Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 416
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
За тези които ce оплакват че става много горещо лятото може да погледнете или по-висок клас прозорци които блокират топлина или нано керамичен филм който се слага подобно на това които хората си слагат в колите.

# 646
Това с прозорците, отразяващи топлината, у нас не работи, защото имаме горещо лято и студена зима. Лятото ще е ОК, ама зимата искаме слънцето да влиза вътре. Иначе по тропиците ги ползват много.

# 647
Не разбирам, как може и продавачи и купувачи да приемат толкова лично другата страна. Продавачът очаква купувачът, да припадне от възхищение, като види имота му.  Ами приемете, че този имот за вас може да е безценен, но за купувача да има много по-ниска стойност. И въобще не го интересува, как и защо сте го строили, ремонтирали и т.н. Това са си били решения на продавача и никой не го е карал на сила. Той е направил нещо за себе си.
Да не би продавачът да го интересува купувачът как е спестил, спечелил парите си и от какво се е лишавал....т.н. мелодрами. Имотът преди може да е бил дом, но щом продавачът го извадил на пазара, става стока, докато някой не познае своя нов дом в него и го купи. И ще бъде разглеждан и критикуван и ще му се търсят кусури и ще бъде сравняван с други имоти и така...
Някой си прави "сметки без кръчмар" понякога, ама кой, не се знае....
Нито имотите ще свършат, нито купувачите...
След като купувача е видял и знае цената на имота, запознат е с локацията и местоположението, видял е достатъчно снимков материал и подробности , знае че стаите са боядисани в суросинкаво, мебелите са от АПК Тройка, и се е решил на оглед, в такъв случай се предполага че в общи линии жилището отговаря на критериите му, и той има сериозен интерес и намерения да купува, а не да губи своето и на продавача време. Предполага се също че има някаква основа, готови пари, или поне доход който му гарантира отпускането на кредит от банка.
След като иска стените да са му цикламени, етажа да не е последен или мебелите да са на Калацерка -  да си търси другаде. А не да изтъква дадености като недостатъци, че така му било уйдисвало на интереса като купувач.
След като цената му се струва несправедлива,  в обявата или в телефонен разговор са упоменати нейните допустими параметри, или съответната упълномощена брокерица му я е разяснила - също не виждам повод за посещение. Просто търси това което отговаря на мечтите и възможностите му. А не да се опитва да вмени на продавача че луничките на тавана или пантите хармоника на вградения гардероб са демоде, както и че червените кухни са кич. Съжалявам, но той е видял и луничките и кухнята и и е знаел че са такива.....
След като има специфични претенции търси евтин коптор, чупи до здраво и си монтира  осветителни тела от чешки кристал или кухня Рустика ?

Не е необходимо да създава дискомфорт с неприлично ниски ценови предложения тип "ако мине номера".
Защото за брокерицата която нищо не е заложила, нито пък носи каквато и да е правно финансова отговорност винаги е добре да си прибере тлъстата комисионна, но за продавача в случая не се отнася същото и той е в правото си да се откаже.

# 648
"След като купувача е видял и знае цената на имота, запознат е с локацията и местоположението, видял е достатъчно снимков материал и подробности , знае че стаите са боядисани в суросинкаво, мебелите са от АПК Тройка, и се е решил на оглед, в такъв случай се предполага че в общи линии жилището отговаря на критериите му, и той има сериозен интерес и намерения да купува, а не да губи своето и на продавача време.

Не е необходимо да създава дискомфорт с неприлично ниски ценови предложения тип "ако мине номера".
Защото за брокерицата която нищо не е заложила, нито пък носи каквато и да е правно финансова отговорност винаги е добре да си прибере тлъстата комисионна, но за продавача в случая не се отнася същото и той е в правото си да се откаже."

Купувачите е нормално да гледат имоти +/- 20% от ценовия им център.
Нормално е и да огледат имоти в диапазона +/- 30% от бюджета си - да знаят каква е ситуацията и да когато стигнат до баланс пари/харесване да го познаят бързо. За това си трябват огледи - на снимки е едно, на живо - съвсем друго. Може и да мирише на нещо - няма как да знаеш.
Това, че се пазарят, не означава, че нямат пари.
Означава, че не им харесва достатъчно за да платят цената - и най-вероятно имотът е силно надценен.
Нещата струват колкото струват, а не колкото им се иска на някои емоционално и финансово заинтересувани личности.
Не съм брокер, и не съм им голям фен, но може би е добре професионалист да се заеме с продажбата на вашия имот. Ако искате да го продадете, разбира се.

# 649
Южен съм изцяло, вътрешен.
Дограмата е на излаза на балкона, както потребителка описа по-горе.
Още се колебая дали да слагам втора, и да затворя балкона, като по-скоро ще го направя, но ще сложа плъзгаща се, за да отварям максимално, ако реша и искам. Не се търси допълнителна кой знае колко шумо и звукоизолации. Тихо е. Лятото е хладно, с много добра дограма съм с 4 сезона стъкла, няма нужда от климатик. Зимата колкото отопляваш, остава вътре и е икономично. Топломерът си регулира. Сега при спряно парно и резките температурни промени леко може да е хладно за някои жени, но на мен ми е добре, просто слагам по-дебелото пуловерче. Предпочитам така, защото въздухът е много свеж целогодишно и се спи чудесно.

# 650
За тези които ce оплакват че става много горещо лятото може да погледнете или по-висок клас прозорци които блокират топлина или нано керамичен филм който се слага подобно на това които хората си слагат в колите.
Прозорците  могат да бъдат лесно засенчени със щори, но горещината идва най-вече от нагрятата сградна обвивка, тоест, от стените. Затова нощното проветряване и засенчването върху сградата от дървета е ключово за избягване на необходимостта от охлаждане с климатик през лятото.  През зимата и двете ги няма.

# 651

Не съм брокер, и не съм им голям фен, но може би е добре професионалист да се заеме с продажбата на вашия имот. Ако искате да го продадете, разбира се.
Аз НЕ продавам имот.Продали сме няколко и сме купили няколко и говоря от позицията и на двете страни.Имам имот който е свален от продажба поради факта че  не считам обстоятелствата за подходящи към момента .
И наистина ме разсмяхте ! Какво значи "професионалист' да се заеме с продажбата на имота ми ? Ако имате в предвид брокер - то той освем че не е никакво правно регламентирано лице и не носи никаква финансово правна отговорност ще ми качи обявата в един от няколкото водещи сайтове в България за продажба на имоти, което мога и сама спокойно да си го направя както съм го правила неведнъж, и то без да ми се налага да давам излишни комисионни, да подписвам договори и клаузи рискувайки ненужно неустойки и прочие. Освен това съм  твърдо убедена че брокерите поне в преобладаващата част от случаите не защитават интересите дори и на доверените си страни и тяхната единствена цел е сделка на всяка цена с оглед комисионната. И кой каквото и да ми философства няма да ме убеди в противното.
И моля да ме извините - но опит  за отбив на установена цена в рамките на цитирани от вас 20-30 процента аз лично класифицирам като гавра.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 20:16 от Maria 56

# 652
Здравейте ,кое изложение е най-добро за един апартамент?
Какви са недостатъчците например на само ЮГ или например Север/Юг.
За нашата ширина югоизток е перфектното изложение, например за дневния тракт. При по-голям апартамент, естествено, не може всички помещения да имат едно изложение. За спалня е приемливо североизток, северозапад (нужна е добра изолация, троен стъклопатек). Но не и за детска, хубаво е да е източна или югоизточна. Западът си е най-капризен - лятото горещо, зимата не може да сгрее.

# 653
Е, аз съм на ниско де и макар да имам доста отстояние до отсрещната сграда все пак я има и тя спира лъчите на най-ниското слънце. Като цяло след 11 часа вече нищо не ми грее вътре, а лятото и по-рано спира. Не успява да стане жега и спокойно карам без климатик. Което е супер, защото хем не обичам климатици, хем не мога да намеря подходящо място за такива.
Това лятото е добре, но трябва да означава, че зимата съвсем не влиза слънце, то през целия ден е ниско и ако го спира сграда, няма как да влезе.
И аз ужасно мразя климатици и нямаме, и не ми трябват, но при нас през зимата грее слънце почти целодневно, докато лятото е засенчено от дървета отвсякъде, а срещу излъчването на стените, които все пак се загряват, действа нощното проветряване. Спим с леки завивки през лятото, на отворени прозорци.

Има няколко изисквания на  биоклиматчната архитектура, която помага хем зимата да е слънчево и светло, и топло, хем лятото да  е прохладно, което наистина не е лесно.

# 654
И моля да ме извините - но опит  за отбив на установена цена в рамките на цитирани от вас 20-30 процента аз лично класифицирам като гавра.
[/quote]

Не е гавра, а първоначална оферта, вие може да контрирате с друга и така докато стигнете до взаимно съгласие.
Или не.
Много лично и емоционално приемате ситуацията - нормално, повечето хора са така - за това има брокери.
Вие сте си изгладували имота - купувачите са си изгладували ( и най-вероятно и следващите години ще продължават) парите. Всеки си гледа интереса, хората не идват във вашия имот ви да ви обиждат и да се гаврят, а да гледат и да купуват.

# 655
Скрит текст:
Здравейте ,кое изложение е най-добро за един апартамент?
Какви са недостатъчците например на само ЮГ или например Север/Юг.
За кой град?
При нас във Варна, най добре е юг, изток.

Да,точно за Варна.

Благодаря на всички за отговорите,ориентирах се.
Нашия апартамент го купихме набързо,без много много да гледаме.Искам да се ориентирам за следващия какво да гледаме.
Нашия е на сравнително нисък етаж,3ти ,реален 2ри,ново строителство,централна част,локацията е хубава.
Минусите-вътре е полумрак,липсва достатъчно светлина.И другия голям минус-много близки сгради които ти гледат в прозорците.
За следващия апртамент ще искам достатъчно пространство пред сградата и стаите/във Варна незная вече къде ще се намери такова място/ Другото което със сигурност ще търсим вече е по-висок етаж.
Само за изложенията не бях много наясно.
Израснала  съм в Север,Юг,имам представа как е.Ходила съм на гости в апартамент Запад-следобяд беше такъв пек че хората не можеха да си стоят вкъщи лятото и бягаха навън.За изцяло южен -съседи -отваряха непрекъснато врати,стояха на щори  не се стоеше от жега,просто нямаха една нормална хладна стая.
Сегашния където живеем е Изток/Запад ,влиза си слънце,но както казах е много недосатъчно.
Това  добре, но ако сте на висок етаж, ще ви напича много през лятото - стените, не прозорците, които могат да се засенчат със щори или да сложите специална дограма, а стените са повече като площ от прозорците.
То е комплексно, комбинация от фактори, и само единият е изложението. На кой етаж е, има/няма сгради наоколо, има/няма дървета, дали ап. е само с едно или с повече изложения, дали има срещуположни изложения, дали се намира в среда с много дървета (прави специфичен прохладен микро климат лятото) или е заобиколен само от сгради, дали е близо до гора/парк или до морето (щом сте от Варна) - последните 2 са много важни за охлаждането през лятото.

# 656
Много точно и вярно за пространството пред блока/имота.
Одеве на паркинга, след като комшията от другия вход се мушна до мен, се заговорихме. Той с друг апартамент в Стрелбище.
Пичът, отраснал в района на Иван Вазов. Сега не му се стъпва там и оценява пространството, разстоянието между блоковете, дърветата, паркирането и т.н. Не сме идеални, нямаме широки гаражи да не ни се цапат само колите, птички да ги акат, някой селтак придошъл да ни "зажули", и т.н., но асфалта е нов, всичко около нас, и е друго. Даже в "елитните" квартали паркират в сгории, наклонени бордюри, половината задница в/у тротоара, гъчкок и т.н. презастрояване.
А пък на Изток и Изгрев какво им харесват нямам идея. Не бих живял там. Преди 10-15 г. може би. Говоря за в бъдещ момент.
Само в периферията на София, затворен комплекс, или нещо уредено. Иначе не мърдам.

# 657
дори на моя позната,брокерка й свали цената с близо 20000 еуро,без да я пита ,щото имало клиент....и естественно беше "уволнена"...
място за пазарене е Женският пазар...както и за отстъпки + 30%...дори и там трудно дават такива...сега съм си харесала един ОЛЕД телевизор за 3000 лв.,дали ако ида в Технополис и преговарям с управителя,ще ми свали 40%,щото е криза?
не ,просто ще ми каже да си потърся марка и модел за парите,който имам или искам да дам.....

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 22:20 от denissa_72

# 658
Fragrance fanatic, за кой квартал става въпрос ? Стана ми интересно.

# 659
Не се правя на интересен, няма да казвам в детайли, но ще загатна.
За Западна София говоря. Има много приятни места, не навсякъде, но моето е такова.
Не е Люлин, въпреки че и там в 8-ма и 9-та част има сега някои места с нови улици, блокчета, и никак не е зле.
Широко, градинки и полянки колкото душа ти иска. Не се страда за "паркомясто".

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 22:39 от FragranceFanatic

Общи условия

Активация на акаунт