Мартенчета 2020

• 24 405
  • 786
  •   1
Отговори
# 540
Момичета, ние днес бяхме на педиатър и тя каза да почваме захранването със зеленчукови пюрета. Та е решено: утре ден първи с пюре от морков 😋
И аз нямам търпение вече🤩🤩🤩🤩как мислите - да купите или приготвите?
За момента мисля да приготвяме всичко сами. Е, 100% в някой момент ще трябва да купим някое по-завъртяно, но като принцип ще залагаме на домашно приготвените нещица

# 541
Валери направи няколко нови неща днес. Хваща си шишето и си го насочва към устата. Започна да си хваща и двата крака едновременно. С баща му нещо се бяхме заговорили в коридора, той спеше, наближаваше да става и се чу да мрънка нещо, влязохме в стаята и той по корем хах пропуснахме му първото обръщане, но може и на сън да го е направил. Сега преди баня го сложих по корем, и си вдигна главата много нависоко и започна да я върти, после се опита да се обърне по гръб, но едното му краче малко му пречеше и му помогнах 😊

# 542
Мартин от няколко дена не спира да се обръща по гръб. Но по корем още не се обръща. И като се обърне по гръб и се измори, започва едно хленчене. Отивам, обръщам го и той веднага пак се обръща по корем. Измаря се, захленчва. И така постоянно.

# 543
Боян беше на 3+ като започна да се обръща от гръб по корем, а от скоро си се върти, както му е кеф. ОБича да спи настрани. От 3-4 дена започна и да хваща играчки. В Събота за първи път го чухме да се смее с глас и с баща му изпаднахме в умиление. " Чу ли го, чу ли??" Grinning Става все по-забавно и интересно Sparkling Heart

# 544
Мисля, че при нас регреса на съня започна.
Дано да мине по- скоро, че едвам  издържам да не се разрева от жал и аз.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 13:54 от Kristaline

# 545
Мисля, че при нас регреса на съня започна.
Дано да мине по- скоро, че едвам  издържам да не се разрева от жал и аз.
Не знаех, че и такова "нещо" има. Как протича при вас?

# 546
  • Русе
И при нас заспиването стана много драматично. До преди няколко дни заспиваше само с кротко цокане на биба, а от вчера започва да плаче много силно само като се опитам да й я предложа. В крайна сметк след много рев я слагам на гърда и заспива за 5 мин. Чакам да видя как ще приключи и това. Отдавам го на някаква промяна в режима й и на това, че вчера пътувахме доста.

# 547
Значи и Боян преминава през такъв етап. Заспиването е драматично. Пускам му бял шум и го приспивам на ръце през деня. :/

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 13:10 от MayaBo

# 548
  • София
Вашите бебенца спят ли с отворена уста и плезят ли се често?

# 549
Моят мъник преди постоянно беше с език навън, бях започнала да мисля дали няма някакъв проблем. Беше спрял отдавна и от няколко дни пак си се плези, смее се и изкарва език. Не съм го виждала да спи с отворена уста.

# 550
Вашите бебенца спят ли с отворена уста и плезят ли се често?

Ами то ние спим с отворена уста, че те ли няма?! Grinning Като го забавлявам и ми се плези.

# 551
Отворена уста или не, бебетата си дишат само през носа.Моето момче спи във всякакви варианти.Плези се понякога, по-скоро нещо лигите му са в повече или нещо си разучава из устата, знам ли..
Ръцете са и двете вътре при възможност.
Батко му донесе ясленски сополи и сме на прахосмукачката денонощно.Не е нещо сериозно,бистър секрет,но се дави и покашля.
Беб мина на три основни спанета през деня, мина му раздразнителната фаза май

# 552
Имам регистрация в сайта на ХИП България и ми изпращат ''Писмо за мама'' на определени интервали. Писмото, което получих сега според мен е интересно написано. Ще го споделя с вас.
"Лъжицата бавно влиза в играта

Уважаема Мая Борисова,
Между четвъртия и шестия месец на Вашето бебе, рефлексът за сукане отслабва и интересът към храната, различна от кърмата или млечната формула, става очевиден. Все пак, някои бебета се развиват най-добре само с млякото на майката. За други бебета, прибавянето на твърда храна е нова, полезна стъпка.

Отбиващата храна е важна за снабдяването на организма с хранителни вещества, подходящи за възрастта и подобрява развитието на бебето, като предлага нови вкусове и предизвикателството да се яде с лъжица. Когато решавате кога да започнете с отбиващата храна, водете се от нуждите на бебето. Консултирайте се с Вашия педиатър, за да разберете повече. Добрите новини за всички бебета с повишен риск от алергии е, че може да започнете с отбиващата храна по същия начин, както, ако бебето няма риск от алергии. Всяко по-късно въвеждане на отбиващите храни няма да осигури никакво предимство от гледна точка на превенция от развитие на алергии. Точно обратното – предимство е да започнете да го храните с отбиващите храни между четвърти навършен до шести навършен месец на бебето.

Типични признаци, че бебето Ви е готово за отбиване

Ако бебето Ви е поне на 4 месеца
Вашето бебе може да държи главичката си без помощ
Вашето бебе се нуждае от повече кърма и/или вече не се засища само с кърмата или само от шишето
Бебето Ви гледа как ядете с интерес и слага пръст в устата си, когато ядете нещо
Твърди храни, предлагани с лъжица се приемат с интерес

Как да запозная моето бебе с отбиващата храна?
Най-добре е да започнете по време на обедното млечно хранене. Предложете една, две лъжици зеленчуци – например, чиста тиква HiPP. Всяко дете е различно! Едно бебе ще приеме новата храна, когато е гладно, друго маже да откаже този нов опит с лъжицата, именно защото е гладно или раздразнено. При някои деца може да си заслужава да се изчака, докато бебето получи известно количество мляко (кърма или млечна формула) и вече е наполовина заситено. Ако Вашето дете не приема веднага зеленчуците, не губете търпение, а продължавайте да опитвате в продължение на няколко дни – без да насилвате самото дете.

След като Вашето бебе се научи да приема храната от лъжица, Вие може да увеличите количеството до едно пълно бурканче. Впоследствие, все пак трябва да предлагате обичайното мляко (кърма или млечна формула), за да завършите храненето т.е храненето трябва да бъде млечно-зеленчуково. Но запомнете, че апетита на бебето може да варира. Затова е абсолютно нормално, ако бебето не винаги иска да изяде цяла порция. Трябва постепенно да предлагате различни видове зеленчуци, за да може то да свикне с разнообразието от вкусове.

Веднъж щом Вашето бебе е свикнало със зеленчуците, може да пристъпите към месно-зеленчукови храни, като бебешките менюта на HiPP. В допълнение, препоръчваме предлагането на няколко лъжички от Плодове HiPP като вкусен десерт. След няколко седмици, следобедното млечно хранене ще бъде заменено с Млечни и Зърнени каши HiPP, а вечерното хранене допълнено с Лека Нощ каши в бурканче.

Но все пак, бъдете внимателни: Стомахът и червата на Вашето бебе са нежни органи.
Храносмилателната система не винаги е съгласна с експериментите. Ето защо, трябва винаги да търсите най-качествената храна. Тя трябва да бъде специално произведена за нуждите на Вашето бебе. Бурканчетата HiPP за самото начало са точният избор.

Био Зеленчуци HiPP
Зеленчуците са идеални за захранване. Зеленчуците HiPP са изключително съобразени и произведени, според специалните хранителни нужди на Вашето бебе. Ние просто избираме най-лесно смилаемите видове зеленчуци. Поддържаме нашата храна проста. За постигането на прост състав, ние не използваме сгъстители и – както се изисква по закон – не прибавяме никакви оцветители или консерванти. Експертите препоръчват да не се прибавя сол на първите храни в диетата на кърмачето, затова ние не прибавяме никаква сол – и препоръчваме и Вие да не добавяте подправки.

Първите моркови на HiPP са класическият представител на твърдите храни. Тези естествено сладки, меки зеленчуци са известни на почти всички бебета. Други идеални  продукти са Първият пащърнак HiPP и Първата тиква HiPP за бебета, произведени без добавено мляко, сол, захар или подправки.

Съвет: При много бебета изхожданията стават много по-гъсти, след като престанат да се хранят предимно с мляко (кърма или млечна формула). Дори ако сте прибавили само няколко малки лъжички от кашата или зеленчука в млякото (кърмата или млечната формула), ще разберете, че няма много материал в памперса. Не бъркайте това със запек! Това е просто знак, че чревните функции се приспособяват към храната.

Ако въпреки това има проблеми с изхождането след приспособителния период за около 1-2 седмици, някои промени в менюто могат да се окажат полезни. Вместо да давате моркови, може да го храните с различни зеленчуци, които имат разслабителен ефект (може да намерите някои съвети за съответните етикети по отношение на специфичния храносмилателен ефект на зеленчуците). В допълнение, може да предложите няколко супени лъжички от плодове, които имат разхлабващо действие като HiPP Био Круши и HiPP Био Ябълков сок."

# 553
От скоро забелязвам нещо странно при моят Боянчо (3+++)
Докато се кърмим и малко преди да заспи се плясва (понякога направо се удря) по главата.
Не съм сигурна какво се случва, дали от нервност, дали е нов негов метод за приспиване, или пък го боли глава, или отново е запушен нос с който често се борим.. .
След няколко дни сме на педиатър и нямам търпение да обсъдим, а до тогава....  Ще го мисля 🤔

# 554
моят мъник започна да се опитва да се обръща все по-често.
Утре трябваше да сме на последна ваксина, но я отложиха с 2 седмици и то без обяснение, нямало да правят детски консултации. Таткото и той звъня да пита, казали му, ме дезинфекцират ... ще си почакаме 2 седмици, но ми беше интересно колко е наддал за месец, а сега ще мине месец и половина ...

Общи условия

Активация на акаунт