Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Деца от всички страни, добре сте дошли-9!

 • 23 001
 • 738
 •   0
Отговори
# 45
 • Немция
 • Мнения: 3 264
Калалили, уникално съоръжение!
Браво на Анджи за карането на голямото колело!

И аз не чувствам личната си свобода застрашена от апп-а, по-скоро би насаждало допълнително чувство за опасност, следователно страх. Определям го като информация на тема "ковид", която би ме натоварвала допълнително.
По принцип телефонни приложения рядко ползвам, така че не вярвам да стигна до това. Не съм се задълбочавала в детайли какво точно предлага това приложение.

Ася, на вас учителката ли ви носи материалите?
Аз утре ще се замъкна до даскалото, като лично ще вземам материалите за моя син и за още 2 деца, чиито родители не могат.
Пуснаха ни примерния план и на мен нашия ми се струва изобилен, но е само за 1 седмица. Май са в очакване учениците да тръгнат на училище от другата седмица Rolling Eyes, макар и за 1-2 дни. По принцип в нормална ситуация са с по 5 домашни.

Нашият излет днес беше приятен, открихме неочаквано водни биотопи, където се събираха много водни птици.
Голям смях е, много народ се е насочил към пусти маршрути, от неочаквани места изскачат семейства, тръгнали да правят социално-дистанцирани излети. Grinning

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 00:29 от Бибит

# 46
 • USA
 • Мнения: 1 202
Aся цвеклото е дългите корени.Само неговите корени не ядат рибите. Доматите ги извади ха от водата и са готови за засаждане в двора. ММ направи доста прилична градинка.
Мисля ,че след сегашната ситуация доста неща ще се променят.Със сигурност доста бизнеси спокойно могат да станат дистанционни.Аз трябва да кажа,че съм много доволна от БГ училището и в предвид,че ми е далече ,а и не само на мен бих предложила да го продължим по този начин,пък пак може да си се събираме веднъж седмично на приказки и танци,което ще е много приятно мисля.
Пести се от бензин,макар,че тук е доста по-евтин в сравнение с Европа,време ,а и по-малко задръствания ще има като цяло.

# 47
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 124
Кала, да не ти вкарвам муха, но домати и риби се взаимодопълвали.
😁
Аз знам, че даже доматите и салатата си растат само с хран. в-ва от аквариумната вода, без почва.

Бибит, за първи път ги носи учителката, иначе ги носи един от Бетройунга, явно часове навъртат 🤔
Ние получаваме също седмица за седмица. Тя ми каза, че от към персонал няма как да направят обучението корона-конформ 😞
Иначе ние предаваме нещата в училището. На база какво е предадено, тя преценява колко да даде за следващата седмица. Миналата седмица Дзвер вторник беше готов! Тази седмица има по-малко неща, ужас просто.

Якамоз, ти може би си още млада и не си спомняш времето, когато всеки следеше всеки, а някои правеха доноси.
Аз, обаче си го спомням.
Да се откажеш от правата си е относително лесно, да ги извоюваш - трудно.
Прекратявам темата, че не е за тук.

# 48
 • Мнения: 2 346
Аз не мисля изобщо, че може да се сравняват двете неща. Тоест доносите през комунизма и сегашното положение. Най-малкото последствията от едното и от другото. Докато при един донус човек е рискувал доста (повярвай знам доста добре за какво говоря), при един сигнал в момента, че не спазваш правилата за социално дистанциране най-много да получиш глоба. Аз мисля, че е важно да се разбере защо се прави всичко това, определено не мисля, че правата ми са нарушени по някакъв начин, поне за момента. От днес падат доста ограничения тук, очаквам да се върнем седмици назад по отношение на заразените и смъртните случаи. Дано все пак да греша.

# 49
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 915
Аз имам съседка, която репортва в полицията постоянно. И за неносене на маска, и за излизане отвкъщи, и за събиране у съседите. Последно си нарочила един съсед, че е abusive и репортва да се провери дали семейството не е в риск по време на изолацията. Не че има конкретни данни, просто оня я овикал на улицата за друго. Разпространява петиция против училището ни, че предложии само 20 процента дискаунт за третия срок(а никой не е предлагал повече, а има и училища, които изобщо не дават дискаунт). Изобщо - донасянето я влече. Медицинско лице и се чувства някак на върха на пирамидата в момента. Честно казано, надявам се да не й се изпречвам на пътя, и на мен ми напомня за социализма(комунизъм слава Богу не достигнахме 😉), въпреки че е западноевропейка и сравнително млада.

Кала, невероятни са ви аквариумните инсталации. Иска се специален усет!

# 50
 • Немция
 • Мнения: 3 264
Факт е, че някои изтрещяват в тази ситуция. Stuck Out Tongue Winking Eye
Тити, онзи съсед знае ли , че е докладван в полицията? Да не е изпортила и вас за нещо, освен за училището?
Вчера късно гледах за Исландия и техния успех с преборването на вируса, заложили са много и на телефонното приложение, имало голям смисъл от него, според предаването. Половината от тамошното население го е било свалило.
Но ние не можем да се сравняваме с Исландия- само, като се сравни населението на Исландия и Германия може да се извади извод колко голямо значение има броя на жителите и тяхната гъстота , и оттам мерките, които могат да се предприемат според този факт. Все пак ми беше интересно. Един техен вирусолог се занимава сега активно с щамовете на вируса, открил е близо 40. Всеки щам се е активирал на различни места по света, явно се нагажда добре към "приемника".

Взех материалите, видях познати лица, но вече опаковани с маски.Grinning Всичко се раздаваше на входната врата или насред двора. Учителката на малкия се бореше с изпотяващи се стъкла на очилата.
Каза, че й е трудно да организира онлайн обучение, тъй като е заета в занималнята с деца, на които родителите се налага да работят и няма кой да ги гледа.
Отделно от днес започнаха занимания с 4 клас 2 пъти седмично, с половините на класовете.
Даде сума материал, при нас има растеж на зададеното, трябва да сортирам всичко по дни, за да не пропуснем нещо. Отделно един куп видео материал от Нет-а...
Материалът е пак за 2 седмици напред. Дори и да почнат занятия другата седмица, то те ще са само 1-2 дни, през останалото време ще се работи вкъщи.

И на мен ми е  интересно как ще се отрази това разхлабване на мерките.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 15:31 от Бибит

# 51
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 915
Хаха, Бибит, нас няма за какво да ни изпорти, ние излизаме с маски и страним от хора. Тя се вихри във ФБ групата на квартала, оттам я знам. Просто там споделя, че репортва. Физически не сме се засичали, а живее на 200 метра.
Друга съседка побесня тези дни, че някой си хвърлял боклука в нейния контейнер. Не че са ни лични; а и всяка сутрин ги изпразват...но се оказа, че хората не могат да понесат мисълта, че неизвестно кой докосва капаците на кофите им и оставя вируси по тях(при всичкото слънце и 40 градуса )....

На Андрей му организират вече редовни зум срещи веднъж седмично по 15-20 минути. 5 деца обсъждат конкретна тема с предварително поставени въпроси, които да им дадат насока и план. Нашите от малки ги учат на презентации.

# 52
 • Мнения: 2 373
Кала, супер изглеждат аквариумите ви! Много интересно е всичко!

Тити, тъкмо щях да питам дали тази жена не е американка, но ти спомена, че е европейка. Явно не е до нация, а до характер. Това с кофите е странно също. Хората се побъркаха, станаха параноици във всичко.

Аз новини вече почти не гледам. Последното решение на властимащите ми напомни точно на комунизма и социализма от моето детство и юношество. Сега решиха, че децата на медиците няма да плащат детски градини и въобще престой в такива заведения, защото видите ли те са много заслужили.  Абсолютно ми напомни за едно време децата и внуците на партизаните, които се ползваха с протекции до девето коляно и в училище, после в университети, после им даваха апартаменти и т.н. и т.н.
Не мога да приема и факта, че всяка вечер блъскат с тиганите в 7.30 часа в знак на благодарност към всички медици. Та нали те са избрали тази професия за своя, за свое призвание! Също така доктор или мед. сестра не чака на опашката в магазина, а направо влиза, показвайки си картата най- отпред. Абсолютен комунизъм. Онзи ден ни се наложи да заведем малката на лекар, получи някакъв обрив и като отидохме беше заключена вратата и имаше оставен телефон да сме си вземели час по телефона. И когато ММ набра номера, видяхме през стъклената врата как онази отвътре вдига телефона, вижда ни и си говореха така. Даже не дойде да я погледне през стъклото, защото това трябва да го види доктор. Тръгнахме си без насока, лекувам я сама, защото "всички доктори са на фронтовата линия " и няма кой да обърне внимание на детето ми. А колко много са такива?  Загубена работа.

# 53
 • Rennes, France
 • Мнения: 419
Ехо, привет и от мен!!!
Калалили, страшна работа, ама и голяма - в буквалния смисъл на думата. При нас мяст няма за толкова големи аквариуми. Изглежда страхотно, а очевидно и върши работа!! Браво!
За приложение, даже не съм и чула. Те французите и без това го изживяват тежко това изолиране, пък ако не дай си боже някой ги следи с апп, къде им отиде " либертЕ - то" ? Нямам намерение да го свалям, ако има. Но пък всеки си преценя за себе си, свободна държава сме.
При нас много сложно със Зуум срещите, моите деца не обичат, че даже и до рев се стига преди да му дойде часа. Та чакам с нетърпение да си почнат у-ще- До ден-два ще разберем, как, кога и кой точно почва.
Бибит, магарето е на приятел, но ММ го гледа редовно - за инфо, вече втори месец е в двора ни. Обожава го, казва че това е неговия психолог, говорят си, карат се, бият се, ритат се. Децата се возят на гърба му...разхождаме го в гората, да не му е скучно. Ей, такива ти ми неща.
За привилегиите, няма да говоря - има ги навсякъде, макар че тук е трудно да се види такова нещо. Или поне около нас, подчертавам!
Оставям ви, излизам на слънце докато го има...

# 54
 • Немция
 • Мнения: 3 264
Бибит, магарето е на приятел, но ММ го гледа редовно - за инфо, вече втори месец е в двора ни. Обожава го, казва че това е неговия психолог, говорят си, карат се, бият се, ритат се.
Хаха, сигурно са се сдушили, докато ТМ е бил в карантина в къщичката...(майтап да става).
И моят големият се притеснява доста, когато дойде момент за онлайн среща с учителката. Прибира си стаята, прическата, в очакване е, но го виждам и притеснен. Той си е притеснителен по принцип.

Тити, това с боклука е параноясване- да си почистват капаците на кофите тогава, преди да ги пипат.

Тук не съм чула за привилегии на медицинския персонал. Освен правото детето ти да е на занималня или в детска градина, като при всички останали системно-релевантни професии.
И тук уж я имаше в началото инициативата за аплодисменти за медиците, но в нашия квартал не съм чула някой да пляска. Grinning ММ не иска никой да му  ръкопляска, за него това е вид очакване, че някой иска нещо от него.
Напомняло му на аплодисментите при кацане на самолет. От облекчение те аплодират за свършената работа. Stuck Out Tongue Winking Eye

А_тита, сестрата не е опълномощена да гледа пациенти. Персоналът няма право да се намесва и да раздава диагнози. Може да стане сериозна грешка  и тогава проблемът може да стане голям за всички, като лекарят носи правна отговорност.
Иначе в такива времена да не се налага ходене по лекари, защото не знаеш на каква организация  ще попаднеш. Трябва да се оплачеш на лекаря ви.

# 55
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 915
Цитат на: Бибит link=topic=1210227.msg40684608#msg40684608
Напомняло му на аплодисментите при кацане на самолет. От облекчение те аплодират за свършената работа. Stuck Out Tongue Winking Eye


Най-смешното поведение евър. Пилотите на практика не чуват ръкоплясканията, а и не им дреме изобщо.

При нас пееха и свиреха химна вместо ръкопляскания.

# 56
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 124
Сега, аз да си призная под сурдинка, и аз се дразня, когато съседите хвърлят нещо в моята кофа.
Ще го скрия, че е гадно:

Скрит текст:
Общ ни е само хартиения боклук. Другият за био отпадъци: от кухнята и градината са отделни. Аз месо не хвърлям ( смърди) и имам доста листа и клони. Един ден съм в градината, синът излиза и хвърля нещо в моята кофа. Умряла мишка, котките я донесли 🤮
Нямам против, но не искам като си отворя боклука да виждам трупове 😡
Отделно редовно другите имат “живи” кофи, защото изхвърлят месо, в него мухите си снасят яйцата и боклукът “оживява” от червеи. 🤮

# 57
 • Немция
 • Мнения: 3 264
Ася, за био кофите ли става дума, когато говориш за хвърлено месо и разни животинки? (в био кофи нали не се хвърля месо, май..)

В нашия био боклук хвърляме само градински отпадъци. Няма миризми, няма мърдащи организми. Stuck Out Tongue Winking Eye
Хранителните ни отпадъци попадат в общия боклук, в торби и не съм забелязала червеи. Всяка седмица се хвърля този боклук.

Голяма тема подхванахме. Joy

# 58
 • Мнения: 55
Калалили, поздравления за сложното съоръжение и за успехите на госпожицата с колелото!

Бибит, пак прекрасни местенца си показала!

Ние нямаме физически контакт с училището, всичко е в Microsoft Teams-имат от 2 седмици и уроци на живо. По два предмета на ден, по 35мин. А по френски, изкуство, компютри... всичко  е само пожелателно-дават им различни връзки от сайтове в нета.
Дъщеря ми беше много заинтригувана преди първия урок на живо: прическа, дрехи, подреди внимателно всички нужни и ненужни вещи-по няколко химикала, 2-3 молива, линия, маркери  и т.н. В следващите дни все по-спокойно приемаше тези часове. Казва, че все пак и́ е хубаво; до някъде и́ напомня на атмосферата в класната стая.

Относно отпадъците - при нас казаните са общи и винаги отворени- не се налага да пипам капак. Забелязала съм, че винаги се изхвърля в затворени торби  и понеже ежедневно ги  извозват, не се носят миризми.
Най-много ми харесва как в Швейцария казаните са поствани в оградени площадки, а по оградата е засаден вечнозелен храст. Входът не се вижда от пътя и аз един ден пообиколих, за да си задоволя любопитството-какви са тези малки зелени площи непопсредствено до пътя Simple Smile

Относно приложението-само по себе си не го намирам за проблем, който иска да знае, да си го ползва: аз изобщо не следя как се развива ситуацията-само по заглавията, които ми излизат разбирам достатъчно.  За мен проблемът във всички смарт технологии е, че имат достъп до всичко, което харесваме, коментираме, купуваме и от там големите компании могат да влияят върху избора ни.
Всичко се случва постепенно и това, което ние намираме за промяна или навлизане в личното пространство, следващото поколение ще приеме за даденост. Така се манипулират масите, за да са в услуга на малка група хора.

# 59
 • USA
 • Мнения: 1 202
Ася свеки иска да си има градина навън,да си я копае и полива. ММ мислеше вариант как да закара водата от аквариума при доматите навън и от там реши да ги отглежда вътре просто защото си беше дълго у дома тази зима и имаше време да мисли инсталации Simple Smile
За боклука и аз бих се ужасила особено от такива твари. В БГ боклука ни е на улицата и помня от едно време как съседката( бабичка)редовно си хвърляше гадостите и понеже бурето беше метално нашето изгни. Баща ми се ядоса,купи ново и започна да го прибира в двора и да го вади в деня за боклук. Тук също са ни прибрани и ги вадим в деня за боклук. Има за градински отпадъци,общ боклук и един общ за рециклиране. Аз все повече се замислям за компост.
Тук не съм забелязала медиците да се ползват със специални привилегии,а от пляскането няма как да се чуе нещо на 20км пък дори и на 1км На мен също ми е безмислено.
От зум срещите съм най-доволна от БГ училището.Първия път им стоях на главите,за да не избягат.Малкия има тоя навик,а големия беше обявил стачка и отказваше да говори. Сега са добре и даже са много продуктивни.От Американското училище повече се забавляват. Малката се разстройва ,че иска да ги види на живо вече и не иска повече зум.Разбирам я малка е за този вид комуникация.Детето си иска игра с реални хора в реално време.
Презентации правят от БГ училището в момента.Избират си някоя тема,ровят се в нета или из книги които имаме.Подготвят се с 5/6 по/важни факти и така.Мисля е полезно за обогатяване на речника.

Общи условия

Активация на акаунт