Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 296 632
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 18 810
А д-р Топол да е коментирал дали и първата не е излишна?

# 18 811
втората добавя нещо като 10%, но предвид това, че срещу някои нови варианти антителата спадат до 7 пъти, ще я смятам по-скоро за полезна, отколкото излишна

# 18 812
Това при преболедувалите или по принцип? Защото за преболедувалите това е все едно трета доза.

# 18 813
  • Другата България
За мен преболедували преди поне 4 месеца, да не говорим за съвсем скорошни, не трябва да се ваксинират.
Сега не мога да цитирам, утре ако трябва ще поровя, но срещам доста такива мнения на специалисти. Излишно е за организма.

# 18 814
  • Los Angeles CA
За мен преболедували преди поне 4 месеца, да не говорим за съвсем скорошни, не трябва да се ваксинират.
Сега не мога да цитирам, утре ако трябва ще поровя, но срещам доста такива мнения на специалисти. Излишно е за организма.

И аз точно така мисля, излишно е за организма !

# 18 815
Аз също се чудя кога е точният момент за ваксиниране и май сам ще си го преценя по логистични съображения. При мен минаха вече почти 5 месеца от ковид.

Слушам всякакви чуждестранни лекари (на които вярвам) - един казва всички да се ваксинират без значение кога (стига да си здрав); друг казва преболедувалите да изчакат 3-4 месеца; трети казва, че две дози може изобщо да не са нужни, а една да е достатъчна. Ясно ми е, че и те не знаят със сигурност още, ама...аз как да го реша по-точно?

Та след някакъв размисъл, реших да изчакам до юни. Не искам да предреждам хората, които имат повече нужда от мен (сиреч 90% от населението). Надявам се да има и избор дотогава, защото имам определени предпочитания към конкретна ваксина. Същевременно ми е трудно да отлагам след юни, защото от август до декември имам множество пътувания извън страната и не ми се занимава с тестове. Нямам против да ми бъркат в носа и гърлото, но не ми се губи време (и пари, досега съм -6 PCRа).

# 18 816
Аз също се чудя кога е точният момент за ваксиниране и май сам ще си го преценя по логистични съображения. При мен минаха вече почти 5 месеца от ковид.

Слушам всякакви чуждестранни лекари (на които вярвам) - един казва всички да се ваксинират без значение кога (стига да си здрав); друг казва преболедувалите да изчакат 3-4 месеца; трети казва, че две дози може изобщо да не са нужни, а една да е достатъчна. Ясно ми е, че и те не знаят със сигурност още, ама...аз как да го реша по-точно?

По принцип с повече четене на специфична литература, а не със слушане и вярване на нечии мнения, чиито и да са те, особено ако зад тях не седи нищо.

Все пак, ако все още имаш приличен титър на неутрализиращи антитела не е нужно да бързаш с ваксинацията, а що се отнася до втората доза при преболедувалите, тя определено е излишна, защото повечето хора ще имат изграден клетъчен имунитет и при първата доза това, което ще се случи се нарича "robust secondary immune response", което пък лесно ще разпознаеш като си направиш тест след нея и видиш резкия скок на антителата, който всъщност е пик.

Това отговаря ли ти на въпросите? Иначе публикации и графики сме си поствали в другата тема достатъчно, тази е малко периферна и чак за сериозни постове по научни теми не става.

# 18 817
  • Там,където се събуждам щастлива.
Днес ММ говори с лекарят за ваксинацията. Тук препоръчват поне месец да се изчака. И са приели да е с  една доза.

# 18 818
Аз следя основно д-р Рошел Валенски (директор на CDC) и д-р Тони Фаучи. Със сигурност не говорят глупости. Освен това чета в Lancet, Medline, NIH и т.н.

Ясно ми е какво са неутрализиращи анти-тела, разлики между хуморален и клетъчен имунитет. Не знам как е сигурно, че втората доза е напълно излишна при преболедували. Ако някой знаеше това със сигурност, такива щяха да са и препоръките на MHRA, FDA, EMA и т.н. До момента това е просто логична хипотеза със солидни аргументи. Няма обаче peer-reviewed study за която и да е ваксина, което да потвърждава подобен режим на ваксиниране при преболедували. Има неприключили проучвания. Ако бъркам - ще помоля за линк към публикацията.

Д-р Валенски и д-р Фаучи също до момента поддържат тезата, че всеки трябва да се ваксинира според указанията на производителя (т.е. с две дози за Модерна/Пфайзер и една за J&J).  

ПС: Това е последното, което съм чел - https://directorsblog.nih.gov/2021/02/23/is-one-dose-of-covid-19 … vid-19-infection/
Накратко, може една доза да е достатъчна, но още няма достатъчно данни, за да се направи промяна в насоките.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 02:11 от Hope4C

# 18 819
  • Los Angeles CA
Точно това е целта на този форум да накара интересуващите се да четат и проучват информацията. А също така да не използват само един източник на информация и един език ( английски), а четенето на повече езици ( напр. руски, китайски за този, който ги ползва, разбира се), би дало по точна преценка.

# 18 820
Hope4C, да, нещата стоят така от строго научна гледна точка съм съгласен с теб, само с една уговорка, ако търсиш строго научен подход не размивай нещата с авторитети, каквито в наука няма и двете едновременно не може. Мненията на тези хора за доказателство тип Д или най-много С, каквото лесно може да бъде оборено с друго такова, което в случая е Ерик Топол и разни други такива, затова и играта на авторитети в наука не върви. А научните изследвания и метаанализите, каквито ти искаш са тип B и А. Това е причина поради, която ти казах, че не ме интересува кой какво говори и няма и да ме заинтересува.

Накратко само, ако се подхожда консервативно, което вече създаде доста големи абсурди досега особено с ваксините, ще трябва да си почакаш доста докато докато FDA или ЕМА вземат такова решение, защото фаза 3 със 30 000 души и "листовките" не се преобръщат с... малки изследвания, но местните регулатори могат да бъдат по-гъвкави и да взимат по-практични решения в условия на пандемия и някъде вече има такива препоръки, особено когато става въпрос за предсказуеми от научна гледна точка неща и недостиг на ваксини при пандемия.

Иначе си проверих history-то на брaузера... помня, че съм кликвал на доста такива, когато ми беше любопитно... някои са тип "research letter" други са били още препринт... може и още да има.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00501-8
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00502-X
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2101667
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777171
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.05.21251182v1
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.30.21250843v2

Така или иначе, ти ще искаш сертификат, а у нас едва ли сами ще вземат такова решение, освен ако достатъчно държави не го направят, за да ги изкопират от тях, така че предполагам и този въпрос не ти е толкова важен... просто исках да ти кажа, че прекалено консервативния подход не винаги е практичен, а вече къде и какво решение ще вземат е отделен въпрос, ти ще си следиш.

# 18 821
Скрит текст:
Искам да попитам, аспирин протект достатъчен ли е като част от лечението? Свекърва ми е на 70, само това е изписано плюс антибиотик , авирон, витамин Ц и много течности. Няма придружаващи заболявания....няма и вредни навици. Активна жена но...се тревожа , днес е 8-ми ден с температура 37,5-38. На петия ден имаше чиста снимка. Няма кашлица, но няма апетит...като свали Т е като нова. ЛЛ не си вдига тел., някакви решения взимам аз...
Аз току що говорих с един лекар и той каза, че критични са 8-12 ден от положителния тест. Тогава снимката може да покаже нещо. За мен по логично е дата на заразяването, но той каза от пробата.
Наистина няма логика. Някои си правят тест при първи симптоми. Такива като мен, дето са сигурни (уж), че не е Ковид и се лекуват като за нормално простудно заболяване и правят тест едва като се стоварят на легло на 9-ия ден... Има огромна разлика от кое точно да се брои Thinking

Иначе при мен минаха 25 дни от първите симптоми, карантината свърши и посещението при ЛЛ протече много "ползотворно":
–Да, какъв е проблемът?
–Ами преболедувах Ковид, свърши ми карантината, ето Ви копия от ПСР, кръвните изследвания и амбулаторния лист от нощното посещение по спешност в болницата.
–И?
–Ами идвам за преглед, консултация и евентуално направления за снимка на дробовете, пулмолог и кардиолог...
–Излез да изчакаш в коридора, за да ти пусна направленията.
–А не желаете ли да ми чуете оплакванията в момента, какво ми е състоянието сега, какво е било преди?
–Не, не, няма нужда. Излез навън да изчакаш.

Същата "лекарка", която като ѝ звъннах за направление за ПСР, просто пожела някой да отидел да го вземел (за електронни май не е чувала) и като попитах за лечение дали няма да препоръча, ме отряза че едва като излезел теста щяла да ми каже. А аз бях вече зле, тъй като бяха минали вече 7 дни от първите симптоми.Rolling Eyes Та сама си назначих лечение по четена информация и при следващия разговор след 3 дни просто уведомих ЛЛ какво пия и тя ми добави още един АБ и Ксарелто, дето щях да припадна като му разбрах цената. Направо завиждам за такива ЛЛ като на Мери, примерно Grinning
Сега си чакам края на месеца, когато ми е часа при пулмолога. Междувременно трябва да отида и при кардиолог за всеки случай (хипертоничка съм от година насам), а тия дни ще си пусна и разни изследвания кръвни. Снимката не показва пневмония, а бронхитни изменения и още някакви термини, които са май в рамките на нормалното. Продължавам да си покашлям - не толкова често, но все пак с доста дълги пристъпи понякога. Леко се задъхвам при вървене и се изморявам бързо, но знам че ще е така известно време. Важното е, че мина най-тежкото и се разминах с болницата!

Тест за антитела след колко време горе-долу се прави, за да може да се прецени адекватно резултата?

Златна, стискам палци бързо да те вкарат в релси и да започнеш да се подобряваш вече Hug Изобщо на всички болни - кураж и бързо преборване на гадината!
Кои бяха първите симптоми. Мисля си дали не е имало симптоми и аз да не съм разбрала. Иначе направих тест, заради контакт с болен. Днес е 4-ти ден от теста. Имам повишаване на температурата до 37,2 и това е. И много се тревожа, другото което е.

# 18 822
По принцип правя лесно бронхити,  първата снимка това и показа - леки изменения. На втората седмица по-късно вече пишеше бронхит. При мен това винаги е съпроводено със силна кашлица и задължително си минавам една терапия с медрол (в 99% от случаите). Сега продължавам почти същата терапия  в болницата, като антибиотик и декса са на абокат. И кислород нон стоп.

# 18 823
  • На брега на реката
Някой по-назад пита, за лечение с Колхицин. На мен ми беше предписан от пулмолог, за 3 седмици по схема. Изписа го, за възстановяване след Ковид. Лекаря, дори не знаеше, че имам перикарден излив, казах му след като изписа лекарството и той каза, че Колхицина и за това ще помогне. На консултация с кардиолог, беше одобрен Колхицин-а, дори каза, че мога да го пия по-дълго време, но е важно да нямам проблеми с бъбреците!

# 18 824
  • Варна
Та, защо трябва да се слага ваксина веднага след прекаран ковид ? И трябва ли да вярваме на всичко написано в интернет и до колко информацията е актуализирана или знаят ли медиците и виросулозите с какво имат работа.
Мхм,
споделям напълно това, което ти е казал твоят лекуващ лекар. Ваксина веднага след преболедуване е пълен абсурд пък.
Аз току що говорих с един лекар и той каза, че критични са 8-12 ден от положителния тест. Тогава снимката може да покаже нещо. За мен по логично е дата на заразяването, но той каза от пробата.
Наистина няма логика. Някои си правят тест при първи симптоми. Такива като мен, дето са сигурни (уж), че не е Ковид и се лекуват като за нормално простудно заболяване и правят тест едва като се стоварят на легло на 9-ия ден... Има огромна разлика от кое точно да се брои Thinking
Ами няма логика, да. По-скоро от първи симптоми би могло да се брои. Вирусът изобщо не се интересува дали и кога си се тествал. Ако не се тестваш изобщо според думите на тоя лекар критични дни няма, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт