Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 298 476
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 3 900
Аз за момента информацията за имунитета и малкия брой повтарящи Ковид гледам да си я пропускам покрай ушите. Твърде е рано още за генерални изводи с такава важност. Още не сме навършили и година с вируса.
    Да не стане после както със децата,
 които не боледуват и не разнасят вируса. Confused
     За мене има и един пропуск в статистиката. Влизат само хора, които при секвениране доказано са боледували с 2 различни щама на Ковид. Останалите с един и същи щам се считат че са с една и съща реактивирана инфекция.  При положение обаче че в една държава обикновено се разпространяват около 3 щама, вероятността да се заразиш повторно пак със същия щам никак не е малка. Та дали при тези хора става въпрос за реинфекция или за нова инфекция, за мене е под въпрос.
    Моля някой ако е по наясно с материята и счита че греша, да ме поправи. Hug

За протокола. - Докато го боледувах, си мислех че  после ще съм по спокойна, предвид антителата и т. н. На практика обаче не съм. Confused

# 3 901
Аз мисля да съм по-спокойна максимум 2 седмици след карантината. След това затягам и аз юздите. Днес четох за повторно инфектиран лекар от Ямбол. Това е вече втори случай за малка България и е доста притеснително. Сега ми е интересно дали Георги Блажев се е инфектирал повторно от Гала, която даде положителен тест вчера. Той беше с Ковид през юли.

# 3 902
Без да звучи грубо - мисля, че и двете се поддавате на сензационните обявления по новините за повторно инфектирани. Дори в България да има два случая, това са 2 случая на колко? 40К доказано болни и сигурно още 40К недоказно (ако не и повече). Това в най-лошия случай е 1:20,000 шанс да се заразиш повторно (реално е много по-малко).

Това за щамовете не работи както Ви е в главата. Това че има 3 щама не значи, че може да се заразиш 3 пъти, защото “основата” на вируса е същата. Същото все едно да имате еднояйчни близнаци - може да имате леки разлики на външен вид (белези, татуировки, прически), но ДНК все ще Ви е еднакво. Доктор Антъни Фаучи точно това обясняваше снощи, че този вирус е изненадващо генетично стабилен и НЕ мутира с очаквания темп. В момента причината за по-ниската смъртност НЕ е нов щам на вируса, а това че през пролетта са били болни много повече стари хора, докато в момента са засегнати много повече млади хора.

Фактът, че вирусът не се променя твърде бързо, е добра новина за всички боледували и надеждата за траен имунитет.

А това за вирусите и трайния имунитет (че е трудно да се добие), не е вярно. Справка - полио, заушка, всякакви шарки, ебола (кара се веднъж), денге (кара се веднъж, много трудно втори път). Зависи много от конкретния вирус.

# 3 903
Привет, момичета и момчета Simple Smile
И ние се записваме в редиците. Разболяхме се един по един, през ден-два.Първо аз, после мъжа ми и накрая детето.Тест си прави само мъжа ми(по съвет на лл) -положителен. Въпросът ми е от кога да броя тази карантина.Пробата е взета на 27.10, той е със симптоми от 24.10, а резултата излиза днес.Според лл от днес започва броенето на дните.

# 3 904
От деня на резултата тече карантината. Какви са симптомите ви?

# 3 905
И ние се записваме в редиците. Разболяхме се един по един, през ден-два.Първо аз, после мъжа ми и накрая детето.Тест си прави само мъжа ми(по съвет на лл) -положителен. Въпросът ми е от кога да броя тази карантина.Пробата е взета на 27.10, той е със симптоми от 24.10, а резултата излиза днес.Според лл от днес започва броенето на дните.

Аз си ги броя от деня на резултата. РЗИ подадоха информация на ЛЛ, че съм болен 4 дни по-късно.

За виждане с приятели, баби, дядовци и т.н. би било разумно да броите 14 дена от началото на симптомите при последния заразен (детето). На Ваше място аз бих изчакал дори повече (напр. още 1-2 седмици) преди контакт с рискови хора.

# 3 906
Благодаря!
Elanlli, аз ако не се беше разболял мъжа ми нямаше да се усъмня изобщо. На мен ми е 8 ден, като всеки ден имам различен симптом-започна със сухота в гърлото, после подкашляне, на третия ден изгубих гласа си за 5 часа, след това водниста хрема и голямо кихане, главоболие, болки в кръста и крака.Температура 37.1 от три дни нямам.Детето (14) Един ден сухота в гърлото, два дни хрема и кихане, температура 37.1-37.3.Днес вече е ок. При мъжа ми е същото с изключение на Т, при него е висока 38.7-39.7.
Hope4C,
Не смятам да се виждам с никой, както и до сега.Тъпо ми е, понеже бях взела всички мерки, работя хоум офис от години, тунел изкопах детето да мине на ДО и хоп...

# 3 907
  • на пъпа на Златията
Интересно .
Това е втори случай след румка , да спазваш правилата и да се разболееш /.

Какво излиза? Съпругът го е донесъл??

# 3 908
  • SF
Преди седмица съм имала контакт с човек с положителен PCR. Била съм в общо помещение на около метър разстояние един от друг.
Една седмица достатъчна ли е, за да покаже, ако има нещо?

# 3 909
Най -вероятно.Навсякъде където ходя съм с маска и ръкавици и пръскам здраво.

quote author=rorik link=topic=1204545.msg41638989#msg41638989 date=1603924082]
Интересно .
Това е втори случай след румка , да спазваш правилата и да се разболееш /.

Какво излиза? Съпругът го е донесъл??
[/quote]

# 3 910
Няма какво да се разсъждава от кога тече карантината. В Заповедта изрично е посочено
Цитат
https://coronavirus.bg/bg/570
2. На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:
а) заразоносители (асимптомни лица);
б) лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 380С, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
в) лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

13. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно Приложение № 4, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание по образец съгласно Приложение № 5 на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице.

17. Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

Дата на изследването е датата, на която е взета пробата, а не датата на излизане на резултата.
Ако си погледнете и изследването, ще забележите, че в него е записана датата на вземане на проба.

Единствено може да се разсъждава дали денят на пробата/последния контакт, се брои като първи ден на карантината, или дните се броят от следващия ден, както се броят всички срокове в процесуалните закони.
Считам, че така като е написано, денят на пробата е  ден първи от карантината.

А в случая на контактни, живеещи в едно домакинство, "последният контакт" е много относително понятие, тъй като контактуват и в срока на карантината. Ако се появят симптоми при контактните,  също не е ясно. Тези хипотези не са уточнени в Заповедта.

Изрично е записано, че домашната изолация/карантината, се налагат с Предписание на РЗИ, в което се посочват начална и крайна дати.
Така, че обърнете се към РЗИ и питайте какво пише във вашето предписание.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 00:55 от Diorela

# 3 911
Без да звучи грубо - мисля, че и двете се поддавате на сензационните обявления по новините за повторно инфектирани. Дори в България да има два случая, това са 2 случая на колко? 40К доказано болни и сигурно още 40К недоказно (ако не и повече). Това в най-лошия случай е 1:20,000 шанс да се заразиш повторно (реално е много по-малко).

Това за щамовете не работи както Ви е в главата. Това че има 3 щама не значи, че може да се заразиш 3 пъти, защото “основата” на вируса е същата. Същото все едно да имате еднояйчни близнаци - може да имате леки разлики на външен вид (белези, татуировки, прически), но ДНК все ще Ви е еднакво. Доктор Антъни Фаучи точно това обясняваше снощи, че този вирус е изненадващо генетично стабилен и НЕ мутира с очаквания темп. В момента причината за по-ниската смъртност НЕ е нов щам на вируса, а това че през пролетта са били болни много повече стари хора, докато в момента са засегнати много повече млади хора.

Фактът, че вирусът не се променя твърде бързо, е добра новина за всички боледували и надеждата за траен имунитет.

А това за вирусите и трайния имунитет (че е трудно да се добие), не е вярно. Справка - полио, заушка, всякакви шарки, ебола (кара се веднъж), денге (кара се веднъж, много трудно втори път). Зависи много от конкретния вирус.

Като знаем колко се тества в Бг, не бих разчитала на данни и статистики. Обаче помня че още август месец, че за Македония писаха за 2-3 случая. А разпространението още беше ниско. Та ще поживеем и ще видим. Тепърва ще се трупат данни.
Това за щамовете не съм си го измислила аз. Последно четох са общо 7. Нито пък съм казвала че някой е по заразен или по смъртоносен. Такава информация до сега се вихри само в зоната на недоказани предположения разни.
За имунитета няма нищо доказано до момента също. Правят се само разни предположения на базата на поведението на другите коронавируси.
     Иначе един траен доживотен имунитет ще е най доброто което може да ни се случи.
     За сега обаче най разумно ще е да продължим да се пазим.

# 3 912
Преди седмица съм имала контакт с човек с положителен PCR. Била съм в общо помещение на около метър разстояние един от друг.
Една седмица достатъчна ли е, за да покаже, ако има нещо?

PCR принципно е най-точен няколко дни след началото на симптомите. При неболни хора преспокойно може да излезе негативен поради нисък (или липсващ) viral load.

Ако нямате симптоми, просто си постойте още няколко дни вкъщи. Ако човекът не е кихал/кашлял срещу Вас, не е особено висок рискът от зараза. Освен това тепърва предстоят подобни ситуации и е неразумно след всяка да правите PCR.

# 3 913
  • 1st floor
Влизам в темата с въпроси. Какво се случва с карантинираните лица, които не са болни, но са били в контакт и си стоят у дома? Издават ли им болничен?
Какво се случва с колективите в една фирма - ако има болен, който е бил в контакт с всички, затварят цялата фирма за 10 дена и всички са в карантина?
На всички болни пожелавам леко изкарване и бързо оздравяване!

# 3 914
  • varna
В нас с положителен тест е голямата ми дъщеря. ЛЛ каза, че ще ни издаде болничен.

Общи условия

Активация на акаунт