Мартенчета 2020

• 24 351
  • 786
  •   1
Отговори
# 585
Имам две приятелки родили първият ден на 9 месец, здрави бебчета, просто по-малки (около 2.700 кг). Сега едното е на 5++ близо 8 кг,момченце, а другото 6+ и си тежи 8 кг и малко,момиченце. И двете са само на кърма,така че аз съм чувала,че т.н недоносени бебета наддават по-бързо,явно е вярно.
Иначе педиатрите казват, че бебета до 6 месец трябва да удвоят рожденото си тегло,но все пак всяко бебе е различно,така че е относително. Важното е да са здрави и жизнени!

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 11:27 от Dreamer_19

# 586
И на мен започна да ми пада косата.Но това не било косопад като косопад, а опадат тези косми, на които си им е времето да падат.Те са останали на скалпа и сега се освобождават /съчинявам си, нещо такова съм чела/ Преминавам през това за втори път, шампоани и маски не помагат.
И аз захранвам, екслузивно кърмих 4месеца.Сложихме ваксина, изчакахме за реакция, и сега започнах с бял морков.Това не е ранно захранване, а в период определен като оптимален 4-6 навършени месеца.Преди 4 е рано, след 6 е късно.
Бебето следи лъжиците и храната ни като се храним пред него, пъха пръсти в устата и му е интересно да облизва лъжичката сега като има и за него.
4++, 7+кг.
За родените преди термин, знам че се водите по коригираната възраст, т.е смятате на колко би било детето ако е родено около термина си.Като навърши тези минимум 17седмици след термин, може да пробвате да добавите твърда храна освен млякото, ако се приема разбира се.Те бебетата ако не искат нещо  си бутат и отказват.
Също вече предлагам и водичка да свиква

# 587
Недоносено или не, важно е детето да има признаците, че е готово - главата да е стабилна (да не вземе да се килне докато се храни и да се задави); да може да е относително стабилни седнало/полуседнало (същата причина като предното); рефлекса за избутване с езиче също трябва да е започнал да отшумява, за са хапне нещо изобщо. Едва след това идва като фактор и интереса на детето, защото без него после захранването е трудно и има вероятност да стане по-капризно поради липсата на интерес.
Всичко това се случва около 6-ти месец. При някои по-рано, при други по-късно, за това периодът е ориентировъчен. Такива са препоръките на повечето здравни и педиатрични организации по света.

# 588
Недоносено или не, важно е детето да има признаците, че е готово - главата да е стабилна (да не вземе да се килне докато се храни и да се задави); да може да е относително стабилни седнало/полуседнало (същата причина като предното); рефлекса за избутване с езиче също трябва да е започнал да отшумява, за са хапне нещо изобщо. Едва след това идва като фактор и интереса на детето, защото без него после захранването е трудно и има вероятност да стане по-капризно поради липсата на интерес.
Всичко това се случва около 6-ти месец. При някои по-рано, при други по-късно, за това периодът е ориентировъчен. Такива са препоръките на повечето здравни и педиатрични организации по света.
Четох ги и аз. Нарочно го слагам на възглавница-седи. Естествено главата му е подпрянна на възглавницата. Давам играчки пъха ги в устата. Като ям нещо пред него ме гледа с особен интерес-самото движение и като започна да дъвча се ококорва и смее. Единствено това с рефлекс и избутването не мога да разбера.. Преди много често като давах шише или биберона от нищото му се повдигаше, сега мноооого рядко, даже бях забравила като дадох вчера биберона защотото нещо беше разстроен ей така пак му се повдигна не я искаше. Другото което прави е като дам шишето някой път бута с езика и до там държи устата затворена... Кое от двете е не знам. Защото второто което казах знам, пише и казват, че до 6тия месец изчезва, рядко по рано... А тук си говорим за 4ти месец... Объркана съм

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 13:17 от SK Sk 628708

# 589
И аз съм с брутален косопад, целият апартамент е в коса един час след като изчистя. Ужасно е! И аз четох че сега естрогенът намалява и пада всичката коса която нормално би паднала за период от 9 месеца. Просто ни се вижда много защото е наведнъж.

Аз имам още два месеца до захранването, но в момента чета книгата на Маги Пашова - видях че някой е споделил за реакция от картофа по-рано. Не налагам мнение, но се надявам да бъде полезно на мамите които са започнали - Маги казва че в белите картофи има много голямо количество скорбяла което дразни стомахчетата, защото не могат да я преработят. Мисля че препоръчва да се вкара картофът след 10 месец. Скадкият картоф е подходящ за първа храна.

# 590
и аз имам косопад от около 2-3 седмици ...
мислех, че може да е от щитовидната (веднъж съм го преживяла и беше ужасно, косата направо на кичури падаше), дано не продължи дълго ...
преди няколко дни исках да си вържа косата и като я хванах на опашка и видях от двети страни на челото как е оредяла косата ... ужасно е

# 591
Здравейте, момичета, при мен също има обилен косопад. Както някой беше споменал по-горе, част от тези косми, които падат си им е дошло времето. Аз също бях доста стресирана, защото никога в живота ми не ми е падала тооооолкова много косата. Но като се разглеждам, видам къси косички, които си растат на мястото на старите. Някои са смешно дебели косми, но повечето са нормални. 
Моят косопад започна още 5-6 месец от бременността. Пих желязо още тогва, пиех и скъпи френски витамини за бременни и кърмачки и ей го, то като е дошло време да расте, тогава расте. Изследвах хормони, етц, всичко е в норма.
Междудругото, знам, че ни е най-удобно на опашка, но при косопад това е най-лошата прическа Sweat защото косата седи опъната и космите падат още повече, под тежестта, а скалпът също се разранява. Най-добре на хлабава плитка или две, на рибена кост.. При мен работи. Не падат толкова косми, а ако седя и през нощта, в следващите дни се радвам на къдрици и обем Grinning Yum
Сега пия Мерц, мия с Vichy Dercos (много доволна!), специални маски не правя, понякога мажа скалпа със зехтин (скалпът е важно да не е раздразнен, за да работят продуктите анти косопад), маски не слагам, само балсам. Ом-вам повече, повтарям си "не ми пука, не ми дреме" - защото съм нервак, и мисля, че като че ли положението се овладява.
Относно захранването, педиатърката ни каза като станем на 4 месеца и половина, да започнем захранването лека полека, подробности - в четвъртък Grinning

# 592
Относно уреда на Авент за готвене на пара и аз се чудя има ли смисъл да дам едни 300лв. Thinking

# 593
Има доста уреди, които готвят на пара, примерно парните стерилизатори. Аз също имам и една приставка от всичко по левче, май беше към 4- 5 лева, подобно на гевгир, слга се във вряща вода и готово.. върши ми чудна работа Simple Smile
Тук- таме ровейки, много често попадам на отзиви, че обикновенните картофи адски много дразнят стомахчетата. Мисля въобще да не пробвам, че като се сетя какво беше с коликите и ми се свива стомаха...

# 594
Спокойно дами,все някога ще отмине пустия косопад.С баткото пиех разни добавки заради него,но каквото има да пада от старата коса,и с тях,и без тях ще си падне.Затова и този път просто ще чакам да отмине.
Малкото шефче расте доста.На последната консултация,на 4м тежеше вече 7,400кг,само на кърма.Мисля да започнем със захранването към 6м.Имаше намаление на един уред за готвене на пара,та си го взех 😁. Този път си угаждам с щуротии 😅.Ако ли не се разберем с него,все има на кой да го дам.
Поредния скок ни поразбута режима на сън.С нощното непрестанно събуждане свикнах,но вече и през деня ми е трудно да свърша нещо,без да слушам постоянно викане,цирикане и рев.И в този ред на мисли-здрав да ми е баткото, безценен помощник ми е (на 11е)!

# 595
Започнах да захранвам по препоръка на педиатърката само на АМ е бебчо от два месеца. Мисля че бебчетата които са на АМ започват по рано. Бебо си държи главата и си хапва отваря сам уста и яде с апетит.  започнахме на 4+ захранването една седмица след ваксината тогава ми каза Педиатърката да започнем. Тя Каза също така като навърши 5 месеца че ще започне да хапва и каши. След няколко дни сме на консултация и ще видим какво ще каже за кашите. След 12 дена става на 5 месеца бебчо..

# 596
През първата бременност не ми падна ни един косъм. 9 месеца без косми на четката, пода, леглото. След като родих всичко, което трябваше да падне си падна за отрицателно време. В банята ми се струваше, че цели кичури падаха. Когато косопадът спря, косата ми си беше каквато е била преди да забременея.
Сега пак се случва нещо подобно, но малко по-леко от първия път. И двата пъти съм приемала витамини за кърмачки. Даже първия път се миех с деркос (май беше) на Виши, за да не пада. А сега си се мия и цапам с всякакви заглаждащи, защитни и т.н., но не е против косопад. Хормони... не можеш го спреш.
Относно уредите, с първото дете исках да имам всичко. Купувах всичко, за което се сетих. Сега с второто изобщо не се впечатлявам. Квото има - това. Без излишни боклуци, които ще ползвам месец, два. Да не казвам, че милия даже наследи количката и кошарата на кака си.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 12:44 от Femme

# 597
Бяхме на консултация и ваксини преди час...мн плака милата и като се прибрахме честно да си призная и аз пуснах някоя сълза сърцето ми на топка...сега спинка
4+++ 6,900гр 62 см
Питах за Захранването каза,че е рано още на 11 сме пак на консултация щяла да ми даде схема на захранване и да назначат някакви изследвания,някои знае ли нещо за тях?
При мен косопада леко намаля до преди 2 седмици.

# 598
ПКК и коремен ехограф имат по каса на 6м , това са изгледванията.Може да е практика по-рано да ви ги пуска личната.
Аз с големия син се притеснявах как ще стои на ехографа да го гледат, голямо шило беше - пък той стреснат лежа мирно, не мръдна Grinning

# 599
Попаднах на тези схеми за захранване, видях, че има разлика по месеци и продукти. Вие какви таблици използвате? Динята и пъпешът наистина ли са от първите плодове?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт