СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 17

• 21 244
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
  • у дома
Аз днес щях да умра от задух. Ами децата с асма или тези със задух?
Моето е от тези деца. Не излиза въобще точно заради маската.Излиза на балкона де да диша чист въздух.

# 571
  • София
За да не се запотяват очилата, трябва да са легнали върху маската, а тя да е добре прилепнала към носа. Не нося очила по принцип, но в работата ми се налага да нося и очила и маска и това е начинът.
Малкият до този момент не си е слагал такова нещо на устата, а носи и очила, та не го виждам на училище така екипиран. На мен ме се е налагало по няколко часа да стоя така, ужасно е, но съм свикнала, но тях не ги виждам. Каквито са нервни и всезнаещи, с ниско ниво на търпимост.

# 572
  • София
Аз доскоро я карах с поларените маски за ски. Вече ясно, че не стават понеже е топло. Но те са перфорирани и общо взето като начало ги слагах настрани, но като започвах да го закъсвам, си местех дупките пред устата и носа.
То няма полза от маски и без това.
Та ако формално трябва да се изпълни условието, взимаме по един тънък бъф и го перфорираме. Или просто се ползва рехав шал. Разрешено е. Друго не се сещам.

# 573
Реших да отворя фб страницата на Д.Ст., да видя има ли друга иновативност. Ей, какво нещо е да си политик! Сега здравето стана най-важно. Но обсъжда и нашето писмо. И отново "няма 2 еднакви изпита" (все едно е най-важно дали 1000 деца ще се явят на една идея по-лесен за едни, но не задължително и за явяващите се изпит).
Интервю от днес в bgonair:
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/191961-koi-detsa-shte-tragnat-na-uchilishte

Но този човек имам чувството, че ни чете и като види какво не искаме и веднага го предлага. Сега е постнал система за он-лайн оценяване, която си струвало да се разгледа и прилага...

# 574
  • София
И на мен Стаматов ми е супер неприятен.Но той и голия директор са дежурни за медийни изяви.И като няма кой да застане и обясни реалността,ще ни заливат с техните възгледи... Интервютата масово се правят през скайп,Вайбър, Месинджър заради обстановката.Така че камерата и ситуацията около едно реално интервю с микрофон отпадат до голяма степен.И разстоянията също.Така че и родителите от други градове могат да се включат и да изразят мнение.

# 575
А защо са ни мнения пред медии в този момент? Те са за гласност или за да се потърси мнението на институциите. Вече гласност има (специални благодарности на теб и Аманда, без вас нямаше да стане) и институциите мислят решение с обявен срок. Родителите са обединени и никой няма нужда за бъде убеждаван с орязано интервю. В момента единствено можем да се надяваме на разум и това, което можем да направим е да се отзовем за диалог с някой мислещ по проблема, ако бъдем поканени и то без камери.

# 576
  • София
Добро утро, очилата гледам сте обсъждали. На мен също ми е проблем, та намерих много добро решение. Стъклата се намазват с течен сапун, оставят се да изсъхнат и после се полират с кърпичка. Гаранция няколко дни не се запотяват.

# 577
Аз съм взела едни от плат и моето разхожда кучето с тях. Досега не се е оплаквал, че му пречи маската, но все пак едно е да разхождаш куче, друго да решаваш задачи с маска....Той е маниак на тема хигиена и спазва всички мерки. Винаги с потрес ми е разказвал, че съучениците му не си мият ръцете след тоалетна. Но с брат му се виждам в чудо, има някакъв навик да дъвче всичко, пипа бездомни кучета, нон стоп изследва бръмбари, треви. Ако не му кажа да се измие, забравя.

# 578
  • близо до планината,почти в гората
Изтъкването на справедливостта, като аргумент за липса на втора дата е смехотворно, нелепо, лицемерно и откровено враждебно към интересите на децата. И лесно може да се обори – винаги има два варианта на изпитния материал, равнопоставени и взаимозаменяеми. Всеки път съобщават кой от тях е бил изтеглен, ами просто дават другия на втората дата.
Има и друго, само една дата ще доведе болни и контактни деца на изпита, неминуемо е, залогът е много голям и родителите няма да пренебрегнат напрежението и усилията на децата си, да им жертват бъдещето, за да пазят останалите.
То е ясно защо не искат втора дата, по две причини – първо от мързел, ще им се отвори повече работа.
Второ – друго си е да се невротизират децата и притискат родителите, разклатената психика лесно се управлява, а и корупцията процъфтява...
В така създадената ситуация, обаче, ще им се наложи да се се поразмърдат и да си подадат носа от зоната  на комфорт. Кривата на заболелите расте и този път ще има не отделни ощетени деца, които да заметат под килима, а десетки, доказани с тест. И ще дадат втора дата, но вместо да се подходи рационално и да оставят  9 и 11 юни, а втората да е края на месеца, те правят поредната глупост, измествайки датата с балетна стъпчица, с няколко дни.
Който се е готвил  за НВО, не му трябват три или седем дни, той вече е готов. А така втората дата къде отива, чак юли...
И това пак е под маската на загриженост, а същността е да се надигне негодуванието на мнозинството, че се измества класирането и да не се пусне втора дата. За мен първата дата трябва да се измести началото на юни, така и така ще отпада материал, а втората да е края на месеца.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 08:34 от Бръмбарела

# 579
Да, това реално е признание, че не могат да направят равнопоставени варианти и всяка година си играят на тото за различните випуски.

# 580
  • София
За мен не е редно да се изтеглят по-рано датите. Всеки си е разчел времето по някакъв начин. Още няма яснота какъв материал ще влиза. Тепърва ще започнат да преговярят и да правят тестове повечето деца.
Има достатъчно време да се наместят втори дати и без първите да бъдат изтеглени по-рано. И без друго на вторите дати би следвало да има много по-малко деца и съответно ще им трябва по-малко време за проверка.
Като гледам едва ли ще ходим по морета, почивки и т.н., та едва ли ще нарушат нечии планове за лятото.

# 581
Мисля, че никой не мисли за местене датите напред. Най-малкото защото противоречи на наредбата. Говорим за запазване на датите 9 и 11 и две допълнителни дати около 25.06. Но май ще ни наложат само едни дати и те ще са около 25.06.

# 582
  • софия
Който иска да ходи на почивки, може да го направи, но не следва да обвързва сериозни действия, които се отразяват на много деца, с това свое лично решение. Свободен е да не настоява детето му да се явява нито на първа, нито на втора дата, а да ходи по гори, планини и морета.
От самото начало не мога да намеря отговор на въпроса защо да не можело да се осигурят еднакви, или приблизително еднакви, по сложност тестове, при положение, че всяка година ни промиват мозъците как имало не-знам-си-колко варианта на всяка матура и колко честно се изтеглят, и как никой не знае какво ще се падне. Явно и експертите, които ги изготвят, не са успели да усвоят тази пуста "наука за тестовете".

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 08:58 от zvаnchе

# 583
  • София
Според мен се страхуват и от цялостен прецедент (Перник е удобен пример, но засяга само една област) - затова бягат като дявол от тамян от втора дата. Не искам да съм песимист, но ще съм приятно изненадана ако дадат втори комплект дати. Веднъж ако го направят, обаче, няма да имат извинения за следващи випуски...

# 584
Ако направят втори дати за НВО, поне веднъж ще покажат, че мислят за децата! Сигурна съм, че в в МОН има и разумни хора , които осъзнават за какво и защо настояваме. Веднъж като го направят, ще разберат, че отдавна е трябвало да се направи по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт