ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 618
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
  • София
"Медицината не Ви е там някаква си техническа точна наука. Никога нищо не е категорично".
И аз веднъж проведох един подобен разговор с моя гинеколог. След като упорито го питах, защо съм забременяла от раз с двете си деца, след като имам ПКЯ и всички репродуктивни хормони ми танцуват? Та той ми изнесе лекция, че медицината не е математика, че 2+2 винаги да е равно на 4. Освен това, да наистина била много напреднала, но не толкова, колкото си представяли някои хора. И че има разлика между полезна профилактика и нездраво любопитство, което да разболее човек, който не е достатъчно психически устойчив.
На нас хората ни се иска да знаем, че държим ние контрола върху здравето и живота си и да сме спокойни, уви не е съвсем така.

# 451
  • София
..... а другата, която се продава на нашия пазар покрива и два от най-честите щама за брадавици по половите органи /също често срещано/.
sanaka, моля за името на тази ваксина.

# 452
  • София
Gardasil /Silgard/ е четиривалентната ваксина, която освен двата най-често срещани щама на HPV /причиняват около 75% от случаите на рак на шийката/, защитава и от кондиломи. Двувалентната е Сervarix и, освен ако няма някаква промяна, само тя се покрива от касата. Вече има и Gardasil 9, който покрива още 5 щама, но все още не се прилага в Европа. За Австралия и Нова Зеландия знам, че се прилага.

# 453
  • София
Вече има и Gardasil 9, който покрива още 5 щама, но все още не се прилага в Европа.

Всъщност и тя има разрешение за употреба в ЕС от 2015 г.
Скрит текст:
Цитат
HPV ваксините са разрешени за употреба в държавите от Европейския съюз под търговски имена Gardasil/Silgard, Gardasil 9 и Cervarix. Gardasil е разрешен за употреба от септември 2006 г. за индивиди от мъжки и женски пол за предотвратяване растежа на предракови образувания; рак на шийката на матката и ануса и брадавици на половите органи. Той защитава от 4 типа папиломни вируси (типове 6, 11, 16 и 18). Gardasil 9 (разрешен за употреба през юни 2015 г.) има сходна употреба, но защитата е срещу 9 типа на вируса. (типове 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58). Cervarix е разрешен за употреба от септември 2007 г. при жени и момичета за защита срещу растеж на предракови образувания и рак на шийката на матката и половата област. Cervarix е активен срещу типове 16 и 18 на вируса. След разрешаването им за употреба тези ваксини са включени в имунизационните календари на много държави по света.
https://www.bda.bg/images/stories/documents/pharmacovigilance/HP … ens_jul_track.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/gardasil-9-epar- … ary-public_bg.pdf

# 454
  • София
Ами няма я в България. Ако се прилага някъде в ЕС, не знам къде.

# 455
  • София
Добре, а на теория ако човек има поставена двувалентната ваксина, би ли било възможно да се "доваксинира" с 9-валентна на по-късен етап от живота си при положение, че ще има припокриващи се щамове?

# 456
  • София
Може.

# 457
За ваксините са много важни условията на съхранение. Един час ако престои на по-висока температура, губи ефект. Навярно затова при Ред варицелата е преминала в т.н. "абортативна" форма.  Идната седмица ще пиша на Субев за мнение и въпрос дали може  практиката му да внесе. В нашия случай не би могло близко поставяне поради другата ваксинация, но нека се знае.

# 458
  • София
И аз така мисля, Шарлот.
Ние не отидохме за ваксина и обратно, а цял уикенд в Солун си спретнахме, пихме уиски в бар на площада (по къси ръкави през декември) и такива други глезотии. 😃
Но не се оплаквам. 3 дни температура без никакви последващи драми с обриви, се преживя.

# 459
  • Варна
Надявам се да не ме изтрият,  но моля който има желание,  да подкрепи тази петиция,  за да може и децата,  които тренират в клубове, отново да плуват,  тъй като сега това е позволено само за граждани. Благодаря
https://www.peticiq.com/267597?u=1658905&s=72106891&utm_ … piGKf9g_V8sT5R_ms

# 460
# 461
  • Sofia
Alex, подписах Revolving Hearts

Класната иска да събере децата на някоя поляна или двор, за да им направи контролно Rolling Eyes

# 462
И аз подписах.
Малко съм разочарована от решението, да са учебни дните на НВО и матури. При реално учебно време това са почивни дни, отделно през май или юни имаха поне един спортен ден. Сега се учи под напрежение, защото учителите също преп3скат за 30м да предадат урок, който иначе предават за 40. В "междучасията" по 10м децата пак са с телефоните да си дрънкат разни неща. Няма голямо междучасие, в което да се разтъпчеш навън, да си купиш нещо за ядене, защото яденето е зад най-близката врата или примъкнато от сутрнта. Няма футбол в двора, няма разходки. След часовете, моят син беше цяла седмица на консултации. По АЕ, защото беше час на класа, по Мат, защото беше за целия клас, по програмиране, защото има трудности.
И то станало 2-3 часа, а има и домашни.Дори веднъж на седмицата да е часът, пак ги искат в определен срок, защото се отчитат

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 09:16 от Светкавица

# 463
  • София
Възможна ли е такава единодушна тишина?😁

# 464
Топло време, върната свобода, дълги разходки Bowtie Утре сме на работа и ще пишем повече Laughing

Общи условия

Активация на акаунт