Деца от всички страни, добре сте дошли-9!

• 28 096
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Кала, ясно.
Аз съм забравила: свеки във вашата къща/градина ли е?

При нас още няма надежда за онлайн обучение.

Бибит, да, за био боклука говоря. На кое викаш общ боклук, на Restmüll ли? При нас е скъп и го вдигат на 3 седмици. Биото е без пари и го вдигат също на 3 седмици.

Перла, точно това, което пишеш не осъзнават много хора.
Обикновено като подскажа къде са проблемите и ми отговарят:”аз няма какво да крия.”
Забравили са как информацията може да се изкриви и да се използва срещу теб. 😒
И да, децата няма да могат да правят тази фина разлика, защото ще им е отнета възможността да сравняват.
Много родители намират и идеята нон стоп да следят отрочетата си за прекрасна. Аргументи безброй.
Децата не знаят каква е разликата между свободна игра и постоянен контрол. Те няма какво да сравнят.
Въобще темата е комплексна.
Аз се опитвам да науча децата на критично мислене.

Сега споменават тук за някакъв тест за антитела и който бил прекарал болестта, т.е има антитела, можел да си щъка 🤨
Някакъв документ мислили....
Изказването ми не беше ласкаво, напомни ми на едни времена, в които хората са вървели с обозначение по дрехите по улиците.

И аргументи като:” не могат да се сравняват ситуациите” са много плоски. Геноцид може да има по всякакъв признак.

# 61
  • Немция
Aся, Перла, по принцип имате право, но аз не гледам толкова песимистично на нововъведенията. Опитват се нещо да правят, не може всеки да е доволен. Затова нека и има избор. По принцип не съм от тези с критичното мислене, сигурно лесно мога да бъда излъгана. Grin
С паспорт за имунитет как ще стане, като не е ясно колко е траен имунитета. Отделно изтича информация от други държави за повторно заразени. И това трябва да се провери.

Ася, на Restmüll казвам общ боклук. Всяка седмица го извозват нашия, няма време за развитие на видими организми Wink. Био боклукът на 2 седмици, както и пластмасата, хартията.
Онлайн обучение не се планува, защото се очертава децата да тръгнат на училище, макар и на порции. Държи се на часове с реални хора в реално време, както се е изразила другарката Калалили. Grinning
Eпидемичната обстановка го позволява уж, ще видим какво ще излезе от разпускането и събирането на повече хора на едно място.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 11:24 от Бибит

# 62
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Браво Бибит на вашата община! При нас е ужас. Даже не смогват, сега започнаха и събота да извозват.

На Дзвер класната каза, че нямат персонал да започнат реални часове при новите изисквания. 🙄
Сега се обади математичката, Дзвер бълваше после по неин адрес. Хич не я харесва.

# 63
  • на брега на морето
Ася, ако това ще те успокои - при нас реставфал( общият боклук) го извозват на 4 седмици. Close ScreamВсяка къща има 3 кофи- рест, хартия и хранит. отпадъци. Хартията е също на 4 седмици и хранит.- 2 седмици.

# 64
  • На остров
Кала страхотни аквариуми ! И рибите и зеленчуците ми харесаха !

Аз съм родена в края на 77 тоест при промените през 89 съм била почти на 12. Нямам спомени за доноси и драми но съм чувала много истории. Просто лично не съм била свидетел.

Боклука тук е както си заявиш, и колкото голяма кофа си поръчаш за общ боклук, но трябва да е в пликчета вързан, съответно цената е различна. Нашият го извозват веднъж на две седмици. Не е прието да си изхвърляш боклука в чужда кофа. Всичко  останало събираме разделно и си го извозваме или до станция с контейнери(3км) или до централата за разделен боклук(30км). И на двете места е безплатно изхвърлянето.
Имаме два топли компост за хранителни отпадъци, а сега искам да си направим и отворен за градински листа и други дребни клонки.
Невероятно количество храна се изхвърля и преди да почна да компостиране не съм се замисляла.

Къти страхотно е това за магарето и системата за засаждане !
Въобще, ако някой ден минем през вашата част на Франция ще се радвам да те посетим като на научно фермерско мероприятие !

При нас дават в момента бавна тв и показват как лосовете се предвижват за лятна паша и преплуват една голяма река. Много ми е забавно да го гледам.

# 65
Много е сложно при вас с боклуците. Помня в Токио също гледах някакви невероятни системи и разписания по улиците. При нас е просто - блоковете имат вътрешни шахти с врата на всеки етаж, а къщите по две кофи с капак за общ и рециклируем боклук, общият се изнася всеки ден(редовно тряскат по изгрев слънце или към 11 вечерта), а другият на няколко, макс седмица. Чат-пат ги мият на място с маркучите, понякога ги подменят. Не ни се налага да мислим и да организираме изобщо.

# 66
Аз явно съм много плоска. Абсолютно не мисля че в момента ситуацията може да се сравнява нито с комунизма, нито с втората световна война. Единствено може да се сравнява с други епидемии, като например чумните такива. Тогава също е имало карантини, градовете са оставали затворени, хората са се изнасяли и изолирали във вилите си. Сегашната пандемия не е нищо ново, но за съжаление заради сегашния начин на живот, глобализацията, отворените гараници и пазари щетите и продължителността ще са много по-големи.

Аз мислех, че тук с боклука е много сложно, но явно не е. Специално където живеем сега си има определен ден за всеки един боклук един път седмично. Единствено за стъкло и хранителен имаме контейнери в блока. На предното място имахме контейнери за всичко и си хвърляхме когато каквото искаме, после портиера се занимаваше с изкарването на контейнерите.

# 67
  • Немция
Якамоз, така е, права си. Тук става дума за епидемия, която се опитват да бъде ограничена. Вие я видяхте в пълната й прелест. Който иска да не сваля приложението. На който му се струва полезно, да го ползва. Има свобода на решение, никой никого не задължава поне в Европа.

По темата за боклуците при Перла са най-експедитивни май.Grinning
Тити, не е сложно, свиква се. Има си ритъм, който се спазва по дни. Всяка година получаваме информационна книжка за целия град по квартали. Случва се дните за боклука да се изместят според празниците.Има 2 дни, в които се събират коледните елхи.
За всичко останало, което не е от ежедневния боклук, си има други опции.

При нас дават в момента бавна тв и показват как лосовете се предвижват за лятна паша и преплуват една голяма река. Много ми е забавно да го гледам.
Представям си да полегна на дивана и тази бавна ТВ да тече пред погледа ми. Такива гледки ми действат успокояващо. Ще се унеса , докато лосовете пресекат реката. Стига да има кой да ме остави да се унеса.Grinning

# 68
  • На остров
Бибит наистина е релаксиращо Simple Smile .

Конкретно за апликация тук не я одобриха, въпреки че в Норвегия е популярна. Както казва Бибит всеки преценява и си решава, мен не би ме тревожила.

# 69
Аз не съм решила дали ще го ползвам. Ако намеря достатъчно ползва в него да. Не знам точно и на какъв принцип работи. В момента където сме, в този квартал са само къщи и ако някой се разболее се предава новината от съсед на съсед. В тази ситуация не виждам особен смисъл. Но може би ако се върнем в къщи, все пак сме в блок и евентуално би могло да е полезно. Ще видим.

# 70
  • Калифорния, САЩ
Интересни теми, но нямам време да се включа адекватно.
   За боклука - живея в жилищен комплекс - всеки ден без неделя се събира боклука от общи големи контейнери; рециклираният се слага в друг контейнер - събира се два пъти седмично.
  За обучението - веднъж седмично се виждат в ЗУМ с учителката целия клас за около 40 минути. Общи приказки - тя пита, те отговарят. Иначе втора седмица вече имат дневни проекти, които правят, попълват; тестове и писане, математика, наука и дори физкултура. Пращат за проверка всичко - онлайн. Учителят може да види кога и по мколко са работили в дадена област, оценяват ги. Така ще е до края на учебната година в средата на юни.
  Един родител прави редовно два пъти в седмицата сбирка на децата в ЗУМ с определена тематика - например "Сладоледено парти". Всички, които желаят, се включват, хапват си сладолед и си говорят на свободни теми.

# 71
  • На остров
А тита как е щерката, оправи ли се ?

Тити вие в тази ситуация смятате ли да се прибирате в БГ ?

Перла тм българин ли е ?

# 72
Две в едно, да оправя се постепенно. Имам една тубичка вкъщи и слагам два пъти на ден. Това е по мое решение, станах половин доктор,  хахха.

Ти гледаш мусовете, а при нас в самия град са се заселили доста лисици. Съобщиха да не ги хранят хората, защото ще свикнат. А те едни сладки, оранжеви с бял завършек е опашката им. Майката до тях, те 4-5 лисичета щъкат напред- назад и хората се разхождат до тях. А онзи ден цяло семейство сърни с малко бебе сърненце минало пред дъщеря ми. Тя беше излязла с приятелката си. Просто красота!

# 73
Момичета, здравейте! Надявам се ви заварвам в добро здраве.
Искам да ви попитам, с какво предпазвате децата от кърлежи. Изпитвам ужас от тях и последствията, които може да донесе едно ухапване. А сега играят по цял ден навън. Ходят по гори, треви, поляни...
Чувала съм за разни масла. Нещо изпитано, ако сте пробвали?

# 74
Mamanorge, аз също като теб изпитвам ужас от кърлежи, затова ако ходим сред природата гледам да са с дълги панталони и затворени обувки или поне чорапи и сандали. Също взимам препарати на които пише че предпазват и от кърлежи и ги мажа. Или пръскам върху дрехите също. На бочко съм взимала в България, но има и други. Немски съм виждала също, но не помня марка.

Общи условия

Активация на акаунт