Мнение за живота в селата около Пловдив

• 11 235
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
  • гр.Пловдив
Аз да похваля село Строево-не е в Родопската яка,а в Северната част ,на 13км от Пловдив ,в близост до другото голямо с.Труд ..Няма обратни води ,с ями се действа самосиндикално във всеки двор и хората си викат камион @айнарка да ги засмуква като се напълнят .Етноса е позициониран в отделна махала и не е проблемен,повечето улици из вътрешността не са асфалтирани ,но като гледам на хората не им прави впечатление ..Селото разполага с:

Основно училище до 8-ми кл след основен ремонт
Разкошна детска градина след основен ремонт
Млечна кухня
Банкомат
Аптека
Здравна служба с джи-пи и възможност за заемане на кабинети от различни специалисти и стоматолог
Фризъорски салони и възможност за отваряне на още такива с различни услуги
Добре заредени 4-5 магазина вкл и за строителни материали и всичко за двора и домакинството
Застраховки
Закусваля
Сладкарница
Заведение с лятна градина и ресторант
Църквата е ремонтирана и се извършват различни услуги
Изи-Пей

# 46
Здравейте и от мен!
И аз се включвам за мнение, тъй като си търсим къща около Пловдив. Насочили сме се главно към Скутаре и Рогош и исках да попитам някой има ли впечатления за там? С малко дете на 2 години сме, разбрах, че там имат детска градина и основно училище, а това, че ще сме шофьори на детето не ни притеснява.

# 47
Здравейте,
И аз бих искала да събера повече информация за Скутаре и Рогош, тъй като не съм от Пловдив и района. Какво е положението с канализация, училища, транспорт до Пловдив, малцинства и всичко останало, което се сетите като впечатления?

# 48
Искаше ми се преди 10 години когато закупихме къщата в село Марково ,някой да ни беше предупредил за проблемите ,които ще имаме с водата.
Жителите на селото към днешна дата са около 5500, а водоизточникът и водопровода в селото са предвидени за 1500 до 2000 души,познайте какво става лятото!? Ние живеем на полето ,водим се вече в регулация ,но сме на сонда без водопровод и канализация. Сигурно си мислите ,че имаме достатъчно вода от сондата ,ами зависи къде е пробита сондата ,на късмет е.Ние не сме късметлии, има къщи със сонди,които изкарват добро количество вода,но и още толкова , които не им стига водата . Преди няколко години беше станал голям проблем в един от новопостроените комплекси с апартаменти .Собствениците на закупените имоти в последствие разбраха ,че водата не достига за комплекса и им излезе солено да правят нов сондаж ,но това строителната фирма на комплекса не им го е казал като им е продавал скъпите имоти. Нещо подобно стана и при нас преди 10 години ,когато купихме къщата .Не сме в комплекс,но продавача на имота ,ни спести ,че водата ,която излиза от сондата няма да достига лятото .Да не говорим за непрекъснатите разходи по поддръжка ( изгарянето на помпата става всяка година ,а не е евтина )Случвало се е 3 дни да сме без вода ,докато се освободи майстор да дойде да я оправи.

Красиво е на село ,но трябва да притеглите предимствата и недостатъците - хубово е човек предварително да е наясно с високите разходи по поддръжка на къща в село с проблеми .Не знам за другите села около Пловдив как е ,но в Марково е така .Знам само ,че като цяло Родопи е доста проблемна община.

# 49
От началото на юли месец до сега съм напускала апартамента 2-3 пъти за около 15-30 минути. Постоянно стоя на климатик, боли ме главата от него. Нощем е нетъпимо, не спим на климатик, че артритът ми не позволява. Непоносимо е.
Мъжът ми ще се пенсионира на Коледа, а ние още нищо не сме направили с плановете за лятна къща на село.
Намерих парцел, миниатюрен, в Бойково, по-малко от 300 кв .м но пък на хладно. Спрях се на дървена сглобяема къща, става за 1 г до ключ. Даже харесах модел https://xn--90adhmaldkp1a0hl4d.xn--90ae/model/%D0%9F%D0%BB%D0%BE … 0%B4%D0%B8%D0%B2/
Обаче....не знам дали ще намерим нещо от нея следващата пролет.....СОТ...не знам....
Стои офертата за Храбрино. Ще мислим още.....
Вече се съгласявам и за друго село, дори в полето, стига да не е такава жега като в града, да мога да излизам всеки ден, че полудях. Къщата ще е дървена, сглобяема, за друго няма да успеем.
Пак ще следя темата, че е крайно време....дано има нещо, което да ни помогне.

# 50
Вие ще намерите, обаче на 300 кв не знам какво точно може да се построи. Ти звъняла ли си Реално за оферти? Не гледай какво пише, смятай го буквално по две, ако държиш да е такава с дървена конструкция. Да речем около 100 х.
Единствено мисля, че тип фургон с панели ще е някак си по-бюджетно за вас.

# 51
  • Пловдив
Вие ще намерите, обаче на 300 кв не знам какво точно може да се построи. Ти звъняла ли си Реално за оферти? Не гледай какво пише, смятай го буквално по две, ако държиш да е такава с дървена конструкция. Да речем около 100 х.
Единствено мисля, че тип фургон с панели ще е някак си по-бюджетно за вас.
С панели в Бойково ще се озъбят от студ.
Трябва да си отварят очите за сглобямети къщи. Едни познати сега си поръчаха от Велинград, но още не е готова и не мога да дам мнение, но им струва около 130 - 140 хил. за 100 кв.м. до ключ.
Ние сега ще си правим изцяло дървена, с дървена конструкция, още сме на фаза проект. По сметки обаче въпреки, че първия етакж е от камък и вече е изграден, ще правим само втори етаж с два гредореда (за втори етаж и таван) по 60 кв. м. и покрив с керемиди ще ни струва около 100 хил. лева без обзавеждането. Това при положение, че ние се занимаваме със строителство и ще си я правим за нас.

# 52
Еми и аз това написах. И от собствен опит и челен сблъсък.
Те зимата няма да ходят там, за са се озъбват. Като чета е по-скоро за лятото.+винаги може допълнително да метнат един слой стиропор изолация на панелите.
Нищо друго бюджетно като решение не виждам.

# 53
Харесах къща в Черноземен която отговаря на условията на мъжа ми да има влак до там, за да не разчитаме само на колата, както и да има река, за да ходи за риба. Отговаря и на моите условия да е къща за живеене, а не барака или фургон, да има и към половин декар двор, за да има зеленина и прохлада.
Къщичката е едноетажна, малка - 62 кв.м - спалня, хол с кухня, баня и таолетна, коридор, но е ремонтирана основно, иска само малки довършителни работи- поставяне на мивка и батерия, кухненски шкафове и се нанасят мебелите. Дворът е половин декар, ограден с мрежа, но занемарен, има само 2-3 дървета, има място да засадим още фиданки и цветя. Трябва да се работи по него. Цената ни е по джоба, ще се справим без заем, защото такъв можем да вземем само съвсем малък предвид годините ни.
Обаче...............винаги има обаче....
Питах мъжа на сестра ми за селото, защото родителите му са оттам и е запознат. Той вика, че селото е много западнало, живеят около 150-200 човека в него. Младите го напускали и много къщи пустеят и се срутват буквално. Вика, че трябва даже  всяка седмица да се ходи до Пловдив да се зарежда хладилника, за някакви екстри и дума не може да става.
Мъжът ми не иска да купуваме в западнало място, след 10 години може да се принудим и ние да го изоставим. За мен даже това е предимство, заради тишината и спокойствието, но той не иска дори да идем на оглед, да не говорим за покупка.
Какво мислите за идеята да се купи нещо в западнало място?
ПП Пак ще е само лятна вила за 2-3 месеца, няма да се местим за  постоянно там. На 35 км от Пловдив е.

# 54
Аз се оглеждам за някои имот с къща /не кирпичена/ в селата около Асеновград - някаква препоръка за селата там?

# 55
  • Пловдив
Ън, аз мисля точно като теб - щом ще е за почивка лятото/ уикендите, по- добре по- малко и по- западнало село. Тишина и спокойствие, без шумни компании по цяла нощ.
Може ли на лични да ми пишеш цената, за която се продава въпросният имот. За съпоставка. И дали е кирпичена къщата. Ние сме с подобни изисквания, но за още "по- западнало" село в тази посока, ако може. Wink Черноземен ми е доста населено.
При всички случаи идете поне на оглед. Без очаквания. Разгледайте къщата, разходете се пешком из улиците на селото, говорете с хората, седнете в селската кръчма/ магазин/ парк, усетете го дали е вашето място. Без да бързате.

# 56
Толкова близо до Пловдив на ниска цена, явно има защо. Западнало село означава, че живеят главно тъмнозелни. Което не го правят спокойно, нито безопасно.
+ В още по-западнало няма да има ни магазин, ни парк, кръчма абсурд.
Ходете малко по тия села първо, после гледайте обяви. Ей така няколко врътки с колата поне... Не знам какви романтични представи имате за малките западнали села... Ама реалността в малко по-брутална. Особено в полето.

# 57
  • Пловдив
Духи, не съм съгласна. Западнали са, точно защото са в полето, а всички търсят в Родопската яка. И си имат и добре поддържани паркчета, и магазини, и кметове, някои даже и кръчми.
Конкретното село е с около 380 постоянни жители, според Гугъл, та изобщо даже не влиза в тази категория на " западналите" села. А че почти всички имат роми, то е ясно. Но повечето работят и не правят бели.

# 58
Имам наблюдения от Отец Кирилово. Много спокойно, няма никакви роми, има доста млади хора. Няма училище, но ходят в Раковски. Имат страхотна общност-празнуват всички празници, боядисват яйца по Великден, зарязват по ТрифонЗарезан, Коледа, 24 май. Бих живяла там.

# 59
Ън, аз мисля точно като теб - щом ще е за почивка лятото/ уикендите, по- добре по- малко и по- западнало село. Тишина и спокойствие, без шумни компании по цяла нощ.
Може ли на лични да ми пишеш цената, за която се продава въпросният имот. За съпоставка. И дали е кирпичена къщата. Ние сме с подобни изисквания, но за още "по- западнало" село в тази посока, ако може. Wink Черноземен ми е доста населено.
При всички случаи идете поне на оглед. Без очаквания. Разгледайте къщата, разходете се пешком из улиците на селото, говорете с хората, седнете в селската кръчма/ магазин/ парк, усетете го дали е вашето място. Без да бързате.

Цената е 44 Хил. Евро. Ще ти пусна и линк да я видиш, но като стана. Сега съм с ковид още и лежа. Хареса ми как е ремонтирана.

Общи условия

Активация на акаунт