Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 991
  • 741
  •   1
Отговори
# 300

Аз съм готов да заложа моя апартамент за думите си, а вие вашия? Да се срещнем и да подпишем договор и ще видим Simple Smile има ли сделка?
Просто нещата ще се обезсмислят. Нека предположим хипотетично 10 процента спад . Както написах в предишен пост, продавам имот само за да купя друг.Ако продам моя с 10 процента загуба , то и имотът който искам да купя ще е ценово повлиян от рецесията.Така че е все тая.Някой спомена по горе - да продадем жилище за да издържаме деца в друг град. Еми имам две такива деца в друг град, и нито ги издържам, дори те на мен помагат Laughing.Та за какво да продавам тогава ?
Най лошият вариант- ще цитирам нелицеприятен макар и частен случай.На наш близък съпругата заболя от злокачествено образувание в главата. Продадоха си второто жилище и дадоха 100 000 лева за операция/терапия в Турция, въпреки препоръките на всички наши светила в материята че ще си пропилеят напразно средствата.  Така и стана.Почина жената само няколко месеца след операцията, а в момента синът им е теглил ипотечен кредит и изплаща собствена гарсониера.

В две различни вселени живеем. За бас масовия профил на продавача е задъртял чичка/лелка с по няколко апартамента, за мен масовия профил продавач са строители, банки, хора с ипотека останали без доход.

# 301
Мария, това последното с операцията какво трябваше да значи? Страшно грозен и не на място пример. Понякога човек е по-добре да замълчи, вместо да говори/пише глупости.

# 302
Скрит текст:

Аз съм готов да заложа моя апартамент за думите си, а вие вашия? Да се срещнем и да подпишем договор и ще видим Simple Smile има ли сделка?
Просто нещата ще се обезсмислят. Нека предположим хипотетично 10 процента спад . Както написах в предишен пост, продавам имот само за да купя друг.Ако продам моя с 10 процента загуба , то и имотът който искам да купя ще е ценово повлиян от рецесията.Така че е все тая.Някой спомена по горе - да продадем жилище за да издържаме деца в друг град. Еми имам две такива деца в друг град, и нито ги издържам, дори те на мен помагат Laughing.Та за какво да продавам тогава ?
Най лошият вариант- ще цитирам нелицеприятен макар и частен случай.На наш близък съпругата заболя от злокачествено образувание в главата. Продадоха си второто жилище и дадоха 100 000 лева за операция/терапия в Турция, въпреки препоръките на всички наши светила в материята че ще си пропилеят напразно средствата.  Така и стана.Почина жената само няколко месеца след операцията, а в момента синът им е теглил ипотечен кредит и изплаща собствена гарсониера.

В две различни вселени живеем. За бас масовия профил на продавача е задъртял чичка/лелка с по няколко апартамента, за мен масовия профил продавач са строители, банки, хора с ипотека останали без доход.
Вероятно имате предвид инвеститори, но те какво точно ще продават? Те имат проекти в различен стадий, огромната част от които са разпродадени на зелено, тоест, те нямат имоти за продаване, освен някакви изостанали и то пак не са имоти, защото не са довършени.  И във всеки един момент могат да спрат строителството и да фалират, и ходи ги гони, а платилите на зелено изгарят и чакат следващия цикъл. Новите проекти се стопират, старите се замразяват, имоти на пазара от това не излизат, излизат само призрачни строежи в различен етап на строителство. Случва се вече няколко пъти.
Банките също избягват да придобиват имоти като цяло, понякога изкарват цели сгради, взети от фалирали строители (ако са били обезпечение), и то  недовършени, на груб строеж или акт 15, но това не  е масово. Банките гледат максимално да улеснят плащанията на клиентите си, на тях им трябват парите, а не недовършени имоти.
И остават хората с ипотека, но без доход, те наистина са тези, които ще трябва да продават на всякаква цена. И това са точно притиснатите хора. Колко са те, не знам, ще видим.

# 303

Хората с ипотека нали в края на краищата трябва да ви я прехвърлят на вас остатъка от тая ипотека. А ипотеката знаете как е сформирана нали ? Второ - не познавам човек който да е готов да подарява, вместо да си намери друга нова работа и да продължи да изплаща домът си. Вместо да се върне в Полски Трамбеш или да почне наново да плаща квартира.
За банките - на банките апартаменти не им трябват, те искат някой да изплаща ипотеките и да печелят от това дълги години.Правят отстъпки и отсрочки, правят компромиси . Или продават в края на краищата на колекторска фирма.Та може би се надявате на ЧСИ тата, но шансът ви там е много малък, от личен опит го казвам.А и такова жилище не носи късмет да знаете ...
Останаха строителите - не виждам кой строител ще ви даде евтино при условие че разчетите им по количествено стойностна характеристика към момента са на максимални нива а и всичко им е на зелено ? Много ми е интересно. Посочете ми един такъв поне ? Не казвам че не би могло, но няма да е в рамките на поне година и половина считано от днешна дата.
Мария, това последното с операцията какво трябваше да значи? Страшно грозен и не на място пример. Понякога човек е по-добре да замълчи, вместо да говори/пише глупости.
Какво значи "грозен" ? Грозен може да бъде човек, картина, автомобил и т.н... Това е живота, и той не винаги е хубав. Просто изрично споменах факта като един от най лошите варианти когато бихте били принудени да продавате. Разбирам че животът е безценен и несъизмерим с всичките богатства на света, но конкретно в случая  нещата се развиха по този начин и крайния ефект беше лош и за жената и за наследниците. Не съм коментирала дали е трябвало или не да продава.Просто цитирам случая който е в контекста на темата по определен макар и "грозен" според вас начин.Всеки носи глава на раменете си и взема решения.Познавам и хора взели други решения и това е тяхно право.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 20:58 от Maria 56

# 304
  • София
Дам, то и аз за забавление ...
Не очаквам да получа прозрението на живота си.
А вече съм се отказал и да дам прозрението в нечий чужд живот.
Мисия невъзможна (гледам по бтв).

Та тоя постинг с 3те лагера, дам.
Горе долу и аз така мисля.
Но има и доста други варианти, които не са описани.
Например, към варианта на тези, купили скъпо, и надяващи се да се вдигат цените, има и друг вариант....
На тези, купили ЕВТИНО, и също надяващи се да се вдигат цените!
Simple Smile
Бтв, аз направих някои доста сериозни покупки, в периода 2015-2017-2018.
И тъкмо щях да правя още покупки, и ИП се стовари и започна да отлага плановете ми.

А за кеша ... миии
Преди (много години) се чудех защо делят хората на умни и красиви, като може случайно да са и 2те.

И сега, по същия начин се чудя, защо делите хората на такива с кеш и такива с имоти. Нима това са единствените 2 варианта!?
А не е ли по-вероятно тези с имотите да имат и кеша?
На всичкото отгоре, и банките много обичат да им дават още кеш. Срещу ипотеки, разбира се!

# 305
Еми всеки си има някаква цел в живота която се опитва да осъществи, моята например е да купя жилище в някой от градовете където в момента живеят децата ми. За да се осъществи тази моя мечта трябва да продам свое. Но понеже си държа на цена интересът към момента не може да бъде определен като изключителен  Simple Smile.  И когато малкото колелце спре да работи, спира работа цялата сложна система на Big Ben.
Ta така...
Иначе ако имах кеша нямаше да се помотвам много много.
Животът е кратък, няма време за губене и да чакаш години с надеждата че нещо щяло да се обезцени с 20 процента докато детето ти плаща солиден наем всеки месец е вариант които не е моя.

# 306
Еми всеки си има някаква цел в живота която се опитва да осъществи, моята например е да купя жилище в някой от градовете където в момента живеят децата ми. За да се осъществи тази моя мечта трябва да продам свое. Но понеже си държа на цена интересът към момента не може да бъде определен като изключителен  Simple Smile.  И когато малкото колелце спре да работи, спира работа цялата сложна система на Big Ben.
Ta така...
Иначе ако имах кеша нямаше да се помотвам много много.
Животът е кратък, няма време за губене и да чакаш години с надеждата че нещо щяло да се обезцени с 20 процента докато детето ти плаща солиден наем всеки месец е вариант които не е моя.

Интересно дали след като продадете на желаната от вас цена (пожелавам ви го) ще искате да купите на по-ниска цена от пазарната в момента (предполагам че покупката ще е в по-голям/скъп град) дали ще ви се понрави цената? Смятате ли че цените в града където искате да купите за децата ви, цените са ОК или са надути?

# 307
Скрит текст:
Дам, то и аз за забавление ...
Не очаквам да получа прозрението на живота си.
А вече съм се отказал и да дам прозрението в нечий чужд живот.
Мисия невъзможна (гледам по бтв).

Та тоя постинг с 3те лагера, дам.
Горе долу и аз така мисля.
Но има и доста други варианти, които не са описани.
Например, към варианта на тези, купили скъпо, и надяващи се да се вдигат цените, има и друг вариант....
На тези, купили ЕВТИНО, и също надяващи се да се вдигат цените!
Simple Smile
Бтв, аз направих някои доста сериозни покупки, в периода 2015-2017-2018.
И тъкмо щях да правя още покупки, и ИП се стовари и започна да отлага плановете ми.

А за кеша ... миии
Преди (много години) се чудех защо делят хората на умни и красиви, като може случайно да са и 2те.

И сега, по същия начин се чудя, защо делите хората на такива с кеш и такива с имоти. Нима това са единствените 2 варианта!?
А не е ли по-вероятно тези с имотите да имат и кеша?
На всичкото отгоре, и банките много обичат да им дават още кеш. Срещу ипотеки, разбира се!
Всъщност, да, по-вероятно е Simple Smile Банките дават още кеш срещу ипотеки, но и срещу доходи, но то пак е същото - тези с имотите и кеша са и тези с доходите, като правило.

# 308
Мария, останах с впечатление, че децата ти са големи, защо е твоя цел да купуваш жилище? Или го искаш за себе си, да си близо до тях? Любопитно ми стана. Имот в по-малък град и продажбата му ще ти стигнат ли за такъв в по-голям?

# 309
Аз разбрах, че Мария иска да купи за детето си, да не плаща наем, предполагам, говори за София. За другото в чужбина доста ще се озори да купи с тези пари,  по мое мнение. Може за даун само.
Зависи, ако продаде хубав тристаен в центъра на Бургас (примерно), може някоя гарсониера в комплекс на София да вземе.

# 310
Тя не е ли от Плевен или там някъде? Останала съм с впечатлението, че е от място с ниски заплати и ниски цени на НИ.?

# 311
E, не знам, казвам какво е възможно.

# 312
Тя не е ли от Плевен или там някъде? Останала съм с впечатлението, че е от място с ниски заплати и ниски цени на НИ.?

В Плевен не са много ниски цените на хубави апартаменти и в хубави квартали. Дружба и Сторгозия може (разбирайте в края на града, по местен стандарт).

# 313
Ако аз съм на мястото на едното й дете, и знам че майка ми вечеря препечена филия с чай, за да ми купи апартамент, честно, щях да й кажа да си гледа здравето и рахата, и да не ме мисли.

За Плевен- едната ми колежка за 50000 лв Стара тухла ЕТ.2 100 кв на центъра взе. За мен не е много, но може да е до късмет?( За ремонт де)

# 314
2012 живеехме на квартира в Младост 2 при РУМ. Двустаен панел, с кухня и килер (от онези които сега ги продават като тристайни). Хазяйката ни го предлагаше за 80 хил. лева. Още ме е яд.
Ама тогава "пфффф, панелка, тая да не е луда"

Ау що ми напомни.. 2014 Център на Варна години живяхме в супер жилище, нова кооперация тристайно с две бани. За 100 000лв искаше да ни го продаде хазяйна, още ме е яд, след като му отказахме за седмица го продаде.

Общи условия

Активация на акаунт