Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 753
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Виж в Геника пълен панел, там би трябвало да са включени всички гени, които се изследват у нас.
Освен генетична/наследствена, има и придобита тромбофилия, при нея се правят периодични изследвания, защото показателите се променят.

Протеин S, протеин C и Антитромбин III се изследват периодично, доколкото зная, не трябва да са в дефицит. На мен Паскалева при консултацията в 17гс ми пусна свободен протеин S, както д-димер и фибриноген.

Антифосфолипидни антитела, лупус антикоагулант и др. също се изследват периодично, но най-често в случай че нямаш мутации и се съмняват дали да ти назначат терапия.

# 631
Виж в Геника пълен панел, там би трябвало да са включени всички гени, които се изследват у нас.
Освен генетична/наследствена, има и придобита тромбофилия, при нея се правят периодични изследвания, защото показателите се променят.

Протеин S, протеин C и Антитромбин III се изследват периодично, доколкото зная, не трябва да са в дефицит. На мен Паскалева при консултацията в 17гс ми пусна свободен протеин S, както д-димер и фибриноген.

Антифосфолипидни антитела, лупус антикоагулант и др. също се изследват периодично, но най-често в случай че нямаш мутации и се съмняват дали да ти назначат терапия.
Благодаря ти много. 😊 В Геника тези изследват само. Аз ги имам всичките.
Относно фраксипарина, не знам в София как е, но в Пловдив няма от 0,4. Ако има някой от Пловдив, ще бъда благодарна да се включи с препоръка за аптека, където да имат 0,4.

# 632
  • София
И Фраксипарин, и Клексан редовно се реекспортират и изчезват за месец-два от складовете. Вариантът е да се запасите предварително с някакво количество или да внасяте от Гърция/Турция. Ако не намериш, провери аптека Промахон или групите за инвитро в Турция.

# 633
Здравейте, бременна съм в 6 г.с след инвитро в КИРМ Плевен имам мутации, до днес бях на клексан 0.4 и аспирин протект през ден, от днес ми назначиха клексан 0.6 и аспирин протект през ден, отделно приемам естрофем, утрогестан, преднизолон ф, ношпа, дуфастон, метелирана фолиева киселина, и едни витамини, докторката ми каза, че има вариант да изкървя с тази доза 0.6 клексан и съм мн притеснена от тази мисъл, отделно не ми дава покой от коя седмица по стриктно трябва да следя кръвоотока към бебето/докторката каза след 12 г. с. и какви по-точно изследвания да правя, същото така искам да ми препоръчате и лаборатория в Плевен с необходимите изследвания и лекар, при когато да следи всички тези работи, защото моята лекарка е в Плевен репродуктивен специалист и пътувам до там, за да следя бременноста, много съм притеснена, дългочакана бременност ми е и минах през много мъка и трудности, за да видя тази малка точица в мен към днешна дата, ще съм ви изключително благодарна за съвети и помощ.
Благодаря!

# 634
Здравейте пак, момичета. Искам да попитам някоя от вас дали случайно знае (макар че едва ли) ако се прави ин витро в Турция в болница Менориал, какви фактори за тромбофилия се изследват? Дали включват това TAFI и ANXA5 или и там изследват тези най-разпространените фактори, които тук и ние си изследваме?

# 635
  • София
TAFI и ANXA има и в Геника.
Ето ги всички фактори, свързани с тромбофилия: https://www.genica.bg/disorders/159

# 636
Много странно, сега им виждам за пръв път ценоразписа в Геника и няма нито един панел на стойност 400 лв. Dizzy Face А аз толкова платих 2017 при тях.

# 637
  • София
То няма панел, който да обхваща всички фактори. Мисля че ако събереш всички фактори, ще се получи доста по-висока сума. Въпросът е необходимо ли е да изследваш всичко.

# 638
То няма панел, който да обхваща всички фактори. Мисля че ако събереш всички фактори, ще се получи доста по-висока сума. Въпросът е необходимо ли е да изследваш всичко.
Според мен е хубаво да се изследват TAFI I ANXA5. Ето аз например уж съм с нискорисковоте ПАЙ И АСЕ хетерозигот, никой доктор не ми препоръча да ги изследвам тези двата, а всъщност, ако имам някой от тях, рискът пак си става висок. Изчетох всички теми за тромбофилия и мисля, че само няколко жени го имаха изследвано това TAFI, масово всички изследваме тези другите и, ако няма проблем сме спокойни, а то всъщност нещата не седят точно така. Според мен трябва да се изследват всички фактори. И човек трябва да е половин доктор преди да влезе в лекарски кабинет, защото явно, ако се разчита само на мнението на лекарите, не знам до къде ще стигнем...

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 18:26 от MilenaBA

# 639
Може да има нещо такова, като бях при Калчев видя какво съм изследвала, първо Станулов ми беше пуснал основен пакет, Русев го допълни и Калчев каза: а сега направо пусни и останалите фактори, мисля, че за Бодимед ми даде брошура... но аз, днес, утре и така и не ги пуснах; още 5-6 неща мисля имаше.

# 640
  • София
Калчев напоследък пуска за придобита тромбофилия, те са имунологични.

Иначе от генетичните всички освен Фактор 5 и Фактор 2 се водят нискорискови. Тоест малко вероятно да умреш от тях, но достатъчни да предизвикат проблем с теб или с бременността.

# 641
А в какви стойности ви варират тромбоцитите по време на бременност?

# 642
  • София
Мойте тромбоцити са около 200, колкото и преди бременността.

Не мисля че TAFI се води високорисков. Нито един лекар до момента не ме е питал за него.

# 643
Мойте тромбоцити са около 200, колкото и преди бременността.

Не мисля че TAFI се води високорисков. Нито един лекар до момента не ме е питал за него.
Ти с какви мутации си, Делисардели? И на каква терапия? Точно това е странното, че нито един доктор не го назначава. Макар че момичетата са писали понагоре, че са го изследвали.

# 644
  • София
Аз съм изследвала само основните 4 фактора. От тях имам хомозигот по PAI и хетерозигот по MTHFR, които заедно с мисед в 12гс заради пълно отлепване на плацентата са достатъчно основание за назначаване на терапия.

Терапията ми е НМХ всеки ден, аспирин протект през ден, назначена от Русев, потвърдена от няколко АГ, отречена от други. Аспирин протект го спрях в 5гс, защото прицапвах от него (отчетливо 3ч след изпиване на хапчето). Оттогава съм само на фракси.

Следя д-димер и фибриноген, ходя при двама фетални, редувам ги на 2 седмици. Кръвотокът ми е ок, бебетата вървят с около седмица напред. Ходих и при Паскалева в 17гс, тя ми пусна антиХа, д-димер и фибриноген, както и свободен протеин S.

Общи условия

Активация на акаунт