Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 414
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте ,кое изложение е най-добро за един апартамент?
Какви са недостатъчците например на само ЮГ или например Север/Юг.

Много добър въпрос. Моето питане е за разлики между югоизток и югозапад. Само юг би следвало да е по-икономично откъм отопление зимата,но лятото плащаш климатик. В момента съм в изцяло южен апартамент,страхотно е,но аз обичам да спя на студено,така че бих гледала спалните да не са ми южни.

# 631
За кой град?
При нас във Варна, най добре е юг, изток.

# 632
Освен изложението, значение има и етажът.
Нисък етаж на тясна улица с дървета на тесен тротоар/кооперации на отсрещния тротоар си е кофти - дърветата и кооперациите пречат на слънцето да влезе, независимо от изложението.
Да се вземе предвид и че лято и зима е различно - зимата слънцето е ниско, лятото е високо, т.е. при близкостоящи сгради и зимно ниско слънце няма шанс слънчев лъч да влезе през прозореца.
И зависи какво харесваш - притъмнено или светло. Ако е първото - север и изток е ОК. С източно изложение слънцето огрява рано и към обяд вече не пече, т.е. добре е през лятото. През зимата - не толкова. Със западно изложение - почва да пече в ранния следобед до залез слънце и то ниско, през лятото е горещо, през зимата с облаците - пак почти няма огряване, т.е. е студено.
Зависи и за кои помещения става дума - личното ми мнение е, че север става за кухня (където я има като отделно помещение) и то на по-висок етаж, така или иначе не пече слънце, лятото е хладно, но е светло. Северна спалня - ами студеничко си е през зима, пролет и есен (естествено зависи от конструкция, изолация, вътрешни/външни стени и т.н.), но е факт, че не може да се стопли от слънце.

А за София - от североизток и северозапад са преобладаващите ветрове. През зимата си е клинч, ако ти духа директно от тези посоки.

# 633
Според мен дамата пита за Канада или поне Сан Диего Laughing

сори, не се сдържах

# 634
Бих възразила леко - от изток в София почти нищо не духа. Ако си спомняте последната здрава градушка и надупчените фасади, май няма източна фасада, която да е надупчена. И за вече две години не ми се е случвало буря да шиба в източните ми прозорци, докато с южните ми се е случвало.
За мен лично най-доброто е изток - юг или север - юг.  А ако всичко гледа е в една посока, аз съм доволна от изток.
Южен хол е хубаво, особено ако фасадата е с балкони и горният балкон  се явява козирка. През лятото слънцето е високо и с тази малка козирка вътре не пече много. Зимата обаче, когато слънцето е ниско, лъчите огряват цялата стая. Перфектно за хол. А за спалните север не е зле, нито изток. И двете си имат дребни кусури, но нищо не е идеално. Западът в София е кофти - безмилостен пек лятото и повечето бури бият оттам. За севера няма какво да говорим. А на моя 100% изток му харесвам това, че зимата не е студено, а лятото може и без климатик. Лошото на апартамент с изложение само в една посока е, че не може да се направи течение за бързо проветряване.

# 635
Какво мислите за Бъкстон/Павлово?
 Не ми е е познат района; Как са транспортните връзки? Каква цена на кв.м. е разумна към момента?

# 636
Освен изложението, значение има и етажът.
Нисък етаж на тясна улица с дървета на тесен тротоар/кооперации на отсрещния тротоар си е кофти - дърветата и кооперациите пречат на слънцето да влезе, независимо от изложението.
Да се вземе предвид и че лято и зима е различно - зимата слънцето е ниско, лятото е високо, т.е. при близкостоящи сгради и зимно ниско слънце няма шанс слънчев лъч да влезе през прозореца.
И зависи какво харесваш - притъмнено или светло. Ако е първото - север и изток е ОК. С източно изложение слънцето огрява рано и към обяд вече не пече, т.е. добре е през лятото. През зимата - не толкова. Със западно изложение - почва да пече в ранния следобед до залез слънце и то ниско, през лятото е горещо, през зимата с облаците - пак почти няма огряване, т.е. е студено.
Зависи и за кои помещения става дума - личното ми мнение е, че север става за кухня (където я има като отделно помещение) и то на по-висок етаж, така или иначе не пече слънце, лятото е хладно, но е светло. Северна спалня - ами студеничко си е през зима, пролет и есен (естествено зависи от конструкция, изолация, вътрешни/външни стени и т.н.), но е факт, че не може да се стопли от слънце.

А за София - от североизток и северозапад са преобладаващите ветрове. През зимата си е клинч, ако ти духа директно от тези посоки.
Ако улицата е тясна, засенчват не дърветата, а другите сгради наоколо, това трябва да се гледа, дърветата няма как да пречат, защото през зимата, когато слънцето е ниско, дърветата са голи (в София огромната част от дърветата са широколистни) и не сенчат, а слънцето напича целите стаи, и допринася за отоплението. Лятото пък слънцето е високо, дърветата са с листа и е  приятно прохладно вътре, няма нужда от климатик.  Но сградите са все там, зиме и лете, и ако улицата е тясна, а сградите - високи, слънце няма да влезе дори и да е юг.
Като цяло, трябва да се гледа не само изложението, а и какво има наоколо. Но аз лично бих приела север само за кухня, и то с много условия.
ЧС, лятото жегата е най-вече от термичната маса на сградата и ако си с едно изложение само, дори и да е изток, и не можеш да проветряваш добре нощем, пак е жега, от личен опит.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 15:54 от Анонимен

# 637
 Не ми е е познат района; Как са транспортните връзки? Каква цена на кв.м. е разумна към момента?

Наоми,на този въпрос няма да получиш отговорите,които очакваш. Всеки си е свикнал с района,някой ще ти обясни колко е комуникативен,друг (като мен) няма да се изкаже ласкаво за района. Трябва да погледнеш спрямо твоите нужди. Ако имаш дете погледни за градини/училища и транспорт.

# 638

Много зависи за къде точно в кварталите говорим. Ако е около Цар Борис III минават трамваи - 5 е доста редовен, бърз и нов, скоро ще прави връзка с метрото на Красно Село. Минават още 4, 11, автобус 260 (до Руски Паметник и 5те кьошета).

Към бул. Братя Бъкстон върви само тролей 2, който в почивни дни си е кофти тръпка.

За цената е малко относително, следя няколко в района но са големи тристайни, а така цената на кв. м. е по-ниска, от тази на двустаен например.

# 639
ЧС, аз писах за ветровете от северо-изток и северо-запад, не за чистите изложения. Освен от познат, на когото това му е работата, данните за ветровете ги гледах преди време и в някакви лекции за авиодиспечери на сайта на РВД-то.

# 640
  • Бургас
За мен изложенията са: юг, югозапад, югоизток - в този ред. Север, североизток и северозапад са най-лошите възможни избори - неслучайно ако няма друго в едно помещение не може да се води жилище, а ателие.

# 641
Какво развитие в темата, какви страсти са се развихрили!
Искам да ви кажа, че източно изложение на етаж 4-5 нагоре, ако отсреща няма сграда, е жив ужас. Кухнята навремето ми беше такава - такъв ужасен пек беше, че можеш да припаднеш ако влезеш след 8 сутринта. Летните жеги ползвахме единствено хладилника, като влизахме на прибежки. Защото и нощно време излъчваше такава тежка топлина.

Трябва си климатик, надежден, и сенник дори. За стаи без засенчване, с източно изложение.

# 642
Какво развитие в темата, какви страсти са се развихрили!
Искам да ви кажа, че източно изложение на етаж 4-5 нагоре, ако отсреща няма сграда, е жив ужас. Кухнята навремето ми беше такава - такъв ужасен пек беше, че можеш да припаднеш ако влезеш след 8 сутринта. Летните жеги ползвахме единствено хладилника, като влизахме на прибежки. Защото и нощно време излъчваше такава тежка топлина.

Трябва си климатик, надежден, и сенник дори. За стаи без засенчване, с източно изложение.

Съгласна съм, адска жега. На 6-тия етаж сме, кухнята и хола са югоизток, лятото не може да се диша вътре. Зимата обаче е доста топличко, почти не пускаме отопление.

# 643
За кой град?
При нас във Варна, най добре е юг, изток.

Да,точно за Варна.

Благодаря на всички за отговорите,ориентирах се.
Нашия апартамент го купихме набързо,без много много да гледаме.Искам да се ориентирам за следващия какво да гледаме.
Нашия е на сравнително нисък етаж,3ти ,реален 2ри,ново строителство,централна част,локацията е хубава.
Минусите-вътре е полумрак,липсва достатъчно светлина.И другия голям минус-много близки сгради които ти гледат в прозорците.
За следващия апртамент ще искам достатъчно пространство пред сградата и стаите/във Варна незная вече къде ще се намери такова място/ Другото което със сигурност ще търсим вече е по-висок етаж.
Само за изложенията не бях много наясно.
Израснала  съм в Север,Юг,имам представа как е.Ходила съм на гости в апартамент Запад-следобяд беше такъв пек че хората не можеха да си стоят вкъщи лятото и бягаха навън.За изцяло южен -съседи -отваряха непрекъснато врати,стояха на щори  не се стоеше от жега,просто нямаха една нормална хладна стая.
Сегашния където живеем е Изток/Запад ,влиза си слънце,но както казах е много недосатъчно.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 17:45 от kamelia_83

# 644
Е, аз съм на ниско де и макар да имам доста отстояние до отсрещната сграда все пак я има и тя спира лъчите на най-ниското слънце. Като цяло след 11 часа вече нищо не ми грее вътре, а лятото и по-рано спира. Не успява да стане жега и спокойно карам без климатик. Което е супер, защото хем не обичам климатици, хем не мога да намеря подходящо място за такива.

Общи условия

Активация на акаунт