СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 17

• 21 229
  • 770
  •   1
Отговори
# 615
  • близо до планината,почти в гората
Винаги има две причини, едната се казва, а другата е истинската. Системата в системата работи безотказно, смазана и бетонирана.
Има си термин – корупция. И не става дума само за пари, а за благоволението да ги приемат. За власт и опиянението от нея.  Затова е неистовия отпор на втората дата. Меко казано имат съществен стимул. И колкото и да е кофти пандемията, в случая тя ни дава  шанс за разчупване на статуквото, ако сега не яхнем вълната, кога? Сега са леко поразбутани и със свален гард. Да си пренаредят схемите, ама да се отвори и коридорче за втородатници.
Нито сме малко, нито сме сами, майките на близките набори ще ни подкрепят.  Трябват ясна формулировка, кратки и кристални контрааргументи и да не ги оставяме да се измъкват с витиевати евфемизми.

# 616
  • София
Jam е много права. Това ни е основният проблем по принцип. Ниско обществено на хората доверие към институциите, но пък и хората доволно и непрекъснато нарушават правилата. Омагьосан кръг е. И никога няма да се променят генерално нещата.
Пак ще спомена Австрия - просто само за там имам толкова подробна информация. Там по съвършено различен начин се осъществява приемът в ДГ, гимназия след 4-ти клас, приемът след 8-ми клас. Винаги на база субективна преценка от страна на директор или комисия. Няма прозрачни списъци, няма ясни срокове, няма точки.Но родителите имат пълно доверие в човека на съответната позиция. И родителите и директорите никога не биха влезли в схеми с подкупи и задкулисни игри. Това по принцип, сигурно има изключения, но вероятно са пренебрежимо малко.

# 617
  • София
Според мен в тази ситуация са принудени да обявят втори дати - заради карантината.
Мислих си за вариант да ги отделят в отделни зали, училища карантинираните, но кои ще са квесторите, как тези деца ще стигнат до тези зали, без да са в контакт. С промените в законодателството нарушаването на карантина може да бъде наказано със затвор. Не знам как стои въпросът, когато дете на 13-14 години я нарушава. Кой може да бъде подведен под отговорност. И това нарушение няма как да остане скрито, защото ще има писмени доказателства за него - работата от самото НВО.

# 618
Forbes: Как маската да не замъглява очилата ви
Няма как да направят изпит за болни и деца под карантина, абсурдно е. По-вероятно е втора дата.
Какво толкова ще им струва - малко повече пари за квестори и това е.

# 619
Всъщност и разходите няма да са кой знае колко много повече. Едно защото ще са сравнително малко децата и второ защото вероятно ще направят НВО 4 и НВО 10 само за децата, за които е важно, а именно, тези които ще кандидатстват за МГ и тези от обединените училища, т.е. предвидените разходи за квестори за тези набори ще отидат за по-голям брой стаи на 7 и 12 клас и втора дата на НВО 7.

# 620
  • София
Да спестят средства от излишните НВО в 4. и 10. клас и да ги вложат във втори дати и по-голям брой квестори.

# 621
  • София
Има вариант да се изиска декларация от родителите за това, че детето не е под карантина или заразено в деня на провеждане на НВО. Тогава родителите няма да посмеят да си пуснат децата, ако са под карантина или са заразени, защото ще носят наказателна отговорност, тъй като декларациите най-вероятно ще бъдат проверени. При това положение, обаче втората дата е задължителна. Тук идва въпроса - кога да бъде тя. Помня, че в единия от брифингите генерал Мутафчийски каза, че две деца, които реално нямат никакви симптоми, не могат да се водят излекувани, защото вече над 30 дни продължават да имат вирус, т.е. дават положителна проба за наличие на Коронавирус /мисля, че бяха над 32 дни, но не съм сигурна/. При това положение нещата стават наистина сложни за тази втора дата, защото явно децата го карат леко, но пък вируса си стои доста продължително време.

# 622
  • София
Ако изобщо отпадне НВО за 4 клас всички кандидати за МГ ще са с равен старт - нули на НВО-то - и готово. Само шепа десетокласници остават.

# 623
  • софия
Има вариант да се изиска декларация от родителите за това, че детето не е под карантина или заразено в деня на провеждане на НВО. Тогава родителите няма да посмеят да си пуснат децата, ако са под карантина или са заразени, защото ще носят наказателна отговорност, тъй като декларациите най-вероятно ще бъдат проверени. При това положение, обаче втората дата е задължителна. Тук идва въпроса - кога да бъде тя. Помня, че в единия от брифингите генерал Мутафчийски каза, че две деца, които реално нямат никакви симптоми, не могат да се водят излекувани, защото вече над 30 дни продължават да имат вирус, т.е. дават положителна проба за наличие на Коронавирус /мисля, че бяха над 32 дни, но не съм сигурна/. При това положение нещата стават наистина сложни за тази втора дата, защото явно децата го карат леко, но пък вируса си стои доста продължително време.
Колкото проверяват декларациите за напускане/влизане в София и наказват за декларирани неверни данни. Само чувам, че констатират това и от примерно 1 000 случая са наложили санкция на под 100.
Изобщо не бих се доверила на това.

# 624
Карантина -при условията,при които е определена и за кръга лица , за които е определена означава само едно-ненапускане на адреса, на който е посочен.В никакъв случай не може да има карантина, изразяваща се в напускане на дома и ходене до училище,макар и в отделна стая. В момента са заведени наказателни производства за нарушение на карантината ,изразяващи се вкл.в ходене до магазин на 300 метра от дома.

Деца,навършили 14 год са наказателно отговорни,макар и с намалена наказателна отговорност
Деца на 13 г.не са наказателно отговорни. Но голямачаст от седмокласниците са вече навършили 14 г.

Няма как да се стигне баш до затвор, но е достатъчно да се размъква едно дете по следствия и да се изправи на съд за това, че се е явило на НВО. И тъй като се поставя правен и морален въпрос едновременно, а ситуацията не е съвсем невъзможна, би следвало и в тази насока да се потърси отговор от МОН за упоритото инатене за отсъствие на втора дата.

# 625
Няма да има кой знае какви допълнителни разходи. Примерно от нашия град може да има няколко деца за втора дата, може и изобщо да няма. И да има обаче, те ще са пренебрежимо малко спрямо тези, които ще се явят на редовната. Могат да са само в едно училище, а не всеки в своето си. Според бройката ще им трябват 2-3 стаи максимум. Предполагам, че за един средно голям град, едва ли ще са повече от двайсетина деца. Дори и за София не вярвам да достигнат стотина.

# 626
  • София
Може би е най-разумно да има месец между двете дати. 14 дни ми се струват малко за болните деца. А и част от тези под карантина може да се разболеят в рамките на карантината. Много се измества цялото класиране, но пък така има повече смисъл от втори дати.

# 627
  • София
Не знам, но ако аз съм в карантина, трябва да не си пусна детето на изпит, и не са ми дали втора дата или алтернатива, ще отида и ще накихам де що щаб и министри видя.

# 628
Толкова пари се усвоиха, и МОН да намажат малко покрай ИП 🙂

# 629
  • София
Няма как да се изисква декларация, че детето не е заразено. Че не е под карантина - да, но не и заразено, при условие, че тестовете са ненадеждни, а децата често са безсимптомни.

Общи условия

Активация на акаунт