Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 292 441
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 17 235
вчера четох разни притеснителни неща от лекари, как смятат, че тепърва ще се установява, че Covid е хронична болест и първоначалното прекарване е вид подостра фаза...
https://www.facebook.com/petarangelovvelkov/posts/10218094125846517

# 17 236
  • Другата България
Merri an, благодаря.

Носих го на ЛЛ, положителен е според нея. Пусна ми направление за PCR , но ще трябва утре. То пък и 3- ти март. ММ има болки в кръста... не знам дали и това не е някакъв симптом.

Колкото до това сега са сме в опашката на ковида, не ми се вярва. Правихме тестове тогава и бяха отрицателни. Нали тия домашните уж не отчитаха след не знам кой ден.
Моля те, ако не ти е проблем, напиши после тук дали ти е бил положителен ПСР-а.

# 17 237
  • София
Не, нямам втора черта, точно за това исках да да го покажа, че не се вижда нищо бледо при отрицателен /надявам се/ резултат.

# 17 238
вчера четох разни притеснителни неща от лекари, как смятат, че тепърва ще се установява, че Covid е хронична болест и първоначалното прекарване е вид подостра фаза...
https://www.facebook.com/petarangelovvelkov/posts/10218094125846517

И аз четох подобни... Сарс-ков-2 се държал като вирус причиняващ хронични заболявания (пример ХИВ и херпес), не като обикновен вирус, причиняващ остро заболяване. Такива размишления водихме още в началото на темата - март ли, май месец ли беше... Помня Недоволна как се оплакваше. Simple Smile Че дали не остава латентен.

# 17 239
Предвид че повечето преболедували са със съвсем нищожно количество антитела, нищо чудно и повторно заразяване да е.
От идеята да е хронично, косите ми се изправят и дано да не е...
Да видим сега кога ли ще се натуткат докато проучат проблема и излязат със адекватно официално становище по въпроса.

# 17 240
  • София
Ако е хронично, според мен се обезмисля ваксинирането на преболедувалите, защото в такъв случай веднъж влязъл в тялото, вирусът винаги си остава там и може да се активира.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 16:55 от Клер

# 17 241
  • София
Merri an, благодаря.

Носих го на ЛЛ, положителен е според нея. Пусна ми направление за PCR , но ще трябва утре. То пък и 3- ти март. ММ има болки в кръста... не знам дали и това не е някакъв симптом.

Колкото до това сега са сме в опашката на ковида, не ми се вярва. Правихме тестове тогава и бяха отрицателни. Нали тия домашните уж не отчитаха след не знам кой ден.
Янна, и аз бях първоначално с отрицателен PCR. Пък после - антитела. Та всичко е възможно. Важното е бързо и леко да минава,  изолирайте се, докато разберете какво е. Или направете един домашен тест за антитела.

# 17 242
Клер, навярно не при всички хронифицира Но моя прителка боледува началото на октомври. До сега поддържа много високи стойности на кръвното. Разкъсаха я от изследвания (сърце, бъбреци, жлези с вътрешна секреция, вкл. надбъбречни...) не откриват причина, различна от ковид. Една  лекарка директно й беше казала, че до 6 месеца вирусът е в нея и работи. Жената ляга всяка вечер, без да знае дали ще се събуди, а ако се събуди, даи няма да е парализирана. Няма М антитела, само Ж.

# 17 243
Реших да потърся на английски дали и как някой се е възстановил от продължителен ковид и попаднах на това https://blogs.bmj.com/bmj/2021/01/25/paul-garner-on-his-recovery-from-long-covid/ как този човек се възстановил като се опитвал волево да пoвлияе на симптомите, той пише "нашите примитивни и несъзнателни защитни механизми срещу наранявания и инфекции в мозъка и други части на тялото понякога се нарушават, давайки фалшиви аларми за умора" Спомням си че някой беше писал че оплакванията след ковид са фантомни. Интересно четиво.

# 17 244
Мен още в началото ме порази това, че този вирус се домогва до командния пулт. Удря дробове (а те вървят ръка за ръка със сърцето), нервна система, мозък. А помня колко хора от другата тема пишеха за неспокойство, безсъние, паник атаки, загуба на равновесие... - все психосоматика. Но, проследявайки протичането на болестта на познати, не бих казала, че хора с железна психика изкараха болестта по-леко от лабинлни човеченца.

# 17 245
информация от Лабораторията по клинична имунология към болница Св.Иван Рилски за теста за клетъчния имунитет, за който няколко пъти споменавам вече тук

.....
Информация относно клетъчния имунитет след преболедуване от COVID-19 и/или след ваксинация.  Клетъчният имунитет и антителата са част от една верига, но клетъчния имунитет има и други средства за действие освен антителата, които се проявяват накрая като част от взаимодействията между клетките на имуната система. Ето защо правилно се счита, че определянето на клетки е по- важно и по-информативно от това на антителата. Както и друг път съм писал, липсата на антитела в кръвта далеч не значи липса на защитеност.  Т и В клетките помнещи първата среща с вируса са разположени в лимфните тъкани. При втора среща с вируса тези клетки си взаимодействат и антителата са налице отново. Както казах, наред с антителата, имунната система има и други, доста по- важни за анти-вирусен отговор клетъчни „оръжия”. Централните компоненти на клетъчния имунитет са Т клетките. В един перфектен свят изследването на Т клетките, които са ключови в имунната защита би ни дало отговор дали сме защитени. Такива тестове вече има разработени. В нашата лаборатория  (Лаборатория по Клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”) вече имаме закупен такъв. По наше мнение е закупен най-добрия. Тестът е на принципа , че Т клетките на имунната памет когато срещнат за втори път фрагменти от вируса ( втората среща става в специални епруветки с кръв от пациента), започват да отделят вещество (интерферон гама), което можем да „хванем”. Ако човек не  е боледувал и срещата в епруветката е първа – няма отделяне на такова вещество. Принципът е същия като тестовете за Квантиферон за установяване на туберкулозна инфекция. Има само че някои разлики, които поставят проблеми пред новия тест. Първият проблем е обективен. : 1.) Докато при туберкулозата се търси налична инфекция и тогава Т клетките на имунната памет непрекъснато цирулират между лимфоидните органи, кръвта и тъканите и лесно могат да се „хванат” в кръвта, то в случая с COVID теста, когато проверяваме клетъчния имунитет нямаме инфекция (тя вече е отминала). В този случай Т клетките на имунната памет са в лимфните органи и малка част от тях периодично попадат в кръвта. Следователно понеже тестът е с кръв те могат да бъдат изпуснати. Резултатът може да е негативен и да се направи заключението, че нямата защита, а всъщност да имате. От тази ситуация идва втория проблем 2.) Все още тестът е представен в много основен вид – липсват данни под колко е отрицателен, над колко е положителен, не е валидиран и не  е  позволен за използване за диагностика. За да се ориентираме в този тест доколко може да бъде използван за диагностика в ЛКИ сме организирали четири групи хора за изследване:  сигурно преболедували, ваксинирани, едновремено боледували и ваксинирани, не срещали вируса. Групите са запълнени и от другата седмица започваме изследванията. Те целят да установят доколко тестът може да е адекватен за ориентиране в клетъчния имунитет след инфекция и/или ваксинация и колко време след събитието може да дава информация. Това е ситуацията на този етап и тя е валидна за всички тестове за изследване на клетъчен имунитет досега, доколкото знаем. На този етап – рано е да се използват за диагностична оценка. Ще държим в течение как се развиват нещата.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 18:38 от antea

# 17 246
  • София
Преди три месеца участвах в тази тема и сега, за жаласт , пак съм тук, но този път заради синът ми, който е на 28 години. Седми ден от проява на клиника, пети ден на антибиотик и пети ден с температура 38.3 до и 5. Първите три дни до 39.3 без повлияване от антипиретици. И сега е така, лекарства не помагат. Два пъти виках бърза помощ. Мерим вкъщи сатурация - 90-93. Въпросът ми е дали трябва да чакаме спокойно или да се паникьосвам вече... Няма задух засега, кашля, отпаднал е, няма апетит, но това е "нормално" за вирусна инфекция. Положителен AG тест.
Самата аз и тези, които го изкараха около мен, нямахме такива температури и втрисане...
Кога човек е за болница? Трябва ли да има задух задължително? От бърза помощ го преслушваха и казаха, че няма хрипове, а кашлицата му е суха и той казва, че усеща как му пропукват дробовете...
Мога ли са го заведа някъде за снимка и преглед, след като е карантиниран? Личната ни е кошмар.... Никакви насоки, нищо... Да сме си чакали...

# 17 247
  • Другата България
Разбира се.
Или уведомяваш РЗИ, или звъниш на 112 за линейка само за снимка.
През ноември ги придвижваха с бусовете на МВР.

# 17 248
Деси, ако си от София, може да отидете в спешното в Токуда. Всичко се плаща, но ако има пулмолог, ще ви дадат добри насоки. Съветвам ви ако не е спешно, да не ходите сега през нощта, защото няма да има пулмолог. По-скоро по някое време през деня.
Междувременно за сатурацията правете упражнения в поза мюсюлманин и да диша дълбоко.

едит: пак прочетох. Помислих, че и двата пъти е бил болен младежът и направо настръхнах.

# 17 249
  • в кукувиче гнездо
Деси, за смъкване на вирусни товар какво е пил? Изобщо пил ли е нещо противовирусно? Може би е късно за ивермектин, нито пък аз бих насърчавала някой за лечение с него, но може да се окаже, че помага много....

Общи условия

Активация на акаунт