Фентъзи и фантастика -19

• 25 456
  • 726
  •   1
Отговори
# 135
Този сериал по Стражите няма почти нищо общо с книгите - май са взели само имената. Ветинари е жена (естествено - такива промени вече не трябва да ни изненадват). Лейди Сибил е слаба, млада афроангличанка. Няма раси (джуджета, тролове и т.н.) - Дребнодупе е транссексуален индивид.
Съмнявам се да споменат Диска - въобще някакъв свободен преразказ.
Не мисля да го гледам - дори един епизод няма да видя, но ще прочета ревюта и ще търся рейтингите; убедена съм, че ще е провал Simple Smile

# 136
  • България
Не мисля да го гледам - дори един епизод няма да видя, но ще прочета ревюта и ще търся рейтингите; убедена съм, че ще е провал Simple Smile
И аз също няма да гледам. Добре че са китайците да ми спасят фентъзи света.

Прочетох Огненият факултет от Алекс Кош. Много ми хареса, особено хумора. Grinning
Продължавам с Огненият патрул.

# 137
Аз си изтеглих Огненият факултет, но още не съм стигнала до нея.
Имам няколко започнати книги, а и поръчах 3-4 от разни промоции, кой знае кога ще ги изчета Simple Smile
Наскоро дочетох Махабхарата (преразказана версия, не в стихотворна форма) - не очаквах, че книгата съдържа най-кървавата война с фантастични елементи, която съм срещала (където и да е - книги, филми, сериали). За около 20 дни успяват да се избият взаимно около 10 милиона души. И използват подозрителни високотехнологични оръжия. Описанията на някои от битките са толкова детайлни, кървави и епични, нямам думи... Човек си мисли, че тези елементи са измислени наскоро (точно този тип битки, които ги има в сюжетите, наблягащи на зрелищата), а се оказва, че ги има от древността... И древните са по-впечатляващи от съвременните ...
Сега ми е интересно какво пише в изданието за деца (известно като "Индийски приказки", с илюстрации на Либико Марайя), ще взема да я поръчам от някоя антикварна книжарница.

# 138
  • България
Наскоро дочетох Махабхарата (преразказана версия, не в стихотворна форма) - не очаквах, че книгата съдържа най-кървавата война с фантастични елементи, която съм срещала (където и да е - книги, филми, сериали).
Коя точно чете? В Читанка има няколко.
Чела съм преди много години разни теории по отношение на Махабхарата и Рамаяна.
За извънземни, за изчезнали развити цивилизации - това подкрепя моето мнение, че не сме първата развита цивилизация на Земята.
Всъщност не бих казала, че сме развита цивилизация. Joy

# 139
Тази: https://chitanka.info/book/9302-mahabharata

Другата е с интересен стихотворен превод (имам я някъде у нас и я четох преди години), но е много съкратена и въобще не разказва основната история, само разни странични неща (примерно Нал и Дамаянти - това е нещо като разказ в разказа, не е част от истинския сюжет).

Описана е страхотна цивилизация! И има множество различни раси - наги, гандхарви, ракшаси и др. Нагите са хора-змии, гандхарвите - нещо като елфи, ракшасите - демонични същества.
Скрит текст:
Има много трагични елементи (както и някои доста притеснителни неща, например, това в началото прилича на изнасилване, въпреки че уж не е), баталните сцени са страховити, а и финалът не е точно щастлив, но като цяло е впечатляваща, разтърсваща творба. Особено като се вземе предвид, че е древна поне колкото Илиада и Одисея.

# 140
Да, Моарейн Д, аз обожавам Велхеор. Хуморът на Най-кървавият вампир на хилядолетието е...убийствивен

особено забавни ми бяха третата и четвъртата част - Огненият Орден и Огненият Легион

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 19:27 от Лорд Сняг

# 141
  • България
Другата е с интересен стихотворен превод (имам я някъде у нас и я четох преди години), но е много съкратена и въобще не разказва основната история, само разни странични неща (примерно Нал и Дамаянти - това е нещо като разказ в разказа, не е част от истинския сюжет).
Благодаря! Идеално.
Не съм чела досега Махабхарата и Рамаяна точно заради стихотворната форма. Не обичам мерената реч.

Радвам се, че  и на теб ти е било приятнос хумора на Факултета. Впрочем май е планирана и пета книга, но не е написана, а поредицата свършва засега с четвърт книга.
Благодаря и на теб Лорд Сняг! Очевидно, ти си номинирал поредицата.
Скрит текст:
Книгите съм ги направила, като примамка за велоергометъра - чета само ако въртя педалите, иначе няма как да ме излъжат да го ползвам. Joy
Заради Алекс Кош изведнъж се оказах много спортна личност. Grinning

# 142
Да, номинирах Факултета, а гласувах за Факултета, Заклеващия и Шалион.  Нивга нощ, Божигроб, Евърнес и Лебедова песен не съм ги чел, а остналите не м допаднаха

# 143
  • ул. "Мечтание"
pppqqq, благодаря за споделянето. Звучи много любопитно. Свалих си я и ще я прочета с удоволствие.

Отказах се да чета Божигроб за сега, оставих я за по-нататък. Започнах я в кофти момент и реших да не си развалям удоволствието.

Сега съм се хванала да участвам в един четатон за българска литература. Така днес започнах "12 часа преди Коледа" от Десислава Чучулайн. Малко ме изненада началото. Книгата ми е подарък и нещо бях останала с впечатление за друг жанр, не фентъзи. Ще видим какво ще излезе до края. За момента авторката има някакви опити за весел ненатоварващ стил, смесен с опити за дълбоки размисли на единия герой. Малко ме обърква. Наистина се надявам да ми хареса, но нещо май сама не си вярвам. Disappointed Frowning1

# 144
Има обявена дата за август тази година, но от опит това нищо не означава.
Абе сложи още половин година , година ,значи в най добрия случай ..2021 някаде може и да излезе продължението. Благодаря за инфото.

от 2012 чакаме.. Simple Smile

# 145
А тези Божигроб и Нивганощ има ли ги някъде ? не можах да ги намеря нещо или аз съм в грешка. А някой чел ли е тази на Сандерсън Към Небето и също тази трилогия Колекция „Възмездителите“ (Стоманеното сърце - Зарево - Злочестие) ? гледам Към Небето ,има я с меки корици и се чудя дали да я купувам ... а трилогията на промоция и се колебая за нея, ако чуя някакво мнение бих се решил Simple Smile

# 146
  • ул. "Мечтание"
А тези Божигроб и Нивганощ има ли ги някъде ?

Ако ги търсиш електронни - на английски от LibGen. Ако търсиш на хартия - трилогията трябва да я има в сайта на Егмонт. Декември пуснаха третата част - Мраколуние. Мисля, че са само твърди корици.
Аз първата я взех от библиотеката, но толкова се зарибих, че си ги взех и трите, когато излезе Мраколуние.

# 147
В рулит има първата. Пробвай първо да видиш дали ти харесва

# 148
И двете книги ги има на български в Замунда.

# 149
Да благодаря ви, предпочитам на хартия но засега ще се задоволя със електрония формат . да току що я видях в замунда, интересно не ми беше хрумвало ,че има книги там... както и да е , незнам дали ще ми хареса но ми я препоръчаха и тук гледам доста хора я споменават. Някой ако може да даде идея дали някъде в нета има повече книги на Р.А Салваторе от тези в читанката ?Много ми хареса историята за Дризт тъмния елф, и набързо прочетох всичко негово там и се чудя дали някъде може да се намери още ??

Общи условия

Активация на акаунт