ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 395
  • 742
  •   1
Отговори
# 30
Шарлот, абсолютно споделям виждането ти, но като възрастен. Повторението е майка на знанието - ние сме възпитани така. Днешното поколение е много нетърпеливо. За малка част хипотетично повтаряне на клас би дало по-добри резултати. Останалите ще правят всичко друго, но не и да упражняват повторно, защото ще лежат на кълката, че вече е изучено. При тях ще има лек прогрес, но като цяло - изгубена година. Така че, да си вървят напред, да се блъскат с живота и да разбират, че лесни неща няма. Трябват си воля и усилия. Blush

# 31
Кое не е зле, Миленция? Непълноценният 8-ми клас в ЕГ си е "голям малшанс" Simple Smile. Децата изучиха през първия срок основни граматически фигури и усвоиха количество лексика. Точно през вториясрок биха могли с диалози, устни преразкази и различни ситуативни провокации от учителите да проговарят езика. Най-важното - биха свалили психичните бариери да говорят. При дистанционното обучение остават анонимни /лишени от усещане за публичност/ - сякаш са в писмовна форма и точно нужната крачка към проговаряне се пропуска. Освен това до момента са съвършено лишени от контакта с носителя на езика - при нас това беше веднъж седмично.

Да, Петенка, ще продължат напред, но ще прескачат ями. Пътят им няма да е равен и чист.

# 32
Шарлот - непълноценният ЕГ 8-ми клас може да бъде решен веднага щом ситуацията позволи с едномесечен езиков лагер в съответната държава. Няма нищо по - полезно за проговаряне и усъвършенстване на езиковите им възможности.Единствено финансово е в тежест , но ако можете да си го позволите всичко там ще бъде наваксано и донадградено.

# 33
И на мен ми се иска да се борим по някакъв начин догодина за “нашите 9токласници” да вдигнат броя на часовете по ЧЕ на основание силно занижен хорариум през втория срок. Мисля, че има предмети ( История с 4-те си часа, ИИ, Музика и т.н) и начини (Фуч, ИУЧ и т.н) за наместване на поне 2 часа допълнително. Шарлот, нека да мине НВОто и почваме ние! При вас с малката не виждам причини за притеснение: тя е съвестна, има си солидни знания от преди, а и ти можеш винаги да удариш едно рамо. Да му мислим ние с гайдите, почнали от нулата и стигнали до под крушата ...😬

# 34
Шарлот, повярвай ми, че тези, които имат желание, ще ги запълнят. Не е толкова страшно. Имат още четири години и три месеца няма как да ги спънат. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 35
  • София
Ако се върнат 7 и 12 клас на училище, има опасност цели класове да се окажат под карантина точно за изпитите.

А иначе много бих искала осмокласничката да повтори подгответо. МОН обаче непрекъснато рапортуват, че ДО е успешно. Head Band

# 36
Нова тема имало! Спунк, благодаря! Flowers Bouquet
На мен ми липсва въздух и зеленина, ще си сменя и ника даже. Като си помисля, че съм отказвала разходка на семейството за да чистя или готвя,  ми идеее...
Липсват ми много срещи с приятели, пътуване, театри и концерти - сега, като гледам нещо онлайн, дори ми изглеждат неестествено хората насядали толкова близо един до друг. Колко бързо се променя всичко!
От друга страна имаме повече време за четене, разговори, игри заедно -  ако го няма притеснението е приятно.
 Нашата кака, нали винаги е била своенравна, тръгна за Нидерландия. Като болна съм от притеснение, глава ме боли и не мога да се успокоя. Ако някой се чуди, каква е организацията при полет на нашето летище, направо казвам - кошмарна!
Всичкото тъмен брат лети в момента, едно гише работи, хората са буквално като залепени един за друг с дистанция 5 см. Маските са само като "лигавници". Звънях на гранична полиция няколко пъти, след като получих първите снимки от дъщеря ми, на информация, на каквито телефони намерих. Минали двама служители, казали да се спазва дистанция и си тръгнали. В самолета поне са били през място. Сега ще чакам на тръни и ще се моля всичко да е наред.
Уроците при нас от днес са само в "Школо", все по - организирано става, повечето преподаватели се справят, но има и липси. Е, много ми се искаше нашето гардже само да пожелае да работи допълнително,  три езика учи и според мен трупа пропуски, но както се казва...здраве да е!

# 37
  • нейде там, където ....
Благодаря, Спунк!
milenciq, езиков лагер не е решение за компенсация на непълноценната година, най-малкото - защото не е по възможностите на повечето родители. От МОН едва ли ще финансират подобно начинание за всички. А 12-ти клас правят доста повече, от това да се "дерат". Поне тези, които познавам. Може да е и до училище, но никак не са малко учещите до последния възможен ден.
След консултация с децата, вземайки предвид мнението им - няма да подпиша петицията.
Най-много ми липсват пътуванията и срещите с приятели, състезанията на баткото и емоциите покрай тях. С колегите се виждаме всеки ден, но някои неща от ежедневието в офиса също си ги искам. И театрите, концертите ...
Плюсовете на ситуацията са прочетените книги, игрите, изиграни заедно, филмите през ден ... Може дори да започна да пазарувам онлайн неща, различни от книги и сладкарски принадлежности. Засега поне почнах да ги ползвам по-често. Правя неща, за които съм си мислела, че нямам време...
Ян@, Hug
silver pearl, всичко ще бъде наред.

# 38
  • София
Замислихте ме какво ми липсва. Не са много нещата, но съм се нагодила към ситуацията и се опитвам да извлека основно хубави неща от нея, без да мисля, че не ходя на танци, не пия винце или биричка навън, не каня гости.   
Баща ми живее сам, но си е шемет,
а и се закача със съседката, та не скучае.

Леля ми повече я мисля. Тя е пенсионер, но понеже много я харесват, си преподава в езикова школа инглиш на ГД, но сега не и дават, разбираемо ,онлайн курсове. Живее самичка, а моите деца, които са и като внучета си спяха там най-редовно.. а сега няма как Sad

Иначе свърших маса неща, за които никога нямаше да намиря време - разчистих балкона от излишни неща, преподредих тавана, изхвърлих маса счупени тухли от тавана  -зарязани от някой и моята гордост - облагородявам покривната тераса.  Тя е на всички по принцип, но само ние с децата я ползваме. Стана чудна, чакам си само сместта за садене, че и цветенца да сложа.

В началото си мислех, че хоумофиса не е толкоз яко, като е по принуда, но сега взех, че свикнах. Чак се чудя как ще тръгнем пак навън за работа.

Въобще доста уроци ще научим, дано за всички са добри и да сме здрави. Но ми е мъчно за най-пострадалите и във финансово отношение хора, дано бързо се справят със затрудненията.

Иначе от ДО... хеле на четвъртокласника...ами то си е мъка.
И той не е много щастлив, но и това учи.

Миа, много неприятно. Сефте ли ти става така толкова дълго? Мъжото е със сенна хрема - в някои години е ужас. Тази година само киха и шашка хората.

# 39
Липсват ми майка и татко, да ги прегърна - говорим си и се виждаме през един тротоар вече втори месец...липсва ми Зумбата наживо, танцуваме през Зуум, ама никак не е същото...липсват ми вечерите и танците с приятелките...липсва ми кафето до морето всяка сутрин с другата ми женска компания...
Иначе пък ми е толкова хубаво вкъщи с децата...гледаме вече трети сезон на LOST, ние с баща им за втори път, но на тях им е толкова интересно, вълнуват се, обсъждат... до нас се нанесоха семейство с 4 дъщери, двете са близначки на 15 години, дъщеря ми вече има нови приятелки, карат скейт в подземния гараж, излизат с колелетата...
Мъка ми е за провалените планове, но вече правим нови!
Искам всички да излезем от тази драма здрави физически, за психически не съм много убедена дали ще съумеем Simple Smile

# 40
  • Sofia
Чудя се аз защо никой не пише, а то нова тема имало. Изчетох Wink Благодаря, Спунк! Kissing Smiling Eyes
Ааах, Евгени....

Аз с малката почти нямам грижи с ДО, освен тия ТП, ИИ и т.н., изискващи понякога и мое участие. Иначе само пращам снимки на домашните на госпожата от занималнята (преди това ги преглеждам за грешки и непълноти Wink ). Наборът обаче изисква повече организация. Часовете им са малко пръснати, учителите дават домашни като за световно и няма нормално време, в което да седне и да напише - все е между два онлайн часа, което го разконцентрира. Имат по два часа НЕ на ден, като първият от тях отива в четене на съчинения за домашно от тези, които все още нямат достатъчно оценки. През това време останалите си чоплят носа (съдейки по моя син Rage).

Исках да ви питам какво се случва с картите им за градски транспорт? Thinking

# 41
  • София
Ани, аз на моя син не съм я зареждала. Моята карта също.

# 42
  • Sofia
Ани, аз на моя син не съм я зареждала. Моята карта също.

На набора беше заредена до 25 април. Аз няма да я зареждам естествено, но дали ще има някаква компенсация за времето на ИП?! Струва ми се, че в някоя община бяха предприели нещо такова. Ще стане ясно по-нататък, но си мисля да не съм пропуснала, ако се знае вече.

# 43
  • Варна
Надничам в темата понякога и сега си позволявам да пиша относно искането за допълнителни часове по език в 9 клас, понеже имам 9-класник. Мога да кажа, че физически почти не е възможно. Децата ще учат по 3 и по-често по 4 разказвателни на ден, ще вземат материал за 2 години (първият срок 8 кл), вториат срок - 9 кл к ще учат три или четири от тези разказвателни на съответния ЧЕ. Сами ще си вадят терминологията, уроците стават доста сериозни и просто нямат време за нещо допълнително. Включва се и втори ЧЕ с 4 ч и пада голяма забава. При график с 7 уч ч на ден и часове, които завършват (при нас) в 14.30, познайте колко деца ще искат или ще имат време за нещо допълнително. И без това ще им се налага да четат допълнителни неща по разказвателните предмети - едно, че учебниците преведени на ЧЕ са осакатена кратка версия и второ - учителите вече не изпитват просто да преразкажеш урока, а да правиш изводи и взаимовръзки, за което се изисква да познаваш материята много добре. А езикът могат да го наваксат с четене на доп литература, гледане на подкасти, филми и т.н. .... ако им остане време.

# 44
  • нейде там, където ....
Едно бързо питане - познавате ли някой, който да няма необходимите технически условия за дистанционно обучение? Ваш близък, познат, съсед? Ако да - пишете ми, моля.

MIA, пробвай инхалации - мащерка, лайка, салвия, масло от чаено дърво ... каквото и да правиш, не спирай.
Скрит текст:
Аз влача нещо в долната част на гърлото, към трахеята, повече от година и обвинявах ту променливото време, ту климатика в офиса или нещо друго. Аха да мине - пак се засилва. Нещо като хроничен фарингит със забежки нагоре-надолу. Последните десетина дни ми хрумна и се заех да атакувам едновременно всички дихателни пътища. Чай (бъз, мащерка, борови връхчета, лайка), инхалации, шал на врата, промивки с физиологичен разтвор, коларголови капки .... Каквото и да има, опитвам се да не му давам шанс да се закачи на друго място. Определено има ефект, надявам се и на пълно излекуване до седмица-две. Бавно става, но и дълго съм го носила. Пробвай с неща, които имат ефект при теб, не се отказвай и бързо оздравяване.

Благодаря за идеята, ще постегнем колелетата тези дни и ще ги включим в дневните занимания.

Общи условия

Активация на акаунт