Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 864
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
И част от наемателите са избягали, а друго предстои, ако решат да си спазят едномесечното предизвестие.

# 466

Та и аз си мисля.
Ми то и аз искам да паднат цените. Тъкмо мисля да купувам едни 10-20 бройки. Какво пречи да ги взема на половин цена.

Много ще станем мераклиите, а по спокойно ако обичате. Че пак ще се вдигнат цените !

# 467
Цитат
Може пък наистина да стане злокобно положението, и тогава бих искала да видя очичките на ония рентиерки паникьорки от съседната тема дето ореваха вселената с призивите си да бъдем смирени и да си стоим в къщи. Като им избягат наемателите ще ги питам каква песен ще пеят
Mоже ли линк?Четох последните 3стр. в темата за отдаване под наем и не видях паника.Смирение за какво?Теб какво те засяга ако на някой му ''избягат'' наемателите?Или просто мечтаеш да си позлорадстваш?

# 468
  • София
Не, тя иска да купи евтино жилище за детето. За целта трябва рентиерките да пуснат апартаментите на разпродажба.

# 469
Maria 56  води някаква си нейна война на много фронтове. Това злобни гномчета дето вещаели нещо си, това зли рентиерки, забравих какъв красив епитет имаше относно хората с кеш. Изобщо някакви зли хора дебнат от всякъде. Много изчетени статии, много тревоги които избиват срещу цели социални групи. С малко желание всеки участник може да се идентифицира с някоя от мразените групи. Едните май бяха кръвопийци дето трябва да бъдат отрязвани. Опитвам се да бъда съпричастен, но тия нападки идват в повече.
П.П. Някой ако иска мога да ви дам разкладка как да се харчат 200 лв на вечер без много зор.

# 470
Не, тя иска да купи евтино жилище за детето. За целта трябва рентиерките да пуснат апартаментите на разпродажба.
По-скоро ще ги заключат,отколкото да направят разпродажба.И аз така постъпих по време на предишната криза.Не одобрявах капризите на кандидат наематели и просто не се занимавах няколко месеца.

# 471
Е, вие изпуснахте нишката и си интерпретирате нещата по своему, както и да е още един ден мина..

# 472
Цитат
Мислите ли, че при вече започнат строеж на основи цените на жилищата може да бъдат преосмислени от строителя, при положение, че готовите явно ще паднат?
Да,със сигурност.Моя позната искаше да си купи на определено място.Мин.лято още копаели дупката-1200еу.Есента-1450еу.Този месец промоция-920еу.Пак няма да си купи,защото не успя да продаде имота,в който живее.

Явно не всички строители ще стискат зъби. Тези хора коита са платили 1450 еур са едни бързи 40% надолу

# 473
Дневник - Пазарът в София: търсят се жилища с открити пространства
.... "Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.
....  същото време през април вече се отчитат раздвижване след първоначалния шок и търсене на жилища с открити пространства.
За година 4% по-високи цени..

# 474
Нормално ми се струва в сегашната обстановка да има интерес към по-големи жилища, които позволяват работа от дома. Аз лично не вярвам скоро да живеем "както преди", отделно ще има хора, които няма да имат желание да са в големи колективи - това е в интерес и на работодателите им, тъй като физическото осигуряване на едно работно място струва пари. Накратко - очаквам по-голям интерес към големи жилища, които позволяват сравнително комфортна работа и когато се налага човек да е хоум офис.

# 475
Питаш какъв е този сценарий и аз ти го обяснявам. Каква теза искаш? Моята теза отдавна съм си я споделил с обществото във форума. Нито съм тръгнал да купувам, нито да продавам в момента, камо ли пък да се оплаквам от нещо. А дали имам опит или не, остави ме аз да си знам, става ли?
Относно въпросът ти колко са тези, които са тръгнали да купуват на 1.5 евро с голямо финансиране - ами всички тези, които купуват имот с инвестиционна цел отдаване под наем или airbnb с идеята от наеми да се самоизплаща. Имам даже такива познати в обкръжението си. Само че именно тези са първите, които ще тръгнат да разпродават при спад / невъзможност за отдаване под наем. Simple Smile
Аз познавам страшно много инвеститори и никой не знам да е купувал на 1.5к
Сигурен ли си, че правилно си разбрал!?

При такава сума (освен ако не е на топ място в Лозенец или Център), сметката не излиза.
Особено с кредит.

Може би, ако имаш страшно много ИЗЛИШНИ пари ...

На 1.5 е цената на която истинските инвеститори продават ...
Че даже и 1.2-1.3-1.4 ако трябва да сме по-точни.

На 1.5 купуват балъците.

За изградени клиенти, на едро, цената е наполовина!
Аз също не разбрах, спорим ли за нещо? На абсолютно същото мнение съм, че на връх на цените не е удачно да се купува, но е факт, че има много, които го правиха. Сметките им излизат криво ляво като твоите в предишните ти постове, че видиш ли купуваш на 100 хиляди и след няколко години вече струва 150, съответно и цените на наемите се вдигат и така. Малко си противоречиш иначе.

# 476
Maria 56  води някаква си нейна война на много фронтове. Това злобни гномчета дето вещаели нещо си, това зли рентиерки, забравих какъв красив епитет имаше относно хората с кеш. Изобщо някакви зли хора дебнат от всякъде. Много изчетени статии, много тревоги които избиват срещу цели социални групи. С малко желание всеки участник може да се идентифицира с някоя от мразените групи. Едните май бяха кръвопийци дето трябва да бъдат отрязвани. Опитвам се да бъда съпричастен, но тия нападки идват в повече.
П.П. Някой ако иска мога да ви дам разкладка как да се харчат 200 лв на вечер без много зор.
Стаматко не се правете на три и половина, много добре усещате за какво иде реч но се правите на ударен.Прочетете произволна актуална статия за цените на недвижимите имоти и ще видите че поне 3/4 от коментарите под нея са на хора (ака "зли гномчета")  изпитващи почти садистично удоволствие от факта че "алчните" предприемачи и продавачи най после ще си получат заслуженото, че балонът ще се спука, и че недалновидните и обременили се с ипотеки хорица са бъдещи удавници чиито имоти скоро ще залеят пазара  на цената на чувал с картофи.
Вторият таргет - с нарицателното "рентиерки" визирах отново конкретно лицата от една съседна тема, пламенните застъпнички на НОЩ , порицаващи като фриволен и недопустим всеки един опит на човек да излезе навън,  недай си боже с маска под носа, обвинявайки го в безотговорност и косвена заплаха за драгоценното им здраве. Явно тези жени по презумпция отъждествяват всички останали със своя финансов статус, и си мислят че подобно на тях, хората могат с месеци да не излизат спазвайки някакви НОЩ ни указания.Обаче не си дават сметка че въпреки слънчевите лъчи, хората не са устроени да оцеляват чрез фотосинтеза а чрез пари. И ако те си получават все още наемите и оцеляват, то въпросните хора нямат тази възможност.
Та в общи линии това беше всичко, предполагам вече сте се ориентирали в обстановката.

# 477
Не наблюдавам спад на цените, дори някои са леко завишени.
Може би след една година ще се усети тенденция надолу, но не повече от 10-15 % и то на компромисни имоти.
Още преди 1-2 години мина времето когато се купуваше имот само и само да се вложат парите без да се преценява неговата ликвидност или дълготрайна стойност.
Относно недвижимите имоти в провинцията - живея в град на "500-те лева" (заплата), недвижимите имоти поддържат висока цена - около 800-900 евро/м2, никаква тенденция към спад. Имотите на зелено все още се продават на 600-700 евро/м2, няма промоции, няма намаление.
Моята прогноза е, че поне още 1 година ще се задържат сегашните цени, ако има намаление на цената, то ще е в доста обременени имоти, които и сега не струват много. Имот с добра локация и технически характеристики няма как да се обезцени.

# 478
Скрит текст:
Не наблюдавам спад на цените, дори някои са леко завишени.
Може би след една година ще се усети тенденция надолу, но не повече от 10-15 % и то на компромисни имоти.
Още преди 1-2 години мина времето когато се купуваше имот само и само да се вложат парите без да се преценява неговата ликвидност или дълготрайна стойност.
Относно недвижимите имоти в провинцията - живея в град на "500-те лева" (заплата), недвижимите имоти поддържат висока цена - около 800-900 евро/м2, никаква тенденция към спад. Имотите на зелено все още се продават на 600-700 евро/м2, няма промоции, няма намаление.
Моята прогноза е, че поне още 1 година ще се задържат сегашните цени, ако има намаление на цената, то ще е в доста обременени имоти, които и сега не струват много.
Имот с добра локация и технически характеристики няма как да се обезцени.
Подкрепям това изречение с 2 ръце.
Много хора обаче си мислят, че още това лято ще пазаруват жилища (без забележки) на цени с 40, та дори и 50% по ефтино...

# 479
  • София
Аз също не разбрах, спорим ли за нещо? На абсолютно същото мнение съм, че на връх на цените не е удачно да се купува, но е факт, че има много, които го правиха. Сметките им излизат криво ляво като твоите в предишните ти постове, че видиш ли купуваш на 100 хиляди и след няколко години вече струва 150, съответно и цените на наемите се вдигат и така. Малко си противоречиш иначе.
Не спорим и не си противореча.
Просто ти имаш някакви твои познати, и под общ знаменател генерализираш за всички хора.

Никога никъде не съм твърдял, че можеш да купиш на 1500 (освен ако не е супер център и го правиш лукс) и да започне да ти излиза сметката.

Може да съм изразявал съмнения, че цените няма да паднат на 50%.
Или че балон в действителност няма. Или поне не е голям.
Може да съм изразявал съмнения, че не са били масови, тия с покупките на 1500, и няма масово да се фалира.

Все още стоя зад всяка моя дума, написана поне 20 години назад.
Рядко си противореча. (Т.е., да се разбира, никога.) Просто се презастраховам с "рядко".

Всъщност, в подкрепа на "балона", поне 2ма, или повече инвеститори, които лично познавам, от около 2 години спряха да купуват, и се захванаха сами да строят (за първи път) ... някъде около южното околовръсно. Нямам идея, до колко успяха. Но е съмнително. Врънкаха ме непрекъснато да купувам от тях, и да питам други.
Та времена, в която има хора, които строят за първи път, с цел продажба, са балонени.
И все пак, не поддържам тезата за балона. Просто има огромно търсене, което не можеше да се задоволи.

Освен това, от доста постинги насам, намеквам за различни цени, на които се купува.
Т.е. едни купуват на на преференциална цена. И дори и да има криза, тях не ги бърка.

Съмнява ме строители за 2 месеца да изкарат нови цени на земята, желязото, бетона, труда.

Разбира се, и преди е имало аномалии на зелено да се продава на същата цена както с акт 16. В едни и същи райони. Обикновено след скорошен скок в цените. Има хора не са се коригирали.
Може и това да се случи след няколко месеца. Непредвидимо е.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 20:37 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт