Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 297 506
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 23 250
coralisland, много ми харесва предложението ти. Но аз самата нямам сили да организирам каквото и да било. Мога д помагам с идеи, с мнения. За съжаление, политическият момент е най-неподходящия, но общестовеният натиск винаги е бил огромна сила, стига да се използва по правилния начин, за да бъде ефективен. ще има нужда и да информираме журналистите. те понаглеждат темите тук, но за по-сигурно.
Предполагам, че е по-добре да се отвори отделна тема, в която да се синтезира всичко, а от тази да се слагат линкове, цитати.. Тук ще се разводни, ще се загуби информация.

Аз самата намирам 3 много основни грешки до тук, а с промяната им, натиска може много да намалее.

1. Липсата на единни протоколи за лечение на КВ в доболничната помощ. Вече се знае, че КВ е васкулит, с каква терапия трябва да се започне, в кой момент, какви лекарства, в какви дози да се включват, кога има нужда от снимка, кога от АБ. Ми то и аз я научих схемата, 3-ма добри лекари, ни казаха една и съща, вкл. лекар от КВ отделение. А тук чета за такива безумни лекарски терапии в началото, че се хващам за главата. Болничните лекари издивяват, че ЛЛ не знаят как да лекуват адекватно КВ в началото и това води до усложнения.
Мисля, че такива протоколи, ще намалят усложненията, а това ще доведе и до намаляване на натиска в болниците.

2. Трябва да се преразгледат сериозно заповедите за карантина - кога, в какви случаи да има карантина, кога и как  да се излиза за прегледи и изследвания, защото на този етап, те действат като геноцид и много пациенти, именно заради карантината, не могат да вземат навременни мерки.
Начините на излизане за изследвания и прегледи, когато си под карантина, трябва да се уеднаквят за цялата страна, а не да размотават хората, че давали зелени коридори, други пук само ги уведомяваш и ти разрешават със собствен транспорт, а процедурата в заповедта е направо абсурдна и неясна  и т.н. глупости.
Трябва много сериозно да се обмисли поставянето под карантина след болница, тъй като точно тогава човек се нуждае от спешни прегледи от специалисти, за да се овладяват пост КВ проблеми, защото те не чакат. Това не трябва да е автоматично, а да се остави на преценката на лекарите, които са лекували пациента в болница. На мен ми казаха, че отдавна не заразявам другите - този срок е 10 дни от първите симптоми, изписаха ме с отрицателен ПСР, че трябва незабавно да се консултирам с няколко специалисти, в различни области,  но системата автоматично ме постави под карантина за 14 дни, само защото съм била в болница. Тази карантина трябва да се преразгледа сериозно, да се отчетат последните научни доказателства, кога човек може да зарази други хора и да не се упражнява геноцид върху болните и семействата им. Тази карантина пречи и пациента да бъде приет в друг вид болница, ако се налага.
Има и други заповеди на МЗ, юридически и медицински недоносчета, които плачат за преразглеждане.

3. Трябва да се преосмисли изцяло настоящата схема БП да се възложи да извозва пациенти под карантина, нуждаещи се от изследвания, преглед и навременна терапия. На практика им възложиха таксиметрови услуги и естествено те не могат да поемат и този натиск, а и не им е  работа.
Има начини да се договори с таксиметрови служби, да отделят само такива коли, за превоз на КВ пациенти, с преболедували шофьори, за които е безопасно.
Трябва да се намали и внушението, че в болниците хората ги уморяват, което също води до ненавременна хоспитализация от страх.
Трябва да се оставят и нормални отделения, а не само КВ. В момента мисля , че в белодробната в СФ няма друга пулмология, така е и във ВМА. И къде, аджеба, биха приели пациент с белодробна емболия, например, ако вече не заразява, или въобще не е боледувал от КВ?

Трябват много ясни и разумни правила, основани на добрата медицинска практика, на грижата за пациента и безопасността както за лекарите, така и за обществото, а не такива, за които се знае, че изначално няма да се спазват.

Такива разни мисли ми минават на мен...

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 07:48 от Diorela

# 23 251
Diorela , супер. Аз нямам и дар слово да опиша тези неща. Нека който има още идеи, да пише. Също си мисля, че трябва да се приложат и за съжаление ужасните опитности на хората с този ужас. Голяма част от обществото си мислят, че това не е реално, а никой не е застрахован. Всички сме едно. Има хора на които им е по важно кръчмата и дискотеката. Време е за емпатия от целия ни народ. Съжалявам много, но що за малодушник трябва да си, до като умират хора, до като  няма места и адекватно лечение в болници, да смяташ хората с маски за идиоти... и да твърдиш, че това е просто грип!

# 23 252
Диорела, права си. Тези неща са поставяни до припадък от пациентите и медиците вече цяла година. Защо не се правят? Явно защото за да се променят, трябва да се вземат решения,да се организират много други дейности. МЗ е безплодно. То може да глобява пост фактум. Не може да гради.

# 23 253
Илияна, искрени съболезнования! Много здраве и сила за теб!

# 23 254
Попрехвърлих стари постове, виждам как се тревожите, че нямате информация за близките си в болниците. Затова реших да ви разкажа малко за какво става дума.
Терапиите са доста стандартни - КС, антикоагуланти, АБ, често се налага и антигъбични и от там разни други съпътстващи лекарства.  Вероятно има и други, по-тежка артилерия, когато се налага, но аз не ги разбрах. Има протоколи на лечение, които се следват, но се съобразяват и със заболяванията на пациента. Някои от съпътстващите лекарства, мисля, че не са включени в тези протоколи, например за отхрачване имат само някои. Но ми препоръчаха, че е по-добре за мен да взема АЦЦ600 и ми го донесоха. Понякога наистина се налага да купуваме лекарствата отвън, защото наличностите направо хвърчат и не успяват със зареждането, макар, че аз не видях такъв случай, но предполагам , че е възможно и това да се случи.  Според мен, дори не може да се говори за някакво сносно планиране на количества. Не знаят колко нови пациенти ще приемат и колко лекарства ще изхвърчат. Естествено, по-добре е близките ви да имат редовно дозите, отколкото да се претендира, че трябва всичко да им е осигурено. Хранят хората, които не могат сами, сменят памперси и т.н. Непрекъснато дезинфекцират.
Аз самата се разбрах, повечето лекарства да си ги осигуря. Едно, че съм ги пила и всяка смяна с подобно е риск от алергия при мен. Можеха да ми осигурят, беше добре заредено в момента, но друго лекарство от същата група. Беше безсмислено за мен. Но чух да се оплакват, че преди седмица са останали с много малко лекарства. Разбира се, гледат винаги да е добре заредено, но като гледам динамиката,  вероятно се случват изчерпвания. Не е заради спеставане или забогатяване. Динамиката е голяма. Затова понякога се налага да ги купим отвън.

Визитациите текат много бързо - сатурация, температура, имаш ли проблеми. Решава се веднага въпроса за кислорода. Ако пациента е съобщил за други проблеми, решават се и те. Визитацията често се прекъсва, за да се вземат незабавни мерки за някого, който има нужда. Ако са ти правени изследвания, снимки, казват ти дали са добре и толкова. Дори не ти казват какви са ти точно резултатите, защото трябва да ти ги гледат конкретно, а това е поне 5 минути. Няма такова време там. Те са ги гледали преди визитацията и знаят кой пациент как се развива и какво да очакват. Конкретните данни не са необходими да ги съобщават на пациента. Не ходят с папките ИЗ на визитация, няма такова време и възможност. Само ако има нужда, веднага ги носят на лекаря да ги чете отново.

Напрежението в отделението е голямо. Екипите са по 12 часа дежурства, в скафандри, които не събличат по време на цялото дежурство. Представете си какво им е на тях. Непрекъснато се хвърчи, и се прави каквото трябва, за който има нужда. Не подгъват крак за тези 12 часа. Непрекъсната дезинфекция, почистване.
Ако има сериозни проблеми, се обаждат на близките да ги информират. За другите няма нужда, особено за тези, които се подобрявят.

В епикризата ми терапията е описана само по групи лекарства, не са имали време за детайлно изброяване.
Лечението е безплатно, не се заплаща дори потребителската такса за престой.

Честно, не виждам как биха намерили време да информират близките толкова подробно, колкото ви се иска. Зная, че се тревожите, че опита ви от други болници е различен, където дават информация, но в КВ е различно.
Времето е нечий живот там. Нямат време за друго.
Имах тежък, живото застрашаващ пристъп. За по-малко от минута вече ми слагаха инжекция. Всички се бяха събрали до мен и бяха изплашени, аз също. Стояха до мен, докато овладяха положението и излязох от опасност.
Много съм им благодарна за всичко.  
Това е КВ отделението, нямат време за друго.  

Така, че моят съвет е, спрете да се тревожите толкова много и да търсите информация. Няма кой да отдели време, за да ви я даде. Помислете, че времето за тази информация, може да коства нечий живот. Това не са нормалните болници, които познаваме.
 Ориентирайте се за близките ви по разговорите с тях, по начина на говорене. И не се притеснявайте с какво ги лекуват и как. Екипите правят всичко, което зависи от тях. И знаят какво правят.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 11:28 от Diorela

# 23 255
Здравейте!

Кога падането на сатурацията под 90 е повод за притеснение?
Няколко пъти за 2-4 минути (не съм засичала колко продължава, по усещане за продължителност) е била 80-86 и после тръгва нагоре и се качва над 90. Това трябва ли да ме притеснява? ЛЛ предписа да имаме в къщи дексаметазон за в краен случай, но кога е момента в който е необходим. И кога е момента в който се разбира, че лечението не е успешно.

# 23 256
  • София
Предполагам, че това хората го знаят. Но когато все пак седиш и чакаш вкъщи някаква новина за близък човек не ги мислиш тези работи само се надяваш на добри новини със свито сърце Simple Smile

# 23 257
  • Наблизо
Рори,майка ми почна 3-4 дена след вдигането на първата температура кортикостероидите.Все още ги взима.Според мен (не съм лекар и се уповавам на лечението,дадено на майка ми) си е време.Не знам дали се съветвате с пулмолог,но ако не е така - незабвано го направете.Има онлайн варианти,през healee и т.н. Трябва и скенер да ви се направи,но не знам как да стане Sad

# 23 258
Мъжът ми пи кортикостероиди седмица след симптомите. Тогава разбрахме и за пневмонията, като Т си поддържаше също.
Плащах си за консултации в healee .

# 23 259
Самата липса на новини е добра новина. Ако се случи необратимото, ще звъннат.
Баща ми издържа един ден в болница, нямам опит в дългото чакане, но онзи ден се радвах, докато нямах новини, защото това значеше, че е жив.
Вярвайте, че лекарите правят всичко по силите си. Гневна съм само на олигофрените по ресторантите, на онези с маските под носа и без маски, заради които баща ми си отиде. Не можа да доживее лятото, за да се видим. Сбогувахме се през юли, без да знам, че е за последно, макар това да беше вечният ми страх - кое ще е последното ни лято....

Съболезнования, Илияна... Толкова се надявах... Жестока съдба....

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 17:47 от Kanela

# 23 260
Дорела е напълно права- в отделенията е толкова динамично, че нямат минута излишна.....Буквално във всеки момемент нещо се прави и се обръща внимание на някой. И да, нямат време за дълги обяснения- на мен и  не ми казваха какво точно ми е, защото не е било за казване- на изписването ми обясниха накратко, но честно, благодарна съм, защото предвид факта, че това чудо удря яко психиката, сигурно ефекта щеше да е доста неблагоприятен( аз бях с двустранна пневмония, с разстройство и повръщане над 10 дни и поддържах над 5 дни много висока Т- 39,5-6, а съм и онкболна след рецидив и съм на активна химиотерапия от началото на 2019, та буквално ги направих луди......). Лекарства си докупувахме- свърши Фраксипарина и  ни раздадоха рецепти за заместител, но въпреки високата цена, дори за миг не съм и помислила, че не е редно, защото те толкова други лекарства ни наляха, в промишлени количества и на толкова хора, че няма как нещо да не свърши( още повече, че разбрах, че е имало проблем и на други места с него).
Рори, докато вземете мерки да Ви види лекар, лежането по корем помага за нормализиране на сутурацията. Но, не отлагй повече, не си струва риска! Моля те, намери начин да Ви види лекар и да направите снимкииизследвания!

# 23 261
Диорела е права, така е. Всяка смяна в отделението е битка. За живота на пациента, с всички съпътстващи административни пречки. Персонала се раздава максимално.

Рори, моментно спадане не е проблем, все пак уреда мери, щом се е повишила над 90, не се притеснявай.

# 23 262
Не навсякъде е така, оказва се. Аз съм благодарна и за лечението, и за грижите, и за отношението. Общинска болница, малко легла в отделението. Платих потребителска такса, всички плащат.
Съпругът на колежка почина за седмица в областна болница, докато е можел да говори се е оплаквал, че никой не му е помогнал да се нахрани, а той не е можел. И не само... Отвратително. Явно и контролът им е бил толкова.
Тази сутрин ходих до ЛЛ за направление за изследвания. Недоумявам, защо дори и д-димера се се плаща, и не само. Как в други страни от ЕС (не съм сигурна дали във всички), лекарствата с рецепта са поети от ЗК, някъде пък тези за децата, или на хората над 60 г. Тук е... пази, Боже да се разболееш. Че и кислородни апарати, виждам, се купуват. Ами ако нямаш 2-3 хиляди лева? Това МЗ е абсолютно некадърно и недекватно, повече от година мина от началото на тази болест. Министъра дори не искам да го коментирам. Добре, че все още има добри и съвестни лекари и мед. сестри. Шапка им свалям!

# 23 263
Рори72, на мен ми включиха КС още на 5-тия ден от първи симптом. Вече бях с пневмония. Колкото по-рано се включи при усложнение, толкова по-добре, блокира фиброзата. Всъщност лекарите казват, че КС лекуват КВ, защото това е васкулит, засяга малките съдове - артерии и вени.

Аз в моента, след болница съм на 56 мг, вчера ги намалих от 60. А в болницата с колко са ме напомпали, нямам идея.
АБ ми включиха веднага при най-леките покашляния за 2-3 пъти съха лека кашлица - почвала и бактериална инфекция.

Сатурцията е по-ниска, когато си легнал, особено по-дълги и се подобрява при движение - дори сядане. В болницата  махаха кислорода ако се задържи трайно на 94-5-6.  Не разбирам от това, но мисля, че падане под 90, макар и за кратко , е сигнал.
Може би не е зле да се огледаш за кислороден концентратор. Кислородът много помага на всички органи и е добре да се започне по-рано с него.
Пак пример с мен, дори и с добра сатурация, пак ми казаха да стоя на кислород в къщи.

Не зная дали не поемаш риск да се лекувате в къщи. Да не вземе много да се усложни. Трябва снимка, без нея, само по симптоми, трудно ще се ориентираш, както ти, така и лекарите.
Дано да съм ти била от помощ.

I.R., напълно разбирам какво е за близките. Затова го написах подробно, за да се поуспокоите малко и да разберете какво се случва вътре, какви са стандартните терапии, как се действа. Това все пак е някаква информация за близките, надявам се и малко успокояване. Просто там времето е нечий живот, а умората е голяма.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 12:15 от Diorela

# 23 264
  • Sofia
    Diorela
, изцяло подкрепям казаното от теб👍, тъй като това е реалността в Ковид отделенията. Ти изчерпателно  си описала условията, състоянието и усилията на целия лекарски екип за овладяване и реакция при всякаки сложни, тежки или по нормални състояния. Това е и моят опит от 11 дневна хоспитализация. И да лекарите са изключителни лаконични за показатели и резултати.....но все пак казват две/три думи и това е. Изобщо не им е лесно ...напротив, но са съпричастни, добронамерени и помагащи.....Благодаря, че ги има, защото помагат и полагат нужните усилия за всички Нас.
Аз продължавам да пия АБ за пет дни,Медрол по схема за 25 дни, Фамотодин, Антистенокардин, Бримхексин 3х2 за 14 дни, Биогая, Витамини и Резиста форте. Днес  е 20 ден от положителен аптекарски тест.  И престои в болница  заради пневмония. За сега се чувствам добре, все още ми липсва сила, но определено съм добре.

Общи условия

Активация на акаунт