Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 298 231
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 32 760
Цитат
Аз да питам преболедувалите как сте с паметта?
Имаме проблеми. С ММ понякога не можем да се сетим за елементарна дума, например горчив вкус. Не е непрекъснато, но се случва и е адски дразнещо. Май няма връзка с тежестта на боледуване и ПКС. Много приятели споделят  за такъв проблем с паметта. Онзи ден и една актриса по ТВ сподели същото, нещо обясняваше във връзка с кафето, не могла да се сети думата.
Не зная дали вече се правят изследвания на този проблем и дали ще се разбере причината и как да се оправи, но е крайно време лекарите и научните среди да се замислят над него.

# 32 761
  • Варна
Аз такива проблеми си имах и преди ковида. Някоя дума или име просто ми убягва на момента, случвало ми се е нееднократно.

# 32 762
  • някъде там
Здравейте, при положителен тест на родител в събота вечер в Спешното и все още без насоки от РЗИ, как процедираме спрямо дете в училище ?

# 32 763
  • София
Спирате го.
Кара ти и рано е за 10 дни.

# 32 764
Цитат
Аз да питам преболедувалите как сте с паметта?
Имаме проблеми. С ММ понякога не можем да се сетим за елементарна дума, например горчив вкус. Не е непрекъснато, но се случва и е адски дразнещо. Май няма връзка с тежестта на боледуване и ПКС. Много приятели споделят  за такъв проблем с паметта. Онзи ден и една актриса по ТВ сподели същото, нещо обясняваше във връзка с кафето, не могла да се сети думата.

Аз и други случаи знам, ама викам да ви питам и тук.
За тежестта - синът ми мина възможно най-леко. Докато му течеше карантината, успя да научи 2/3 от  "На прощаване", лично проверено от мен, следейки текста, само дето не направих запис. Сега, когато просто трябваше да го довърши, се оказа, че не помни началото. Учи го буквално наново, не може да запомни, запецва някъде и блокаж тотален. Аз не споменавам ковид, щото нали да не вземе да се оправдава с това, но той сам се чуди какво става. Два дни го изтормозих, и се опасявам, че до утре пак ще блокира. Уф. Бели кахъри са, но не е добре, ако има връзка.

# 32 765
Моя приятелка боледувал ноември м.г., леко.
Преди седмици се наложи да се грижи за 2 дни за болен родител с Ковид, през което време е била контактна с други болни в същото жилище. Предпазни средства не е ползвала.
След което се самокарантинира, прави няколко домашни теста-всички отрицателни, ходи и прави PCR и той е отрицателен.
Което значи, че преболедувалите все пак имат някакъв имунитет.
Разбира се че има някакъв имунитет.
Проблема е че ако твоята приятелка реши да повтори същото упражнение 2 месеца по- късно например, нищо и никой не може да ѝ гарантира че няма да се зарази отново.
Също, ако поставиш някой друг преболедувал през ноември в същата среда и при същите условия, пак няма никаква гаранция че той също като твоята приятелка няма да се зарази.
    На всичкото отгоре има значение и кой вариант на вируса си преболедувал, и с кой вариант ще се сблъскаш в последствие.
    Ако е варианта Мю например, болшинството май ще сме прецакани, предвид характеристиките на самият вариант.

И аз забравям. Пълна амнезия на моменти.
Излизам и се чудя дали съм изключила фурната.
И една камара други неща. Все едно ми е бяло петно на моменти.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 14:49 от geizer

# 32 766
  • Варна
Според мен пък всяка следваща среща с вируса (ако имаш имунитет, де, който да не допусне да се разболееш) действа като бустер на същия този имунитет. Антителата на тази приятелка би трябвало да са хвръкнали до небето и дори да е по-безопасно да повтори същото упражнение след два месеца, отколкото ако ѝ се беше случило за първи път след два месеца.

# 32 767
Аз преди два месеца питах за такъв проблем забелязан при мен, дори писах в темите да питам. Бях убедена, а и лекувана, но само по телефон от ковид и се притесних. Не беше еднократно и то за обикновени думи спирам по средата и се напрягам мисловно да се сетя. Не ми се удава, търся заместител и давам натам. По принцип съм многословна и това ми е направо греда пълна. Реших мозъчно нещо ми става и бели петна имам или...
Та взех, че си пуснах освен да видя антителата колко са ми за бустер  как съм след 6 месеца и това за прекаран ковид дали съм имала да покаже-имало такова изследване и се вижда и антитела от него. Та с едно боцкане две изследвания да мина. Еми...излиза, че не съм го карала, пък съм така и аз, ако може да ви е успокоение някакво...

# 32 768
  • Варна
Нашият близък все още не е поставен на апаратна вентилация, все си е на кислородна маска и от това, което чета - предвид шанса за възстановяване после явно е по - добрият вариант. Говори, не може да става, трудно диша, халва съвсем малко . Чудя се колко време може да се изкара по този начин на маска и от какво зависи да се възстановят белите дробове. Няма пневмония. Така ме е яд , беше за изписване и рязко се влоши заради тази вътреболнична инфекция..

# 32 769
И на майка ми ,на ММ и на човека ,с който е лежал в болницата им изсъхва много гърлото.Минаха около 20дни при мъжа ми и 10 при майка ми от изписването.Някой да е усещал тази сухота и от какво се получава-от вируса или кислорода и как се справихте с нея.
По назад в темата видях,че някой ме е споменал за ковид зоните.Искам да уточня,че когато обикаляхме ние още нямаше много ковид зони.Опитахме се да посетим уж една от обявените такива,но се оказа,че не работи.Ние посещавахме ковид изолатор към спешна помощ на окръжна болница Варна.Той работи денонощно и там трябва да имаш положителен тест за да ти пуснат изследвания/само кръвно газов анализ/ и ренген.Към ден днешен може би вече работят и ковид зоните,но те са с определено работно време.Пиша това ако може да е полезно за някой от гр.Варна.

# 32 770
  • SF
Сигурно има и други разлики между двете ваксини.

# 32 771
  • Варна
Прясно от вчера относно ковид зоните във Варна.
В РЗИ никой не знае има ли ги и колко са.
В събота и неделя работи ковид зоната в Градска болница, но не както е обявено в нет-а до 16,30ч., а до 13 ч. Има рентген, не знам дали правят ПСР, тъй като мъжът ми беше с вече излязъл резултат.
Кажете ефикасно обезболяващо за гърлото?  Ангал-а не му е досатъчен. Взела съм Стрепсилс интензив, дали ще свърши някаква работа?

# 32 772
  • Пловдив
bronze, на мен ми изсъхва устата и гърлото още от 3-тия ден на Ковид. В момента е 5-ти ден и това пресъхване много ме тормози. Пия достатъчно вода, но пак е същото. Взимам единствено Изопринозин, противоалергично, витамини и хапчета за разреждане на кръвта.
Родителите ми бяха болни през март, и при тях е имало пресъхване.

Относно ковид зоните в Пловдив - питах служителката от РЗИ дали знае работят ли - не била сигурна и според нея прегледите там били платени. Чак платени не ми се вярва.

Северина, за болки в гърлото от всичко най-много ни помага за смучене Хексоралетен. Но се консултирайте с лекар първо.

# 32 773
Според мен пък всяка следваща среща с вируса (ако имаш имунитет, де, който да не допусне да се разболееш) действа като бустер на същия този имунитет. Антителата на тази приятелка би трябвало да са хвръкнали до небето и дори да е по-безопасно да повтори същото упражнение след два месеца, отколкото ако ѝ се беше случило за първи път след два месеца.

Нещо подобно беше обяснил веднъж проф. Кантарджиев. Че при повторна среща с вируса, много по-бързо започваш да изработваш антитела, дори и да нямаш останали такива. И съответно при добра имунна реакция може да го елиминираш навреме, а при не толкова добра - все пак да се разболееш.

Също така, скоро ми разказваха за лекар, който многократно е давал положителни проби през различни периоди от време. И всеки път го е карал по-леко или безсимптомно. Ако при по-голямата част от населението се случва така, то вероятно за няколко години Ковид ще се превърне в обикновен сезонен вирус, който нашата имунна система познава.

А за колективния инунитет много ми се ще да вярвам, че може да се постигне с ваксини, но фактът, че и ваксинирани боледуват и заразяват, говори че няма как това да се случи. Единствената цел е да се сведат до минимум усложненията и тежкото протичане на вируса, и хората да започнат да си боледуват нормално, като грип ило настинка. Болестите, елиминирани с ваксини, са такива, при които се изгражда траен или доживотен имунитет от повторно заразяване и заради това е било възможно да се заличат напълно.

# 32 774
За гърло ползвам спрей с прополис и невен. Много облекчава и черните бонбони за смучене olips.
По силни са от Стрепсилс, като горчивина.

Общи условия

Активация на акаунт