Радостта е тук голяма, през ДЕКЕМВРИ бебенце ще радва мама!

• 15 804
  • 289
  •   1
Отговори
# 90
  • Русе
Момичета да ви попитам тези,които са имали бактерии в урината имаха ли албумин.Защото на консултацията за мое учудване ми изледваха урината само за албумин, а за седимент не.Когато попитах доктора той ми каза,че ако имам бактерии ще се види от положителен албумин.
mama-shushi и на мен така ми казаха за 3Д.В Русе също имало такъв ехограф,но никой лекар не можел да работи с него.Трябвало да си остави пациентките и да отиде в София за 3 месеца обучение при Мазнейкова.

# 91
Добро утро!
Честито момченце на Mama Shushi! Ей много момчета тоз декември бре! Laughing

Sarra, благодаря ти за полезния линк. С две думи излиза, че всички, които сме в болнични не трябва да го прекъсваме до излизане в 135-те дни, например за да ползваме платен отпуск, защото после 90 % се изчисляват върху МРЗ, а не върху осигурителния доход, нали правилно съм разбрала newsm78, абе това не го знаех, щях да се прецакам жестоко Close

# 92
Добро утро и от мен, днес стомаха ми е по-добре, но проблемите с осигуровките си остават и не съм на себе си от притеснения. Осигурявах се до юли на минимална заплата, която после променихме, но се получи недоразумение относно реалната заплата, която почнах да взимам. От една седмица чакам счетоводителката да ми даде в писмен вид всички варианти на възможни промени и колко ще плащам предварително, за да получа отговор едва днес, че тя не можела да направи изчисления за това колко ще получавам по време на майчинството докато не видела болничния лист. Ама защо не го направи в идеалния вариант - тоест ако не ползвам никакъв болничен преди официалния. Защо не ми го каза веднага, а чакам десет дена. Така съм се разстоила още от сутринта. Чувствам се толкова нелепо и глупаво - сякаш съм виновна за нещо.
За Д-р Дяволов бях чула веднъж и беше много хубаво нещо. Ох, не мога да изчета всичко, толкова съм се свила от нерви, имам един тон работа за довършване. Прегръщам ви

# 93
За болниците и плащането на лекари ако всичко върви без усложнения, ще си избера само болница и на общи начала. Казаха ми , че на Св.София обиколката из родилното била мн полезна, разказвали и как протича раждането и после май дават талонче за безплатен видеозон, та ще се запиша да идем със съпруга.

А знаеш ли кога се прави тази обиколка, как става записването и т.н. Аз също чух, че има подобно нещо, но нямаше кой да ми каже подробности. А бих отишла, по нататък, разбира се.

# 94
  • София
За "обиколката" в Св.София , аз ходх предния път, записваш се на телефона на болницата, някъде в сайта го имаше. Има една лекция, от около 40-50минути, води се от двама лекари. Посел те разхождат из болницата, или май беше обратното, не помня вече. На мен ми подейства много ободряващо и успокояващо. Като се запишеш за училището по телефона и ти дават час и за ехограф, не са в един  и същи ден двете неща,поне преди година и половина не бяха. Това е.

# 95
Добро утро!
Честито момченце на Mama Shushi! Ей много момчета тоз декември бре! Laughing

Sarra, благодаря ти за полезния линк. С две думи излиза, че всички, които сме в болнични не трябва да го прекъсваме до излизане в 135-те дни, например за да ползваме платен отпуск, защото после 90 % се изчисляват върху МРЗ, а не върху осигурителния доход, нали правилно съм разбрала newsm78, абе това не го знаех, щях да се прецакам жестоко Close

Момичета, има ли юристки или счетоводителки измежду нас?
Аз вече излизах в отпуска 10 дни, а и няколко пъти съм си взимала по 2-3 дни болнични откакто съм бременна. Е гати, това за отпуската е наистина отвратително, как може такова нещо.
Нещо друго, искам да попитам, какви са осигурителните вноски, които се удържат от паричното обезщетение за бременност и майчинство?
 newsm78 #Crazy

# 96
Привет днес,
момичета- има ли някой подобен проблем- вече от два дни ми тече кръв от носа, не постоянно, но отвреме-навреме, чудя се дали да се обадя на дока- да питам newsm78.
Относно осигуровките- върху обезщетението за бременност и майчинство-не се начислява,тоест взимаш си 160лв, или 170лв.за другата година.Осигурява те НОИ.
Detelini-за това, което те притеснява-не знам какво иска да гледа счетката ти- болничния ти е 90% от заплатата, върху която се осигуряваш.МОже би иска да види дните, в които си била в болнични.По принцип колкото дни през работния месец сте били в болнични-те се отразяват на заплатата ви.Т.е.ако съответния месец има 21раб.дни,а сте били 3 дни в болнични -3дни вземате 80%от това, което ви се пада на ден+18дни нормално. Embarassed
Надявам се да е разбираемо.

Последна редакция: чт, 17 авг 2006, 12:04 от Fiffi

# 97
Sarra , платеният отпуск влияе върху размера на болничния после, но в никакъв случай не се взема минималната. Размерът на болничния включва всички доходи за предходните 6 месеца - там може да има болничен, отпуск - платен, неплатен... Един платен отпуск почти нищо няма да промени в размера на болничния - 1,2 до 5 лева максимум.
Платеният отпуск се изчислява на база 1 месец, в който имаш поне 10 отработени дни, и може да се получи даже повече да вземеш в месеца, в който си в отпуск, отколкото ако не си  Hug Ако има нещо неясно питайте пак  Hug

# 98
  • Варна
Привет днес,
момичета- има ли някой подобен проблем- вече от два дни ми тече кръв от носа, не постоянно, но отвреме-навреме, чудя се дали да се обадя на дока- да питам newsm78.

Fiffi,  виж какво пише в книжките:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/15/37/

23 - та седмица от началото на последния ви мензис
21-ва седмица от оплождането
6-ти лунарен месец
5-ти месец от бременността

Бъдещата майка

Обемът на кръвната ви маса е силно нараснал. Вашето бебе расте и трябва да го храните повече, ето защо 25% от кръвната маса отива към плацентата.

Поради затрудненото изкачване на кръвта към сърцето това нарастване на кръвната маса може да ви причини някои смущения:

- Леко кървене от носа и венците, в резултат от налягането на кръвната маса върху капилярите
.

- Изтръпване на крайниците, тежест в краката, разширени вени, хемороиди. Разширяването на капилярите обикновено след раждането изчезва.

Увеличението на кръвната маса претоварва и разширява вените, които са склонни да намаляват тонуса, а оттам да пада и кръвното налягане. Спадането на кръвното може да предизвика неразположения - усещания на слабост и виене на свят например.

Тези смущения ще се засилят, а има опасност и да се появят през последните три месеца на бременността.

# 99
  • Варна
а на мен друго ми е интересно по въпроса с майчинските...
аз като не съм работила(поне не с договор) а съм учила до сега, ще вземам ли някакви майчински и къде трябва да отида, по тоя въпрос newsm78

# 100
Di, аз май пак нещо не разбрах. #Crazy
Да кажем, че аз съм болнични 5 месеца и след това си взема един месец платен отпуск и след отпуска започват 135-те дни, това значи ли, че 90 % на обезщетението за майчинство ще се начисляват върху размера на МРЗ, а не върху осигурителния доход, защото в линка, който е дала Sarra, така се казва /копирам обяснението на мамата юристка, извинете ме, ама нещо не се справям с цитатите/:

"И един съвет към всички вас, които ще си местите термина и т.н.
Искам да Ви предупредя, че ако вместо болничен си вземете отпуск, тогава ще бъдете много ощетени и ще получите доста неприятен ефект от цялата история. Единствение вариант е да ползвате болничен, като между всички болнични, които ползвате не трябва да има и ден прекъсване.
ТОва е така поради метода на калкулация на обезщетението. Ако излезете днес в болничен, обезщетението за него е 80% или 90% ( в зависимост от болничния ) от среднодневното възнаграждение за 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен. И ако вие стоите в болничен 5 месеца, без прекъсване между отделните болнични листове, тогава през всеки месец ще получавате 80% или 90% от дохода, който сте получавали преди първия болничен.
Ако обаче имате и 1 ден прекъсване, тогава начина на изчисление се променя. Вече нямате продължиелен болничен, а се приема, че имате нов болничен. И той се калкулира на база заплатата ви от 6-те месеца, които непосредствено го прехождат.

Един пример. Вие се осигурявате на 500 лв. Излизате в болничен за задържане и 5 месеца сте в болничен за задържане. През всеки от тези 5 месеца ще получавате 80% от 500-те лева. Ако след това непосредствено излезете в болничен за бременност и раждане, тогава ще започнете да получавате 90% от 500-те лева. Ако обаче излезете в отпуск, или имате друго прекъсване преди болничния за бременност и раждане, ще получите не 90% от 500 те лева, А 90% от осреднения осигурителен доход за предходните 6 месеца. Тъй като обаче, върху болничните не се внасят осигуровки, на практика за 5-те месеца болничен за задържане се счите, че сте осигурявани на МРЗ. Следователно, по време на болничния си за бременност и раждане, вие ще получавате 90% от МРЗ!"

Е това дали наистина е така, питам аз? Thinking
Моля помагайте, който е в час с тези работи.

# 101
tedy_mishka и всички останали, ето отговор на въпроса ми за дните, в които съм била в отпуск 90% от МРЗ ли ще се получава и как се осреднява осигурителния доход за 6-те месеца:

отговор на ZitaSt

и също една корекция, от нея самата, по въпроса за болничните и МРЗ

Последна редакция: чт, 17 авг 2006, 13:54 от Sarra

# 102
 Здравейте, мамчета,

Не съм писала известно време, т. като нямах възможност, и виждам че имате нова темичка, която сте напълнили с мнения и чуденки за новото майчинство.
Най-напред едно огромно БЛАГОДАРЯ на всички майки които са се борили за тези промени. Но,честно казано, от различните изказвания на Масларова и Адемов аз съм притеснена дали наистина за нас ще важи новия закон и май преди да се обнародват промените окончателно можем само да гадаем и да се надяваме Sad

В предишната темичка имаше няколко ентусиастки за йога за бременни - момичета, ходихте ли, и евентуално мога ли и аз да се включа във вашата група?

Ще съм ви благодарна ако можете да споделите как се справяте с контракциите? Моята лекарка ми каза да пия Магнерот когато усетя такива, а не постоянно, но вече трета седмица се появяват по всяко време (пия средно по 1 табл дневно). Вашите лекари казаха ли ви да ползвате болничен и да почивате заради тях? Питам, защото мойта лекарка каза че това било нормално, а пък се ошашках от една статия в сайта че конктракциите може да доведат до преждевремнно раждане.
Благодаря ви предварително и леко бременеене  Hug

# 103
Момичета, явно само ни подхвърлят надежди и после си връщат думите обратно. Вижте днес какво ново са казали от НОИ http://www.btv.bg/news/?magic=bulgaria&story=51715 за това кои майки ще се възползват от новите условия за майчинството.

На йога - аз не съм ходила, май никоя не ходи, или поне не казва.

# 104
Sarra, благодаря, прочетох всичко.
Сега остава само Масларова и компания да си уточнят съвсем нещата, а ние да се радваме на здрави бебчета Grinning

Общи условия

Активация на акаунт