Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 338 677
  • 50 335
  •   3
Отговори
# 50 100
  • тук-там
Не се промотира, именно защото не е противовирусно, а и е локално и евтино. Аз писах за такова действие, тъй като заедно с фамотидина се наблюдава стоп на репликацията на вируса. Не е доказано, разбира се. Всичко това е емперично. Споровете са излишни. Не говорим за тежка артилерия лекарства и в тази пълна мъгла, аз лично бих се доверила на по-умни от мен глави. Споменах го, не съм в позиция да го защитавам. Всеки сам си преценя Wink

# 50 101
Дъщеря ми (22г.) е болна от вчера. С два Пфайзера от преди 1,5 г. Реших да не бие бустер, явно съм сбъркала. С гърлобол, запушен нос, но без сополи и "сърцебиене". Няма температура. Чудя се какво да и "предпиша". С гастрит е. Като начало и казах да пие мента глог и валериан.

# 50 102
във връзка с разни средства, които биха могли да имат някакъв ефект, наскоро ми попадна тази публикация в Nature от август 2022 - изследване на един японски университет, в което са проучвали активността на Cetylpyridinium chloride - съставка в някои води за уста, и която е показала антивирусен ефект, но без да разрушава вирусната обвивка, както го правят други химикали във висока концентрация, а чрез друг механизъм

Цитат
Interestingly, we found that low concentrations of CPC suppressed the infectivity of human isolated SARS-CoV-2 strains (Wuhan, Alpha, Beta, and Gamma) even in saliva. Furthermore, we demonstrated that CPC shows anti-SARS-CoV-2 effects without disrupting the virus envelope, using sucrose density analysis and electron microscopic examination. In conclusion, this study provided experimental evidence that CPC may inhibit SARS-CoV-2 infection even at lower concentrations.
---
Currently, we are conducting a clinical study to examine the effect of CPC in COVID-19 patients, which addresses the effect of CPC on SARS-CoV-2 viral load in patient saliva. A low viral load in saliva might result in a low transmission rate and a less progression of the disease status.

изследванията са правени чрез въздействие в продължение на 10 минути, докато нормално човек си жабури устата за доста по-малко, съответно препоръчват да се направят таблетки за смучене, които да действат толкова време в устната кухина

според мен обаче не пречи, ако човек има желание, да си направи гаргара колкото може да издържи продължително, така или иначе водите за усти имат противомикробно действие и облекчават болки в гърлого

набързо като прегледах няколко води за усти, видях, че тази съставка я има в Listerine Kids Smart Rinse, която се продава у нас, може би и в други я има, но трябва да се разглеждат етикетите

https://www.nature.com/articles/s41598-022-18367-6?fbclid=IwAR2l … kvEDv6PnQ2s5hhKrI

# 50 103
  • София
Да не тече някаква надпревара кой пръв ще се натрови в темата?
Като е педиатър личният лекар, обърнете се към друг лекар. Как ще пиете лекарства, предписани из форуми? Камо ли пък лекарства за стомах и подагра...

# 50 104
Дъщеря ми (22г.) е болна от вчера. С два Пфайзера от преди 1,5 г. Реших да не бие бустер, явно съм сбъркала. С гърлобол, запушен нос, но без сополи и "сърцебиене". Няма температура. Чудя се какво да и "предпиша". С гастрит е. Като начало и казах да пие мента глог и валериан.
Таблетки за гърлото, и пълна почивка.
Чай от маточина за сърцебиенето, и чай от мащерка за гърлото и дробовете.
Мента, глог и валериан ще я поуспокои. Може и капки на Бах Рескю, ако има по-изразено сърцебиене и притеснение.
Да следи за температура, ако ще я успокои това, вземете ѝ апаратче за сатурацията.
Не бих давала, лично аз, други лекарства при само тези симптоми.

# 50 105
Да не тече някаква надпревара кой пръв ще се натрови в темата?
Като е педиатър личният лекар, обърнете се към друг лекар. Как ще пиете лекарства, предписани из форуми? Камо ли пък лекарства за стомах и подагра...
Не, напреварата е за чукча писател, а не читател.
Върни се и виж пак какво съм написала.

# 50 106
  • тук-там
Тази тема не е ли точно да си обменяме терапии и опит? Или е да размахваме пръст?!

# 50 107
  • София
Да препоръчаш нещо билково тип Авирон или клеева тинктура - разбирам. Но лекарства като Фамотидин и Колхицин без лекарско предписание - това не е сериозно.

П.П.: Дъждец, не беше към теб.

# 50 108
Фамотидинът е гастро протектор за киселини. Не е нещо особено.  На нас няколко пъти ни го изписваха лекари за Ковид, но аз го бях забравила сега.

# 50 109
  • тук-там
Да препоръчаш нещо билково тип Авирон или клеева тинктура - разбирам. Но лекарства като Фамотидин и Колхицин без лекарско предписание - това не е сериозно.

П.П.: Дъждец, не беше към теб.
И защо да не е сериозно?! Да пусна ли пак статията на акад. Ваньо Митев, да видиш колко сериозно звучи точно препоръката за колхицин и фамотидин. Хайде да не развявам пръст, за да си чешем егото моля.
Като колхицина не ти е сериозен, ето ти сериозно противовирусно (само в щатите го има, цената сама можеш да си я провериш):

ММ е доктор, негов приятел от щатите му го прати. Но и двамата лекуваха близките си с колхицин. Споделям го не заради теб апропо. Може да е полезно на някой друг, четящ тук.
Да се допълня: нали разбирате колко смешно и нелепо е дори да си помислим, че фармацевтичните гиганти ще допуснат да бъде признато ефективно действие срещу ковид на препарат като колхицин от местен производител … А билките понякога какви бели могат да направят и са ми правили … за разлика от колхицина, където грам страничен ефект нямах.

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 14:54 от mtz

# 50 110
mmm75 Препоръчвам първо ако има лекар да се обърне към него, защото той ще е запознат със състоянието й – при гастрит може да пие някакви лекарства.

Също мисля че при температура и въпрос с какво да се сваля – при наличие на гастрит не се препоръчваше използването на НСПВС (мисля парацетамол не е такъв). Иначе стандартното – полезните витамини и минерали, които се препоръчват и които да помогнат в борбата с вирусите като цяло (но и които да не обострят гастрита).

Друго важно нещо е промиване и прочистване на носната кухина с някакъв спрей с морска вода или физиологичен разтвор или има едни „апаратчета” за носни промивки. Има най - различни спрейове за носа - дори комбинация на морска вода и други полезни съставки.
Дава допълнителна хидратация на синусите и ги кара да функционират по-добре.
Ако има замърсител, колкото повече го изхвърляте, толкова по-добре можете да се отървете от мръсотия, вируси и всичко останало. Работи за всички вируси и е едно от нещата в комбинация с други които помагат.
Колкото повече вирус присъства в тялото, толкова по-лошо е въздействието и ако можем да „изплакнем” част от вируса в първите няколко дни след положителен тест тогава може би можем да намалим тежестта на протичане. Sars-Cov-2 се свързва с рецептора ACE2, който е широко разпространен в цялото тяло и в изобилие на места като носната кухина , устата и белите дробове. Омикрон има „предпочитание” в кавички казано, към нос и гърло. Има изказвания, че физиологичният разтвор инхибира(подтиска) способността на вируса по същество да прави два разреза сам по себе си, наречени фуриново разцепване, така че да може по-добре да се вмести в ACE2 рецептора.

Другото изключително важно нещо е както отбеляза vaychka е почивката - тялото има нужда да се бори с инфекцията и да се възстанови. Почивката и сънят са жизненоважни за имунната система, която ще помогне да се преборите с инфекцията, телата ни се нуждаят от 7 до 9 часа качествен сън на ден, за да се презаредят и да поддържат имунната ни система силна, качественият сън може да подсили Т-клетките (изследвания показват, че сънят е от съществено значение за производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията). По време на сън имунната система освобождава протеини, наречени цитокини. Някои цитокини са важни за борбата с инфекциите и възпаленията и ни помагат да реагираме на стрес. Но когато не спим достатъчно или сънят ни е нарушен, телата ни произвеждат по-малко от тези важни цитокини. Обратно, лишаването от сън е свързано с промени във вродени и адаптивни имунни параметри, водещи до хронично възпалително състояние и повишен риск от инфекциозни/възпалителни патологии. Въпреки че сънят няма да излекува ковид инфекция, редовният и качествен сън ще означава, че имунната система ще бъде на по-добро място да се справи с инфекцията. Няма здраве без почивка.

п.п. "сърцебиенето" ако е продължително или дори повече от ден също е притеснително (може да е от температура; вълнение, притеснение, стрес че сме болни от ковид, но може и да е симпом за обострено някакво състояние, което само лекар може да изследва и да каже)

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 15:00 от pril

# 50 111
Според кардиоложката е пак васкулит при майка ми. Изписа преднизолон и ако е ковид, Колхицин 2х1.
Казвам ако, защото излезе бледа черта на 1 тест. На друг нищо. Много тъпо с тези тестове.

# 50 112
  • София
Според кардиоложката е пак васкулит при майка ми. Изписа преднизолон и ако е ковид, Колхицин 2х1.
Казвам ако, защото излезе бледа черта на 1 тест. На друг нищо. Много тъпо с тези тестове.
В какъв смисъл васкулит? Васкулит на кое?

# 50 113
  • тук-там
Дъждец, аз нали 3 дни подред бях отрицателна, но с кофти симптоми. И пропуснах тези 3 дни колхицина. Дъщеря ми от ден 1 беше позитивна и го започна веднага. Моите истории ги има тук. В крайна сметка детето се оправи, а аз направих лонгковид. Не бих чакала аз, при положение, че имате бледа черта. И предвид анамнезата на майка ти.

# 50 114
ако е ковид ... Казвам ако, защото излезе бледа черта на 1 тест. На друг нищо. Много тъпо с тези тестове.
Дъждец, в случая ти мога да коментирам само резултата на теста - от това което знаем до момента, ако има дори бледа черта означава че теста е положителен за ковид - това е при условие че тестът е извършен правилно (взета е правилно пробата) и е спазена препоръката за изчакване на времето което е посочено в указанието за теста - всичко след указаното време може да е подвеждащо.
Това не е свръхчувствителен тест (като пср), което означава, че трябва да имате достатъчно количество вирус там, само за да може домашният антигенен тест изобщо да работи. Търси се определена част от вируса (вирусни протеини), която се прикрепя към компоненти на теста, които са прикрепени към цвят. Оттам протеините се хващат на тази линия и показват цветна лента (положителна линия). Още не са казали че ангенните тестове не стават - така че би трябвало да си работят. Направи тест 48 до 72 часа по-късно или още след 24 часа.

Имаше из интернет, че някои храни/напитки реагират на тестовата линия и затова се препоръчваше да се избягва хранене или течности преди теста, подобно като при това да отидете и да си правите изследване в някоя лаборатория (така поне си го обяснявам).

Ето една статия по въпроса. „Положителна ли е бледата линия на тест за COVID-19? Да, казват експертите”
https://www.today.com/health/health/faint-line-covid-19-test-positive-rcna34641

Общи условия

Активация на акаунт