Деца от всички страни, добре сте дошли-9!

• 28 105
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • На остров
Маманорие много хубаво за прегледа, на нас ни предстои през юни. Л не обича да рисува и това ми е грижа, но ще видим как ще протече. От къде го купуваш този валериан дано не е Корона.
Не вярвам да се пръска в Норвегия, поне в Швеция не се пръска. Аз пр си да се преместя да живея тук не бях виждала кърлеж на живо, но сега съм спец просто свикваш Simple Smile.

Мелина и ние мажехме с фронтлайн писанка, но пак о намирахме кърлежи.
Ох много искам и куче и котка и рибки и зайци и кокошки Simple Smile .

Къти щом в земята садите значи имате хубав почва, ние тук купуваме почва за всипко, което искаме да садим. Нашата е много камениста и глинеста иначе. Ще се радвам да пуснеш някоя снимка на градината ви Simple Smile !

Не знам дали сте чували но има едно растение казва се девисил расте като лудо при мен, но аз за нищо не го ползвам  и си мислих ако някой го знае да сподели и едно  друго, което в България не знам дали го има казва се рабарбер на шведски, ядът му се дръжките.
Пускам снимка и на двете Simple Smile

Рабарбера не се хвана след малко ще пробвам пак

# 91
  • Истински се вижда само със сърцето.
Девесил аз ползвам на рибена супа, на боб чорба също слагам Simple Smile

# 92
Същото като Илейн за девесила.
За другото rhubarb,  ревен - има много рецепти.

# 93
Две в едно, това ми е любимата подправка! По нашия край му казваме леощян, официално е девисил.
Това е единствената подходяща подправка за рибена супа, чорба. Аз го слагам също на боб чорба или боб яхния. Също на пилешка супа, градинарска супа.
Аз няколко пъти се пробвах да го садя на балкона  в саксия, но не ми се получава и затова като ходим при брат ми в Отава си взимам от него, той е в къща има го на двора и ми дава в значителни количества. Половината си го суша, другия във фризера. Страхотно е, че го имаш!

Маманорге, наблюдавай се и ако има нещо иди да те видят!
При нас валериан  има на  Jamieson и съм си купила.

# 94
Две в едно, валериан си нося от Бг.
Прегледа беше много стегнат, поради ситуацията в която се намираме. Не са я карали да рисува. Премериха я, изтеглиха я и провериха зрението. Тя нястоя да покаже, че може да пази равновесие сама. Задаваха ѝ въпроси за градината. Дали ѝ харесва да ходи, има ли си приятелчета там.
Общо взето, това беше. Но тя с влизането си събу обувките сама, подреди ги, свали си якето и го закачи на закачалката, при което сестрата я похвали и от там нещата тръгнаха добре от самосебе си.
Другият вече ще е чак, като започне училище.
Девесил и аз ползвам, и много харесвам. Предимно за риба.
Единствената подправка, която ми липсва тук, е джоджен. За толкова време така и не успях да намеря.
Ментата наподобява и съм си мислила, дали не мога да я сложа в боб, но така и не съм се осмелявала.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 20:35 от Анонимен

# 95
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И девисил, и ревен имам. Ревен не обичам. Моят е малък, не му харесва много почвата и не расте.
Свеки прави компот от него ( не за пиене, а сварено със захар като каша), сладкиш с кръмбъл отгоре, в пудинг 🤮.

Девисил слагам на бульон от месо. Скоро гледах кулинарно предаване, един готвач прави карт.салата с бульон, в който имаше девисил.
На боб не съм слагала, ще пробвам.

А тита, той прави голямо коренище и може би затова не става в саксия.

Аз сега си засях сминдух.
Тази година ми се загуби естрагонът (тарос), та ходих да си прося от един човек.

При нас май доста отпускат края: ще отварят кина, ще може на концерти и подобни. За училище нищо не съм чула.

# 96
  • На остров
А това на снимката е Деивисл нали  да не взема да го ползвам и да се отровим Simple Smile .
Ревен значи е на български, много обичам правя пай, компот и крем. Изпозлва се и в различни сладкиши. Прави се и сок от него но аз не съм пробвала да правя обичам го иначе.
Ето го

# 97
Ако не действат пипетите срещу кърлежи има много други варианти. Каишка сересто, пипети има на различни марки, ние ползваме на адвантикс.

Дивисил обичам за супа рибена, но не знам как изглежда на растение.

Маманорге, дано бързо се оправиш.

Кала, знам го офф-а наистина мирише ужасно. Аз не съм имала проблеми досега и с бочко, но може просто да сме имали късмет.

# 98
  • Немция
Две в едно, значи голямо животинско семейство ти се е приискало...
А_тита, да не сме от един район с теб? В моя край девисилът или още "лющян" е популярна подправка. На нашия двор, на родното ми място винаги имаме корен от него. Ползваме го за рибена чорба, супи, боб също. Не съм го пробвала на салата, но той напомня на целината(керевиза) като аромат, а нея съм я слагала в пресен вид на салата.
Сушен лющян не е така ароматен.

Две в едно, според мен е девисил. Ароматен ли е? Ухае ли подобно на листа на целина?

Маманорге, и мента става вместо джоджен.

Рабарбер харесвам, макар и вкъщи да не правя нищо с него. Виж, дадохме ми идея да направя мус от него. Сок от рабарбер също ми харесва, има нежен ненатрапчив вкус.
И аз не го знаех как се казва на български.

Маманорге, радвам се за детето. Особено как се е събуло, съблекло... Моите момчета бяха много туткави на нейната възраст. Хем ходеха на детска градина. Хем вкъщи се опитвах да тренираме тези дейности . Хич не бяха сръчни в това отношение.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 23:46 от Бибит

# 99
  • На остров
Бибит утре ще го мириша и ще споделя Simple Smile .

Аз си мисля, че като цяло момиченцата са по оправни особено на тази възраст !
И преди като работех в градината тук пак ми правеше впечатление, че момичетата бяха масово по оправни и подредени. Въобще друга работа си е едно момиче Simple Smile.

Обаче този ревен в България аз никога не бях го срещала както и фенкол( fennel) на англйски първият път като пробвах и веднага заключих, че това в България го няма, но се оказа че го има само аз където не знаех за него.
Тук фенкола е популярен зеленчук не ми е любим но става. Да

Ася а ти защо не си садиш аспержи ?

# 100
Фенела се казва и резене в България. Ние го правим на тиган със зехтин и малко риган задушен и става много вкусен. Иначе суров не ми харесва.

# 101
Трия, че се омотах в снимки.
Снощи ме возиха до града, че влачихме флейтата на профилактика. Не бях ходила точно два месеца. Поръчахме корейско за вкъщи 🤪🤪🤪 голям кеф. В града е абсолютно различно, на мен пак ми изглежда пълно с хора, само дето носят маски. Но всъщност като се има предвид, че беше след залез по време на Рамадан - направо си беше спокойно, няма тълпи по светофарите, няма задръствания...

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 09:30 от тити

# 102
  • Немция
Това е рабарбера, доколкото разбрах. По-горе е постнат девисила.

# 103
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Две в едно, дворът ми е малък. А и за какво да ги садя, като наоколо само това произвеждат и си ги купувам директно от производителя...

В Германия на девисила казват Maggi трева. Maggi е една универсална, течна подправка, като соевия сос и мъжът ми преди я слагаше навсякъде. Едвам го отучих!

# 104
  • Немция
Това течното е нещо друго, по аромат няма нищо общо с прясната подправка.
В Уикипедия го споменават също.
Ето го растението, което аз познавам от нашия двор.
https://g.co/kgs/zHnY3c

Намирам известна  минимална разлика със снимката от Две в едно. Трябва да се подуши на какво ухае. Скъсано листо също.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 13:13 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт