Фентъзи и фантастика -19

• 25 809
  • 726
  •   1
Отговори
# 465
Водосрез от кога е поредица?
 🤷‍♀️

Вероятно грешката е моя. Не съм проверявал, как са зададени номинаците, но е съвсем възможно при две поредици - една отгоре - и една отдолу - автоматично да съм пренесъл. Все пак не мисля, че влияе на класирането, както знаем може да се гласува и за поредици

Да, моя е грешката проверих в края на предната тема.
Номинациите са били
Скрит текст:

Фентъзи
1 Сребърна приказка" Наоми Новик
2 Йън Макдоналд - трилогията Евърнес (Беглец по равнините, Бъди ми враг и Императрицата на слънцето).
3. А. Сапковски - Поредицата Вещерът
4. Паоло Бачигалупи – Водосрез
5Огненият факултет  - Алекс Кош
6Алексей Пехов - Серия „Хрониките на Сиала“
7. Майкъл Муркок - Цикъл "Легенди за Руническия жезъл".
8Лебедова песен - Робърт Маккамън
9Пенрик - магьосникът от Шелион - Луис М. Бюджолд
10Нивганощ - Джей Кристоф
11.Божигроб - Джей Кристоф
12. Заклеващия -  Сандерсън
13.Лебедова песен - Робърт Маккамън

Фантастика

1Към Небето - Брандън Сандърсън
2Пожарникарят - Джо Хил
3.  Живият хаос (трилогията)-  Патрик Нес
4- Фредерик Пол - Планетата в края на времето
5Момиченцето с всички дарби" М.Р.Кери
6"Институтът" Стивън Кинг

П.С. Меган направо  ми иде да те   разцелувам за добрата вест. HeartАз чета вече всичко на Малерман и с радост научавам, че "Малори" ще излезе толкова скоро.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 14:26 от Лорд Сняг

# 466
Завърших "към небето" и "Към звездите". Давам й 10 от 5:) и започвам да чакам книги 3, 4 и 5:)
Не знам дали защото обожавам подобни сюжети или от лепилото, с което е произведена се опих:)))), но много, много ми харесаха.

# 467
Аз считам, че след  първата трилогия "Мъглороден" поредицата "Дръзки" на Сандърсън, /Към небето и Към звездите вади най-доброто от него. Тя е наситена с внезапни обрати, първата част има много идеи от "Играта на Ендър", а втората е по-скоро малко като нашенския "Под Прикритие", но и двете книги са динамични, с интересни обрати и увеличаваща се кулминация.

Много ми дапада и че Артлайн си дават зор с картинките. В момента съм им голям фен.

# 468
Hug мерси, за фентъзи класацията и тук повечето не съм ги чела, ужас.... Водосрез от кога е поредица?

Дам.... Дългият път..... Беше мн приятна книга, все се надявах да продължът с превода... 🤷‍♀️

То излезе втората книга Simple Smile. "Орбита, близка и позната" от Беки Чеймбърс е втората част. По-горе съм писала за нея Simple Smile

# 469
  • София
Аууу супер новина, мерси isolda

Джон... Питам да не съм пропуснала нещо
😂

# 470
На космическа тематика съм. Намерих разкошна сага The Expanse от Джеймс С.А. Кори, помощник на Мартин. Първите 5 книги са преведени от Бард, но изчерпани. Има много новели около поредицата. Очаква се 8  ма книга, като 7-ма е излязла 2019 г.
След прочита на първа книга - препоръчвам.

# 471
  • София
Балада за пойни птици и змии – Сюзан Колинс
Хареса ми. Не колкото оригиналната трилогия разбира се, но си заслужава и е хубаво да се прочете особено от феновете на историята.
Главния персонаж е добре познатия ни главен антагонист, президент Сноу. Тук като 18 г. младеж по време и след ‘десетите’ Игри на глада.
Най-големия плюс на романа е именно образа на Сноу, който е много добре изграден от Колинс. Разбираме през какво е преминал, в каква среда и условия е расъл и се е формирал светогледът му. Колинс не го оправдава за това в което се превръща, просто посочва причините. Но ние виждаме един завършен социопат още на 18 годишна възраст. Човек, напълно лишен от емпатия към другите. Завършен егоист и нарцис с абсолютна мания за контрол.
Романът е доста песимистичен и потискащ що касае нашата човешка същност, което я прави и много реалистична, защото точно такъв е светът, за който се разказва и такава трябва да бъде перспективата.
Скрит текст:
Харесаха ми частите в Капитола. Последната част като миротворец в окръг 12 не особено. Доста ненужни моменти, доста пълнеж. Прекалиха и с песните, то по едно време си стана като на мюзикъл.
На романът липсват и онези обрати и напрежение в сюжета, с които са изпълнени първите три книги.
Основните герои с изключение на Сноу също не можаха да ме грабнат, включително и Луси Грей.
Бих дал 3.5 звезди.

# 472
Започнах поредицата Първата вълна на Рик Янси. Засега съм прочел съвсем малко, но ми допада. Като прочета поне първата книга ще коментирам.
Прочетох нещо забавно
"Татко каза, че светът се е разделил на два лагера: зайци и лалугери. Зайците тичат към планините — или „Дисниленд“. Лалугерите се залостват, трупат консерви и боеприпаси и денонощно следят CNN."

Според тази класификация аз съм лалугер, при апокалипсис ще трупам запаси в някой бункер.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 14:28 от Лорд Сняг

# 473
Заинтригува ме трейлъра на предстоящия "Дюн" и реших да прочета книгата. Не ме впечатли много, предвидим сюжет, малко архаична, което е нормално, писана е през шейсетте години. Ще продължа с "Месията на Дюна", за следващите книги има противоречиви отзиви, та ще видя докъде ще докарам поредицата.

# 474
Скъсах се да чета тези дни. имам доста ревюта да съобщавам, не съм писал, за да не повтарям пост

Петата Вълна (трилогия)

Скрит текст:
Поредицата  започна интересно. Апокалиптична книга, нашествие на извънземни, тийн моменти...това добре. Имаше някои неочаквани обрати. Като цяло първата книга ми хареса. Мога доста да говоря какво ми хареса в нея, но не искам да спойля. Като  цяло - две независими сюжетни линии, които накрая се събраха и отворен край....доообре. Втората част доказа за пореден път колко лесно се опропастява нещо, като не знаеш къде да спреш. То не бяха мелодрами между две супержени, то не бе ревност   в другия любовен тригълник (при положение, че едното момче въобще не обръщаше внимание на момичето до този момент), то на бяха  и безсмислени обрати. За да е съвсем тъпо в третата част всички стана кой от кой по-голям супергерой, които спасяваха света - кой без ръце, кой без крака. Особено се подразних на модела "Куентин" (от Игра на тронове) - да се вкара чисто нов главен герой и да го убиеш. като цяло смятам че първата книга е добра, но поредицата е скапана.

Тъмна Дарба 4:  Тъмен Завет
Скрит текст:
Пореден пример защо не чета продължения на основните поредици. съжалявам, че си изгубих времето. След тази тъпотия съм убеден, че няма да прочета и Червен изгрев 4 и 5, за да не си развалям настроението. Главната героиня на първите 3 книги, Руби не участва (е повява се накрая, ама е в дълбока кома). Лиъм има към петнайсетина страничка от над 350.  брат му, който бе основен герой във втора и трета книга тук
Скрит текст:
е мъртъв
Дунди на практика не участва в първите две трети от книгата,  чат-пат се появява. На Кланси и Кейт  са отреден съвсем епизодични роли. Главната роля е са Зу /Сузуме, подкрепена от съвсем нови герои.
Но не това ме раздразни толкова, а че сюжета ни върна в началото - пак има концлагери, пак правителството преследва децата пси и така нататък .Все едно за седем години нищо не се е случило, а нашите герои които са близки до правителството цели седем години са спали и нищо не са разбрали.
Сюжета ми бе банално тъп и честно казано още на средата на книгата съжалих, че си убих добрите впечатления от Александра Бракен.

Сребърна Приказка - Наоми Новик
Скрит текст:
За мен е откритието на сезона. Обещах си да прочета и други книги на Наоми Новик.  Книгата е чудесен опит да се комбинират древнославянската  и eврейската митология . Действието се развива в Литва, има две сюжетни линии на две девойки, които са огледални една на друга  - едната се бори с огнения крал, другата със зимния.
Старик - който тук е основен герой - е чест фолклорен персонаж, отговаря на Крачун, в молдовската митология (Карачун), зъл зимен старец, първообраз на Дядо Мраз.
Чернобог е древно славянско божество, на което са принасяни жертви.  В книгата присъстват класически мотиви  тип "Хензел и Гретел" или "Баба Марта и златното момиче". Краят ми се стори леко удължен, но все пак съм доволен.
Много ми хареса, че героите са с типични руски и еврейски имена, както и че ползват грошове и злоти.
Характерите на героите са добре изградени. Сделката, която еврейското момиче сключва краля на Елфите и триет желания ме подсетиха за Р. Джордан - трите желания на Мат Каутон и сделката с Еелфините. за мен Наоми новик е откритие на сезона и искам да благодаря на тази от васк който я номинира, защото  ме подтикна да я прочета

История на акото - Тери Пратчет
Скрит текст:

Книгата, разбира се не може да се сравнява с някои от по-сериозните четива на Пратчет като "Истината", "Стражата! Стражата!" "нощна стража" и т.н. това е детска приказка. Но ако харесвате историите за Тифани вярвам, че и тази история ще ви допадне. Да, тя не е толкова ангажираща, като историите за Сам Ваймс или Смърт, но е забавна, лека, с много илюстрации и се спира по-скоро върху битовият живот на Анхк -Морпорк, отколкото върху някакво конкретно приключение. Чрез нея можем да "усетим"  Хари Кинг още по-добре. А споменах ли че има и доста илюстрации?
Книгата е забавна, без да е претенциозна.

П.С. корекция моя поредицата е Петата вълна, а в горния пост съм писал Първата вълна.

П.П.С. смъкнах си на компютъра доста неща  - д-р Стъклен, Сказания за Сарамир, Лебедова песен и пр.

@Меган от поредицата Дюн  най-добрите са първите две книги, нататък  бавно изтъпява сюжета. Щом първата не те те е грабнала (а тя е най-добрата) има опасност да се разочароваш.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 13:37 от Лорд Сняг

# 475
Но трейлъра ме грабна, мисля че ще даде един нов живот и облик на Дюн
Както например филма за Ендър, допадна ми. Жалко, че няма продължения

# 476
Артлайн пуснаха предварителна поръчка на "Ритъмът на войната" на Сандерсън. Нямам търпение за книгата, но май ще я чета от библиотеката. Вярно, че е с твърда корица, но не мога да дам 40 лева за книгата.

# 477
Това от кой цикъл е? Летописите 4 ли е?
В момента чета "Лебедова песен" и....не ме грабва. Снощи минах над 200 страници от 700.
На АРтлайн си смънкнах почти всичко от замунда

П.С. Сандъсърсън за мен е the best. Само тази година му излязоха Към Звездите (Дръзки 2/5) и  Летописите 4/10, работи си по нещата за разлика от Мартин

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 15:15 от Лорд Сняг

# 478
Летописите са.

# 479
  • В полите на Пирин планина
Ооо... стига, де! Предишните бяха по 35 лева.
Аз ще я купя - все пак имам първите три, няма как да не взема и тази.
Много харесвам Сандърсън!

Общи условия

Активация на акаунт