Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 337 553
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 30 150
Днес имах интересен разговор с човек с мед. образование. Във връзка с пътуване в чужбина, за което се колебая щото е скоро. Та той ми каза да съм си направела тест за антитела и ако имам достатъчно спокойно да пътувам. Питам а ако нямам какво? Възможно е пак да се заразя ли? Месец след преболедуване?! Ми да, възможно било. Мислите ли, че е вярно това? Ако беше така за какво е тоя сертификат, който важи 6 месеца?!

# 30 151
Защото заразените веднага след боледуване са много рядък случай, ако ги има изобщо. Тялото може да няма тези антитела, ама таман се е преборило и знае как да го прави пак.

# 30 152
Днес говорих с ЛЛ, тя няма повторно болни пациенти.

# 30 153
  • София
Днес говорих с ЛЛ, тя няма повторно болни пациенти.
А моят личен твърди, че има потретил пациент.

# 30 154
  • Бургас
На мен вече започва да ми става страшничко. Приятел боледува два пъти (доказано). Писна му и е ваксиниран с две дози. Сега пак на тест заради симптоми. Ако и този е положителен вече ще е в повеко Sad
Млад човек е. Ако ще ни потретва и ваксинирани, то не му се вижда края.

# 30 155
Днес имах интересен разговор с човек с мед. образование. Във връзка с пътуване в чужбина, за което се колебая щото е скоро. Та той ми каза да съм си направела тест за антитела и ако имам достатъчно спокойно да пътувам. Питам а ако нямам какво? Възможно е пак да се заразя ли? Месец след преболедуване?! Ми да, възможно било. Мислите ли, че е вярно това? Ако беше така за какво е тоя сертификат, който важи 6 месеца?!
За съжаление е възможно. По гръцките медии писаха за 25 годишно момиче, заразено в рамките на 1 месец с 2 различни варианта. Бях пуснала и линк в другата тема.
Много са редки тези случаи, но явно има и такива.
На мене лекари ми казаха поне месец много да се пазя, от всякакви заразни, понеже организма е слаб след боледуването.
Но ако ти се чувстваш добре, мисля че поне за Ковид рискът е изключително малък.

# 30 156
  • Los Angeles CA
Аз минах през ковид началото на февруари, сравнително леко. Минаха 6-те месеца и се чудя дали да се ваксинирам или да изчакам. Не мога да разбера защо ваксинираните получават сертификат за една година, а преболедувалите само за 6 месеца. Не знам дали има проучвания, какво остава в телата на преминалите през ковид и как се съпоставя с тези, които са ваксинирали. И каква е базата  данни за двете групи; ваксинирани и преминали през ковид, за да се приеме, че ваксинираните са защитени( относително, разбира се ) от тежко протичане на болестта 12 месеца, а преболедувалите, само 6.

# 30 157
  • Буркина Фасо
и 100 % да са преболедувалите пак ще искат да се ваксинират.Smiley

# 30 158
Скрит текст:
Аз минах през ковид началото на февруари, сравнително леко. Минаха 6-те месеца и се чудя дали да се ваксинирам или да изчакам. Не мога да разбера защо ваксинираните получават сертификат за една година, а преболедувалите само за 6 месеца. Не знам дали има проучвания, какво остава в телата на преминалите през ковид и как се съпоставя с тези, които са ваксинирали. И каква е базата  данни за двете групи; ваксинирани и преминали през ковид, за да се приеме, че ваксинираните са защитени( относително, разбира се ) от тежко протичане на болестта 12 месеца, а преболедувалите, само 6.

Този въпрос го задавам отдавна. Интересно е, че на сайта на ECDC от 18 май 2021(сега е редактиран от 8.09.) пише ,че преболедувалите имат имунитет 1 година, а ваксинираните 6 месеца, подкрепено с научни доклади. https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/immune-responses
Няколко дни по-късно, на 31 май 2021, ЕК предлага този срок от 180 дни за преболедували, без посочване на научни доказателства. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2782
Зададох въпроса до представителството на ЕК -  Кой е началният документ и въз основа на какви проучвания е определен този срок от 180 дни. Те също не намериха такъв документ.
От друга страна, в Регламента пише, чe EK трябва да предложи изследвания за антитела, които да доказват преболедуване и да влязат в сертификата ( чл. 7,ал.(4) и (5) ). Такива няма. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:3 … BG.01000101-E0004
На все повече места започват да изискват сертификат, извън приложното поле на Регламента. Ваксините били доброволни, но бездействието на ЕК на практика въвежда финансова принуда за ваксиниране, тъй като изискуемите ПСР тестове са скъпи, а периодът им кратък.

И тук си задавам въпроса, защо ЕК бездейства, а когато действа, предлага срокове, различни от научната информация?! ...

Едит
Задавах тези въпроси и в НЦЗПБ, казаха ми, че и техните лекари са проверявали, преболедувалите имат по-стабилен и траен имунитет от ваксинираните и случаите на повторно боледуване са изключение.
И за да съм обективна, ще кажа, че проучванията, които съм чела, пише, че преболедувал и ваксиниран има по-добра защита.
Някои държави приемат, че само 1 доза ваксина е достатъчна след преболедуване. Но България не е от тях и кара по течението.
Ирландският здравен орган е предложил този срок за преболедували да е 9 месеца. https://www.hiqa.ie/hiqa-news-updates/hiqa-advise-nphet-extend-p … -nine-months-post

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 23:41 от Diorela

# 30 159
  • пустинята Гоби
Доста лекари вече са на мнение, че преболедувалите са с по-добър имунитет от ваксинираните. Но явно за да няма пробив ваксинират наред (в чужбина). Там не чакат и 6 месеца.

# 30 160
Да попитам каралите новия варинат на какъв интервал вдигахте температура? При нас ноември беше на 10-12 часа.

# 30 161
Да попитам каралите новия варинат на какъв интервал вдигахте температура? При нас ноември беше на 10-12 часа.
А как разбираме кой точно вариант караме?
Както вече казах, аз заразих майка ми и приятелят ми. При тях двамата температура първите дни, лека кашлица, разстройство, болки в гърлото. При мен хрема, два дни болки в мускули и стави като при настинка и много ниско кръвно, но нищо от гореизброените. Субфебрилна температура в последните дни, която постоянно играе. И тримата загубихме обоняние. Лично аз не знам кой щам карах.

# 30 162
  • пустинята Гоби
На баща ми на ПСР теста пишеше, че е делта варианта. Той нямаше температура и не мога да помогна.

# 30 163
  • Пловдив
А как разбираме кой точно вариант караме?
Както вече казах, аз заразих майка ми и приятелят ми. При тях двамата температура първите дни, лека кашлица, разстройство, болки в гърлото. При мен хрема, два дни болки в мускули и стави като при настинка и много ниско кръвно, но нищо от гореизброените. Субфебрилна температура в последните дни, която постоянно играе. И тримата загубихме обоняние. Лично аз не знам кой щам карах.

Стрина Калина, това е вълна с делта вариант, той стана доминиращ. Според последните секверинария на проби над 90% излизаха с делта. Последния път даже бяха май 99%. Така, че който се заразява през настоящата вълна, е с делта почти на 100 %. През март-април доминираше алфа.

# 30 164
Но тая делта много разнообразни симптоми има нещо.

Общи условия

Активация на акаунт