Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 923
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Maria 56: Това е много вероятен сценарии, при първа възможност - нова вълна масова емиграция.
Вчера мернах анонс на изказване на мин. на външните работи, че малкото завърнали се тук вече търсели начини да заминават обратно.
И там ще е стагнация, но "лихварката" КриСталинка поне иска да им отпуска кредити, докато на нас и това не ще......

А тези 80 милиарда на какъв процент от населението са не е ясно, като масовите депозити били до хиляда лева някъде се писа.

Виждам все още признаци на продължаване на работата в сектора.
Понеже разходките са по улиците, макар да няма видим напредък се мяркат все още работници и в почивните дни на много от строежите.
В събота видях, че разчистват голям терен под Интерпред.
Ще се строи нещо огромно, от строителите на обсъжданата скоро някаква "Нова Дружба".
Сега надникнах във фейса, имат прИмоция до края на май - кеш 19% сега и 80% плащане при Акт16, плюс "подарък" 7 дни почивка в Созопол, но на 1400 евро/кв.(без ДДС)  и хипотетично задършване 2023 г.
Няма да върви май много много. Laughing Да не говорим, че метрото ще е като у тях. Ама да видим.
https://greenlifebg.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=22&id=a1476794 … amp;f4=&f11=2
Идея за някои от тези с 80-те милиарда, къде да вложи лев. Satisfied

# 361
# 362
  • София, Bulgaria
Банките не спират да финансират с изключение на заети в: транспорт, хотели, ресторанти, търговия на дребно/ с изключение на хранителни и фармацевтични обекти /, строителния бизнес, автомобилния бизнес, консултантски, културно развлекателен, наемодатели, спортно развлекателни.... т.е. всички, които сега са затворени. 
Утре изповядваме сделка, лихвата от 2,5% договорена в началото на март, сега е 2,65 / чудесни условия бих казала/и 85 % от пазарната оценка на имота, която е 10000 евро повече от договорената цена на имота.
Кредитът стана много бавно, може би 2..3 пъти по-дълго от обичайното за банката, заради ИП и мерките, които са взети от банката, като намалено работно време, работа на смени, ротационен принцип и т.н. Избегнахме по наше желание подписване на ПД, за да сме сигурни, че в последния момент няма да има изненади от страна на банката и да откаже или да предложи условия, които не са в интерес на купувача. Не сме имали проблем с продавача, диалогът беше с разбиране между страните.

Мария, не знам детайли при теб, но една част от купувачите, които бяха пред сделка се отказаха, не защото Банката не им дава кредит, а защото се чувстват несигурни в тази ситуация да поемат финансов ангажимент. Разбира се не сме се обяснявали на продавача, само казахме: Има проблем с финансирането на сделката.
Чета новите условия на банките, всички правят разлика в финансиране на имот в София и такъв в провинцията: различен % лихва и различен % на финансиране. Някои банки не са с голяма разлика, но някои са с доста, например: 80-85% за София, Пловдив, Бургас, Варна и 65% за всички други.
За София, това ще отсее ентусиастите без спестявания, а в провинцията направо ще замрази сделките според мен, макар че винаги има изключения и те са според профила на кредитополучателя. 

И друг път съм споделя, че пазарът се движи от мотивираните продавачи и купувачи. Другите са гарнитура.

# 363
Мария, в колкото по-малък град продаваш, толкова по-неликвиден е имотът, освен че е по-евтин (с някои изключения, разбира се).

За масовата емиграция съм скептична, защото през 1990-те, когато беше масовата емиграция, кризите (2 броя) бяха локални, а в развития свят имаше подем, сега е глобална и на емигрантите там ще им много по-трудно от 1990-те да намерят работа. Тоест, в тази ситуация и тук, и там ще е тегаво, но тук поне човек може да има някаква подкрепа от близки или жилище, а там не.
То в момента в рамките на ЕС е малко трудно да се говори за емиграция, де, днес си тук, утре - в Германия, вдругиден пак тук или в Ирландия, и т.н. Според това къде имаш възможност за работа. А за САЩ ще става все по-трудно, за Канада - също.

# 364
  • София
A не са ли наистина алчни продавачите, особено строителните фирми и инвестиционните компании???А дали си заслужава качеството им на строителството?
Нямам идея, но не съм чул от строители да плюят и да се оплакват "колко са алчни купувачите", та искат да им заграбят стоката за без пари.

Докато от обратната страна, през последните години масово съм се наслушал и начел, на кал и слюнки, колко лоши били строителите.

Що е алчност!?
Какво е по-точно определението на думата?

Да си стоиш с нещо свое и да не го даваш?

Или да искаш нещо чуждо, да ти се даде при каквито условия и цени на тебе ти хрумнат?
И по време на процеса да плюеш по отсрещния и да се тръшкаш.

Някак 2то доста повече ми се вписва до определението за алчност ... !

Щом не си струват апартаментите тия цени, ПРОДАВАЙТЕ ВИЕ!

# 365
  • София
Мария, в колкото по-малък град продаваш, толкова по-неликвиден е имотът, освен че е по-евтин (с някои изключения, разбира се).

За масовата емиграция съм скептична, защото през 1990-те, когато беше масовата емиграция, кризите (2 броя) бяха локални, а в развития свят имаше подем, сега е глобална и на емигрантите там ще им много по-трудно от 1990-те да намерят работа. Тоест, в тази ситуация и тук, и там ще е тегаво, но тук поне човек може да има някаква подкрепа от близки или жилище, а там не.
То в момента в рамките на ЕС е малко трудно да се говори за емиграция, де, днес си тук, утре - в Германия, вдругиден пак тук или в Ирландия, и т.н. Според това къде имаш възможност за работа. А за САЩ ще става все по-трудно, за Канада - също.
Така е!
Аз преди 4 години се върнах, след 12 години престой в Канада. И през ум не ми минава, да мисля за връщане.
От година на година там става по-зле, а при нас, по -добре.
Иначе, никой няма да те спре.

# 366
Танграта Hands Plus1
Само колегиално да те предупредя, че по правилата на форума не е разрешено да слагаш последователни постове, мен са ме предупреждавали и даже с бан са ме заплашвали за това. Зависи от мод.-а, де, но някои много се вживяват Simple Smile

Иначе разбира се, че цената не е тази, която купувачът дава, нито тази, която продавачът иска, цената е тази, на която се съгласят двете страни. Което зависи от много неща, най-вече доколко купувачът иска точно този имот и доколко продавачът е притиснат или изобщо решен да продава.

Томева, напълно споделям Hands Plus1

# 367

Мария, не знам детайли при теб, но една част от купувачите, които бяха пред сделка се отказаха, не защото Банката не им дава кредит, а защото се чувстват несигурни в тази ситуация да поемат финансов ангажимент. Разбира се не сме се обяснявали на продавача, само казахме: Има проблем с финансирането на сделката.
Напълно възможно.Не го изключвам като вариант, минавало ми е през акъла.За един от случаите обаче  в едната банка - доказано.Госпожата отговорна за отпускането на кредита ми е позната и ми съобщи че не са одобрени.Причината - указание от централата им за рестрикции. Провалената сделка заради covid така или иначе е факт.
И друг път съм споделя, че пазарът се движи от мотивираните продавачи и купувачи. Другите са гарнитура.
Не споделям напълно. Желанието и мотивацията на купувачите за сделка беше повече от голямо бих казала, но не се вписаха в критериите на банката към момента.
Абсолютно.
Или да искаш нещо чуждо, да ти се даде при каквито условия и цени на тебе ти хрумнат?
И по време на процеса да плюеш по отсрещния и да се тръшкаш.
Споделям напълно.
Ще вмъкна някои факти от собствените ми житейски наблюдения :
Същите тия купувачи, които оревават ортаклъка че им е скъпо, в случаите когато те продават забравят съвсем песента която преди са пеели. Стават абсолютни хищници и цените им са над всички останали.Повечето от тях са прекупвачи. Човек търсещ спешно жилище за себе си и семейството не чака с години и обикновенно когато си хареше нещо купува.
Моя скромен опит като "алчен" продавач назад в годините:
Продали сме къща и два апартамента.
Къщата - съжаляваме за продажбата, в момента струва двойно,
Единият апартамент - съжаляваме за продажбата - в момента спокойно му се вземат 10% повече.
Другият - продадохме на средна пазарна цена.Нито спечелихме нито загубихме.
Тегля чертата и виждам че сме на загуба общо взето.
Последно искам да кажа за провинцията - много наши познати, всъщност повечето които продадоха, продадоха на загуба. Жилища, за които знам лично колко много средства и труд са вложени.Просто се обезсърчиха да чакат.По 2 години..Продадоха и купиха в чужбина и София.
В Провинцията нещата са тегави.....там времето е спряло.

# 368
  • София
Дали си продал изгодно зависи къде и как си вложил парите. Ако и да си ударил джакпот с продажбата, все тая, в случай че пропилееш взетите пари в кофти инвестиция или за глупости.

# 369
Да обобщим хората с кредит - добрите герои.
Хората които са си спестявали и могат да си закупят имот без кредит или поне с високо самоучастие - лошите типове.
Разбрахме се. Алчни типове хранещи с мъката на хората.
Това ми напомня малко за шофьорите и пешеходците. Всеки смята, че другите са криви и като си разменят ролите всичко се повтаря.
Айде да излезем от филмите.
Не смятам, че ще има спрян строеж. Не смятам, че ще има и отложен дори. Надявам се всичко да мине и замине и предполагам много го споделям това.
Относно великата сума 84 млрд. Това делено на 7 млн прави около 11 хил лева. Като се сетиш, че пенсионерите масово си кътат няколко хиляди лева. Абе като цяло не са чак такава за една доста спестовна нация като нашата.

# 370
Дали си продал изгодно зависи къде и как си вложил парите. Ако и да си ударил джакпот с продажбата, все тая, в случай че пропилееш взетите пари в кофти инвестиция или за глупости.
Еми ние не сме ги пропиляли.В банка сме ги вложили, те са си там и чакат да бъдат инвестирани в друг имот на друго място.
Всъщност често като се замисля стигам до един извод - от цялата работа печеливши излизат само и винаги брокерите.Но за тях си има друга тема Laughing

# 371
  • София
Еми ние не сме ги пропиляли.В банка сме ги вложили, те са си там и чакат да бъдат инвестирани в друг имот на друго място.
Всъщност често като се замисля стигам до един извод - от цялата работа печеливши излизат само и винаги брокерите.Но за тях си има друга тема Laughing
. Т.е.за вас още не е ясно, когато ги инвестирате тези пари, ако стигнат до инвестиция, ще се коментира колко е успешно. Апропо аз пари в банка да чакат не бих държала, продавам и купувам, инак си е риск да стоят с години. Но това е мой извод на база моя опит. За вас може да е различно.

# 372
. Т.е.за вас още не е ясно, когато ги инвестирате тези пари, ако стигнат до инвестиция, ще се коментира колко е успешно. Апропо аз пари в банка да чакат не бих държала, продавам и купувам, инак си е риск да стоят с години. Но това е мой извод на база моя опит. За вас може да е различно.
Не е различно.Ретроспективно говоря за период от около 2-3 години когато направихме продажбите, но събрана сума е недостатъчна за целта и разчитаме на още една продажба за да осъществим намеренията си. Ако можехме веднага да купим щяхме да го направим.

# 373
Пак се обръщам с молба, направо вопъл.

Моля, припомнете си част от изучаваното през годините - демографията е наука, археологията  и социологията - също. Ако на някого му пречи археологията, или социологията му нашепва разни неща на ухото - предполага се, че пишещите в тези теми не са такива.

http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE% … D1%84%D0%B8%D1%8F

И още нещо да помоля - имаше преди периодично кратки лекции по право, по отделни въпроси, демонстрираха се познания. Сега пък се появиха пространни лекции по икономика. С натискане на Ентър след всяко кратко изречение. Съжалявам, но ми е скучно, да не кажа досадно. Моля, пробвайте само с линкове, който има желание да се самообразова - да цъка и да чете.

# 374
  • София
Май и 2те забележки са до мен.

За "демография", освен като наука, поне от 10 години масово се ползва разговорно по смисъл, като "демографски профил". Включително и от американски автори, на английски, така и на български.
Адаптираме се ... поне някои от нас ...
Други си остават с речника от преди 30 години.

За "лекциите" по икономика, съжалявам но нямаше друг начин да си изложа тезата.
Аз когато защитавам моя теза, я защитавам с аргументи. Изключение прави, когато е супер очевидно.
Ако на някой не му харесва, може спокойно да ми игнорира мненията. Но няма да си пропускам аргументите, когато са съществени за дискусията. Така че ако за напред се наложи, пак ще има "лекции". За мен това е основният смисъл на един форум. А не да сме на ниво 5 годишни, където спорът се води "Еми, аз, пъ, така си мисля!"
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт