Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 296 512
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 33 195
А къде в София може да се иде за снимка на бял дроб?
В Софиамед- Дървеница. Става бързо. Има спешен кабинет- 40 лв преглед, снимката ако си с Ковид 45, ако не си 20 лв.
Значи и без доказан Ковид може да идем там. Какво да търсим? Спешен пулмологичен кабинет ли? Те ли определят дали е за снимка?
Отиваш първо в спешен. Казваш какъв е проблема и искаш снимка. Може и снимка да се направи и без лекар, после ще търсиш някой да каже какво ти е.  От 12.30 до 14 се снимат ковид болните, вие може да отидете по друго време.
Най- лесно е първо спешен да ви прегледат и снимка.  Реално може и скенер да се направи- цена 270 лв.  Настоявайте си за снимка, няма как да откажат. Не е задължително да сте Ковид болни.
Благодаря за инфото. Извинавам се, но пак не разбрах. Това е общ спешен кабинет на Софиямед или е спешен пулмология?

# 33 196
  • Варна
Какво смятате за риска от посещение в болница на Covid болен, дори и облечен в специален костюм?

# 33 197
Искам да си направя PCR тест. За гр София къде мога да го направя безплатно? Какви са условията?

# 33 198
  • sofia
В Софиямед има коридор за ковид. Днес бях там. От 12,30 до 14 ч мисля, че беше.
Аз си направих скенер, с двойна пневмония съм. Това, което ме поуспокоява е, че пише че е към абсорбтивен стадий. От 7 дни съм със симптоми и тест, от поненелник съм на Левокса. Едва днес вече съм без температура. Сатурацията ми е 99,98.

# 33 199
Здравейте, моля да ми кажете възможно ли е сатурацията да варира постоянно 90 до 94?

# 33 200
Здравейте, моля да ми кажете възможно ли е сатурацията да варира постоянно 90 до 94?

Може, разбора се, тя е динамична величина. Като бях в болница ми варираше за половин час от 80 до 98 - ниската стойност при физическо усилие, високата като се надишам с кислород. Освен това меренето е косвен метод и съвсем не е точен. Аз и в идеално здраве не мога да кача над 95 на моя уред.

# 33 201
В Софиамед- Дървеница. Става бързо. Има спешен кабинет- 40 лв преглед, снимката ако си с Ковид 45, ако не си 20 лв.
Значи и без доказан Ковид може да идем там. Какво да търсим? Спешен пулмологичен кабинет ли? Те ли определят дали е за снимка?
Отиваш първо в спешен. Казваш какъв е проблема и искаш снимка. Може и снимка да се направи и без лекар, после ще търсиш някой да каже какво ти е.  От 12.30 до 14 се снимат ковид болните, вие може да отидете по друго време.
Най- лесно е първо спешен да ви прегледат и снимка.  Реално може и скенер да се направи- цена 270 лв.  Настоявайте си за снимка, няма как да откажат. Не е задължително да сте Ковид болни.
Благодаря за инфото. Извинавам се, но пак не разбрах. Това е общ спешен кабинет на Софиямед или е спешен пулмология?

Като влезете в болницата в дъното пише спешен кабинет. Звъните и чакате да ви вземат. Не е пулмологичен, но работят хора от болницата и си разбират от работата. Снимката ще покаже какво- що.  Правят антигенен тест и мерят сатурация, слушалки.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 20:41 от Elea Lea

# 33 202
Отиваш първо в спешен. Казваш какъв е проблема и искаш снимка. Може и снимка да се направи и без лекар, после ще търсиш някой да каже какво ти е.  От 12.30 до 14 се снимат ковид болните, вие може да отидете по друго време.
Най- лесно е първо спешен да ви прегледат и снимка.  Реално може и скенер да се направи- цена 270 лв.  Настоявайте си за снимка, няма как да откажат. Не е задължително да сте Ковид болни.

Като влезете в болницата в дъното пише спешен кабинет. Звъните и чакате да ви вземат. Не е пулмологичен, но работят хора от болницата и си разбират от работата. Снимката ще покаже какво- що.  Правят антигенен тест и мерят сарурация, слушалки.
Много благодаря за подробната информация.

# 33 203
Здравейте,

Мой познат (мъж 38г) има ковид от около 6-7 дена вече. Започна да вдига до 39 темпервтура, сатурацията му е 91-95, има кашлица и днес си е правил снимка на белия дроб. Разчета е:
Не личат оформени инфилтративни промени.
Неуголемени двете хилусни сенки. Усилен ивицестрисунък в ляво паракардиално, както при началнивъзпалителни промени.
К.д. Синуси свободни.
Сърдечна сянка-с неувеличени размери.

Пие следните лекарства от 2-3 дни насам:

Д3, Ц, селен, цинк
Аспирин протект 1х1
Хексорал спрей - първите 2-3 дни
Сироп за кашлица амбрекс 3х1
Азакс - две дози, от два дни
Пробиотик procombo - час преди антибиотика
Тобрадекс - Капки за нос
Парацетамол - само вечер при темп над 38.3

Понеже личната му лекарка е в отпуска и никаква я няма, го съветвам да ходи в спешното. Самосиндикално си е правил снимка и се е Консултирал онлайн с пулмолог. Негово познато мед лице му е казало, че има начален стадии на плевмония. Според вас удачно ли е човека да влиза в болница и коя по-точно? Аз му казах да ходи в пирогов, но съм чувал за добри отзиви и от 3та градска, окръжна и инфекциозна. Може ли хората с опит да споделят дали да чака или да ходи? Не е фен на болници и антибиотици, затова и пие само азакс, но това може да му изиграе лоша шега. Сериозно ли е положението му?

Мерси.

# 33 204
  • Варна
Защо точно да влиза в болница? Не виждам да се налага. Много хора развиват пневмония, това не значи, че са за болница. Аз не виждам нещо особено в заключението. На снимката на баща ми си пишеше двустранна ковид пневмония, лекува се вкъщи след онлайн консултация с пулмолог. Моя приятелка също беше с ковид пневмония, дори лекарства не пи, мина от самосебе си.

# 33 205
  • Пловдив
Здравейте в момента съм болна с Ковид и съм асматик. Ако може да споделите ако има тук асматици който са го изкарали по време на лечението ползвахте ли си инхалерите за астмата на мен ми каза доктора да не ги спирам по време на Ковида да не ги спирам но съм притеснена сатурацията ми пада на 90 при вас как беше до колко ви пада сатурацията?
Здравей! Аз съм с астма и съм 9 ден с Ковид. Ползвам си помпичката от първия ден и моята лекарка ми каза да не я спирам. Казват, че астматиците карат по-леко ковид точно заради инхалерите.
Сатурацията обаче при мен пада - 96-99 е. Като цяло го карам леко, макар да имам някои неприятни ефекти като непрекъсната жажда, кашлица, липса на обоняние. Също така през първите дни ми се виеше свят и ми се гадеше. Температура нямам. Ям сериозно и чак се плаша от апетита Simple Smile

Имам няколко въпроса:
1. За какво се приема дексаметазон? Всеки ли го пие, защото аз нямам предписано такова лекарство?
2. Тези, на които им излезе пневмония на снимка, защо решихте да правите рентген/скенер - имахте някакви симптоми ли? Защото аз имах кашлица, но вече затихва и се чувствам добре. Има ли нужда да ходя да правя?
3. Къде намирате тези пулмолози онлайн? Мен никой не ме насочва никъде за нищо и се чудя откъде да търся информация.

# 33 206
  • Варна
Дексметазон е кортикостероид, изписва се за лечение на ковид пневмония. Ако няма показания не в ок да се пие, защото потиска имунната система. Баща ми го пи в комбинация с вибрамицин. Отиде на снимка и кръвни защото 10-12 дни поддържаше температура и кашляше в легнало положение. А консултациите онлайн са в платформата healee (мисля, че така се пишеше), аз лично я открих през супердок.

# 33 207
Дексаметазон като коритокостероид подтиска имунната система и мисля се предписва при хора за които се подозира циткинова буря, т.е. прекомерна реакция на имунната система, която води до възпаление. Тази буря е съпроводена с повишаване и поддържане на температура след 7 ден, има и лабораторни показатели за нея, мисля  интерлевкин.

# 33 208
Момичета, надеждни ли са бързите тестове от аптеката?

# 33 209
Момичета, надеждни ли са бързите тестове от аптеката?

Надеждни са.

Общи условия

Активация на акаунт