопли на стайна Т и оформяш, втасва оформено за около 45 мин и печеш.

Момичета, нуждая се от помощ. В Преди обед по БТВ днес показаха много обещаваща рецепта за двуцветен козунак, но връщах сто пъти и никъде не казват колко брашно се слага. Съставките са 125 мл. прясно мляко, 3 яйца, 25 гр. мая, захар, 125 мл. заквасена сметана, мазнина и аромати. Колко би могло да е брашното, според вас? 600, 800 гр.?
Слагаш 500г брашно и добавяш още колкото е нужно.

# 290
  • Пловдив
За плънка може ли да се ползват желирани бонбони? Тук продават едни доста едри, на вид са като нашенските лимонови резенки от преди години - оваляни в кристална захар. Мислех, че съм си донесла локум,  но няма.
Защо не!? Те са подобни на локума.

# 291
  • Sofia
....Пекох го 1час на 150градуса ...
Прочети за печенето при мен - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

Момичета, и аз да попитам. Понеже сега имам  време, а и мина 12ч, искам да замеся козунака и да го оставя в хладилника да си втаса. Но ще го оформям чак утре сутринта. Дали ще  превтаса за толкова много време? Трябва ли   да го премесва някой пак докато ме няма? Много противоречиви мнения изчетох по форумите и във ФБ също за развитието на глутена и дрождите и съвсем се обърках.

Дидка, аз замесвам едно тесто късно в петък (вече е минал денят... Wink ) и го слагам да спи я в хладилника, я на балкона - където има нужната Т. Сутринта (в 8ч.) в събота го прибирам втасало в кухнята и докато се отпуска то.

# 292
  • Sofia
Правя козунаци от доста време, но тези със сладко не ми се получават. При печене се надигат, а след това спадат. Тестото, което е в досег със сладкото остава сурово, при различни температури на фурната и различно количество сладко. Изобщо пълен провал.
Моля, споделете вашите рецепти с подробни обяснения.

.... Ако е рядко/много течно сладкото, тогава състявам със смлени ядки (по избор разбира се - на нас в козунак ни харесват лешници или бадеми, орехи например не), кокосови стърготини, галета.
  Виж и за печенето - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

# 293
  • Бургас/Пз
Морена, пробвах вече твоя козунак и много ме хареса. Засега той и този със заквасената сметана са ми абсолютните фаворити.
Мислиш ли, че би се получила твоята рецепта с кокосова захар и подсладител?? Или хич да не се занимавам да пробвам?

# 294
  • Sofia
Морена, пробвах вече твоя козунак и много ме хареса. Засега той и този със заквасената сметана са ми абсолютните фаворити.
Мислиш ли, че би се получила твоята рецепта с кокосова захар и подсладител?? Или хич да не се занимавам да пробвам?
Ами защо не,  пак си е захар (по-горе писах грамажи захар и подсладител), само и вкус има. Ако той не ти пречи - не виждам защо да не се получи. А може и да пооцвети де... размишлявам си просто, не съм ползвала кок. захар в козунак. Simple Smile
Благодаря за доверието, Ани, радвам се, че си доволна! Simple Smile

# 295
Морена,аз мисля че го изпекох добре.Видях,че плетката при печенето се развали...Възможно ли е тази глетавост вътре да е от превтасване или от плънката.Козунака ми беше със стафиди и локум в умерени количества

# 296
  • Бургас/Пз
Ами защо не,  пак си е захар (по-горе писах грамажи захар и подсладител), само и вкус има. Ако той не ти пречи - не виждам защо да не се получи. А може и да пооцвети де... размишлявам си просто, не съм ползвала кок. захар в козунак. Simple Smile
Благодаря за доверието, Ани, радвам се, че си доволна! Simple Smile
Много ти благодаря за бързия отговор. Ще пробвам. Аз не ги обичам прекалено сладки, така че сладостта не ме притеснява. По-скоро да не прецакам втасването, ако сложа по-малко захар. Довечера ще замеся тестото и ще го оставя да втасва в хладилника. Утре ще кажа как се е получило.
Споделям, че втория път като правих твоята рецепта сложих вместо 2 л.кисело мляко, 2 л.заквасена сметана и пак станаха много, много хубави. Хич ме няма в месенето и затова вкарвам мазнината със сгъване на тестото като плик и конците винаги ми се получават добре.

# 297
  • София

Дидка, аз замесвам едно тесто късно в петък (вече е минал денят... Wink ) и го слагам да спи я в хладилника, я на балкона - където има нужната Т. Сутринта (в 8ч.) в събота го прибирам втасало в кухнята и докато се отпуска то.
[/quote]

Morena, притесненията са ми, че ще седи в хладилника повече от 18 часа докато се прибера, да не превтаса и да не станат после конците.

# 298
Здравейте избрах си рецептата на Морена, но ще меся изцяло в машина. И маята ми е суха. Въпроса ми е за стартера трябва ли да разтварям сухата мая или я слагам върху брашното? И правилно ли съм разбрала че след час месене на стартера добавям останалите продукти и пак стартирам месене?

# 299
  • Sofia
Морена,аз мисля че го изпекох добре.Видях,че плетката при печенето се развали...Възможно ли е тази глетавост вътре да е от превтасване или от плънката.Козунака ми беше със стафиди и локум в умерени количества
Не е добре
......Пекох го 1час на 150градуса
затова предложих да прочетеш само за печенето при мен.
А относно плънката... помислих че говориш за някаква течна, а то са само плодове и локум.
С тях съвсем не трябва да е глетаво, но зависи дали си киснала стафидите и дали си ги подсушила - и затова съм писала в рецептата си... Важно е и да изтине добре козунакът ...
Не ти предлагам да правиш моята рецепта (ти и не питаш това), но има много информация за процеса.

Общи условия

Активация на акаунт