Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 35 312
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
И аз съм с 4G /4G,но въпреки спорните мнения дали е нужна терапия, си слагам инжекциите. Според мен само Аптт не е индикация. Явно не искаш да си на терапия, никой не може да те накара. И аз се двоумях в началото, но реших, че след като няма странични ефекти за мен и бебето, а само може да помогне, си ги слагам и това е. Може и да е излишно, може и да не е, мен не ми се рискува.

# 616
И аз затова слагам. Не мога да поема риска. Но имах зацапване над 15дни. Спрях всичко за 4-5дни, пиех само Натаспин по едно както каза доц. Русев и спря зацапването. Но три инжекции съм сложила и днес отново виждам леко. Нямах зацапване сигурно 4-5дни.  Незнам какво да мисля. Може и да е от друго, разбира се и да няма връзка с НМХ.

# 617
Чела съм, че често малки и тънки кръвоносни съдове се пукат и водят до зацапване, но не трябва да се спира терапията. Може и да не ти е точна дозата и да е някакъв ефект от това.
Аз бих пуснала анти Ха и да се допитам до друг лекар..
Все пак има много разбиращи хора тук, може да ти дадат съвет, но това са неща, които съм чела в статии.
Най-добре друго лекарско мнение щом се повтаря...

# 618
Мерси, Яна. Ще пусна Анти ха, на 7.08. Аз слагам 0.4 клексан. Може и просто да не трябва никакво усилие да извършвам, дори и минимално.

# 619
Здравейте на всички..
Ето и моята история ..
След една успешно протекла бременност(последните 3месеца с терапия фраксипарин) и родено здраво дете,което вече е на 7г.,дойде време да планирам моята втора бременност.
Реших преди това да си пусна изследване за тромбофилия и ето че излезнаха от умерен към повишен риск..
Въпроса ми е..сега какво..
Мога ли нормално да забременея и ще износя ли бебето си нормално?

# 620
  • София
MimsSsy,
С всички тези мутации е добре да си на терапия още от + тест.
Фактор 2 протромбин е високорисков фактор. Дори само тази мутация и достатъчно основание за назначаване на терапия с Фраксипарин/Клексан.
Комбинацията от другите 3 фактора също не е за пренебрегване, особено в допълнение към протромбина.

Освен това мутациите в MTHFR са свързани с неусвояване на синтетични витамини от група Б. Премери Б9 и Б12 и при ниски стой приемай само метилирани форми - фолат /неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Компенсирай ниските стойности още преди забременяване и следи нивата на витамините по време на бременността.

Прочети първа страница на темата. Потърси специалист да ти назначи терапия още преди да си забременяла.

# 621
Здравейте момичета,
С  4 хетерозигота съм (ACE, 4G/5G, F13, MTHFR). Бременна съм в 9 г.с. с терапия АП през ден и Клексан 0.4 всеки ден. Вчера за първи път ходих при Паскалева. Изследванията ми свързани с кръвопотока за супер, но излезе доста нисък Protein S. До сега не съм ви виждала да го коментирате или поне не съм разбрала, че става дума за това. Паскалева ми каза, че трябва да продължа Клексана заради този резултат със същата доза и евентуално ще се наложи увеличение на дозата на по-късен етап. Да се следи кръвопотока към бебето с доплер и ако нещо не е окей да отида при нея веднага.
Ето ги и самите изследвания:

Някоя от вас има ли опит с такъв нисък резултат за Protein S? Наложи ли се промяна на терапия и на какъв етап?
Също така ми каза да спра и АП, до сега не съм имала проблеми с него, но някак си ме е страх да го спра, чувствам го като допълнителна защита.
Сега отивам да обсъдя резултатите и със следящия ме АГ, но исках да видя дали има сред вас такива с опит с такива резултати.
Благодаря ви и слънчев ден!

# 622
  • София
При мен също мери свободен протеин S, беше малко над долна референтна стойност и не сме го коментирали.
Според този линк обаче твоята стойност е ок за първи триместър
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Protein%20S,%20free.htm

Най-важното в момента е кръвотока да е добре.
Настоявай на всеки преглед да го гледат с доплер.
Flowers Hibiscus

# 623
Здравейте на всички. Искам да попитам по време на бременност имат ли значение стойностите на тромбоцитите? Аз съм с хетерозигот на Пай и АСЕ и съм на фраксипарин 0,3 и 75мг. ацетизал кардио, а ми прави впечатление, че тромбоцитите ми с всяко изминало изследване растат. Стартирах бременността с малко над долна граница, а вече са 237, като горната граница е 410. Не са над нормата, но ме притеснява фактът, че растат. Знам, че изследванията за определяне на дозата са други, но все пак исках да попитам дали и тромбоцитите се влияят от тази терапия? И най-вече защо растат след като си разреждам кръвта?

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 13:42 от MilenaBA

# 624
При мен също мери свободен протеин S, беше малко над долна референтна стойност и не сме го коментирали.
Според този линк обаче твоята стойност е ок за първи триместър
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Protein%20S,%20free.htm

Най-важното в момента е кръвотока да е добре.
Настоявай на всеки преглед да го гледат с доплер.
Flowers Hibiscus
Благодаря ти, Дели! Flowers Tulip
Според Паскалева нвма нужда изобщо да следя кръвопотока, защото имам само нискорискови мутации, но аз ще продължавам да го правя и ще коментирам с АГ.

# 625
  • София
Милена, следи тромбоцитите, но според мен няма място за притеснение. Нормално е броят им да варира. Притеснително е ако са над 450.

Аспиринът е антиагрегант, пречи на слепването на тромбоцитите.

Ръш, според Паскалева и моите мутации са нискорискови, и съм нямала нужда от терапия. Въпреки това ме питаше няколко пъти как е кръвотока и искаше да отида отново в 24-26гс за да ми увеличи дозата, защото кръвотокът в 3 триместър се променял.

Така че това за нуждата от терапия просто го прескочих с усмивка, и й казах че след един мисед с пълно отлепване на плацентата не мога да си позволя да рискувам още една бременност без терапия. Тя се съгласи. Аз съм хомозигот по PAI и хетерозигот по MTHFR.

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 14:02 от delisardeli

# 626

Ръш, според Паскалева и моите мутации са нискорискови, и съм нямала нужда от терапия. Въпреки това ме питаше няколко пъти как е кръвотока и искаше да отида отново в 24-26гс за да ми увеличи дозата, защото кръвотокът в 3 триместър се променял.

Така че това за нуждата от терапия просто го прескочих с усмивка, и й казах че след един мисед с пълно отлепване на плацентата не мога да си позволя да рискувам още една бременност без терапия. Тя се съгласи. Аз съм хомозигот по PAI и хетерозигот по MTHFR.
Аз тъй като бях подготвена от вас и горе-долу очаквах какво ще ми каже относно терапията, изобщо не навлязох в подробности и не съм я опонирала. Така или иначе не бих си оставила терапията, и аз съм с една загуба.
Мен дори ме извика в 20-21 г.с., предполагам, че заради ниския протеин С.

# 627
Момичета, предполагам няма значение дали си ял/пил нещо преди изследване на анти-ха. Някой, който е ходил, може ли да ме посъветва След 10 дена съм на преглед и изследвания при Паскалева, но нищо не ми казаха за това...

# 628
  • София
Деси, няма отношение. Само трябва да си слагала инжекцията сутрин последната седмица, и в деня на изследването да е точно 4ч преди часа ти.

Ръш, аз ходих за първи път в 17гс.

# 629
Момичета, освен гените F5, F2, MTHFR, MTRR, ACE, F13, PAI кои други се свързват с тромбофилия, че искам да си ги изследвам. Чета за някакъв фактор III, но го няма в нито един от панелите на Геника? Тези протеино C и S по принцип само веднъж ли се изследват или периодично?

Общи условия

Активация на акаунт