Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 417
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Ако е за преглед, може директно с частната. Но там касата май и без това не играе.
Ако е за операция, от фонда задължително искат да минеш първо през каса. И те плащат остатъка.
Иначе къде ще му излезе края!? И в Канада е така. Частните са допълващи застраховки, но не и изместващи.
Иначе, можеш да си избереш екип, да си поискаш по-качествени материали, златни пирони, евро сонди, там каквото трябва. ЯМР и рентген също се покрива само от частната. И там касата не играе.

# 616
  • Пловдив
Как да не ги интересува банката колко реално получаваш? Интересува ги, разбира се. И го вземат предвид. Затова и приемат бележки от работодателя за реалната ти заплата, т.е. не само на това, което те осигуряват, с условие на конфиденциалност, разбира се. Wink

# 617
  • София
Само ще кажа, че 40 кв площ, преустроена на двустаен, не са чак толкова малко, за сама жена с дете. Щом е наследствено жилище , предполагам няма тежести. Значи чудесно, Жената има малка заплата, но има спестявания, което също е чудесно. Нито положението й е толкова лошо, нито й е нужно по-голямо жилище, на първо време поне. После като напредне в кариерата, или се ориентира по-добре, евентуално да продаде наличното, да вземе друго с една стая повече. Но не е сега моментът. Нито за нея лично. Нито спрямо пазара в момента.

# 618
Интересува ги брутната заплата.
По-назад бях описал какво ми се случи преди 2 години:
Извадих си бележка за доходите и почнах да обикалям банките, една бнака, втора, трета... няма проблем.
На всякъде ми казват че мога да взема кредит.  Средната ми нетна заплата за последните 6 месеца беше 1100 лева.
На жена ми заплатата не я взимат предвид понеже беше на някакъв срочен договор (нищо че работеше в теленор близо 9г.)
Направиха ми предварително одобрение, всичко ОК. Питам ги какви документи ми трябват за отпускане на кредита и... измежду всички гледам "трудов договор" и допълнителни споразумения за настоящата заплата.
И тогава ми "светна" че бонусите и парите за храна ме ги интересува. Без тях нетната ми заплата става 700 лева.
И като ги питах наистина се оказа така. Кредита го отпускат на база брутна заплата според трудовия договор.

# 619
Ако е за преглед, може директно с частната. Но там касата май и без това не играе.
Ако е за операция, от фонда задължително искат да минеш първо през каса. И те плащат остатъка.
Иначе къде ще му излезе края!? И в Канада е така. Частните са допълващи застраховки, но не и изместващи.
Иначе, можеш да си избереш екип, да си поискаш по-качествени материали, златни пирони, евро сонди, там каквото трябва. ЯМР и рентген също се покрива само от частната. И там касата не играе.
Това последното не е вярно. И рентген, и ЯМР се покрива на 100 % от НЗОК, ако е по лекарско предписание от специалист. За БГ говоря, лично изпитано и двете.  Болничен престой в Токуда (частна болница)  - също. Ако е по преценка на пациента, тогава е друго.
И преглед при специалист се покрива на 100 % от НЗОК, ако е с направление от ЛЛ (ДжиПи). А, май имаше някаква такса от 3 лева, която плащаш.
За казуса, и малко над 700 лв (да кажем, общо 1000 лв) е  малко за кредит за тристаен, независимо къде в София, ако е без да се продава малкия имот и щом има и дете, по мое мнение.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 11:42 от Анонимен

# 620
  • София
За преглед и рентген, ясно, че може и с направление. И пак зависи от конкретния лекар/професор/доцент.
За ЯМР .. за първи път чувам да се покрива от каса!

# 621
Alex, темата не е затова, но кратко да ти отговоря - разделя се на 3:
1/. Допълнително доброволно, надграждащо клиничните пътеки на НЗОК, за България само - което е обвързано с това да си здравноосигурен, и цената е една. Това е масовото, с което е запознат българинът, покрай "пластиките" от работодателя.
2/. Като горното, само че частно, необвързано със НЗОК. Малко по-скъпо.
3/. Международно, вкл.и България - най-доброто с високи лимити, но малко хора имат и знаят за какво иде реч.
Темата не е затова, има такива в раздел финанси, писал съм през годините, чети, ако ти е интересно.
Нищо не си "пробвал" и не си запознат. Най-много да си пробвал първото. Wink

# 622
За преглед и рентген, ясно, че може и с направление. И пак зависи от конкретния лекар/професор/доцент.
За ЯМР .. за първи път чувам да се покрива от каса!
Ами ако искаш вярвай Simple Smile На ММ се наложи и го покриха на 100 % от НЗОК. Ама наистина се налагаше, ако това има значение. Дано не се налага никога повече, пу-пу!

# 623
Покрива се ЯМР, също от личен опит, но само да напомня, че това също не е за тук, нито пък ни интересува какво покрива здравното в Канада ✌️

# 624
"Бооже, колко мъка има по тоя свят..."
Баси "човека" си ти, дето можеш да напишеш такива думи...
[/quote]
Хайде моля да не се правим на много състрадателни и алтруистични . Когато влезем в обувките на другия тогава да коментираме.. Работила съм десетки години, лишавала съм се от почивки, дрехи и удоволствия и сме построили. Без да жалим средства, материали и качество, навсякъде са ни щавили по три кожи майстори и продавачи, да не говорим за съсипаните нерви, здраве и време. И да ти подмятат разни  измекяри тарикати и прекупвачи някакви подаяния които и за половината на това не стигат - ами съжалявам, пращам ги с чиста съвест там от където са дошли , както и да ви звучи това. Не одобрявам и хората които не могат да си направят реална самоотценка  към момента и в перспектива, а в същото време имат желанието веднага да получат нещо което далеч надхвърля възможностите им.Това е .Възмущавайте се колкото си искате .Човек трябва трезво да гледа на нещата. Иначе вместо възмущение - дарете лични средства на хора желаещи по голямо жилище или нов автомобил, или им продайте вашия тристаен на цената на гарсониера. Вместо голословие може и безлихвен кредит да им отпуснете, необезпечен !
Това : Баси "човека" си ти не ме засяга.Не съм майка Тереза.
[/quote]

Ма ти да не помисли, че към теб се обръщам? Няма нужда да ми отговаряш, знам кво мислиш!
Аз се обръщам към хора, които наистина са в нужда, щото има такива. Не всички са "измекяри".
Та чувствата и надеждата ми са към нас, хората в нужда.
Надежда, че не всички продавачи са като тоя "човек" от цитата...

# 625
  • София
Абсурдно е да очакваш благотворителност от чужди хора!
Първо, ако има 10 кандидата, няма как да знаеш, кой е най-изстрадал и най-нуждаещ се.
Това никога не е най-гласовития кандидат.

Второ, не знаеш дали самия продавач не е повече изстрадал, трудил се, лишавал се!
Откъде да си сигурен, че купувача не е някой търтей, който няма дисциплина и последователност, не се старае в живота си, и очаква все другите да му помагат!

И Трето, работа на държавата и дарителските организации да се занимават с благотворителност.
Ако имам да давам на нещо, избирам организация и дарявам. Дарителството и продажбата на апартамент нямат нищо общо. И няма причина и основание да се омесват.

Едно от най-лошите наследства на социализма у нас, е максимата "Моето си е мое, а чуждото - общо!"
И тя създава много социално напрежение, а не "бедността".

# 626
Е защо ми ги обяснявате тия неща?
Не говоря за благотворителност в продажбите, успокойте се.

# 627
В тази тема се пише най-малко за недвижими имоти...

Мисля, че в тази тема някой питаше какво става с пускането на третата линия на метрото - отлага се за юли-август - https://www.24chasa.bg/novini/article/8542959

# 628
  • София, Bulgaria
Не разбирам, как може и продавачи и купувачи да приемат толкова лично другата страна. Продавачът очаква купувачът, да припадне от възхищение, като види имота му.  Ами приемете, че този имот за вас може да е безценен, но за купувача да има много по-ниска стойност. И въобще не го интересува, как и защо сте го строили, ремонтирали и т.н. Това са си били решения на продавача и никой не го е карал на сила. Той е направил нещо за себе си.
Да не би продавачът да го интересува купувачът как е спестил, спечелил парите си и от какво се е лишавал....т.н. мелодрами. Имотът преди може да е бил дом, но щом продавачът го извадил на пазара, става стока, докато някой не познае своя нов дом в него и го купи. И ще бъде разглеждан и критикуван и ще му се търсят кусури и ще бъде сравняван с други имоти и така...
Някой си прави "сметки без кръчмар" понякога, ама кой, не се знае....
Нито имотите ще свършат, нито купувачите...

# 629
Здравейте ,кое изложение е най-добро за един апартамент?
Какви са недостатъчците например на само ЮГ или например Север/Юг.

Общи условия

Активация на акаунт