Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 451
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
И за да върна обсъждането към темата, следя Люлин-10, едностайни апартаменти. В момента има 9 обяви, 8 от тях си стоят от ноември-декември поне на цени 56 К+, сега се е появила само една нова обява за панелна гарсониера за 48 К.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 16:27 от bubanka

# 586
# 587
  • София
Здравейте, хора Simple Smile
От извесно време си мечтая за тристайно жилище в София. В момента живея в собствена наследствена гарсионера, преустроена на двустайна в Х. Димитър, панел, основен ремонт (41 кв )
Върта - суча,  с осигуряване 700 лв  (малко над това вземам в момента) сметките хич не излизат за сам човек с малко дете да получи кредит.
Имам спестявания колкото да си купя гараж кажи-речи.. Не бих направила компромис с локация (предпочитам Х.Д., Суха река, моста Чавдар - да е близо до център). Не мога да се ориентирам за тези райони каква цена може да се каже че е "добра" за непостроени нови сгради например и за панел ? Правя компромис с изложение, етаж, да е за ремонт, необзаведен и т. Н, но е по добре ново строителство, нали? .. Рекох за начало да започна да следя пазар, обяви и т. н., хал хабер си нямам.
Идеята ми е : кредит + наем от сегашният (незнам как вървят цените) , и спестените да ползвам, ако закъсам с погасяване на вноски.. някаква такава схема.. Какво мислите? Други идеи? Или по скоро да метна дюшек в хола-трапезаря-кухня и да не умувам много - много.

# 588
  • гр. София
Скрит текст:
От извесно време си мечтая за тристайно жилище в София. В момента живея в собствена наследствена гарсионера, преустроена на двустайна в Х. Димитър, панел, основен ремонт (41 кв )
Върта - суча,  с осигуряване 700 лв  (малко над това вземам в момента) сметките хич не излизат за сам човек с малко дете да получи кредит.
Имам спестявания колкото да си купя гараж кажи-речи.. Не бих направила компромис с локация (предпочитам Х.Д., Суха река, моста Чавдар - да е близо до център). Не мога да се ориентирам за тези райони каква цена може да се каже че е "добра" за непостроени нови сгради например и за панел ? Правя компромис с изложение, етаж, да е за ремонт, необзаведен и т. Н, но е по добре ново строителство, нали? .. Рекох за начало да започна да следя пазар, обяви и т. н., хал хабер си нямам.
Идеята ми е : кредит + наем от сегашният (незнам как вървят цените) , и спестените да ползвам, ако закъсам с погасяване на вноски.. някаква такава схема.. Какво мислите? Други идеи? Или по скоро да метна дюшек в хола-трапезаря-кухня и да не умувам много - много.

Лично мнение - по - добре остани с фантазиите си. Сама виждаш, че кредит, без да ипотекираш И наследствената гарсониера, няма да стане. Този цирк с - ще давам под наем (без пропуск Simple Smile), пък и ще притежавам два имота - не е лъжица за всяка уста.

# 589
  • София
И аз така мисля, за съжаление.
Нито даването под наем е лесна работа, а и далеч не 100% сигурна, всеки месец,
нито 700лева са изобщо достатъчни за каквото и да е.
Колко от тях да са месечни разходи, и колко да са за вноска.
Тук вече не опира, че на банката сметката не излиза, ами то никоя сметка не излиза.

Също, няма информация, колко вървят жилищата в тези райони, които търсиш. Колко вървят наемите на тези гарсониери? Няма как да се даде мнение, без това.
Ако едно 3стайно жилище е 100к евро, това ти е 1000лева вноска. Няма банка, която би ти отпуснала такъв заем, с такъв доход. А наемите не обичат да ги гледат. И на тях им е ясно, че наемът е от ден до пладне.

Трябва ти минимум 1500лв доход, за да стигнеш базата от 60% от 1500, която да ти покрива вноската, и това е напълно лаично мнение. Без да съм проверявал конкретно. Това само банков служител може да каже. И дори не тия в клоновете, а тия, които одобряват заемите.

# 590
Споделям мнението на Лина към жената с детето - не е време да експериментираш точно в този момент, още повече, че си с дете.
Толкова много хора са отгледали по 1-2 деца в гарсониера. А и твоята е преустроена.

# 591
Аз бих изчакала по-добри времена (и по-доходоносна работа) и чак тогава да предприемам каквото и да било. 3-стаен дори за тотален ремонт е трудно да намериш под 90К, друг е въпроса как ще си го позволиш тоя ремонт, като имаш и кредит да плащаш. Казаха ти и че наемът е доста несигурен доход, а и банката не го гледа - гледа ти сигурната нетна заплата. Няма да ти отпуснат кредит просто.

# 592
Здравейте! При така описаната ситуация бих Ви посъветвал да изчакате известно време, което използвате да проучите добре пазара на търсения от Вас тип имот в съответните два квартала. Хубавото в случая е, че сте се ориентирали къде искате да купите, а и точно тези квартали не са от най-скъпите в столицата. Хубаво е и, че това Ви е мечта, а всяка мечта изисква доста усилия, за да стане реалност. Изгответе си план за действие по точки за пристъпване към заветната цел. Спестените пари магат да послужат като първоначална вноска. Намерете си по-добре платена работа, с която да си плащате кредита, но и да Ви остават комфортни пари за живот. Преустроената гарсониера към този момент можете да отдадете за 400-500 лева, но както и другите потребители вече писаха, парите от наем не са сигурен доход. Аз на ваше място бих се замислил за продажба на малкия имот и със спестените пари и някакъв кредит да се вземе 3-стайно жилище. Това, при условие, че вече сте намерили добре платена работа и двете сделки се подготвят паралелно.

# 593
Здравейте, хора! Нова съм на "пазара" с имотите, така че ви моля за съвет откъде да започна търсенето си на имот - сайтове ли следите, въобще откъде мога да получа инфо за имоти във Варна конкретно...търся да закупя двустаен апартамент с бюджет до 140хил. лв макс, търся ново строителство, среден етаж, предпочитам да не е на зелено, но бих направила компромис, в "центъра" така да кажем - устройват ме всичко между Левски, Цветен, Чайка, Чаталджа, Окръжна, може и около Терапията,  около Хеи и надолу до центъра, Нептун, Лятно/Зимно кино, евентуално Гранд мол.  Благодаря предварително за всяка помощ! Simple Smile

# 594
Здравейте, хора! Нова съм на "пазара" с имотите, така че ви моля за съвет откъде да започна търсенето си на имот - сайтове ли следите, въобще откъде мога да получа инфо за имоти във Варна конкретно...търся да закупя двустаен апартамент с бюджет до 140хил. лв макс, търся ново строителство, среден етаж, предпочитам да не е на зелено, но бих направила компромис, в "центъра" така да кажем - устройват ме всичко между Левски, Цветен, Чайка, Чаталджа, Окръжна, може и около Терапията,  около Хеи и надолу до центъра, Нептун, Лятно/Зимно кино, евентуално Гранд мол.  Благодаря предварително за всяка помощ! Simple Smile

Темата за Варна Simple Smile - https://www.bg-mamma.com/?topic=1187435

# 595
Hoya, защо от гарсониера на тристаен? Помисли варианта за двустаен, който да бъде преустроен. Макар че пак изглежда трудна задачка.

# 596
Здравейте, хора! Нова съм на "пазара" с имотите, така че ви моля за съвет откъде да започна търсенето си на имот - сайтове ли следите, въобще откъде мога да получа инфо за имоти във Варна конкретно...
Скрит текст:
търся да закупя двустаен апартамент с бюджет до 140хил. лв макс, търся ново строителство, среден етаж, предпочитам да не е на зелено, но бих направила компромис, в "центъра" така да кажем - устройват ме всичко между Левски, Цветен, Чайка, Чаталджа, Окръжна, може и около Терапията,  около Хеи и надолу до центъра, Нептун, Лятно/Зимно кино, евентуално Гранд мол.  Благодаря предварително за всяка помощ! Simple Smile
Започни с imot.bg  За тази цена и широкия обсег ще намериш доста обяви.
Мока ти е дала линк към варненската тема Simple Smile

# 597
Моят съвет е да си дадете поне 6 месеца за наблюдение на обявите - какви имоти излизат, колко време стоят, какви са цените. През това време питате съседки и приятелки дали са чули някой около тях да продава, дали е продал наскоро, за какви пари и т.н. Така в края на годината ще имате добра представа как се движат желаните от вас тристайни апартаменти.

# 598
Не е зле и да си включиш в сметката и повече разходи за тристайния - ток и парно като минимум, ремонт едно друго на 3-стаен не е като на гарсониера.
И аз исках тристаен, заради детето, но като си направих сметката, ми стана ясно, че не мога да си позволя да живея в тристаен. Та така - останах си в гарсониерата. Имах и жилище, което давах под наем, но парите от него отиваха за сметките на това, в което живеех, както и за детето - за дрехи и храна, за частни уроци. Тези неща ми бяха по-важни.
Неприятно е в това малко жилище, но другото - в голямо жилище, но без пари или с дългове за неплатени сметки, за мен е по-лошо.

# 599
При доход от 700 лева трябва да си налягаш парцалите, да си гледаш детето и да не се впускаш в инвестиции, за които нямаш ресурс. Казвам го малко директно и грубо, но е самата истина.

Общи условия

Активация на акаунт