Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 424
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • sofia
При доход от 700 лева трябва да си налягаш парцалите, да си гледаш детето и да не се впускаш в инвестиции, за които нямаш ресурс. Казвам го малко директно и грубо, но е самата истина.
Е така стават белите.Искам,искам и после банките и ЧСИ били лоши.Човек може да е щастлив и с това дето му е пратил господ.Няма да забравя една моя случка.Отивам на гости на едни цигани,къщата колиба от найлон  на поляна.От хорска страма ,поканиха ме вътре ,влязох.Не можах да повярвам по чиста и спретната не знам какво да кажа стая ли, къща ли не бях виждала.Всичко подредено,чисто,постлана пътечка пред входа,хората усмихнати личеше им че са щастливи.Живо доказателство за това,че човек може да е щастлив и с по малко.По добре гълъб в ръката,отколкото паун на стряхата.

# 601
И аз да дам глас в подкрепа на тези, които съветват Ойа да изчака, докато си намери по-добре платена работа. 700 лева в момента не знам как стигат за жена и дете само за базовите разходи, а отделно детето расте, иска нови дрехи и обувки,  парите за уроци никак не са малко, за играчки и глезотии не говорим. Мандаринка е права, че живееш в каквото можеш да си позволиш.

# 602
При доход от 700 лева трябва да си налягаш парцалите, да си гледаш детето и да не се впускаш в инвестиции, за които нямаш ресурс. Казвам го малко директно и грубо, но е самата истина.
Абсолютно. Наистина не мога да разбера хората. Пиша като продавачка, писала съм и преди в темата и ще се повторя с уточнението че не визирам лично потребителката Hoya. Не мога да разбера хората които нямат ресурса нито към момента нито в обозримо бъдеще, да искат нещо което  категорично надхвърля предела на възможностите им. Нагледах се на оглеждачи без пари.На мераклии без пари. Наслушах се на тарикати дето се пробват по телефона с някакви направо обидно смешни суми мислейки че си на прага на отчаянието и гладната смърт. Не знам вече колко гащника ми се влачиха да ми надзъртат в спалнята ( не го казвам с извинение, заслужават дори по обидно нарицателно) и които се оказа че нямат пукната стотинка.Дори и безработни от тях имаше. И всички си мислеха че банката е Армия на спасението за такива като тях.
Всяка жаба да си знае гьола.
Искат еФтино !!! И нагласено ! Еми няма, който иска да прави подаръци, аз не правя. Да ходят по Банки, по ЧСИ та, по Заложни къщи ако щат..там имало.Все им пък скъпо на хората. Като им е скъпо - на квартира или с мама и татко заедно или в панелна мухлясала гарсониера .

# 603
Аз пък ще ви посъветвам да не залитате на всяка цена към ново строителство.Едни и същи квадрати,различни реалности.Сроред мен новите апартаменти,масов тип са доста клаустрофобични,така че,гледайте всичко!

# 604
Е така стават белите.Искам,искам и после банките и ЧСИ били лоши.Човек може да е щастлив и с това дето му е пратил господ.Няма да забравя една моя случка.Отивам на гости на едни цигани,къщата колиба от найлон  на поляна.От хорска страма ,поканиха ме вътре ,влязох.Не можах да повярвам по чиста и спретната не знам какво да кажа стая ли, къща ли не бях виждала.Всичко подредено,чисто,постлана пътечка пред входа,хората усмихнати личеше им че са щастливи.Живо доказателство за това,че човек може да е щастлив и с по малко.По добре гълъб в ръката,отколкото паун на стряхата.

Какви са тези приказки от хиляда и една нощ? Майко мила! И какво съветваш Жената?
Към потребителката със 700 лв и малко дете-аз също нямам представа как съществувате и то в София,някой трябва да ти помага. Изобщо не бих проучвала за нов апартамент с тези доходи. По-скоро проучи как да си намериш по-доходоносна работа.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 21:01 от Goldeva

# 605
Освен, че подкрепям всеобщото мнение по темата да добавя инфо  за настоящите строежи в желаните от съфорумката квартали. В момента около моста Чавдар има доста такива, повечето изкупени на зелено като цената им е около 1000Е/кв. 3-стайните са мин. 90К евро. След лесна проверка с кредитен калкулатор може лесно да се видят различните опции каква би била евентуална вноска и човек да си направи сметката. Ето този на ДСК, има най-различни такива: https://dskbank.bg/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D … D0%B8%D1%82%D0%B8

Сложете още мин.10К евро за довършване, което е изключително стегнат бюджет, нарочно занижавам. За 100К евро/200К лв вноската ще е 840лв при макс.срок от 30год.

# 606
Ноya, звучиш твърде млада, зелена, без никакъв житейски опит, далеч от реалност, с доста идеализъм.
Няма да стане, моето момиче. Да ти дам палче, зелена светлина, +че оптимизъм, ама не виждам как и с какво.
Това не пречи да ти напиша няколко реда. Wink
Твърдо не отписвай старите имоти. Повечето от новите са леш - скосявания, греди по средата на стаите, малки стаички, кофти разпределения, гледа се всичко.
Следващата поне 1 г. забрави, и изчакай кризата как ще се развие, въобще икономиката и светът, като цяло.
Не само това, а разбирам да имаш готов кеш, и да чакаш "сделката на живота си", тoгaва, може би.
Кредити и заеми сега? Трябва да си луд/а, меко казано.
Имот не се продава, особено ако ти е единствен. Аз не бих продал никога. Също не се и ипотекира.
Потенциално оставаш на улицата при незнайни форсмажорни обстоятелства, а видяхме, че се случват. Peace

Вариантите при нормален живот отпреди края на февруари са ти:
1. Намираш си 2-ра работа, преквалифицираш, учиш нещо друго, както дойде с ясното съзнание, че дори и това не е гаранция, зависи в какъв сектор, бранш си. Навсякъде има връзкарство, "наши хора", натегачи, кариеристи и т.н. Няма да ти е лесно сама, години ще минат докато успееш, и пак няма гаранция.
2. Намираш си "провайдър", може и "късмет" да го наречеш, с ясното съзнание, че си "предлагаш" задничето. Условието е да е хубаво. Mr. Green Лошото е, че не си сама, имаш "влакче". Не са много кандидатите.
3. И най-здравословното - седиш си на тясно, но на сигурно, независима, без да мислиш кредитори. Wink

Много си сладка иначе.
Мечтите са хубаво нещо и вътрешен стимул да продължаваме напред, да се борим и да градим воля, хъс за живот и постижения. Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 21:44 от FragranceFanatic

# 607
Абсолютно. Наистина не мога да разбера хората. Пиша като продавачка, писала съм и преди в темата и ще се повторя с уточнението че не визирам лично потребителката Hoya. Не мога да разбера хората които нямат ресурса нито към момента нито в обозримо бъдеще, да искат нещо което  категорично надхвърля предела на възможностите им. Нагледах се на оглеждачи без пари.На мераклии без пари. Наслушах се на тарикати дето се пробват по телефона с някакви направо обидно смешни суми мислейки че си на прага на отчаянието и гладната смърт. Не знам вече колко гащника ми се влачиха да ми надзъртат в спалнята ( не го казвам с извинение, заслужават дори по обидно нарицателно) и които се оказа че нямат пукната стотинка.Дори и безработни от тях имаше. И всички си мислеха че банката е Армия на спасението за такива като тях.
Искат еФтино !!! И нагласено ! Еми няма, който иска да прави подаръци, аз не правя. Да ходят по Банки, по ЧСИ та, по Заложни къщи ако щат..там имало.Все им пък скъпо на хората. Като им е скъпо - на квартира или с мама и татко заедно или в панелна мухлясала гарсониера .

"Бооже, колко мъка има по тоя свят..."
Баси "човека" си ти, дето можеш да напишеш такива думи...

# 608
Ноya, звучиш твърде млада, зелена, без никакъв житейски опит, далеч от реалност, с доста идеализъм.
Няма да стане, моето момиче. Да ти дам палче, зелена светлина, +че оптимизъм, ама не виждам как и с какво.
Това не пречи да ти напиша няколко реда. Wink
Твърдо не отписвай старите имоти. Повечето от новите са леш - скосявания, греди по средата на стаите, малки стаички, кофти разпределения, гледа се всичко.
Следващата поне 1 г. забрави, и изчакай кризата как ще се развие, въобще икономиката и светът, като цяло.
Не само това, а разбирам да имаш готов кеш, и да чакаш "сделката на живота си", тoгaва, може би.
Кредити и заеми сега? Трябва да си луд/а, меко казано.
Имот не се продава, особено ако ти е единствен. Аз не бих продал никога. Също не се и ипотекира.
Потенциално оставаш на улицата при незнайни форсмажорни обстоятелства, а видяхме, че се случват. Peace

Вариантите при нормален живот отпреди края на февруари са ти:
1. Намираш си 2-ра работа, преквалифицираш, учиш нещо друго, както дойде с ясното съзнание, че дори и това не е гаранция, зависи в какъв сектор, бранш си. Навсякъде има връзкарство, "наши хора", натегачи, кариеристи и т.н. Няма да ти е лесно сама, години ще минат докато успееш, и пак няма гаранция.
2. Намираш си "провайдър", може и "късмет" да го наречеш, с ясното съзнание, че си "предлагаш" задничето. Условието е да е хубаво. Mr. Green Лошото е, че не си сама, имаш "влакче". Не са много кандидатите.
3. И най-здравословното - седиш си на тясно, но на сигурно, независима, без да мислиш кредитори. Wink

Много си сладка иначе.
Мечтите са хубаво нещо и вътрешен стимул да продължаваме напред, да се борим и да градим воля, хъс за живот и постижения. Simple Smile
Грозно. Обаче истина до последната запетайка.

# 609
  • София
Само аз ли си мисля, че "осигуряване на 700 лева" не означава, че жената реално получава толкова. Това е цената на тарикатлъка - болнични/майчинство, достъп до кредитиране и тн.

# 610
Само аз ли си мисля, че "осигуряване на 700 лева" не означава, че жената реално получава толкова. Това е цената на тарикатлъка - болнични/майчинство, достъп до кредитиране и тн.
Същото е. Банката не я интересува "реално" колко "взимаш" - под масата, на ръка, сива икономика, а реален осигурителен доход, деклариран от работодателя, "официалният".
Иначе е така - осигуровките в БГ са бошлаф и "тарикатлък".
Ако говорим за здраве - частна здравна застраховка е 100 пъти по-добре, и не се занимаваш с КАСА, клинични пътеки и глупотевини. Пенсионното да не го коментирам, но се отклоних.

# 611
Да, жената написа, че взима малко над тази сума. Но докато е "малко над тази сума" наистина е малко. Това обаче не пречи да има поглед над ситуацията с тристайните в ХД, не е казано, че цял живот ще я осигуряват на тези пари и ще взима малко над тях.

# 612
Същото е. Банката не я интересува "реално" колко "взимаш" - под масата, на ръка, сива икономика, а реален осигурителен доход, деклариран от работодателя, "официалният".
Иначе е така - осигуровките в БГ са бошлаф и "тарикатлък".
Ако говорим за здраве - частна здравна застраховка е 100 пъти по-добре, и не се занимаваш с КАСА, клинични пътеки и глупотевини. Пенсионното да не го коментирам, но се отклоних.
Само че, частна здравна няма без да имаш нормалната-задължителната, освен, ако няма някаква промяна, но ме съмнява.
лично пробвано

# 613

"Бооже, колко мъка има по тоя свят..."
Баси "човека" си ти, дето можеш да напишеш такива думи...
Хайде моля да не се правим на много състрадателни и алтруистични . Когато влезем в обувките на другия тогава да коментираме.. Работила съм десетки години, лишавала съм се от почивки, дрехи и удоволствия и сме построили. Без да жалим средства, материали и качество, навсякъде са ни щавили по три кожи майстори и продавачи, да не говорим за съсипаните нерви, здраве и време. И да ти подмятат разни  измекяри тарикати и прекупвачи някакви подаяния които и за половината на това не стигат - ами съжалявам, пращам ги с чиста съвест там от където са дошли , както и да ви звучи това. Не одобрявам и хората които не могат да си направят реална самоотценка  към момента и в перспектива, а в същото време имат желанието веднага да получат нещо което далеч надхвърля възможностите им.Това е .Възмущавайте се колкото си искате .Човек трябва трезво да гледа на нещата. Иначе вместо възмущение - дарете лични средства на хора желаещи по голямо жилище или нов автомобил, или им продайте вашия тристаен на цената на гарсониера. Вместо голословие може и безлихвен кредит да им отпуснете, необезпечен !
Това : Баси "човека" си ти не ме засяга.Не съм майка Тереза.

# 614
  • София, Bulgaria
По правилата на банките до 60% от дохода, може да е вноската по кредита.  И въпреки променените уж, затегнати условия, може и да отпуснат кредит. Но големият въпрос е не дали ще вземе Hoya кредит, а дали трябва да го направи.
Hoya, не го прави! Не е подходящ момента за поемане на такъв риск в твоето положение и доходи. Не си устойчива още, малко разклащане и нещата могат да се обърнат с цялата си негативност към теб.

Общи условия

Активация на акаунт