Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 750
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
Мен лично ме дразни подхода на някой от съфорумките и ще го кажа. Например когато някоя е решила да си прави статистика за нейни цели, не и се ходи на лекар или не и се иска да си бие инжекции и се почват завоелирани подстракавания "ааа без за си кажете мутациите и терапиите как коментирате" и "хубаво би било да пишат раждали секцио живи жени с тромбофилия".
Да, тук сме за взаимоподкрепа, но такъв тип провокации е прозрачен и ненужен. По-добре питайте направо.
А иначе ще споделя и един стааар виц: На надгробната плоча на един хипохондрик пишело "Казах ви, че ми има нещо!"

# 556
  • София
Моето лично мнение е че тромбофилията се игнорира масово, особено от по-възрастните лекари. Ако не беше така, щяха да я включат като скринингово изследване преди или по време на бременност, а не да назначават изследване едва след 3-ти последователен спонтанен аборт.

За щастие живеем в държава, в която можем да си пускаме изследвания по собствено осмотрение и да се консултираме с всякакви специалисти.

Също така, за щастие, информацията в Интернет е достъпна за широката публика, всеки с елементарни компютърни и езикови умения може да потърси и да намери специализирана информация по темата.

Жалко е, че много от АГ-та вместо да четат, се цупят че четеш повече от тях.

# 557
Аз, като "прясно запозната" с това състояние, все още не знам на кого да вярвам напълно. Признавам, че съм доста объркана, защото в Надежда например отричат тромбофилията, в Щерев я терапевтират. Ето пример за две частни болници, където се предполага, че лекарите са по-запознати, особено около инвитро/аборти и тн. А какво остава масово АГтата да са навътре с информацията.. Тази, при която ходих по НЗОК, се дивеше на изследванията ми и нищо не й говореха.
Все пак мисля, че преди години хич и не се е изследвало това състояние, така че сме крачка напред. В моя род много жени са правили аборти без ясна причина. Никой не ги е и изследвал.
Аз се радвам, че се изследвах на своя глава, защото почнах терапия и поне знам, че правя каквото зависи от мен.

# 558
  • София
Аз заради професионализма на надежда загубих предишната си бременност. Имах доста време да чета и да се ориентирам.

Още една бременност без терапия няма да рискувам.

Стискам палци да не ти се налага да минаваш по моя път.

# 559
Моята докторка например не назначава изследване за тромбофилия. След трансфер изписват на всички фракси през ден, като доцент Русев. Аз на своя глава ги пуснах, интуицията ми подказваше. Но докато излязат резултатите, наложи се допълнително изследвания и тях чаках, и накрая започнах правилната терапия в 5+5. И не чувахме пулс, растеше, но бавно. При трансферите се приемат конски дози хормони,  за който казват че сгъстява допълнително кръвта. Затова още след трансфер се започва с терапията. Може да не е било това причината за моя мисед, но няма да забравя  някъде около 5 седмица започнах да си чувствам краката много тежки, точно сякаш кръвта не се движи. Много неприятно беше. Качвах си ги на високо, за да се почувствам по-добре. Работя пред компютър и ми ставаше много зле, чудех се какво да правя, за да се раздвижвам. Като започнах да слагам всеки ден инжекциите и всичко се оправи.
Жалко, че повечето лекари не обръщат внимание.

# 560
За жалост има много некадърни доктори. Твърдя го защото работя в здравеопазването и ми минават пред очите. Моя док също твърдеше, че много жени с тромбофилия могат да изкарат бременността само на натаспин. По едно време искаше да ми спира инжекциите, въпреки че съм хетерозигот по Лайден и ПАИ 4Г/5Г. Добре, че си бях изследвала фибриноген и му показах, че е повишен та се съгласи да си продължа терапията. След това отидох при Проф. Паскалева и тя беше категорична, че няма да мина без инжекции. Все още не съм се изследвала за АСЕ, фактор 13 и антифосфолипиден синдром, но терапията едва ли би се променила. Все пак ще ги пусна. За сега си следя анти-Ха и се надявам всичко да е наред. Бях си пускала лупус антикоагулант и си беше в норма. Някъде бях прочела, че и при антифосфолипидния синдром, той се увеличава. Но общо взето е добре човек да е информиран и да не чака на док. си, че не се знае на кой ще попадне.

# 561
Масовката софийски лекари изобщо не знаят каква терапия да назначат. С последната ми бременност баш в пика на ИП обиколих няколко топ частни столични клиники. Всеки вдигаше рамене и казваше, че терапия не ми е нужна. Вкл и имунолозите в Надежда. Да не говорим за израза 'случва се, не е нужно нищо да изследвате'. Е да, но не желая да ми се 'случва' защото те не са наясно каква терапия да ми изпишат.

# 562
  • Sofia
Здравейте момичета, излязоха ми следните мутации. Направихме инвитро и сега съм в 14гс с близнаци и за сега вс е наред. Инвитро специалиста, каза, че няма нищо притеснително. Първоначално пиех аспирин, но след изкървяване го спрях и повече не ми го върнаха. Сега приемам само Фолиева-мета форма, вит. Б и утрогестан. Не съм ходила при Русев или при друг. Дали да не направя консултация с някой за всеки случай на моя глава? Кой бихте ми препоръчали?

# 563
Аз имам твоите мутации. Пуснах допълнително ACE и Фактор 13, там също излязох хетерозигот. Заключението е, че всички заедно имат кумулативен ефект и се повишава рискът от тромбоза. Най-добре пусни другите два, защото хетерозигот по PAI се интерпретира с тях и тогава на консултация.

# 564
  • София
С две хетерозиготни мутации по нискорискови фактори си. Тромбофилията може да се прояви, а може и да не се. Може да пуснеш допълнително ACE и Фактор 13, те в комбинация с хетерозиготна мутация в PAI могат да имат кумулативен ефект.

Следящият те АГ какво казва за кръвотока на маточните артерии?
Добре е да следиш д-димер и фибриноген, както и общ белтък. И дължината на шийката.
Пусни изследване на витамините Б9 и Б12, както и хомоцистеин, за да видиш колко трябва да компенсираш с витамините, защото в един момент бебетата почват да дърпат повече. Б9 и Б12 трябва да са само в метилирани форми.

Аз също съм с близнаци, редувам двама фетални, за да имам поне две мнения и преглед на всеки две седмици.

# 565
  • Sofia
С две хетерозиготни мутации по нискорискови фактори си. Тромбофилията може да се прояви, а може и да не се. Може да пуснеш допълнително ACE и Фактор 13, те в комбинация с хетерозиготна мутация в PAI могат да имат кумулативен ефект.

Следящият те АГ какво казва за кръвотока на маточните артерии?
Добре е да следиш д-димер и фибриноген, както и общ белтък. И дължината на шийката.
Пусни изследване на витамините Б9 и Б12, както и хомоцистеин, за да видиш колко трябва да компенсираш с витамините, защото в един момент бебетата почват да дърпат повече. Б9 и Б12 трябва да са само в метилирани форми.

Аз също съм с близнаци, редувам двама фетални, за да имам поне две мнения и преглед на всеки две седмици.
Кръвотока е добър, дължината на шийката е 3,7см. Пия Милгамма от 3дни, иначе бях на Алеракт, но го повръщах. Не са ми добри изследванията, поне тези за урина, но аз съм от постоянно повръщащите и не ядящи. Утре ще отида за коментар и на тях. Ще отида до Геника да пусна останалите и всичко, което ме посъветвахте. Благодаря 🤗

# 566
  • София
Милгамма е със синтетичен Б12 и доколкото си спомням е противопоказен при бременност заради голямо количество на едното от Б-тата. Прочети си листовката.

Белтък в урината ти е -, което е супер. Общ белтък и албумин следи и като кръвно изследване - то няма общо с мутациите, а с дефицит на белтък и риск от прееклампсия. Важно е с напредването на бременността.

# 567
Deli, trace не означава ли, че има белтък в урината?
Аз имах резултат trace с удивителен на кетони, не че нещо се впечатли докторката, каза повече вода. След месец когато вече на ми беше лошо ш се хранех  нормално, показателите се оправиха.

# 568
  • Стара Загора
Deli, trace не означава ли, че има белтък в урината?

Trace означава, че има следи от белтък.

# 569
От както разбрах след две загуби, че съм с тромбофилия и вече имам назначена терапия съм се отчаяла малко. През нощта сънувам все как си правя инжекции. Може би защото изпитвам ужас и страх към игли. Въпросът ми е някоя от вас правила ли си е инжекции още преди да забременее. Искам да пробвам да си направя една-две, да мина през това и да си спестя този стрес в началото на бременността. Да знам колко боли и ще се справя ли...

Общи условия

Активация на акаунт