Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 701
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Не съм сигурна. Разгледай в различните лаборатории, виждала съм  в Рамус и Синево май бяха,  че предлагат пакет тромбофилии, но не и кои точно.

# 586
Преди изследването на анти Ха може ли да се яде и пие?
И колко пъти за цялата бременност се пуска това изследване?

# 587
От както разбрах след две загуби, че съм с тромбофилия и вече имам назначена терапия съм се отчаяла малко. През нощта сънувам все как си правя инжекции. Може би защото изпитвам ужас и страх към игли. Въпросът ми е някоя от вас правила ли си е инжекции още преди да забременее. Искам да пробвам да си направя една-две, да мина през това и да си спестя този стрес в началото на бременността. Да знам колко боли и ще се справя ли...

Аз изпитвам истински ужас от игли. Но пък за сметка на това, през последните години ми се налага често да се сблъсквам с тях.
Била съм Клексан и бременна и без да съм бременна. Мъжът ми ми поставя инжекциите. На едни и същи места. Мога да кажа, че мотивацията е супер важна. Когато бях бременна ми беше неприятно, но търпях, защото знаех за какво го правя. Вече небременна беше ужасно. Едвам издържах 5 дни.
Така че няма смисъл да пробваш сега, защото усещането няма да е същото. Но повярвай - всяка сложена инжекция ще си струва.

Момичета, имате ли представа какво се прави при завишен фолат. Аз съм на мета фолиева, нямам идея дали имам мутация. Сега започваме отново опити и не знам дали е безопасно за бъдеща бременност. Също и не знам кога да започна отново да приемам фолиева.
Иначе пък Б12 ми е нисък въпреки приема.

# 588
  • София
Ако фолатът ти е над горна граница, може би е по-добре да го спреш за известно време. Зависи колко ти е над границата и какво количество приемаш. Имай предвид, че фолат има във всички зеленолистни зеленчуци, така че си го набавяш и чрез храната.

В същото време можеш да увеличиш Б12 докато се нормализира.

Контролни изследвания се правят на около 4 седмици.

На мен след забременяване ми оставиха само вит.Д и фолат до 12гс, всичко останало ми казаха да спра (според четирима доктори). Ако бях с нисък Б12, щях да падна под долна граница, а той се задържа в референтните стойности.

# 589
Ако фолатът ти е над горна граница, може би е по-добре да го спреш за известно време. Зависи колко ти е над границата и какво количество приемаш. Имай предвид, че фолат има във всички зеленолистни зеленчуци, така че си го набавяш и чрез храната.

В същото време можеш да увеличиш Б12 докато се нормализира.

Контролни изследвания се правят на около 4 седмици.

На мен след забременяване ми оставиха само вит.Д и фолат до 12гс, всичко останало ми казаха да спра (според четирима доктори). Ако бях с нисък Б12, щях да падна под долна граница, а той се задържа в референтните стойности.
Дели, а казаха ли защо да спираш б12 като си с дефицит. На мен и Калчев, и Русев ми потвърдиха да си го взимам, но се чудя... то вече няколко седмици си го взимам, така че май е късно да е тревожа, но все пак?

# 590
Аг ми каза, че няма нужда от терапия по време на бременност за тромбофилията. Малко ме учуди това. Дали е нормално?

[/b]quote author=delisardeli link=topic=1210195.msg41116742#msg41116742 date=1595577905]
От генетичното изследване за тромбофилия имаш хомозигот по мутантен алел на PAI (цял дефектен ген) и хетерозигот по MTHFR (половин дефектен ген). Потърси специалист за назначаване на терапия при бременност, също провери нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски нива приемай само метилирани форми. На първа страница на темата има по-подробна информация.

За резултатите от CMV се консултирай със специалист, защото са положителни, имаш активна инфекция или реинфекция. Прочети тук: https://www.lina-bg.com/bg/%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5% … -igg-anti-cmv-igg
[/quote]

# 591
  • София
Деси, не съм била с дефицит, бях наваксала нивата преди забременяване. И Калчев, и анестезиоложката му Христова, и още двама АГ ми казаха до 12гс да не взимам нищо повече от фолат и Д.

Лейди, много АГ омаловажават риска при мутации по нискорискови фактори. Въпреки това той съществува. На първа страница на темата има линкове с научни статии за всеки от факторите - ако имаш желание - прочети си. Моят съвет е да намериш АГ, което не игнорира мутациите ти. Защото хомозигот по PAI си е рисково, както и да те залъгват.

Аз имам същата хомозиготна мутация по PAI. Ако някой ми беше изписал терапия при предишната бременност, сега щях да имам дете на 4.

# 592
Лейди, аз съм със същите мутации като теб  и с две загуби до този момент. Първият път без терапия, приключи много бързо. Вторият път с терапия, частична, но неадекватни добавки, късно почване на терапия с фракси и ненужен и противопоказен за мен дуфастон, приключи също. Сега съм на терапия от преди забременяване с аспирин, и на фракси/клексан след + тест. Приемам само метилирани форми на б-групата, много внимавам с всичко, с което влизам в досег като препарати, козметика..., защото mfthr пречи на тялото да се освобождава от токсините и следя хомоцистеина си (вдига се при дефицити на Вит от б групата). Масово лекарите ги игнорират. При втория ми мисед един лекар в опит да ме успокои ми каза, че имал пациентка с 11 миседа,ама сега била родила здраво дете. Щяло и при мен да се получи -как не го беше срам, то това е безумно просто ...

Много благодаря, Дели!. Моите нива на Б12 не са чак сериозен дефицит, но Русев ги иска по-високи и да ги поддържам.

# 593
Момичета, да ви питам има ли някоя от вас на която да са изписали и флебодия?
Освен тромбофилията имам проблем с разширени вени (зле са доста Sad) и съдовият хирург, при който бях каза, че избягва да дава каквото и да било като терапия през устата или локално по време на бременност и че 0,4 фраксипарин/ клексан е достатъчно.
АГ обаче иска да пия и флебодия от 20 гс до края.

# 594
На мен ми изписаха флебодия, също около 20 г.с. (не помня точно). Не знам дали не става много 2х1 Флебодия, че и АП пия вечер и Фракси 0.4, но засега лявата маточна артерия не е така хубаво пропусклива. Скоро съм при Паскалева и ще видим какво ще каже тя.

# 595
Благодаря ти, Re-born Heart
Ще кажеш ли после какво е мнението на Паскалева?

# 596
Ще пиша, разбира се. На 11.08 съм на преглед.

# 597
Ее Дели, Деси направо ме хвърлихте сега в дълбоки размисли. Къде да го намеря този аг, който да ми изпише терапия за Варна става въпрос? Мисля че трябва да е репродуктивен, а не обикновено АГ нали така?
Ох, много е трудно с тези лекари, явно на никой не може да имаш 100% вяра.

# 598
Ее Дели, Деси направо ме хвърлихте сега в дълбоки размисли. Къде да го намеря този аг, който да ми изпише терапия за Варна става въпрос? Мисля че трябва да е репродуктивен, а не обикновено АГ нали така?
Ох, много е трудно с тези лекари, явно на никой не може да имаш 100% вяра.
Може и репродуктивни специалисти, ако са запознати с тромбофилията, може и хематолог.

# 599
  • София
Лейди, потърси АГ рискова бременност. Хематологът трябва да има познания и по тромбофилия, и по проследяване на бременност, а това рядко се случва, повечето имат опит предимно с анемии.

За съжаление не мога да помогна със специалист за Варна, освен д-р Константинова, която е генетик и я има на първа страница на темата. Дано някоя варненска мама се включи със съвет.

Общи условия

Активация на акаунт