Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 34

• 33 154
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
За Райнер и аз съм чувала някакви супер неща,но незнам за кой от техните профили.
Bar B Q слагаха хелими.
Щом цената е еднаква и качеството на профила ще е такова.Заложете на фирмата,която ви вдъхва повече доверие по препоръки/оценки на познати.

# 646
  • София
Здравейте. И аз отдавна не съм се мяркала,но имаме страхотни проблеми с узаконяването на сондажа.Сега се надявам най-после да го успеем да го узаконим. Проекта ни е готов и продължавам да имам много неясноти. Не съм сигурна точно какъв е реда. Сега с готовия проект и предварителните договори с ЧЕЗ внасяме за разрешително за строеж,нали? Трябва ли и технически ръководител? Трябва ли ни технически надзор? След като получим разрешително за строеж може ли да започваме да строим или трябва да откриваме строителна площадка? Въобще може ли някой да ми разясни какъв е редът,след като сме внесли всички документи и получим разрешително за строеж?
 Много ви благодаря.
P.s. Ако ви интересен казуса ми със сондажа, който съм сигурна че единствен в страната мога да ви го разкажа хахах

# 647
  • София
Здравей!
Какви проблеми със сондажа имате? Ако нямате документ от Басейнова дирекция, че е регистриран, няма да получите Разрешение за строеж. Това, разбира се е в случай, че няма водопровод при вас и не планирате да строите такъв.
След като получите РС и ви одобрят План за безопасност и здраве (това е безумна тъпня), трябва да сключите договор за строителен надзор и договор за строителството. След това се подава заявление за откриване на строителната площадка.

# 648
  • София
Знам че няма да получим разрешение за строеж и затова сме се задействали в момента-да получим  заветното удостоверение.
 Какъв е проблема при нас-започнахме
 сондажа Стъпка по стъпка, първо подадохме заявление за дупчене във Басейнова дирекция. Одобриха ни го, след това направихме сондажа,дойдоха от общината видяха го и ни дадоха служебна бележка, че е технически е изпълнен добре. Заедно с второ заявление за регистрация го пратихме към Басейнова дирекция. В последствие се оказа обаче, че за сондажа ни трябва разрешително за строеж и те без разрешително за строеж за сондажа няма да ни дадат заветното удостоверение. Сега се надявам ако изядем разрешително към днешна дата да имаме възможност да получим удостоверението. Навсякъде казват че ние сме някакъв феномен. На никой досега не му се е случвало и всички мигат на парцали.

# 649
  • София
Здравейте. И аз отдавна не съм се мяркала,но имаме страхотни проблеми с узаконяването на сондажа.Сега се надявам най-после да го успеем да го узаконим. Проекта ни е готов и продължавам да имам много неясноти. Не съм сигурна точно какъв е реда. Сега с готовия проект и предварителните договори с ЧЕЗ внасяме за разрешително за строеж,нали? Трябва ли и технически ръководител? Трябва ли ни технически надзор? След като получим разрешително за строеж може ли да започваме да строим или трябва да откриваме строителна площадка? Въобще може ли някой да ми разясни какъв е редът,след като сме внесли всички документи и получим разрешително за строеж?
 Много ви благодаря.
P.s. Ако ви интересен казуса ми със сондажа, който съм сигурна че единствен в страната мога да ви го разкажа хахах
А защо сте питали Басейнова преди да дупчите? Сондажът ако няма да се ползва за комерсиална цел, а само за битова, просто се прави и след това се уведомява Басейнова - режимът е уведомителен, не е разрешителен, ако тази вода ти е само за бита. Няма как да ти издадат РС без регистриран сондаж. Поне аз така знам.
При нас, за РС искаха: Нот акт, Виза за проектиране, Предварителен д-р с ЧЕЗ, Становището от Софийска вода (че тук нямат инфраструктура) и регистрация на сондажа в Басейнова дирекция + в Общината (идва едната техничка да го снима и после издаде документа). И Проектът, разбира се. След това цялата ти подадена документация минава на Експертен съвет в общината (в нашата го свикваха през 2 седмици). Ако ти го одобрят от първия път - чудно. Ако не, коригираш или оспорваш забележките, и чакаш следващия Експертен съвет да го одобри. След одобрението, ти пращат препоръчано писмо (поне нашата Община), че са ти издали РС. Срокът за обжалване от съседите на издаденото РС е 14 дни и тече от датата на подписа ти, че си получила препоръчаното писмо. Което значи: получаваш писмото, чакаш 14 дни и отиваш в Общината да си платиш таксата за РС и да си го вземеш.

Следващ етап е Откриване на строителна площадка (нашата я откри надзорът ни, не сме се занимавали ние). Тук вече ти трябват договори със строител, технически р-л, План за безопасност и здраве... ето ти линк към заявлението за откриване, изброено е какво трябва - http://sredec-sofia.org/uploads/uslugi/Arhitekt/RA-UT-013_zaiavl … ka_2017-04-19.pdf

# 650
 Много ви благодаря.

За внасяне на документите за разрешение за строеж не ви трябва надзор и тех. ръководител. Относно кои документи ви трябват мога да ви кажа как аз процедирах. Отивах на интернет страницата на общината и там си търсих информация за нещата, които ми трябваха. Имаха подробна информация за документите необходими за разрешението за строеж и аз се водих по тази информация. Нищо допълнително не са ми искали.

Когато ви издадат разрешението за строеж и ако строежът ви е над 100м2 то тогава ви трябва строител регистриран в камарата на строителите и лицензиран надзор.
Преди да имате подписан документ от общината за разкриване на строителна площадка, не е добре да строите. Документите необходими  за откриване на строителна площадка също са описани на сайта, но при нас не бяха точни. Беше описано, че искат ПУСО, но в нашия случай не беше необходим. За сметка на това искаха други документи например заснемане от геодезист на строителното петно, а това не беше описано в документите, които се изискват за подаване на документи за разкриване на строителна площадка.

# 651
  • Пловдив
На нас след одобряване на ПБЗ за откриване на строителна площадка ни искаха единствено договор за авторски надзор,защото сме по старата схема без задължителен строителен надзор и фирма.
Това с басейнова дирекция е порочен кръг и е доказателство как дори и човек да иска да направи всичко,по уж установения законов ред,получава прът в колелата.
Мен любимият ме поизнерви като се срещнал с човек за изработка на каменни стълби,разбрали  се някакви неща,дори размери взели.Без да кажа дори какво искам ,нито какви первази ще имат и изобщо не сме го обсъждали....ох...малко по-малко започвам да се изтощавам от всякакви супер дребни детайли и невъзможността ми да присъствам заради Ковид и малките разбойници в къщи.

# 652
  • София
Ауу, да! Авторският надзор не го пише в бланката с изскуеми документи за Строителна площадка. И ние сме на стария принцип (но си искахме надзор все пак) и ни го искаха този авторски надзор.
Nelina, споко, моят сам в главата си съчетава различни огради за различните страни на двора, решава къде ще затревяваме, как ще я ограждаме тревата, къде ще са пътеките, барбекюто какъв тип навес ще е... добре, че си го познавам, та от време на време умишлено сверявам часовниците на двама ни. Не са ни най-романтичните и спокойни разговори, ама няма как Simple Smile Сега за оградата към улицата го оставих да твори каквото иска - оказа се, че ми е по-важно да има някаква отколкото да е точно тази от картинките дето гледахме за вдъхновение. Пък и нямам нерви да водя дискусии за всяко нещо... би трябвало да излезе нещо читаво, той все пак не е с тотално различен вкус от моя. А и съм го наплашила, че ми е много важно да не мразя нищо из дома си, щото ще му излезе скъпо и на него смяната на нехубавото с хубаво Imp

# 653
Да, трябваше и договор за авторски надзор на архитекта и конструктора (при нас двамата не са от една и съща фирма).
Аз ги бях описала по-назад някъде из темата (може и предишната да е било) кои документи ни искаха за откриване на строителна площадка.

Намерих си записките относно откриване на строителна площадка из мейлите:
1. Документ за собственост
2. Виза за проектиране

3. Разрешение за строеж

4.Договор за строителен надзор

5.Договор със строител- копие

6.Свидетелство за регистрация на надзор и строител -

7.Актуална застрахователна полица на надзор и строител -

8.Документи  експлоатационните дружества за временно захранване с ел.енергия и вода - с ЧЕЗ имаме договор, със Софийска вода имаме предварителен договор

9.Одобрен план за безопасност и здраве -

10.Разрешение за премахване на дървета -

11.Квитанция за платена такса -
12. "Протокол - 2" -
13. Договор за авторски надзор с проектанта и конструктора - 
14. Геодезия с трасировъчен план
15. Геодезиста трябва да маркира краищата на къщата

# 654
Ама защо вие се занимавате с документи? Ние като скл. договор със СНадзор и тя си оправя всички документи, геодезисти, откривани на линия за строеж, протоколи и т.н. Два пъти е идвала до обекта и това е. Каза ни само да събираме всички сертификати и документи за вложените материали. Отделно от фирмата - строител си имаме назначен тех. ръководител, но той по-скоро е централен разпределител на отделните бригади. Кагато сме готови със строежа СН ще оформи всички документи, заснемания и т.н.и ще ги внесе за издване на разрешение за ползване. Вчера идваха да замерват мълниезащитата, но как точно става не ми става ясно, при положение, че още не е свързана с ел. инсталация на къщите?! Вероятно през следващата седмица ще започне реденето на гранитогреса в двете къщи. Чакаме да ни докарат плочките и да се освободи майсторът на подовите настилки.

# 655
  • Пловдив
Скрит текст:
Да, трябваше и договор за авторски надзор на архитекта и конструктора (при нас двамата не са от една и съща фирма).
Аз ги бях описала по-назад някъде из темата (може и предишната да е било) кои документи ни искаха за откриване на строителна площадка.

Намерих си записките относно откриване на строителна площадка из мейлите:
1. Документ за собственост
2. Виза за проектиране

3. Разрешение за строеж

4.Договор за строителен надзор

5.Договор със строител- копие

6.Свидетелство за регистрация на надзор и строител -

7.Актуална застрахователна полица на надзор и строител -

8.Документи  експлоатационните дружества за временно захранване с ел.енергия и вода - с ЧЕЗ имаме договор, със Софийска вода имаме предварителен договор

9.Одобрен план за безопасност и здраве -

10.Разрешение за премахване на дървета -

11.Квитанция за платена такса -
12. "Протокол - 2" -
13. Договор за авторски надзор с проектанта и конструктора - 
14. Геодезия с трасировъчен план
15. Геодезиста трябва да маркира краищата на къщата
При нас в общината направо си се заядоха според мен преди да ни подпишат строителната линия. Поискаха геодезистите да отидат да им се представят, след като забиха колчетата, а после дойде човек на място да мери с ролетка!!!! дали са на правилното място.

# 656
Ама защо вие се занимавате с документи? Ние като скл. договор със СНадзор и тя си оправя всички документи, геодезисти, откривани на линия за строеж, протоколи и т.н. Два пъти е идвала до обекна и това е. Каза ни само да събираме всички сертификати и документи за вложените материали. Отделно от фирмата - строител си имаме назначен тех. ръководител, но той по-скоро е централен разпределителна отделните бригади. Кагато сме готови със строежа СН ще оформи всички документи, заснимания и т.н.и ще ги внесе за издване на разрешение за ползване.
При нас надзора е наш приятел, на който това не му е основната дейност.
Преди да започнем да работим заедно бях останала с впечатлението, че наясно какво точно се прави. В последствие обаче установих, че за някои неща този наш познат въобще не е наясно... И така се наложи и аз да се подготвя как точно стоят нещата с протоколите.
droidd - при нас геодезиста заби колчетата. От общината дойде една девойка (сигурно беше на 20г.) огледа  и това беше. Беше много учудена, че искаме да живеем на това място Grinning.
То вярно си е като джунгла, нищо че на 5 мин от нас са едни от най-модерните жилищни комплекси.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 15:55 от nellytan1

# 657
  • Пловдив
И ние си плащаме за документалната част,но нали бях споделила,че при нас документацията се води с голямо закъснение и надзора няма връзка с проектанския екип, затова ми казват какво искат като договори с 3ти лица и аз ги осигурявам.Предпочитам така,за да знам на какъв етап сме и как вървят нещата.
fatalina,при нас мълниезащитата си е съвсем отделна от ел.Мерят импендънса на заземяване на самата мълниезащита и издават сертификат.
droidd,направо са прекалили с геодезистите.Явно вярват само на рулетката си,не на модерните сателитни уреди.
В нашата община не идват и като цяло не са много заядливи.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 14:48 от nelina_london

# 658
  • София
 Много ви благодаря.
А защо сте питали Басейнова преди да дупчите? Сондажът ако няма да се ползва за комерсиална цел, а само за битова, просто се прави и след това се уведомява Басейнова - режимът е уведомителен, не е разрешителен, ако тази вода ти е само за бита. Няма как да ти издадат РС без регистриран сондаж. Поне аз така знам.
При нас, за РС искаха: Нот акт, Виза за проектиране, Предварителен д-р с ЧЕЗ, Становището от Софийска вода (че тук нямат инфраструктура) и регистрация на сондажа в Басейнова дирекция + в Общината (идва едната техничка да го снима и после издаде документа). И Проектът, разбира се. След това цялата ти подадена документация минава на Експертен съвет в общината (в нашата го свикваха през 2 седмици). Ако ти го одобрят от първия път - чудно. Ако не, коригираш или оспорваш забележките, и чакаш следващия Експертен съвет да го одобри. След одобрението, ти пращат препоръчано писмо (поне нашата Община), че са ти издали РС. Срокът за обжалване от съседите на издаденото РС е 14 дни и тече от датата на подписа ти, че си получила препоръчаното писмо. Което значи: получаваш писмото, чакаш 14 дни и отиваш в Общината да си платиш таксата за РС и да си го вземеш.

Следващ етап е Откриване на строителна площадка (нашата я откри надзорът ни, не сме се занимавали ние). Тук вече ти трябват договори със строител, технически р-л, План за безопасност и здраве... ето ти линк към заявлението за откриване, изброено е какво трябва - http://sredec-sofia.org/uploads/uslugi/Arhitekt/RA-UT-013_zaiavl … ka_2017-04-19.pdf

Питахме,защото и в БД и в Общината ни казаха че такъв е реда. В последствие се оказа почти невъзможно. Искат ни РС на сондажа,който е 6та категория и "попринцип не се изисква техническа документация,ама трябва да подадете заявление за виза". Страшно мазало е. Надявам се накрая да имаме успех,че мн ме изнервят вс тези врътки. Никой нищо незнае,никой не е виновен и нищо не е изпуснал....Аман

# 659
elinoriks, вие в населено място ли ще строите? Има ли 2000 жителя?

Много ми е странно как дават разрешение на строеж на място без да има водопровод. Аз до колкото знам има директива от европейския съюз всички населени места над 2000 жителя да имат водопровод и канализация.

При нас има канализация на 300м. В момента съм подала жалби къде ли не да дойдат поне да оправят течащите фекални води от съседите нагоре. Иначе съм на ясно, че няма да ни направят канализация. 

Поне си мислех, че за водопровода спазват това правило и изграждат водопроводи, а не карат хората да правят безумни неща, за да имат вода.

Общи условия

Активация на акаунт