СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 17

• 21 231
  • 770
  •   1
Отговори
# 600
Това дете си е било 5-7 клас в смг. В доста сплотен клас. Мисля, че няма да има никакъв проблем с адаптиране при връщане, особено след ДО, в който всеки липсва на всеки.

# 601
  • София
Да, разбира се. В този случай очевидно е така. Имах предвид, че принципно е възможно и обратното.

# 602
Без втора дата за изпит бих го пратила на първата такава независимо дали е болен, карантирани или не знам си какво. Той по закон трябва да учи някъде догодина. Със 100  точки в нашия град може да учи единствено в едно училище до местоработата ми. В него български език почти не се чува. Е, сори, няма да учи там, където едва могат да си напишат имената.
За онлайн изпит пък съм абсолютно против. Миналата седмица имаше проблем с тест по география, днес с тест по история. И това при положение, че са в платформа, която ползват от години, свикнали са с нея.
Не си представям пък как дете, което ползва само телефон с мобилни данни ще направи НВО по български. Има да се чете, да се пише, да се редактира текст. Всичко това на малкия дисплей. То не че по математика е по-различно положението.

# 603
  • София
Ston, те не могат да направят онлайн изпит и защото всеки ще започне да твърди, че няма камера у дома и не може да си набави такава. Grinning

Иначе всеки би си изпратил карантинираното дете на изпит.
Тук възниква друг проблем - децата с хронични заболявания, които също ще са на този изпит, и за които заразяване с коронавирус може да се окаже животоопасно. Това е най-сериозният проблем, произтичащ от липса на втори дати, ако ме питате.

# 604
  • София
Да ви кажа мисля си, че трудно ще бъде изпращането на болно или карантинирано дете заради вируса на НВО. Убедена съм, че РЗИ и местното РПУ ще проследят ситуацията и няма да има начин да се случи. А и веднага някой ще се обади, че има такова дете на НВО, това не може да остане скрито.  Така че изходът е втора дата за тези деца, но не съм голям оптимист, въпреки че наистина сега е моментът това да се случи именно с нашия набор. Честно казано министърът ми се струва разумен човек и много се надявам да ни покани на среща, защо пък не, и да може да си кажем нещата право куме в очи далеч от камери и медии. По отношение на това дали ще пуснат 7-те  на училище, струва ми се че не, но дори и да стане аз лично моят по-скоро не бих го пуснала, за да го опазя здрав (не че имам гаранция и аз, и мъжът ми ходим на работа и се срещаме с хора) особено при само една дата.

# 605
  • София
Не знам дали предвид ИП е възможно в последния момент да се пусне втора дата. Ако стане ясно черно на бяло, че има значителен брой карантинирани или болни деца, да се прескочи необходимата промяна на наредби.
Според мене МОН със сигурност има план Б, но не го обявява.

# 606
Аз се опитвам да си представя какво ще стане, ако карантинират едно цяло училище и няма втора дата ... Бунтове най-вероятно.

# 607
  • софия
Децата с коронавирус или карантина би било логично да бъдат отделени в други стаи, което е ужасяваща дискриминация и отношение. В София не искат да кажат кварталите, в които има болни, за да не били сочени като прокажени. Да не говорим, че е възможно част от тях да не са в добра кондиция поради болестта.

# 608
  • sofia
Липсата на алтернативна дата за изпит, който е национален и служи за вход за гимназиално ниво, на който не можеш да се явиш следващата година, за който няма поправителна сесия (щото нали двойки не се пишат!) е недомислица.
Нямам представа как в другите образователни системи са регламентирани подобни национални изпити, които служат за вход в по-горен етап на обучение.
И избщо не бива да се правят аналогии с ДЗИ и входни изпити за университети....там е съвсем различна ситуацията.

# 609
  • София
Звънче, това за отделните стаи и аз си го мислех, обаче ще трябва вероятно да осигурят и Ковид-19 позитивни квестори...

# 610
  • София
нали не се заблуждавате в моралните качества на българите? много контактни и карантинирани ученици ще има на изпитите, в това съм напълно сигурна.

# 611
  • София
Децата с коронавирус или карантина би било логично да бъдат отделени в други стаи, което е ужасяваща дискриминация и отношение. В София не искат да кажат кварталите, в които има болни, за да не били сочени като прокажени. Да не говорим, че е възможно част от тях да не са в добра кондиция поради болестта.

Звънче, няма начин болни или под карантина да ги пуснат изобщо според мен. Имам позната върнала се от Англия и беше 14 дни под карантина. По три пъти на ден е минавала патрулка и е трябвало да се покаже на балкона. Всеки ден са й звъняли и от РЗИ да я питат как е и дали има симптоми. А и си абсолютно права, че може и да не се чувстват добре децата, но пак ще изкарат повече от 0 точки.

Изобщо не става въпрос за морал в този случай. Аз вече писах, че ако моето дете е втази ситуация бих го пуснала, грях ми на душата, но ако зарази друго хронично болно дете или учител би ми тежало цял живот. Дотам ни докараха, заради нежеланието им да има втора дата. Просто си мисля, че ще е трудно осъществимо. Нали не си мислите, че РЗИ или полицията няма да знаят, че детето е седмокласник и трябва да се яви на НВО и няма да направят проверката точно тогава?

# 612
  • софия
Разбира се, Мони, и не смятам, че изобщо е редно това. Просто това са разсъждения как може да бъде осигурено участие на всички деца. Не че е справдливо и не е редно, от където и да се погледне. Не е осигуряване на равен достъп.
Мисля, че някъде в нормативната уредба имаше нещо подобно за деца с варицела, но е възможно от толкова много информация да греша.

# 613
До 10 май само обемът на материала ли ще се обяви? пак ще има училища, които са по- напред. Изобщо, много прецакан випуск нашите деца

# 614
Сложно е положението, ще има прецакани със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт