Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 294 286
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 19 215
Връщането на обонянието може и много да се забави. При дъщеря ми изчезна средата на ноември. Преди 10-ина дни започна да усеща някои остри миризми, преди няколко дни усети пържолата в чинията. Парфюм например още не може да помирише.

# 19 216
Някой знае ли колко дни се пие медрол ? Назначен е 2х2 но не пише за колко дни...А днес е 4-ти ден .
Питам тук защото ЛЛ не отговаря на тел, а пред кабинета му във вторник седях над три часа....

# 19 217
Относно децата и вируса - дъщеря ми беше с главоболие 2 дни, не е вдигала Т, просто й беше лошо. След това премина. Но пък аз го лепнах от нея.
А колко дни по-късно проявихте симптоми? Усещам се,че вече се оглеждам да си намеря 🙄

# 19 218
Относно децата и вируса - дъщеря ми беше с главоболие 2 дни, не е вдигала Т, просто й беше лошо. След това премина. Но пък аз го лепнах от нея.
А колко дни по-късно проявихте симптоми? Усещам се,че вече се оглеждам да си намеря 🙄

Тя беше в сряда с главоболие, аз вдигнах Т в събота, значи след 3-4 дни.

# 19 219
  • в кукувиче гнездо
Внимавайте много с медрол. Пие се по схема и се намаля лека полека. Лекар да каже. Тук само беля може да направи някой. Медрол не се спира изведнъж. Опасно е.

# 19 220
Някой знае ли колко дни се пие медрол ? Назначен е 2х2 но не пише за колко дни...А днес е 4-ти ден .
Питам тук защото ЛЛ не отговаря на тел, а пред кабинета му във вторник седях над три часа....
Няма определен продължителност. Зависи от състоянието. По протокол е минимум 5 дни като се спира постепенно. Намалява се, на всеки 3-5 дни.

# 19 221
Благодаря!

# 19 222
  • София
Здравейте! За съжаление и аз пиша в тази тема 🙁 След преглед днес и направен PCR тест, съм с доказан Ковид. В понеделник вдигнах лека температура, а аз не вдигам често. Болеше ме и глава от няколко дни, отделно ме дразнеше гърлото и ми беше запушен носа. Заради всичко това реших да си направя антигенен тест в лаборатория, но беше отрицателен. Във вторник нямах температура, а и гърлото си го чувствах добре. В сряда привечер отново вдигнах температура, невисока -37,3. Но почнах да усещам и стягане и болки в гърдите. Лекарката ми каза, че са ми чисти гърдите на слушане, а и сатурацията ми е в норма. Изписа ми Левокса, аспирин протект, ериус, цинк и селен, и пробиотици. Притеснявам се,че не са ми направили рентгенова снимка и да не се окаже пневмония 🙁Заради тези болки и стягане в гърдите.
Много съм се шашнала, мъжът ми ми се кара чак. И като капак на всичко от тази вечер започнаха много да ме болят мускулите по цялото тяло. Но разбирам, че това е нормално за вируса.
Споделих, надявайки се малко да ми олекне, но май съм прекалено страхлива  и ми е трудна да овладея това 🙁
Пожелавам на всички болни да преодолеят леко тази гад!

Ако толкова се притесняваш за стягането в гърдите си плати една рентгенова снимка и не чакай на личния лекар... Но щом гърдите са чисти може би заради това не я назначават.

# 19 223
  • в джунглата
Здравейте, искам до попитам тези който развиха двустранни пневмонии от Ковида, как ви лекуваха в домашни условия?
И аз и майка ми развихме плевмонии, но личната настоява да ни лекува само с 1 антибиотик  -Сефпотек и други лекарства дексаметазон , витамини , аспирин.   Много, ми е чудно как така само с 1антибиотик, винаги съм мислила че,  щом не е венозно трябва  да са поне два антибиотика едновременно. Та това е двустранна пневмония, не е шега работа, вчера цял ден и звъня и повтарям за втори а тя си знае нейното един бил достатъчен.....

# 19 224
Ковид пневмонията често не се чува на слушалка заради своята специфичност.
Стягане в гърдите може да е от паник атака, от проблем със стомаха (понякога има подобни усещания), или от по сериозни причини. Хубаво е да се види от какво е.

Дънди, успокой се и слушай лекаря. Един е достатъчен стига да е правилния. И без това антибиотика не лекува пряко Ковид.
По скоро се наблюдавайте и ако не видите подобрение след няколко дни или усетите влошаване, се обадете евентуално за промяна на терапията.

# 19 225
Здравейте!
Сблъскахме се челно и фатално. Баща ми почина във вторник от него. Явно от британския щам, защото цялата фамилия се оказа заразена.
Майка ми го кара безсимптомно, пи самоинициативно АБ 7 дни, веднага след контакт с брат ми, като се разбра, че е позитивен. След като се оказа, че и баща ми също е бил позитивен, я убедих поне на рентген да отиде, да не би да прави и тя скрита пневмония като татко. И при нея видяха следи от ковид по дробовете и назначиха АБ.

Въпросът ми към преболедувалите и стриктни към здравето си хора е - какви изследвания да си направи за да търсим евентуални щети от вируса още в ранна фаза? Пълна кръвна картина, бъбречната функция да провери?

Татко беше отнесен като от торнадо. Внезапно рязко вдигна кръвната захар, но понеже нямаше навик да се оплаква (70-годишен, активно работещ), това се разбра едва при стойност 24. Цяла неделя мъки, в понеделник по лекари (не искал в болница, да не се зарази) межувременно захарта става 32. Първи дози инсулин в домашни условия не помагат. Вторник в болница, но и там не са могли да свалят захарта, само до 27. И следобеда почива - сърдечен арест, диабетна кетоацидоза, полиорганна недостатъчност, двустранна пневмония. Ковид е форсирал процеса, не знам няколко дни по-ранни действия в болница дали биха го спасили...
Но още през лятото много от показателите му бяха под нормата и лекарите не реагираха с лечение, а още тогава трябва да е било ясно, че много от органите му не са функционирали добре и затова показателите му са били под нормата. Не искам да се правя на лекар и аз да назначавам изследвания, но се налага, защото не искам и на мама да се случи нещо подобно от недоглеждане.
Описах всичко подробно, за да се знае, че с диабетиците трябва много да се внимава. Да се следи за всяко изменение в захарта, да се мери често и да се реагира. Татко беше много небрежен към здравето си, аз съм в чужбина и не виждах как е, само каквото ми разкажат за него, а и насила няма как да заведеш някой на изследване или в болница. И сега влезе в болницата чак когато вече беше халюциниращ и немощен от диабетната кома, с кръвно 70/40..... Да можех да върна времето....

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 10:00 от Kanela

# 19 226
  • ту тук, ту там
Съболезнования! 😔🤗

# 19 227
  • София
Да попитам, като имате пневмония кашляте ли, моя мъж вече няма температура, мерим сатурация 95-96, понякога има кратки моменти е 93. Вчера гласа му се беше пооправил,  но сутринта отново е пресипнал, през нощта покашляше, струва ми се, че кашлицата сякаш е по-дълбока, днес му е 8 ден от симптомите.
Утре мисля да си пуснем някакви кръвни изследвания и тест за антитела смесен.

# 19 228
Здравейте, искам до попитам тези който развиха двустранни пневмонии от Ковида, как ви лекуваха в домашни условия?
И аз и майка ми развихме плевмонии, но личната настоява да ни лекува само с 1 антибиотик  -Сефпотек и други лекарства дексаметазон , витамини , аспирин.   Много, ми е чудно как така само с 1антибиотик, винаги съм мислила че,  щом не е венозно трябва  да са поне два антибиотика едновременно. Та това е двустранна пневмония, не е шега работа, вчера цял ден и звъня и повтарям за втори а тя си знае нейното един бил достатъчен.....
Точно вчера гледах в интернет мнение на известна лекарка, кардиолог. Тя също казва че ковид пневмонията засяга интерстициалното пространство, то е извън бронхите, затова обикновено няма храчка при ковид пнемнонията, но в това пространство има възпаление, там са съдовете и съединителна тъкан и се извършва газообмена, затова е и нарушено усвояването на кислород. Предписват антибиотици на постъпилите в болница защото след седемте дни вирус има голяма веротност да се е насложила бактериална инфекция, т.е. след вируса се предписва с предпазна цел, но не защото гарантирано има бактериална инфекция. Заради бавното разнасяне и обратно развитие след възпалението което минава през фиброза се предписват кортикостероиди, това била разликата на ковид пневмнията с резорбцията на бактериалните обикновени пнемонии където се наблюдава обратно развитие до дни. Отделно каза че има проблеми със съсирването и миктротромбози и там също трябва да се следи. Каза че е неясно защо някои хора реагират така бурно, например с цитокинова буря, която сравни с лавина предизвикана от снежна топка, и е забелязала че као че ли има някаква връзак с гените, зщото при тях постъпвали цели семейства от няколко поколения, но имало и член без кръвна връзка, който не е засегнат.

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 10:12 от Sparkles

# 19 229
Да попитам, като имате пневмония кашляте ли, моя мъж вече няма температура, мерим сатурация 95-96, понякога има кратки моменти е 93. Вчера гласа му се беше пооправил,  но сутринта отново е пресипнал, през нощта покашляше, струва ми се, че кашлицата сякаш е по-дълбока, днес му е 8 ден от симптомите.
Утре мисля да си пуснем някакви кръвни изследвания и тест за антитела смесен.

И за какво ви е теста за антитела?
При Ковид пневмонията може и да няма кашлица.

Общи условия

Активация на акаунт