Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 971
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
Признавам си без бой, че се объркАх - то вечна земя, то възвращаемост на инвестициите.
Вечна земя няма, поне не и в България. Готви се, той отдавна е готов де, ама се чудят кога да го гласуват, без да се дигне голяма олелия, Закон за комасацията. Не че комасацията е нещо лошо по принцип, но този проект на закон предвижда собствениците на няколко/големи масиви да си ги окрупняват по най-добрия начин - примерно близо до пътища, за сметка на малките собственици на парчета земя. А собствениците на малки парчета земя да бъдат компенсирани с други парцелчета, но по чукарите или на м@йна си Райна.
Хайде помислете вие от кои сте - от големите или от малките.
Та толкова за инвестицията в земя. Рентата за десетина декара по чукарите няма да покрие дори инфлацията.

# 331
Имам си голям апартамент и не търся да купувам друг, нито да инвестирам в имоти.
Просто съм по-младо поколение и смятам че бъдещето НЕ е в имотни инвестиции, нито в земя. Но хората от старите поколения няма как да ме разберат и това е нормално. За ваше сведение може да прочетете каква е хранителната стойност на почвата и как тя спада за последните 200 години. Отдавна се правят изследвания за създаване на храни по алтернативен начин и в даден момент нивите могат дасе окажат ненужни. Отделно, все повече професии могат да се дигитализират и да се работи и общува дистанционно, което позволява отдръпване от големия, мръсен и пренаселен град. Така че всички които са набивали пари с години в бетон ще се чудят какво да го правят, защото цената му верно ще стане 10000 ама няма и да има кой да ги даде тея пари. Това което ви говоря е настроението на младото поколение, от което ще искате да получавате наем и ви го казвам за ваше добро, не за да ви храня, но разбира се не е нужно да се съобразявате с мен. Може да ме сметнете за безумец, все пак хората са отричали електричеството, дизеловия двигател, самолета и т.н.  Докато не е станало факт и много инвеститори в китова мас, коне и каруци, фериботи и т.н. са гризнали дървото Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 18:26 от bubanka

# 332
tean, значи темата е конкретно за пазара на недвижими имоти, и според мен е ориентирана към хората които в момента се пекат на огъня, и по някакъв начин покупката или продажба на жилище им е на дневен ред.
Темата не е за най добра инвестиция към момента за парите ни като цяло, нито сме някакви инвеститори , нито някакви мениджъри на хедж фондове.
И макар в случая да не разискваме дали е по удачно да направим цех за пелети, фризьорски салон, хранителен магазин, фитнес, автомивка на самообслужване или да учим някакъв програмен език за да работим в бъдеще home office - общото на всичко изброено е че за да се реализира, е необходима сграда/офис/парцел и т.н....Та пак си идваме на думата нали ?
Тук не говорим дори за земеделска земя - там нещата са съвсем друга бира както някои казват.Алтернативните храни както казвате, я дошли някога я не.Това за хапчето съм го чела още като ученичка през 1974 година.И още гледам не сме минали на хапчета, а дебнем за промоция на ГМО пържоли в Кауфланд . Дългосрочните тенденции в потреблението на зърнени култури в световен мащаб се увеличават повсеместно, като за някои държави процентът надминава дори 100 в сравнение с предходна година.Така че забравете за "саксиините или лаболаторни алтернативи".
За спадането на хранителните показатели на почвата през последните гони съм съгласна, и обяснението е в алчността на едрите Зърнари, незаинтересоваността им от скъпи инвестиции и т.н. Преди се градяха межди, синури и дерета които се залесяваха от към надветрените страни за да може да се спре ерозията на почвата и влиянието на ветровете върху хумуса, създаваха се канали за подземно напояване, помпени станции, водоизравнители..Кой Зърнар милиардер в момента е направил поне едно от тия неща ? Единственото което правят е да тровят с тор за да вдигат добиви. Навремето имаше ротационен принцип - жито, слънчоглед, царевица, бостан, люцерна, палметна градина, зеленчукова градина . Сега всичко се замете под килима и останаха само борсовите култури. Поради факта че не изискват ръка да пипне, а са изцяло автоматизирани и най доходоносни.
Та за земята си прав.
Относно дигитализирането на професиите и оттеглянето от града - това е несериозно и просто не искам да го коментирам.Нито като процент, нито като възможност за реализация. Вие ако си мислите че можете да живеете зимата в една селска съборетина с външен нужник, съсипана електроинсталация, постоянни сривове в напрежението, 100 годишни гърмящи канцерогенни етернитови тръби за питейната вода, неразчистен път и много кал - лъжете се. Не всичко е бяла спретната къщурка с две липи отпред.
Първото нещо което ще ви убие е самотата и липсата на социални контакти. Независимо млад ли сте или сте мой набор. И така ще "изденете от хамута" както дядо обичаше да казва още първата година че просто си нямате на представа.
Блянове са вашите мечти tean. Ще мине време и ще го разберете.
Та рака че оставете ни да си фантазираме на нашите апартаменти, ние искаме да живнем в настоящето, ане в необозримото модернистично и дигитализирано бъдеще. Искаме да се въртят нещата.Едни искат да продадат в София за 200 000 и да отидат във Видин или Силистра, да ловят на стари години риба в Дунава, да лежат на плажа, и да си харчат разликата от 150 000 лева .Други пък обратното...Няма време за губене.Не искам да чакам с години и да гадая - ще падне ли нещо или няма да падне . И с колко .
Назад в темата потребителка спомена - продава се когато цената е най висока, а се купува когато е най ниска. Е на това му викам аз "мисията невъзможна" !
Първо защото никой на света не знае датите на горната и долна ценова граница, и второ, което е по важно - имот лесно не се продава тогава когато ти искаш ! Имот се продава лесно само когато башка го даваш.
пп.Искам да поздравя Мандаринката за поста и относно ентусиазма при покупките по време на КПП та и ИП. Тоя пост си го копирайте някъде ( на предходната страница мисля че беше) и си го четете от време на време като настолно четиво защото е по верен от Питагоровата теорема. Потвърждава ви го една жена с три селски имота и отраснала на село

# 333
  • София
Имам си голям апартамент и не търся да купувам друг, нито да инвестирам в имоти.
Просто съм по-младо поколение и смятам че бъдещето НЕ е в имотни инвестиции, нито в земя. Но хората от старите поколения няма как да ме разберат и това е нормално.
Такам, значи, да перефразирам:
Проблеми нямаш никакви, но всички останали са пълни с проблеми, и си решил да ни се посмееш/да ни просветлиш.

Simple Smile

Значи, първото, че нямаш никакви проблеми е признак на тролене. Срещал съм го у най-закоравелите тролове.

Второ, че си мислиш, че само ти виждаш нещо, а целият останал свят не, е признак на глупост!

Не мога да си обясня, откъде тази високомерност и такова рязко деление на "младо" и "старо" поколение.
Шефовете ти, да не би да са и те млади?
Бтв, напълно изключвам възможността да работиш като програмист. За там се иска поне елементарно ниво на аналитичност и дедукция. Предполагам се занимаваш с нещо не-академично, от типа кол-център и подобни.

Съвсем случайно, аз се занимавам точно с програмиране, и колегите ми, половината са изключително млади (22-32). Другата половина са около 40те. Най-вече старшите инженери и шефовете.
Сигурно 1-2% макс да мечтаят за "тиха къща в прерията" тип вампирско спокойствие. И те не са много наред с главата и са леко социопати/патки.
Говорим за хора, с много възможности. Заплати от типа на 5-10к нето.
Може би като най-дивата мечта, е къща в затворен комплекс около Околовръсното в района на Бизнес и Геритидж парка. По-далеч от там, няма мераклии.

Имам и приятели, занимаващи се сериозно с инвестиции, с портфолио около половин милион долара.
Напоследък не им е много весело.
Да разсъждаваш тип "дървен философ" е едно.
Да залагаш "питомното", 6 цифрени суми, дупе, нерви, труд, в продължение на десетилетия и да "играеш на" акции, "виртуални" валути, и други подобни активи е нещо съвсем, съвсем друго.

И ако беше реално, наистина правил второто, нямаше да пишеш по този самоуверен начин.
Просто в живота нищо не е чак толкова сигурно. Нито имотите, нито акциите и валутите.
Simple Smile

# 334
Скрит текст:
Давам отчет от наблюдения в тукашната част на прованса - брокерите се скъсват от огледи на парцели и къщи в селата и вилните зони, до които се стига без да се минава КПП. Това за потребителите, които се радваха, че брокерите щели да останат без работа.
Да така е. И има логика да е така. Закона към момента позволява само огледи на открито. Хората ако очакват спад на пазара на НИ, биха очаквали и спад на парцелите, биха очаквали строителството да поевтинее, биха желали да имат селски имот, където да идат по време на пандемия (това е временна нагласа, която би отминала след пандемията).
Е, къде е логиката да има много огледи, ако купувачите очакват това? Ако е вярно, би трябвало да няма никакви огледи и купувачите да изчакват да поевтинеят и тогава да купуват, нали така? Тоест, купувачите не очакват спад, иначе нямаше да ходят на огледи.

Коронавируса, смени настроенията на народа и принуди централните банки и правителствата да спрат с безумието, което правеха. Купувачите гледат, но няма да купуват. Няма какво да се лъжем, има много хора, които си стискат кеша и чакат този момент години наред. Мислиш ли че ще се юрнат точно сега, по-скоро ще пробват да извиват ръце? Проявен интерес не значи извършена сделка... брокерите ще луднад от огледи без сделки в близко бъдеще.

Има два вида купувачи - с кеш и без кеш. Тея с кеш са чакали години да дойде този момент, предполагам ще изчакат още. Тези без кеш са купували, но на тях вече им затегнаха юздите или сами са се отказали да купуват в такива времена. Та тея с кеша щом са чакали години, дали няма да чакат още? Не знам, ще видим...
Много категорично изказване 😀😀😀😀. Аз пък знам за доста случаи, при които тия дето имат кеш, докато икономиката е във възход изкарват още повече кеш и съответно не ги плашат повишаващите се цени на стоките. Защото реално техните доходи се повишават с по-висок темп от този на инфлацията, имотите и т.н. Също така не виждам логика в това да си губиш времето за огледи при положение, че нямаш пари или пък не възнамеряваш да купуваш в скоро време, защото чакаш в близките години цените да паднат.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 19:29 от Анонимен

# 335
Младите, независимо в какво предпочитат да инвестират, със сигурност трябва да живеят някъде. И пак със сигурност не искат да е при мама и татко, а самостоятелно и с повече площ и удобства, ако може.  И вариантите да го постигнат са два - собствен дом или под наем. Но и в двата случая трябва физически да съществува този дом, за да  могат да го купят или да го наемат. Колкото и да си падат по виртуални технологии, във виртуален дом не се живее Simple Smile  И по принципа на Дирихле жилищата трябва да са поне равни на броя на мераклиите за такъв живот и докато това не стане ще има търсене на имоти.

# 336
Съгласна съм с Танграта и Нико, че на Тийн малко му куца логиката.
Скрит текст:
Скрит текст:
Давам отчет от наблюдения в тукашната част на прованса - брокерите се скъсват от огледи на парцели и къщи в селата и вилните зони, до които се стига без да се минава КПП. Това за потребителите, които се радваха, че брокерите щели да останат без работа.
Да така е. И има логика да е така. Закона към момента позволява само огледи на открито. Хората ако очакват спад на пазара на НИ, биха очаквали и спад на парцелите, биха очаквали строителството да поевтинее, биха желали да имат селски имот, където да идат по време на пандемия (това е временна нагласа, която би отминала след пандемията).
Е, къде е логиката да има много огледи, ако купувачите очакват това? Ако е вярно, би трябвало да няма никакви огледи и купувачите да изчакват да поевтинеят и тогава да купуват, нали така? Тоест, купувачите не очакват спад, иначе нямаше да ходят на огледи.

Коронавируса, смени настроенията на народа и принуди централните банки и правителствата да спрат с безумието, което правеха. Купувачите гледат, но няма да купуват. Няма какво да се лъжем, има много хора, които си стискат кеша и чакат този момент години наред. Мислиш ли че ще се юрнат точно сега, по-скоро ще пробват да извиват ръце? Проявен интерес не значи извършена сделка... брокерите ще луднад от огледи без сделки в близко бъдеще.

Има два вида купувачи - с кеш и без кеш. Тея с кеш са чакали години да дойде този момент, предполагам ще изчакат още. Тези без кеш са купували, но на тях вече им затегнаха юздите или сами са се отказали да купуват в такива времена. Та тея с кеша щом са чакали години, дали няма да чакат още? Не знам, ще видим...
Много категорично изказване 😀😀😀😀. Аз пък знам за доста случаи при които тия дето имат кеш докато икономиката е във възход изкарват още повече кеш и съответно не ги плашат повишаващите се цени на стоките. Защото реално техните доходи се повишават с по-висок темп от този на инфлацията, имотите и т.н.
Също така не виждам логика в това да си губиш времето за огледи при положение, че нямаш пари или пък не възнамеряваш да купуваш в скоро време, защото чакаш в близките години цените да паднат.
Точно това имах предвид, че ако нагласите на купувачите са за падане, няма никаква логика сега да оглеждат масово.
Младите, независимо в какво предпочитат да инвестират, със сигурност трябва да живеят някъде. И пак със сигурност не искат да е при мама и татко, а самостоятелно и с повече площ и удобства, ако може.  И вариантите да го постигнат са два - собствен дом или под наем. Но и в двата случая трябва физически да съществува този дом, за да  могат да го купят или да го наемат. Колкото и да си падат по виртуални технологии, във виртуален дом не се живее Simple Smile И по принципа на Дирихле жилищата трябва да са поне равни на броя на мераклиите за такъв живот и докато това не стане ще има търсене на имоти.
Ха-ха, точно Simple Smile

Ако Тийн наистина е мигрирал от Инвестора, това обяснява всичко Simple Smile

# 337

Майтап няма, и аз ходих да гледам един парцел (от собственик), обаче не ми хареса цената. Доста продавачи си мислят, че сега ще направят сделката на живота си.

Ами явно и купувачите си мислят, че сега е моментът да направят сделката на живота си.
Досега, според мнението на обикаляли да търсят къща/парцел около голям град, най-вече София, читав парцел без къща или с къща все пак подлежаща на ремонт практически е доста трудно да се намери. Ако къщата/парцелът стават, цената вече хич не е ОК. Което значи, че няма промяна на пазара - все още нагласите на купувачи и продавачи рязко се разминават.

Ако притиснати от обстоятелствата собственици на къщи за срутване решат да свалят цената, то все пак трябва купувачът да си дава сметката, че между покупката и влизането в земния рай стоят едни 2-3 години ходене по мъките в институциите, монополистите, строителните магазини, разправии с майстори. Парите, които ще изтекат, пардон, ще бъдат вложени, също хич не са малко.

# 338
Като се говори за падане на цени не бива да се слага всичко в един кюп. Апартаменти с ипотека може и да паднат, защото някой е на зор. Но добри и скъпи изплатени имоти просто ще бъдат спрени от продажба временно - предполага се, че собствениците им има какво да ядат и ще чакат. Ама то и с акциите е така - като в момента има срив да взема да продавам ли? Ами не, няма, ще ги чакам да се вдигнат пак. Същото е и с терените - съмнявам се да има много ипотекирани терени. Повечето са собственост от дълго време и ще си останат така. Малко са хората на зор, които ще продадат на безценица земя. Наскоро имахме лек спор с мераклия да купува земя - пазарът падал и цената на земята трябвало да пада. Казах му, че при жилищата може да има презастрояване и свръхпредлагане, ама земята си е все толкова и няма свръхоземяване. Хубавите терени са си все същите и няма да стават повече. Не са и ипотекирани. Но ако държи да вземе нещо с падаща цена да наобиколи евтините имоти.

# 339
Като се говори за падане на цени не бива да се слага всичко в един кюп. Апартаменти с ипотека може и да паднат, защото някой е на зор. Но добри и скъпи изплатени имоти просто ще бъдат спрени от продажба временно - предполага се, че собствениците им има какво да ядат и ще чакат. Ама то и с акциите е така - като в момента има срив да взема да продавам ли? Ами не, няма, ще ги чакам да се вдигнат пак. Същото е и с терените - съмнявам се да има много ипотекирани терени. Повечето са собственост от дълго време и ще си останат така. Малко са хората на зор, които ще продадат на безценица земя. Наскоро имахме лек спор с мераклия да купува земя - пазарът падал и цената на земята трябвало да пада. Казах му, че при жилищата може да има презастрояване и свръхпредлагане, ама земята си е все толкова и няма свръхоземяване. Хубавите терени са си все същите и няма да стават повече. Не са и ипотекирани. Но ако държи да вземе нещо с падаща цена да наобиколи евтините имоти.

Изглежда имаш обяснение за всичко. Само да вмъкна че ако започнат да падат цените ще паднат на всички апартаменти без значение дали имат ипотека и без значение какви мебели имат. Ако някои собственици решат да не продават си е техен избор но това не означава че стойността не е паднала. За сведение стойността се определя не от цената която иска продавача a от цената за която има готов купувач. Същите принципи важат и за цената на земята. Ако цената на стрителния продукт пада и има намалено търсене няма как строителните предприемачи да не търсят по- ниска цена за земята (тези които имат екстра кеш,  които нямат ще пасуват и ще се борят за оцеляване)

# 340
Някъде почват ли да строят от нулата сегса?
За стабилна фирма с пара в кеш, сега може да е по-изгодно, ще намали заплатите, и гаранция че пак ще се намерят желаещи да работят.

# 341
  • Велико Търново
Не знам за  почване от нулата, но в нашия град в провинцията продължават да строят започнатите обекти

# 342
За стабилна фирма с пара в кеш, сега може да е по-изгодно, ще намали заплатите, и гаранция че пак ще се намерят желаещи да работят.

Май на доста места. Имам приятел в строителството, те са по първоначалните дейности, изкопи и подобни. Сега предават един обект и минават на друг. Като цяло тяхната фирма не е спирала и ден да работи.

# 343
  • София
И аз се чудех това, но ме съмнява.

Не вярвам да има чак толкова текучество при работниците.

Някое студентче, ще иде да носи тухли и да мете след бетоновоза?

Материалите според мен не са мръднали. А те са от основните пера. Желязото, например.
Парцелите също са крайно лимитирани. И тяхната цена не вярвам да е мръднала.
За работниците, строителните фирми предполагам, че основно работят с едни и същи хора. Разбира се, с някакво текучество. Но и това текучество понякога е между самите строителни фирми.

Освен това, ако е работил примерно Хасан, за 1500 лв, съмнява ме да заработи тежък и мръсен физически труд за 800, ей така. (Говоря единствено за София, макар че и тук работниците много често идват от други населени места ежедневно)
Да извиваш ръце е понякога опасно при бизнес. Ще извиваш, ще извиваш, колко да извиваш. След 6 месеца кой ще дойде да ти работи?

# 344
  • София
За спирането на фирмите, може да спрат, колкото заради санитарните мерки и заразата.
Не и заради някакво митично бъдещо падане на цени.
Но пак сигурно зависи от конкретната фирма. Ако не е била читава и до сега си е търсила повод, може и да си намери повод с тоя вирус.

Общи условия

Активация на акаунт