Деца от всички страни, добре сте дошли-9!

• 28 101
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Rennes, France
При нас кърлежите са ежедневие. Дотук ММ с два и Луи с два, ама да не ви казвам колко бяха малки. Нищо не правя, освен всяка вечер да оглеждам от горе - до долу, всеки един от двамата. После себе си. Имаме си специална пинсета за кърлежи, ММ ги вади. Дезинфекцирам и готово. Опасното е ако остане по-дълго време, тогава е необходима и лекарска намеса.
Ние се подготвяме да излизане от изолацията, у.ще, работа, та съм пред компа и вечно нещо пиша, подготвям, дъра-бъра...

Две в едно, добре си дошла, ако дойдете към нашия край.
Маманорге, вие преместихте ли се? Или пак нещо съм чела по диагонал...
Боклука при нас е : общ - на всеки две седмици, иначе плащаш допълнително. Рецеклиран, също на всеки две седмици - в месеца се редуват общ и рециклиран. Компост - всяка седмица, но ние си го ползваме. Стълкото в града има няколко контейнера и там хвърляме.
Засадихме домати, зелен фасул, краставици...растат още салата, праз, моркови. Да видим докъде ще го докараме, че при нас голите охлюви са напаст. Ядат до основи. Какво ли не пробваме вече...
Ирка, как сте?
А-тита, важното е да минава! Много обичам сърни, и при нас в градината съм виждала и ми е толкова усмихнато след това...

Оставям ви дами, до скоро!

# 76
Ася,  аз също  се опитвам да науча децата на критично мислене. Мисията е  доста сложна, уви. Много усилия и средства се влагат, за да се влияе индиректно върху мнението на хората.
При дъщеря ми имам успех до някъде, но при сина-не се получава. За него етикетът  / марката са по-важни от съдържанието, авторитетът винаги е прав и т.н. А и натискът на средата е от голямо значение.

Две в едно, не. Многоезични сме Simple Smile

Mamanorge, не мога да помогна за кърлежите. Това е една от причините да ме е страх да имаме куче, а малката толкова иска. Знам, че в много държави ги приемат за обичайно нещо и просто ги изваждат, както е казала cutty, но аз се притеснявам.

# 77
  • На остров
При нас кърлежи да искаш, преди малко извадихме още един от мен, втори ми е за сезона. Ние имаме ваксини срещу ТБЕ.
Иначе нищо не правя освен да се оглеждаме вечер и ние също като Къри имаме специални пинсети.
Тук не се ходи на лекар за ухапване от кърлеж, само ако се получи лаймска болест, но то е рядко.
Мама Норие виж в аптеката май съм виждала нещо, но колко пази нямам идея.

А тита много хубаво звучи, гледах и аз репортажи от други големи градове как дивите животни влизат все по навътре.
Радвам се, че сте по добре !

Перла, ако синът ти е тийн то е типично за тях, но винаги има надежда, че ще само краткотраен период. Моят доста го държа, но изгря ☀️ и при нас Simple Smile.

Успех на всички разпускащи мерките от вируса и завръщащи се към работен процес !

Къти тук се продават едни кантове метални, които се слагат на дървената част, ако се сади в тип сандък без дъно. Казват че те помагат срещу голи охлюви.

Днес засадихме 24 корена ягоди, чакат ни още толкова. Засадихме вчера  и аспержите и кухненските подправки.
Парника е готов сега чакам мм да намери време да направи сандъчетата и да купим зеленчуци за засаждане.
Той много иска царевица но като четох си е доста сложно.
Днес като засаждах ягодите и гледам в почвата от разсада разни червейчета и старателно ги отстраних. После питам ММ, който косеше тревата в това време и той ми се смя и каза че те били полезни и нямало лошо да са там.
Стигнах до извода, че съм много ощетена като дете расло само в София. Със сигурност щеше да ми е по лесно сега ако си имахме и ние село като бях малка,да не говорим за летата.

# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Нищо сложно няма при царевицата. Трябва да се сее в блок. Аз миналата година отглеждах за пуканки.

Аспержите от коренище ли ги засадихте? Те май първата година не могат да се берат.

Сега няколко нощи се очакват студени и като отминат слагам краставиците и бамята.

За кърлежи казват, че помага масло от черен кимион (вътрешно, продължителна, редовна употреба, отврат е) или мазане с кокосово масло. Ама май не пази толкова.
И мен ме е страх. Борлеозата е коварна.🙄

При нас отвориха детските площадки и бяхме на една. Беше препълнена 🙄

# 79
  • На остров
Ася да с корени дойдоха аспержите, аз гледах и семе ама много време.
Иначе първата година не се бере, втората една седмица, третата две и така на около 5 година се бере до Мидсоммър, което е около Еньовден ден мисля.

Как така царевица на блок ? Аз мислих три семенца да засадя в парника Simple Smile .

# 80
  • Немция
Набързо да се включа.

Къти, при какви условия започва училището при вас?
При нас днес взеха голям пакет от мерки за разхлабване. Оставам с впечатление, че политиката бърза да разхлабва, а вирусолозите не са възхитени от този факт.
Малкият вероятно започва от понеделник училище, но само 1 ден седмично. При големия началото ще се изтегли по-нататък във времето. Утре ще знам с точност.

Две в едно, аз съм израснала с работа по лозя и градини и в пубертетските ми години я вършех с голямо неудоволствие и по принуда. Stuck Out Tongue Winking Eye
Имам някакви общи познания, но желание за обработване на земя се появи едва през последните години.

При нас от утре отварят детските площадки, смятам да продължаваме да ги избягваме, особено ако са пълни. Има толкова други възможности за развлечение на двамата.

# 81
Нашето куче е на 9 години и е имала кърлеж само един път в живота си.

На детска площадка няма да отидем скоро дори и да отворят.

# 82
2в1, докато не тръгнат самолетите, няма как да знаем дали ще се прибираме. Имаше извънредни полети за Бг, но в обратна посока няма. Да си тръгнеш без да знаеш дали ще можеш да се върнеш, ще е доста рисковано.

# 83
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Две в едно, царевицата се самоопрашва и за да имаш повече мамули е добре да е засадена в блок. Аз миналата година имах 6 реда по 4-5 растения. Това е блок, а не всичките растения на един ред само. Така се опрашват по-добре.
По-добре е над 10 растения са сееш по същата причина.

Царевицата иска много вода и силна почва. Буквално извлича всичко от земята.

Аз си спомням по-скоро като дете, че бях включена в разни земеделски дейности и правене на зимнина. И аз мразех, беше ми скучно.
След това гледах кактуси, после цветя.
Сега ме успокоява много да копая, ръчкам, планирам.

При нас в полето основно аспержи и ягоди отглеждат. Това са основните култури.

# 84
Благодаря, момичета! Ще попитам и в аптеката за нещо. Спрей, масла, каквото има.
Cutty, последно се преместихме преди година.😊
Днес сме на 4 годишен преглед на детето.
Надявам се да съдейства, защото миналата година тотално отказа.🙄
Дано да мине добре!
Аз пък вчера бях с ужасно главоболие. Едва заспах. Явно ми е минало и тази сутрин се събудих от собственото си шумно дишане. Трудно ми е да си поема въздух нормално. Усещам някаква тежест. Какво ли не ми минава през главата.
Взех душ, поразсъних се и сякаш съм по-добре, но на моменти усещам, как вдишвам дълбоко, за да си поема въздух. Луда работа!
Хубав ден на всички!☺

# 85
  • Rennes, France
Привет дами!

Пиша докато имам малко почивка...
Бибит: у-щето почва от 14.05. По два дни в седмицата, кат още има групи в четв./ петък и пон./ вт. Братя е сестри ще са в един времеви период, което е добре. ще разбера скоро кога точно почват. Тогава ще си организирам и работиня прцес. Другите дни си продължава у.ще в къщи. Ще го избутаме до 04.07. Получихме инстрекции кой какво може и не може да прави, четохме заедн с децата, обяснявах, разпитвах и т.н. Емма задаваше мвого адекватни въпроси! Като например: кой ще отваря вратата, как ще ходят до оталетната, при положение че сядат / пипат с ръце...Ще видим как ще. На столова отказах да ги запиша. Така че ще си ги взимам на обяд.
Две в едно: ние сеем директно в земята, та няма спасение. Днес една краставица буквално беше изчезнала, два домата, една тиква. Но ниа затова посадихме повече, дано оцелеят поне половината. Иначе, червеите са полезни Simple Smile за почвата.
Маманорге: ти наскоро писа че ще трябва пак да сменяш трамплина, затова е наведе на мисълта че пак ще се местите... Дано при теб да не е нещо притеснително.
Ася, завиждам за аспержите. При нас не виреят, почвата ни е много глинеста.
Нашето куче редовно хваща, нали е хъски и с дебела козина, та ходи ги намери тез кърлежи. Третираме, но честно казано, не е супер ефикасно. Да не говоря колко струват тези пипети за третиране!!! Ние наскоро установихме че нашето куче е на 104 чов.години! На 15 реални, едро куче е и е рядкост толкова дълго да живее. Ще бъде голяма драма като умре, усещаме я че старее и то много. Оглушава, тътри се като стара баба, все едно куца, милата тя. Много ни е на сърцето, дано потрае още малко.
Други интересно няма. Слънчев ден!!!

# 86
  • USA
Маманорге,звучи като корона,дано мине леко при теб ако е това! Аз също гледам всички да сме с дълги панталони и затворени обувки като ходим по горите.Карам ги и шапки да носят.В повечето случаи слушат. Момчетата обаче в момента са с едни големи гриви,че едва се събират главите им в шапки. Имам един спрей който бквално те задушава.Много е ефикасен,но го ползвам рядко. Българските бочко въобще не са ефикасни.Преди 2 лета като бяхме там снаха ми беше взела такива и видях нагледно,че не вършат работа. АЗ бях взела моя токсичния.Бяхме в планината и буквално ги виждах кърлежите на всякъде. След като се напръскаме,карам децата да тичат,че то не се диша.Като се приберем къпане веднага. Тук са много популярни оф се казват.
Вчера като бяхме на вечерна разходка из квартала и по едно време слушам клаксони на коли,дрънчене,музика в нашия иначе тих нейбърхут. Зачудихме се какво става и помислихме,че са завършващи от хайскула. Оказаха се учителите от нашия интермидият скул.Ние още нямаме деца там,но ми стана много мило.Бяха си нарисували колите,постери,звънци,някой се бяха обякли в костюми,а последната кола беше с ремарке и явно учител по музика свиреше на китара. Моите деца махат аз се просълзих.
Къти и Бибит успех с училището отново в училище.Големи схеми ще са от тук нататък.Ние свършваме на 21 май и изпитвам страхотно облекчение от това. Не ,че има какво друго да се прави,но както се казва никой не ни спира да си наемем някъде къща в планината с басейнче.Отдавна искаме да идем към по-южните щати,а тук басейните както е тръгнало може и да не отворят. Ще видим какво ще решат след 2 седмици.
Аз харесвам да се ровя в градината също особено да се грижа за цветя. Като бях малка имахме вила в Родопите и баща ми ми беше направил алея.Там си беше само за мои цветя.Грижих се и за ягоди.Мама беше учителка и прекарвахме там цяло лято.Грдаинка,чист въздух. Харева ми за разнообразие,но не ми допада от това да зависи препитанието ми както беше по едно време в кризата по Жан Виденов.
Оставям ви,че сме тръгнали днес до една доста далечна гора.

# 87
  • на брега на морето
Милото ви куче, Къти, дано живее още! И нашият котарак( той е на 9 години, намерих го като малко коте) хваща много кърлежи всяко лято. И ние го третираме периодически с пипети фронтлайн( скъп) е, но и аз не виждам голяма полза. Пак си има кърлежи, но по- малко. Вече има, и вече го мазахме...И ние хващаме понякога, тази година- не още. Ужасна напаст са.Close С нищо не се мажем, просто се оглеждаме...

# 88
  • Немция
Mama Norge, дано не е ковид! Ако е, би трябвало поне някой още от семейсвото ти да го изкара.
Как мина прегледа?

Къти, засега само за второкласника има ясен план как ще ходи на училище. Той ще е само във вторник, предиобед. Колко учебни часа ще са това, не знам още. Класът май на 3 групи ще бъде разделен, максимално 13 деца трябва да са, а неговият клас е голям. На сайта на училището им са пуснали симпатично информативно видео, в което участват директорката и един учител. Деца им задават въпроси, а те отговарят как ще протече новия учебен процес. Включили са кадри от училището- как да се движат в него, как да влизат, как е обозначено при влизане, така че да имат дистанция. Как да влизат в стаята с връхните дрехи и обувките, къде да си оставят маската, сядайки на чина. Горките деца, през какви времена минават!
Баба-куче си имате значи, дано да издържи още малко!

Калалили, интересно шоу са ви спретнали. Из Щатите и на други места видях да организират подобни автомобилни закачки. Тук не вярвам да се направи, манталитетът е друг.
Ох, не знам каква ще я мъдрим през лятната ваканция. 6 седмици само вкъщи ми е трудно да си го представя. Не смеем да плануваме нищо още.
В нашата провинция са до края на юни на училище и започват отново началото на август... има провинции, които са до края на юли на училище.Rolling Eyes
Добре са го били измислили твоите родители да си имаш собствена леха , за която да се грижиш. Аз бях разпределена да правя огън да си печем нещо са обед, беше ми любимо занимания. На лозето не сме преспивали, нямаше условия.
За мен като тийнейджърка земеделският труд беше uncool. Wink

Oт училището на малкия предложиха три онлайн възможности за обучение по английски. На моите много има харесаха скечовете на David and Red. На елементарно ниво са, съвсем като за начинаещи, но са забавни и моите момчета се забавляват с тях.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 18:37 от Бибит

# 89
Ах, Мелина, направо ме отчая прочетеното. Не пръскат ли срещу тия гадини тук? Изобщо не съм наясно.
На север нищо не вирееше, но пък лятото имахме комари, като врабчета. Но определено ги предпочитам прд кърлежите.
Бибит, много добре мина прегледа. Провериха зрението. Малката беше спокойна, разговорлива.
Обаче аз съм като ударина с мокър парцал цял ден. Като излязохме от кабинета, главата пак ме затряска. Много ми е напрегнато, а причина няма. Усещам треперене в корема.
Мисля си да не е кръвно.
Взех два валериана и един парацет в различен интервал от време, и ако не ми мине до утре ще звъня на личния.

Общи условия

Активация на акаунт