СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 17

• 21 198
  • 770
  •   1
Отговори
# 60
Днес съм песимист.
Сещам се за предното писмо. МОН не отговори, омбудсманът изказа съчувствие, комисията за дискриминация каза, върнете се като пострадате.
Журналисти, които могат да кажат на какво е съкращение НВО без да ползват жокер няма.
Писмото си е супер, но се замислих, че втори дати трябва да има и за децата, които ще извадят по 10 точки. Дори не е въпросът кой колко се е готвил. Принципно е. Не може да участващ в автомобилно рали, да не можеш да ползваш кола и да ти кажат, че може и пеш да се състезаваш (това е при бал 500, да те успокояват, че и с макс 100 може).

# 61
Red, само да оседлая конете и сме готови. Без седло не смея.Simple Smile
Скрит текст:
Сега се Сетих за една разходка из Триград на конче.Няма такъв кеф...Кога ли пак...

Мария, Хаха, визуализирах:-)))) Smiley

# 62
Писмото си е супер, но се замислих, че втори дати трябва да има и за децата, които ще извадят по 10 точки.
Не те разбрах. Ако си здрав и си се явил, но си изкарал 10 точки, пак ли да можеш да се явиш? Това не е никак ок. Тогава и тези с 95 ще се пробват, за да видят дали няма да изкарат 100. И тогава влизаме в омагьосания кръг на време за проверка, финансова страна и т.н.

# 63
  • София
Ситуацията в момента е много по-различна, така че мисля е задължително да пишем пак.
На Стон също е добра версията, но ми е една идея по-емоционална от необходимото.
Общо взето когато съм в ролята на майка, гледам да съм максимално обрана и да пиша/говоря ясно, сбито и по същество.
В противен случай бързо спират да те вземат насериозно. Стереотипи.

# 64
  • София
Ами хайде някой да се пробва ако искате да направи компилация от двете писма. Мария? А иначе до Вълчев, Дончев и Борисов - и извънреден брифинг за това!

# 65
Е, ако си с 10 точки на каква база ще се явиш пак?
Не. Искането ни трябва да е конкретно - за болни или карантинирани. Ситуацията наистина е необичайна, има шанс да стане.

Red, на мен пък хич не ми се вижда емоционално, дори напротив. Не искам обаче да споменавам качествено образование, защото това предполага и некачествено. Не искам да пиша, че едни са се трудили повече, а други по-малко и че първите ще са по-ощетени, защото това също не е вярно. Дори и тези, които са мързелували повечко пак се борят за училище. Ако се явят на изпит, няма да изкарат бал 400, може и 300 да нямат, но ще си изкарат примерно 200, което пак е в пъти повече от 70-80 колкото биха имали без изпит.

# 66
Зачетох (не цялото) писмото на Стон и виждам два момента, в които не е точна и за тях веднага ще се хванат:
"за да имат равен шанс за достъп до гимназия за успешно продължаване на тяхното образование" - и без НВО имаш достъп до гимназия;
НВО не е изпит.

# 67
  • София
Мария, сигурно е нахално, но май ти ще трябва да редактираш финално. За да е коректна терминологията и да звучи достатъчно сериозно.

# 68
  • София
Привет, Бети благодаря за новата тема Simple Smile Аз съм за отворено писмо, също. Медии, Президент, и Дончев, ако трябва, и Вълчев и всички.
По БЕЛ сме до Заточеници, а по МАТ - неравенства.

# 69
"за да стартират заедно в надбягването за гимназия" Joy
да, тия без НВО стартират с 2 обиколки назад, а състезанието е, да речем, кратко и не дава възможност за застигане.

# 70
И според мен Мария и Дидева е добре да обмислят последен вариант.
Аз пак с емоционалната част- просто си представих как  всички възрастни в нашата голяма италианска форма на съжителство влизаме в болница.. , направо ме обзема ужас. Не знам дали властите  ще разрешат на свекърва ми, която живее на 500 километра от София, да дойде при децата  ..И ако всичко това е около НВО

# 71
Мария, сигурно е нахално, но май ти ще трябва да редактираш финално. За да е коректна терминологията и да звучи достатъчно сериозно.
Не, не е нахално. Но няколко пъти четох на Мони писмото и на мен си ми харесва. Някакви запетаи може тук-там да липсват, но това ми е по усет, уви не ми е силата пункуацията. Но това някое дете може да го провери вместо ПИ Simple Smile
Дидева е далеч по-компетентна от мен, ако тя изрази мнение ще е добре. Ако аз трябва да пращам, бих пратила текста на мама Мони.

# 72
  • София
Аманда, ама спри да си ги представяш тези работи, де.
За бой си. Grinning

На мама Мони писмото ми е, все едно, че аз съм го написала. Едно към едно отразява моята гледна точка.

# 73
Спирам, ама това писмо ме подсети:smile: А уж съм се кротнала с книга на терасата...

# 74
  • София
Последно от мен, че трябва и да работя - направих някаква компилация. Мария (сори ама не се чувствам нахална, защото знам, че ги приемаш присърце нещата) вече ти си на ход. 
Приведи го в нормативен вид и другата седмица ще действаме. Ще го измислим всички ли да пращаме или да е само едно писмо.

ДО
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТНОСНО: Провеждане на НВО след VІІ клас в условията на световна пандемия от Covid – 19

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С настоящето писмо родителите на седмокласници, на които предстои явяване на Национални външни оценявания (НВО) по български език и литература и по математика,  в условията на пандемия от Covid – 19 настояваме да предприемете своевременни мерки за гарантиране на възможност всички ученици от седми клас да се явят на НВО, за да имат равен шанс за достъп до качествено образование.
 Както ви е известно през изминалите години бяха налице не един и два случая на деца, които не са успели да се явят поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства.

През настоящата кампания обаче, предвид пандемията от Covid-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушаващ и да е налице голям брой болни или карантинирани седмокласници заради случаи на Covid-19. При наличието на една единствена дата за провеждането на НВО и невъзможността на тези деца да се явят ще доведе до обезмисляне на седемгодишният труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал през началния и прогимназиалния етап от тяхното образование. Обяснението на експертите от МОН до този момент, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование) е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се по-целенасочено 1–2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат. В ситуацията, в която сме поставени всички МОН би ли допуснало да има деца с бал 100 точки само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия?
НВО в 7 клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им.
Абсолютно подкрепяме провеждането на НВО с оглед продължаване обучението на децата ни в гимназиалния етап, но категорично настояваме в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини, няма да могат да се явят на редовните такива.
Разбираме, че това е нещо, което не е правено никога досега, но ситуацията, в която се намираме всички е също необичайна и  изисква необичаен подход.
             Наясно сме, че обстановката е твърде динамична, но децата са подложени на неимоверен стрес, произтичащ от предстоящото НВО, дистанционното обучение (което за съжаление не във всички училища е на необходимото ниво) и все още неясния учебен материал, който ще се включва в НВО. Ето защо апелираме към вас и настояваме във възможно най-кратки срокове да бъде обявен окончателният учебен  материал, предвиден да залегне в изпитните материали за НВО.
Да, кандидатстването след седми клас е само една брънка в цялостната образователна система, но това е една много важна брънка, която определя следващите пет години на децата ни. Тази стъпка трябва да бъде направена точно сега от нашите седмокласници и вярваме, че ще сторите всичко възможно те да я направят по възможно най-справедливия начин в тази толкова сложна за всички ни обстановка. Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО.

С уважение:

Общи условия

Активация на акаунт