Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 701
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Може да потърсиш Хематолог. От Варна момичетата често споменават като АГ Жекова. Важно е да си намериш АГ, което да следи кръвотока и да не игнорира тромбофилията. На първо време си провери нивата на фолат, б12, б6, Вит д и хомоцистеин. Спри всякакви комбинирани витамини и мини на мета фолиева (обикновената е вредна за теб и бебето). Ако имаш дефицити - ще трябва да приемаш съответните витамини (чисти, в метилирана форма за б-тата). Ако хомоцистеинът е висок, явно ще имаш нужда от по-високи нива на б-витамините. Д-р Сигридов препоръчва да е под 7, макар горната граница да е по-висока. Лекар трябва да ти види кръвните изследвания (хемостаза) и на база това може да назначи нмх за кръвта и евентуално аспирин - това се следи на 3 седмици, защото има значение реалното състояние на коагулацията - мутацията сама по себе си не определя дозите. Те се напасват по кръвните изследвания и кръвотока. Това ще ти е индикатор и за лекар - ако изписва терапия, а не следи тези неща, то не знае точно какво прави. Тромбофилията понякога може изобщо да не се прояви, но друг път. Специално за 4g/4g мутацията и за mfthr лекарите по-рядко обръщат внимание, защото те привидно не са толкова опасни. Аз обаче бих казала - не са толкова опасни за живота на родилката при бременност. Други мутации са много по-високорискови за тромбози и Бте.... затова лекарите понякога игнорират или са скептични. Рискът за бебето обаче е налице, защото ако се зачете човек в научни изследвания се виждат голям брой загуби при тези мутации.

# 601
Преди малко ми излязоха резултатите от анти Ха. Честно казано мислех, че нещо ще се подразбира от реф. стойности, но резултата ми попада в 2 графи.
Ще се консултирам с АГ, но дотогава може ли някой да ми обясни какво изобщо значат тези реф. стойности? Знам, че има запознати тук в темата, затова качвам снимката, ако някой минал през това изследване му говори нещо.

# 602
Момичета, да ви питам има ли някоя от вас на която да са изписали и флебодия?
Освен тромбофилията имам проблем с разширени вени (зле са доста Sad) и съдовият хирург, при който бях каза, че избягва да дава каквото и да било като терапия през устата или локално по време на бременност и че 0,4 фраксипарин/ клексан е достатъчно.
АГ обаче иска да пия и флебодия от 20 гс до края.

На мен ми изписаха флебодия за разширените вени. По 1 сутрин преди закуска. Нося и чорап 2ра компресия дълъг догоре. На мен съдовият хирург ми го изписа това.

# 603
Здравейте,дали някой може да коментира резултати.Имам едно живо родено дете,но за тази година направих два спонтанни аборта и моята гинеколожка ме посъветва да пусна изследвания за тромбофилия и антифосфолипиден синдром.Тези за тромбофилията излязоха ,но нищо неразивам според вас трябва ли да направя консултация с лекар и ако да ,с какъв лекар.

# 604
За генетичните всичко е нормален хомозигот, което значи, че няма дефектни гени от изследваните, но май има и още фактори за изследване - нека и другите момичета да кажат дали има слисъл да ги пускаш и тях.
За имунологията питай освен антифосфолипидните дали да не пуснеш и НК - клетки - при мен там беше проблема - бяха завишени и правихме вливка преди да забременея за да ги нормализираме, а те също могат да са причина за липса на имплантация или за провалена такава. Също ако не си следила щитовидна жлеза и инсулинова резистентност може да пуснеш и за тях предполагам - все пак питай и лекаря си де...

# 605
Здравейте,дали някой може да коментира резултати.Имам едно живо родено дете,но за тази година направих два спонтанни аборта и моята гинеколожка ме посъветва да пусна изследвания за тромбофилия и антифосфолипиден синдром.Тези за тромбофилията излязоха ,но нищо неразивам според вас трябва ли да направя консултация с лекар и ако да ,с какъв лекар.
Габриела, нямаш мутации от основния пакет. Резултатът ти от това изследване не показва никакви проблеми. Може да си пуснеш някакъв по разширен кръг мутации, но е добре да потърсите причината другаде.

# 606
В норма са, няма нищо притеснително според мен.

Моля някой да пише за резултатите, които качих одеве. "тер. област" означава, че при назначена терапия резултата трябва да ми попада там ли? Моя е по-нисък, което значи, че трябва да се увеличи дозата ли?

# 607
Ако фолатът ти е над горна граница, може би е по-добре да го спреш за известно време. Зависи колко ти е над границата и какво количество приемаш. Имай предвид, че фолат има във всички зеленолистни зеленчуци, така че си го набавяш и чрез храната.

В същото време можеш да увеличиш Б12 докато се нормализира.

Контролни изследвания се правят на около 4 седмици.

На мен след забременяване ми оставиха само вит.Д и фолат до 12гс, всичко останало ми казаха да спра (според четирима доктори). Ако бях с нисък Б12, щях да падна под долна граница, а той се задържа в референтните стойности.

Благодаря!
Референтната на лабораторията е до 20 единици, а моят резултат пише, че е повече от 20, но явно само до тази стойност мерят.
Аз от поне 2 седмици не съм взимала нищо с фолиева. Преди това пиех FH Pro, но не пълната доза. В него има сериозно количество. Иначе зеленолистни не ям, та от тях не се притеснявам.

Ще изчакам 2 седмици и ще го пусна пак.

# 608
За генетичните всичко е нормален хомозигот, което значи, че няма дефектни гени от изследваните, но май има и още фактори за изследване - нека и другите момичета да кажат дали има слисъл да ги пускаш и тях.
За имунологията питай освен антифосфолипидните дали да не пуснеш и НК - клетки - при мен там беше проблема - бяха завишени и правихме вливка преди да забременея за да ги нормализираме, а те също могат да са причина за липса на имплантация или за провалена такава. Също ако не си следила щитовидна жлеза и инсулинова резистентност може да пуснеш и за тях предполагам - все пак питай и лекаря си де...

Здравейте пуснах изследвания за щитовидната жлеза и витамин б12,б9 и хомоцистеин това са резултатите,при мен има имплантация ,но единия аборт беше кухо яйце а другия мисед.

Витамин б9 е 14,а хомоцистеин е 9

# 609
  • София
Yan, теб те касаят референтните за ниска профилактична стойност, които са от 0.2 до 0.4, твоя резултат е в тях, така че дозата ти е абсолютно наред. Ако АнтиХа се качи над 0.4, трябва да се намали дозата, ако е под 0.2 - да се увеличи.
При определяне на дозата се взима предвид и кръвотока на маточните артерии, както и показанията на д-димер и фибриноген.

Габриела, реално витамините са ти в норма, но са близко до долната граница. Препоръчвам ти да са близо до горната граница преди забременяване, тогава и хомоцистеина ще падне.
Мисед, за съжаление, може да стане по най-различни причини.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 17:42 от delisardeli

# 610
Yan, теб те касаят референтните за ниска профилактична стойност, които са от 0.2 до 0.4, твоя резултат е в тях, така че дозата ти е абсолютно наред. Ако АнтиХа се качи над 0.4, трябва да се намали дозата, ако е под 0.2 - да се увеличи.
При определяне на дозата се взима предвид и кръвотока на маточните артерии, както и показанията на д-димер и фибриноген.

Ти си си цял лекар! Hug
Много благодаря!
Добре, че дозата е ок, че имам една камара кутии фраксипарин от 0.4 Grinning

# 611
  • София
Не съм лекар.
Бях при Паскалева преди 2м и слушах внимателно какво обясняваше за АнтиХа.
Също видях, че за д-димер и фибриноген ползва не стандартните референтни стойности, а едни таблици, подобни на тези
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm

# 612
Да, казах го преносно, защото очевидно знаеш много неща по темата и помагаш на всички ни със съвети и мнения.
На мен фибриноген ми е около 4,само че и двете ми лекарки счетоха, че е висок, а навсякъде го дават до към 5 при бременност Thinking но така и така, пак ще съм си на НМХ терапия тъй че предполагам няма значение.

# 613
Към запознатите, АПТТ индикация ли е за това дали трябва терапия и дали е ок дозата? Знам, че за НМХ изследването на дозата е Анти10Ха, но доц. Русев ми каза следното: докато АПТТ е в тези граници( беше около 30%) можеш да не слагаш клексан, в предвид упоритото зацапване. Аз не слагах 3-4дни и пак пуснах и АПТТ беше паднало на 23%. Той допълни да започна. На АГ не посмях да звънна, защото реално не й зачитах терапията, но за мен това си беше знак, че колкото и да не ми се иска, ще си слагам инжекциите. Съмненията дали съм за терапия се породиха от коментари на лекари, на които вярвам, че не ми е нужна. Май наистина много ги неглижират тромбофилиите. С 4G/4G и АСЕ съм.

# 614
Аз бях попадала в интернет на презентация на Паскалева, в която се разглеждаха стойностите на Анти Ха и АПТт като информативни за назначаване/проследяване на терапия с НМХ.
Иначе в листовката на Клексан пише, че може да има промяна в АПТТ.
По принцип АПТТ го използват за проследяване на стойностите при прием на орални антикоагуланти.

Общи условия

Активация на акаунт