Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 35 461
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
За витамините е както за тромбофилията - колкото лекари, толкова и мнения.
На мен Калчев, като разбра, че съм бременна ми каза веднага да почвам Ортамол Натал в 5гс. Те са еквивалент на Витамин Код, но не са с метилирани форми на фолиевата и Б12.
Аз вече знаех, че имам хетерозигот в МТХФР, затова директно си взех вторите.
После при прегледа при Сигридов в 12гс и той потвърди, че правилно съм направила. Но също така каза, че от тук нататък комбинираните витамини няма да са ми достатъчни и ще трябва да взимам допълнително вит. Д, Б12 и Б6.
Явно в начална бременност има значение дали взимаш комбинирани добавки, които са с по-ниска дозировка или чист витамин, където дозата е по-голяма. Аз така си го обяснявам.

# 346
  • София
Във витамин code има различни вариации, трябва да четеш внимателно етикетите. Има едно което е с 500% Б6, с което можеш да предобриш за нула време (Верчето се беше изненадала с този бонус ефект).

Аз в момента взимам комбинирани витамини с Мета форма на Б9 и Б12, към тях добавям каквото е излезнало ниско при последното изследване.

# 347
Може би за всеки е индивидуално това с витамините и добавките. И на мен ми бяха казали да почна с витамини от втори триместър - дотогава само фолиева. За витамин Д ендокриноложката ми каза да го пия единствено защото съм на долна граница като стойност - да не изпадна в недостиг - даже ме посъветва през лятото да го спра, но първо ще пусна изследване и тогава. А за витамините съм чувала, че много "напомпват" бебетата и ставали големи...ама не знам дали е вярно.

# 348
  • Варна
За бебетата не знам, но аз откакто ги пия съм качила 8кг. А спортувам активно и се храня предимно здравословно. Ще излъжа ако кажа, че в момента не се притеснявам колко кг още ще кача...

# 349
Ето тук бях намерила един калкулатор за бременни - показва ориентировъчни стойности за нормално наддаване спрямо началния BMI - на мен ми е интересн, освен това ме успокои, защото мислех, че нищо не качвам, но съм в нормата засега.

https://www.calculator.net/pregnancy-weight-gain-calculator.html

# 350

Така се притеснявам с тия витамини, които приемам. На гардън оф лайт витамини код, пиех две вместо три и омега пак на тях. Моята АГ всеки път ме пита дали ги пия. Иска да взимам 1200мг фолиева  киселина, аз взимам още 400мг, което общо  става към 900мг. В 8 седмица съм и от всичко почна да ми се гади, даже имам усещането,  че е и от фолиевата  и от витамините. Днес съм взела само едно от пренаталнитв и май се чувствам по-добре. И вит Б12 пръскат спрей. Направо ми иде да ги спра на своя глава.
Смятате ли, че на база изследванията мога да ги спра временно?

# 351
Момичета, имам нужда от личното ви мнение. По-рано писах в темата, но ето какво се случи в последно време около мен
- имам 4G/5G мутация
- хетерозиготен генотип G/A за (-455G>A) бета-фибриноген
- хомозиготен генотип G/G за +505A>5 (TAFI)
- д-димер <0,15
- ниски вит. Д и б12, за които вече взимам мерки

Останалото, което доц. Русев ми пусна, е ок - фактор 5, 2, 13, VEGFA, ACE, MTHFR. Чакам сега НК клетки и други от имунологията, които доцентът ми пусна миналата седмица.

Миналата седмица също бях на консултация при д-р Корсачки, за когото съм чела и в тази, и в други теми само хубави неща и наистина останах очарована. Поиска, като ми излязат НК клетките, да му ги пусна по Viber.  Иначе предвид горните генетични изследвания и поликистозата ми (която вкарах май в ред с понижаването на инсулина), ми изписа инофолик и някакъв аспирин, който да пия между 15 и 25-и ден. Предстои ми да ходя да ме видят дали имам фоликул и се чудя дали, ако имам, да вземем да действаме. Знам, че когато излязат НК клетките ще имам коментар от доцента с терапия - най-вероятно интралипид, после фракси, аспирин, както сте повечето тук. Притеснявам се обаче, че няма да ми е видял генетичните. А и няма кога да ги види. Часове до края на месеца няма, август е в отпуск той. Чудя се дали те биха имали някаква по-специфична терапия, дали да действам или да чакам септември. То е ясно, че може и да не стане от първия път, но ми се ще да не чакам повече поне с опитите.

# 352
Black, аз имам един спонтанен аборт в 7-8гс, след което пуснсх същите изследвания като теб. Докато обаче чакам резултатите забременях отново.
Няколко дена след + теста, ми излезнаха доста завишени НК клетки + хетерозигот 4Г/5Г, МТХФР и хомозигот АСЕ.
Аз се следях про доц. Конова.
За НК клетките направихме вливка в 5гс, а терапия с АП и Фраксипарин почнах в 6гс, защото искаха да видят пулс.

Бременността завърши успешно. Simple Smile

# 353
Здравейте, момичета.
Миналата седмица в 5+3  видяхме плоден сак и жълтъчно мехурче нормални размери. Днес седмица по-късно бях отново на преглед, така се надявах да чуем сърдечна дейност, но докторката каза, че е малко още. Видя се ембрионче, на неудобно за измерване място и по ехограф се водя 5+6. Има ли място за притеснение? След ЗЕТ съм, на терапия с Фраксипарин и Аспирин  съм, която още от трансфера беше през ден, от една седмица фраксито е всеки ден, заради открити допълнителни мутации. Хетерозигот PAI, ACE, Фактор 13, MTHFR.

# 354
Момичета, имам проблем! На терапия клексан 0.4 и аспирин протект 150мг съм. Появяват ми се супер леки зацапвания, но вчера след една малко по-дълга разходка се усили и отидох при АГ то. Тя каза отлепване, нетипично, на две места и по -скоро било като насъбрана кръв. И преди това изразяваше съмнение, че тази терапия може да ми е висока, вчера каза да не слагам днес клексан, а само аспирин. Но днес като зацапването продължава, каза направо да спирам всичко за 2-3 дни. Моля, споделете какво е било при вас, който е минал през нещо подобно. Сигурно в добре да се видят дозите с кръвни изследвания, но в момента нямам възможност да отида до Сф, а се съмнявам с куриери дали ще иска националната кардиологична болница...

# 355
Няма ли как да се консултираш с друг лекар?

Аз се замислих има ли значение кога се пие аспирин - сутринта или вечерта?

# 356
  • София
DiaSla,
Аз бях на фракси всеки ден и аспирин 100 през ден.
При мен в 5гс зацапването беше кафяво и се появяваше отчетливо 3ч след аспирина. Нямаше отлепване. Разредих аспирина през два дни, за да видя дали е от него, в крайна сметка го спрях. Зацапването се изчисти.
След това се появяваше зацапване при всяко намаляване на прогестерона, всеки път кафяво, и спираше самО за няколко дни.

Ти в коя седмица си, всеки ден ли пиеш аспирин, какъв цвят е зацапването?

Знам че при червено зацапване се спира всичко за няколко дни и се ревизира терапията.

# 357
Дели, много ти благодаря, че отговори. Чаках да се включиш. Аз съм с клексан от 0.4 всеки ден и вечер аспирин протект по 150мг. Зацапването е съвсем леко, незабележимо, но имало като кръвосъбирани на две места. Д-р. Ги определи първоначално като отлепване, после допълни, че не съвсем отлепване, а това. Преди да забременея ходих при нея и тогава тя видя много занижено налягане в маточните артерии. Лявата направо отсъстваше, дясната беше по-добре. С приема на аспирин, според нея, се оправи и сега е добре или е поне задоволително. Иначе съм с 4Г/4Г и АСЕ. Нямам друго мутации, но аз не съм изследвала съвсем пълния пакет. На два пъти съм пускала в Геника, вторият път Русев допълни какво още да пусна. Бях при Калчев и той искаше тогава да пусна още неща, но други неща ме дистанцираха от него и така и не ги пуснах, защото доколкото разбрах, само тези горните са достатъчни за терапия. Та се чудя кво да правя. Няма да слагам нищо 2-3 дни. А това леко зацапване е от доста време, снощи се усили и се появиха тия кръвосъбирания. АГ то се съмнява дали да не съм без клексан, само на аспирин. Май трябва по спешност да ходя някой да прецени, но кой? Паскалева или имунолозите в Надежда?

# 358
DiaSla,  нищо не пречи може би да потърсиш още едно мнение.
Моята терапия първоначално беше назначена от имунолог и ме предупредиха ако получа зацапване да спра Аспирина, но да продължа да бия Фраксито/Клексана.
Обясниха ми и защо, но аз бях толкова шашната в този момент, че не помня каква точно беше причината.
Аз съм 4Г/5Г и хомозигот АСЕ.

# 359
  • София
Аз също бих спряла аспирина и бих оставила Клексана.
Не ми отговори коя седмица си, нито дали аспирина ти е през ден или всеки ден.
Аспиринът ти е доста висока доза за начална бременност.
При тромбофилия се изписва аспирин през ден, 75 или 100. 150 всеки ден може да се изписва като профилактика за прееклампсия чак в 4м, след БХС.
Ако аспирина е висока доза, може да предизвика разрехавяване на плацентата, както и кървене - от носа, венците, или вагинално. НМХ не може да ти предизвика подобен ефект.

В момента ти трябва адекватен АГ, поне още един за второ мнение.
Имунолозите и Паскалева няма какво да ти кажат. Паскалева, като ходих при нея в 17гс, ме пита как ми е кръвотока, за да прецени дали да ми увеличи терапията веднага или по-късно. По-рано лично за мен нямаше смисъл да ходя.

Общи условия

Активация на акаунт