Предполагам, че е по-добре да се отвори отделна тема, в която да се синтезира всичко, а от тази да се слагат линкове, цитати.. Тук ще се разводни, ще се загуби информация.
Аз самата намирам 3 много основни грешки до тук, а с промяната им, натиска може много да намалее.
1. Липсата на единни протоколи за лечение на КВ в доболничната помощ. Вече се знае, че КВ е васкулит, с каква терапия трябва да се започне, в кой момент, какви лекарства, в какви дози да се включват, кога има нужда от снимка, кога от АБ. Ми то и аз я научих схемата, 3-ма добри лекари, ни казаха една и съща, вкл. лекар от КВ отделение. А тук чета за такива безумни лекарски терапии в началото, че се хващам за главата. Болничните лекари издивяват, че ЛЛ не знаят как да лекуват адекватно КВ в началото и това води до усложнения.
Мисля, че такива протоколи, ще намалят усложненията, а това ще доведе и до намаляване на натиска в болниците.
2. Трябва да се преразгледат сериозно заповедите за карантина - кога, в какви случаи да има карантина, кога и как да се излиза за прегледи и изследвания, защото на този етап, те действат като геноцид и много пациенти, именно заради карантината, не могат да вземат навременни мерки.
Начините на излизане за изследвания и прегледи, когато си под карантина, трябва да се уеднаквят за цялата страна, а не да размотават хората, че давали зелени коридори, други пук само ги уведомяваш и ти разрешават със собствен транспорт, а процедурата в заповедта е направо абсурдна и неясна и т.н. глупости.
Трябва много сериозно да се обмисли поставянето под карантина след болница, тъй като точно тогава човек се нуждае от спешни прегледи от специалисти, за да се овладяват пост КВ проблеми, защото те не чакат. Това не трябва да е автоматично, а да се остави на преценката на лекарите, които са лекували пациента в болница. На мен ми казаха, че отдавна не заразявам другите - този срок е 10 дни от първите симптоми, изписаха ме с отрицателен ПСР, че трябва незабавно да се консултирам с няколко специалисти, в различни области, но системата автоматично ме постави под карантина за 14 дни, само защото съм била в болница. Тази карантина трябва да се преразгледа сериозно, да се отчетат последните научни доказателства, кога човек може да зарази други хора и да не се упражнява геноцид върху болните и семействата им. Тази карантина пречи и пациента да бъде приет в друг вид болница, ако се налага.
Има и други заповеди на МЗ, юридически и медицински недоносчета, които плачат за преразглеждане.
3. Трябва да се преосмисли изцяло настоящата схема БП да се възложи да извозва пациенти под карантина, нуждаещи се от изследвания, преглед и навременна терапия. На практика им възложиха таксиметрови услуги и естествено те не могат да поемат и този натиск, а и не им е работа.
Има начини да се договори с таксиметрови служби, да отделят само такива коли, за превоз на КВ пациенти, с преболедували шофьори, за които е безопасно.
Трябва да се намали и внушението, че в болниците хората ги уморяват, което също води до ненавременна хоспитализация от страх.
Трябва да се оставят и нормални отделения, а не само КВ. В момента мисля , че в белодробната в СФ няма друга пулмология, така е и във ВМА. И къде, аджеба, биха приели пациент с белодробна емболия, например, ако вече не заразява, или въобще не е боледувал от КВ?
Трябват много ясни и разумни правила, основани на добрата медицинска практика, на грижата за пациента и безопасността както за лекарите, така и за обществото, а не такива, за които се знае, че изначално няма да се спазват.
Такива разни мисли ми минават на мен...