СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 17

• 21 242
  • 770
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Точно така е - направят ли го веднъж, няма връщане назад. Честно казано доводите им за честност звучат направо слабоумно на фона на другата гигантска несправедливост.
В този смисъл какво реално се случва, ако наистина дете не е успяло да се яви на НВО поради заболяване? Не съм чула някой да е завел дело за дискриминация, което е странно. Това означава, че най-вероятно родителите на всяко дете някак се спасяват поединично, тропат по директорски врати, намират връзки, и с някакъв надпланов прием решават проблема. В никакъв случай не бих обвинила никого за подобни действия предвид идиотската ситуация.

# 586
Бисе, за мен втори дати трябва да има за всеки випуск. Като изключим сегашната ситуация, винаги е имало случаи, при които има ощетени деца поради невъзможност да се явят на определената дата.

# 587
Аз мисля, че с нашия випуск могат да направят този експеримент. Ако е неуспешен, винаги може да остане като мярка при пандемия, а ако/като видят, че е за добро - да го оставят.

# 588
Да, това казвам, Руми! Не само за нас, за всички . И както казва Мария,  винаги може да остане само мярка при определени обстоятелства, в случай ,че не не сработи .

# 589
Те са там, за да измислят вариант, който работи. Защо трябва да страдат деца всяка година, защото те са тъпи или просто не искат да си усложняват работата 😉

# 590
Да, но трябва да сме реалисти какво ще се случи

# 591
В смисъл? Ако е, че втори дати няма да има - това ми е ясно 😁

# 592
  • София
Преди време бях попаднала на статия за немалък брой заведени дела срещу учители заради годишни оценки. Предполагам има някакви такива проблеми, които не са общоизвестни. Тъй като няма никакъв проблем човек да си извади болничен или друг вид документ, удостоверяващ заболяване, допускам, че едни втори дати за тях означават много по-голям брой явили се спрямо реалните болни. И много повече проблеми, произтичащи от това. Дали е възможно да има негласно правило, чрез което относително бързо разпределят такива деца чрез надпланов прием?
Между другото болнични не само в БГ се вадят супер лесно.
Разсъждавам и се опитвам да открия от каква логика произтича нежеланието им за втори дати.

# 593
Това е проблем, който може да се реши много лесно, но просто няма желание (не само заради НВО-то)
Масови проверки на болничните плюс сериозни санкции на лекарите, които са ги издали. След първите случаи гаранция лекарите ще се вардят.
Във випуска на голямата имаше случаи на деца със счупени ръце, дори и на съфорумка, счупен крак и варицела.
Ха, познайте аз дали няма да си пратя заразното дете на матура, ако знам че няма друг вариант.

# 594
Това, че нещо не е в медийното пространство, не значи, че не се случва. Помните ли детето от смг с анулираната работа м.г.? Никъде не пише, но дело имаше и руо го загуби.

# 595
  • София
Ценна информация!

Какво следва от спечелено подобно дело - парична компенсация или детето отива в желаното училище?

# 596
Мария, точно вчера се сетих да него. Какво стана с това дете?
Аз не виждам какъв е проблема дори и с тези, които биха взели болничен за първата дата. Нали ще се явят на втората. Ако мислят, че с отлагане на две седмици ще се подготвят за изпит, за който се учи поне две години, ами да заповядат.
А, единствена дата за един от важните изпити си е подигравка, особено в тази обстановка.

# 597
Не зная. Зная само, че спечелиха делото. Но детето е състезател и по математика, и по информатика и мястото му е в смг и цената от квесторска грешка и детско напрежение плати детето, което не беше редно. Първи срок си беше в 138, но успя да си се пребори по олимпиади, не загуби хъс. Къде ще учи от догодина ще се види. Дано е в смг.

# 598
Включвам се в темата ви,защото темата за втората дата я бях взела много присърце миналата година, както и повечето майки на сегашните осмокласници.За съжаление,наред с успехите ни ,свързани с осуетяване на ненавременната промяна в обема на материала мин. година,  не успяхме да получим разбиранев искането си заопределяне на вторадата за НВО. Писала съм лично писмо до МОН, предполагате какъв е отговорът-"със 100 точки да се кандидатства",а да не говорим,че и на успешни деца могат и да не достигнат 100 ,а 78 точки / при две петици/ в особено изискващите училища.
       Имаше ситуация,не помня обаче, теоретична ли беше, при която почти всички съветваха майка с дете с варицела да пусне детето на изпит.Можете да си представите какво би произлязло от това.

А при сегашната ситуация последиците биха могли да са много по-тежки.

Затова, не спирайте да изисквате, търсете медийна изява,настоявайте!
Едно дете да не успее да се яви на НВО,пак е несправедливо.
За тестовете- смешно е да се твърди,че не могат да се дадат два равностойни теста.

Малко теоретична постановка е, но контактните лица със  заразен също се поставят под карантина, при което ако дете е с карантина по този показател / независимо-болно, здраво/ и наруши тази карантина,за да отиде на НВО, както и ако е навършило 14 години,то носи наказателна отговорност! И колкото и теоретична да е ситуацията, не е невъзможна,така че може да се използва също като аргумент.

# 599
  • София
От една възраст нататък местенето на деца между училища може да бъде сериозен проблем обаче. Приятелства, социални контакти, чувство за принадлежност към общност...

Общи условия

Активация на акаунт